Vodafone en het feestje dat 4G heet

32 reacties

Elk jaar rond het uitkomen van de iPhone in Nederland vergelijkt OMT de mobiele abonnementen van de verschillende mobiele providers en wijzen we waar mogelijk een winnaar aan. Het tweede jaar won Telfort en vorig jaar ging Vodafone er met de winst vandoor.

Dat Vodafone vorig jaar won had te maken met een aanbieding, waarbij je over de duur van je contract 10 GB data extra per maand kreeg met een snelheid van 14 Mbps. Voor mij persoonlijk was dit zo verleidelijk dat ik m’n datalimiet-vrije T-Mobile abonnement met een snelheid van 2 Mbps én een Vodafone 3G-datastick heb opgezegd. Voortaan moest Personal Hotspot op mijn iPhone én 11 GB aan data per maand ervoor zorgen dat ik overal online kon met mijn laptop.

De praktijk pakte helaas anders uit. Daar waar T-Mobile na jaren van digitale filevorming de data snelheid weer goed op niveau had, mocht ik blij zijn wanneer er bij Vodafone überhaupt iets binnenkwam. Regelmatig had ik (ook in grote steden) alleen GPRS en wanneer ik 3G ontvangst had, zat het netwerk vaak zo vol dat er niets binnenkwam. Vodafone bood dus 11GB per maand aan data aan, maar niet het netwerk om het op te kunnen gebruiken. Zo frustrerend dat mijn Twitter-volgers er zo nu en dan ook slachtoffer van zijn geworden:

De laatste maanden ging het beter, maar met de komst van iOS 7 op de iPhone 5 is het feest! Als eerste provider in Nederland biedt Vodafone bestaande iPhone-klanten namelijk de mogelijkheid om op de 1.800 Mhz frequentie gebruik te maken van 4G, dat momenteel in de grote steden actief is. Voor Vodafone RED klanten is het gratis, voor mij met m’n 11GB deal kost het € 2,50 per maand.

Het gevoel is het beste te vergelijken met autorijden door Duitsland wanneer na kilometers 80 rijden over versmalde rijbanen langs een baustelle de weg overgaat in een wegvak zonder maximum snelheid. Alles is in een oogwenk geladen of geïnstalleerd. Een speedtest op mijn sportclub leverde 25,8 Mbps down en 15,6 Mbps up op. Vooral de upload is spectaculair. 7x meer dan de ADSL-verbinding in de OMT studio. Misschien moesten we in het vervolg OMT LIVE maar gaan livestreamen via mijn iPhone…

Hoe activeer jij 4G op je Vodafone-abonnement? Zorg dat je iOS 7 geïnstalleerd hebt op je iPhone 5, hierna verschijnt via een push bericht automatisch een carrier update voor Vodafone die je moet installeren. Wanneer je een RED-abonnement hebt, is 4G meteen actief. Wanneer je tussen 1 oktober 2012 en 31 maart 2013 een abonnement hebt afgesloten, kun je 4G activeren door de 4G BloX aan te zetten in de My Vodafone app. Let alleen op: Vodafone ziet de 4G BloX als aanvulling op je abonnement, met dezelfde looptijd. Je kunt 4G dus niet tussentijds uitzetten. Oudere abonnementsvormen zullen overgezet moeten worden naar RED. Bel daarvoor de Vodafone klantenservice (1201).

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  robbinonline

  Leuk dat Vodafone nu 4G aanbiedt op de iPhone. Jammer dat het to nu toe alleen beperkt is tot de 4 grote steden.

 • Profielfoto
  iJasper

  Zet er ff bij dat je ’t ook niet uit kunt zetten na activeren. Ik zit nu vast aan 4G terwijl ik in het Oosten woon, waar dus de komende tijd sowieso geen 4G is.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @iJasper. Goed punt. Ook niet via de klantenservice?

 • Profielfoto
  Yeti

  Wat ik wel vervelend vind is dat ik 3G nu niet meer kan uitzetten. Meestal als ik ergens WiFi heb zet ik 3G uit, om batterij te besparen. Maar nu ik die carrier update heb gedaan kan ik alleen nog maar 4G aan- of uitzetten (terwijl ik niet eens 4G kan gebruiken). Iemand een oplossing, of is dit iets waar ik gewoon mee moet leven?

 • Profielfoto
  Jannis

  Heb hier in Rotterdam in ieder geval (nog?) geen 4G. Wel de carrier update gehad, maar zelfs midden in het centrum blijft ie op 3G. Heb een RED Business Essential abonnement, dus mijn abo ondersteunt 4G wel.

 • Profielfoto
  iJasper

  @Jan David Hanrath, nee, helemaal geen hulp. ZO irritant!

 • Profielfoto
  GT1988

  @Yeti waarom zet je 3G uit als je wifi hebt. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat dit veel scheelt.

 • Profielfoto
  formulefan

  @yeti. Ik lees al meerdere vergaleb hierover. Heb zelf geen iphone 5, maar als je batterij wilt besparen kun je toch gewoon de mobiele data uitzetten?

 • Profielfoto
  Johny Geraets

  Als je iPhone gejailbreakt is kun je ook LTE Enabler installeren en dat werkt perfect draaid bij mij op ios 6.1.3 als sinds 13 september:)

 • Profielfoto
  Jafo

  Lekker om met mijn 4S nog op iOS 6 te blijven zitten. Hoef ik me niet druk te maken over de symbolische 4G van telco providers die waarschijnlijk pas in 2016 het zuiden van Nederland zal bereiken.

 • Profielfoto
  sciletto

  Zet er ff bij dat je \’t ook niet uit kunt zetten na activeren. Ik zit nu vast aan 4G terwijl ik in het Oosten woon, waar dus de komende tijd sowieso geen 4G is.

  Je zit helemaal niet aan 4G vast. Je kan bij ”mobiel netwerk” je 4G uitzetten waardoor hij automatisch naar 3G springt, tevens is dit alleen zo als je in een 4G netwerk zit. Als je in het oosten woont dan zit je gewoon op het 3G netwerk.

  Wat ik wel vervelend vind is dat ik 3G nu niet meer kan uitzetten. Meestal als ik ergens WiFi heb zet ik 3G uit, om batterij te besparen. Maar nu ik die carrier update heb gedaan kan ik alleen nog maar 4G aan- of uitzetten (terwijl ik niet eens 4G kan gebruiken). Iemand een oplossing, of is dit iets waar ik gewoon mee moet leven?

  Voor jou geld het zelfde als voor het bovenstaande. 3G is gewoon vervangen door 4G. Je heb als klant bij vodafone een cadeau gekregen waarmee je gratis gebruik kan maken van het 4G netwerk. Als je 4G uitzet (als je in een 4G gebied zit) dan schakelt hij over naar 3G en als je mobiele data uitzet dan gebruik je alleen de wi-fi mogelijkheden.

  Echter heeft @GT1988 gelijk. Als je op het wifi netwerk zit dan wordt 3G al automatisch uitgeschakeld. Batterij besparen doe je op deze manier niet.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik geniet wel van de update. Ik zit met de 3G verbinding eindelijk op 14 a 19 megabits en via het 4G netwerk op 45 a 50 megabits. Echt super super chill gewoon.

 • Profielfoto
  binaries4me

  Hier ook in amsterdam. iphone 5 nu met 4G van Vodafone. Heb al 2 dagen geen wifi meer aan in huis. Adam zuidoost heeft vol 5 bolletjes 4G. In de metro ook en midden in de stad wisselvallig. Maar dikke snelheden tot 15 mbps up en down. Btw in amsterdam op 3G altijd super verbinding gehad. Eigenlijk al een jaar lang dik te vreden met de 10GB deal van vodafone. Alleen in flevoland is het drama.

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Kan iemand mij simpel uitleggen waarom je met 4G (draadloos over langere afstanden dus) zulke snelheden kan halen en een ADSL verbinding daartegenover nog altijd zielig traag is terwijl je dan een ‘dedicated’ draad hebt??

 • Profielfoto
  MacRay

  Iemand ervaringen met KPN?

 • Profielfoto
  Cees Jol

  @macray ik hoor goede ervaringen van andere mensen maar zelf vind ik kpn overrated en overpriced.

 • Profielfoto
  reneo

  Hier in Utrecht ook prima 4G! Met 2 streepjes binnenshuis toch 2600Kbs. Alleen geen carier-update gekregen…

 • Profielfoto
  GastonM

  Hier in Maastricht nu ook 4G van Vodafone op mijn iPhone 5! Ben er heel erg blij mee, i.c.m. mijn 10GB datalimiet zit ik buitenshuis nergens meer op WiFi.

 • Profielfoto
  wwgnr

  hoe is 4g voor de batterij t.o.v. 3g? Energiezuiniger of slurpt het juist extra?

 • Profielfoto
  GastonM

  @wwgnr,

  Eerlijk gezegd is mijn ervaring dat het minder batterij slurpt op de iPhone 5 dan 3G, in ieder geval niet meer.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @iJasper. Inderdaad 4G BloX kan niet tussentijds worden uitgezet. Ik heb het als waarschuwing toegevoegd aan het artikel. Dank voor de tip!

 • Profielfoto
  colinvanruth

  Heb ook dat 10gb abbo haal op 3G snelheden tussen 12-16mbit lekker snel dus! Overigens. Ooit problemen met vodafone.

 • Profielfoto
  maconly

  Vodoofoon is de slechtste provider met de slechtste klantenservice die ik ooit heb meegemaakt.

  Asociaal volk dat liegt en bedriegt als ik iemand hoor met een limburgs accent gaan m’n nekharen recht overeind staan al hebben ze 100 mb up and down voor € 10 van mij kunnen ze verbranden !!!!!!!!

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Nou een maar, ik heb dit ook op mijn 11GB simonly geactiveerd met iphone 5 op iOS 7, er is echter één maar, ik woon bovenin Flevoland waar nog totaal geen 4G netwerk van vodafone actief is ook niet voor de iPhone 5!

 • Profielfoto
  Aidovive

  Heb momenteel Vodafone, maar ik vind het ‘over prized’. Zit er sterk aan te denken over te stappen naar Ziggo Mobiel. Woon in Leiden, hier ook geen 4G. In de VS werkte 4G (AT&T) overigens al wel op iOS 6.1.3 op m’n iPhone 5.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Ohh, dus daarom haperen die streams altijd zoveel…

 • Profielfoto
  haagsegoof

  Vraag me af Hoelang het nog zo blijft draaien tot straks meer mensen een 4g apparaat hebben dan wordt het weer net zo als nu op de 3G!

 • Profielfoto
  maconly

  Toen ik van 2g naar 3g ging was het in het begin ook snel om vervolgens trager te worden dan 2g , die telecomboeren begrijpen donders goed dat ze met een jaar of 10 verdreven zullen zijn door gratis wifi netwerken en persen nu zoveel mogelijk hun gebruikers uit.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ten eerste, ik ben dolblij met 4G in combinatie met mijn 11 gb abonnement, werkelijk perfect, streaming radio in de auto werkte nog nooit zo goed!
  Ten tweede voor de klagers, lezen jullie dan niet de voorwaarden en bekijken jullie de dekkingskaarten niet voor je een blox activeert voor 2,50 per maand?

 • Profielfoto
  maconly

  Ten eerste, ik ben dolblij met 4G in combinatie met mijn 11 gb abonnement, werkelijk perfect, streaming radio in de auto werkte nog nooit zo goed!
  Ten tweede voor de klagers, lezen jullie dan niet de voorwaarden en bekijken jullie de dekkingskaarten niet voor je een blox activeert voor 2,50 per maand?

  fijn voor je dat je blij bent maar laat de klagers lekker klagen , ik beschouw dit artikel als een verkapte reclame voor vodoofoon het meest asociale telefoonbedrijf wat ik ken.

 • Profielfoto
  maconly

  als je dan toch wil testen laat dan gelijk even de prijzen zien en de dekking.

 • Profielfoto
  fenkikon

  Vodafone is niet uniek met het aanbieden van 4G voor de iPhone 5. Bij mijn verlenging kan ik ook gebruik maken van 4G voor de iPhone 5 bij KPN en Hi.
  Zullen vast ook andere providers zijn die dit aanbieden…