JOBS, een film voor de liefhebbers

46 reacties

JOBS, de film over het leven van Apple’s mede-oprichter Steve Jobs is al bekeken door ons en een select groepje Nederlanders. Vanaf vandaag draait de film in de bioscoop. In de VS is JOBS niet overweldigend enthousiast ontvangen door de pers, terwijl het publiek wél te spreken leek. Daarmee rest de vraag; moet jij naar JOBS of niet?

OMT heeft de film gezien en concludeert: JOBS is een speelfilm die elke Apple-fan of Steve Jobs-geïnteresseerde gezien zou moeten hebben. Wel moet je jezelf afvragen of het verstandig is je date mee te nemen naar de film, tenzij hij of zij verliefd is op Ashton Kutcher. JOBS is geen blockbuster, het blijft een film voor liefhebbers.

Verhaal
JOBS volgt het leven van Steve Jobs vanaf zijn studententijd tot en met het moment dat de eerste iPod geïntroduceerd wordt in 2001. Kortom als kijker zie je het prille begin van Apple tot en met de wederopstanding van het bedrijf na Jobs’ terugkeer. Op een enkele flash forward aan het begin van de film wordt het verhaal chronologisch verteld. Wel zitten er grote tijdverruimingen en -verdichtingen in.

Aan het begin van de film wordt duidelijk in hoeverre Steve’s studententijd zijn toekomst getekend heeft. In een paar minuten is te zien hoe hij op Berkeley University leert over filosofie, kalligrafie en LSD. Ook ontmoet hij daar Chrisann Brennan. Bij haar verwekt Steve een dochter die hij pas veel later wil erkennen.

De oprichting van Apple krijgt meer tijd in JOBS. De vriendschap met Steve Wozniak, de falende demonstratie van diens thuis-computer voor de Homebrew Computer Club en de handreiking van computerverkoper Paul Terrell (eigenaar van The Byte Shop) komen uitgebreid aan bod. Wat volgt is een introductie van een groepje mensen die aan de basis van Apple stonden; Bill Fernandez, Daniel Kottke en Chris Espinosa.

Ook wordt hier één van de interessantste karakters uit de film geïntroduceerd: Mike Markkula. De eerste investeerder in Apple (en medewerker 3) heeft een prominente rol. Hij gelooft als een van de eersten in Apple, helpt het bedrijf groeien en overtuigt Steve Jobs om iemand anders te zoeken voor de positie van CEO, waarmee een nieuw hoofdstuk voor de film wordt ingeluid.

Steve Jobs vraagt John Sculley om het bedrijf te leiden terwijl hij zichzelf stort op het maken van nieuwe producten; de LISA en vervolgens de Macintosh. Al zijn passie ten spijt mislukken beide producten. Wat volgt is een lange aaneenschakelingen van board room meetings, discussies en ruzies die Jobs heeft met Sculley, Markkula en bestuursvoorzitter Arthur Rock. Dit eindigt in een dramatische bestuursbijeenkomst waarin Jobs ‘verraden’ wordt door een oude vriend en uit Apple gezet wordt.

Steve’s omwentelingen na zijn vertrek worden vrijwel geheel overgeslagen. Het script begint weer in 1996 als de nieuwe CEO Gil Amelio vraagt of Steve bij het bedrijf wil terugkomen. Daar treft hij tot zijn verbazing nog steeds gepassioneerde medewerkers aan die geloven in de visie van Apple’s oprichter, ook al hebben ze die zelf niet meegemaakt. Eén van hen is Jony Ive. De passie van de jonge Brit lijken Steve overtuigd te hebben dat er nog toekomst zit in Apple.

Jobs’ terugkeer gaat gepaard met een clean sweep. Gil Amelio wordt aan de kant gezet, net als de man die Steve jaren eerder liet vallen; Mike Markkula. Jobs begint met nieuw elan, nieuwe producten en een nieuwe reclamecampagne waarvan hij aan het einde van de film zelf de tekst inspreekt: Think Different.

Feit versus fictie
Voorafgaand aan de uitkomst van de film hadden oud-medewerkers van Apple al kritiek op het verhaal. Het zou niet volledig op waarheid zijn berust én Steve zou teveel opgehemeld zijn als genie. In de film is daar weinig van terug te zien.

In grote lijnen klopt het verhaal van JOBS behoorlijk goed met de realiteit, zoals die is opgetekend in interviews en boeken. Ongetwijfeld zijn er dialogen en situaties verzonnen, maar nergens heb je het gevoel dat het script overmatig gedramatiseerd is. In tegendeel, in de (ongetwijfeld verzonnen) persoonlijke gesprekken komen karakters pas echt tot leven. Zo verwoordt Woz de verhoudingen tussen hem en Jobs op rake wijze bij zijn afscheid van Apple. In zijn oude kloffie loopt hij Steve’s kantoor binnen. Die is, gekleed in pak, als een bezetene bezig om door te rekenen hoe hij de Macintosh winstgevend kan maken. “Is het niet ironisch dat ik altijd van The Beatles hield en jij van Bob Dylan?”

Dat Steve Jobs als genie zou worden geportretteerd zal niemand verbaasd hebben. Een heilige wordt hij echter niet. Gedurende de film wordt duidelijk hoe hard en onhebbelijk hij kon zijn. Zo vraagt hij na een avontuurtje met een mede-studente op Berkeley of hij wat van haar LSD mag lenen, voor hem én zijn vriendin. Ook de manier waarop hij ooit Wozniak voorloog over de opbrengsten van een klus bij Atari komen aan bod, net als zijn woede-aanvallen en de bikkelharde manier waarop hij (in zijn ogen) onbelangrijke mede-pioniers van Apple overboord zette zijn tekenende voorbeelden in de film van Jobs’ grillige karakter.

Ashton Kutcher
Er spelen een aantal grote namen in de film en dat resulteert in goed acteerwerk. Ook de ster van JOBS, Ashton Kutcher, doet erg zijn best om een natuurgetrouw karakter neer te zetten. Dat lukt hem behoorlijk goed. Niet alleen is de uiterlijke gelijkenis aardig gelukt (met name bij de jonge Jobs), ook in zijn acteerwerk slaagt Kutcher er meestal in om zijn rol te vertolken zonder dat het ‘naspelen’ wordt.

Toch blijven er momenten waarop lijkt dat we hier met een acteur te maken hebben die zo natuurgetrouw mogelijk een type-tje probeert na te doen. Dat zie je voornamelijk terug in het loopje van Kutcher. De manier waarop Steve Jobs aan het einde van zijn leven liep (een beetje gebogen op z’n voorvoeten met de handen samengevouwen vooruit) wordt door hem gedurende de hele film gebruikt. Zo erg, dat het een karikatuur wordt.

Conclusie
JOBS vertelt het leven van een bijzonder mens en beperkt zich tot diens betrokkenheid bij het merk Apple. De film is leuk wanneer je het merk Apple en de bijbehorende karakters kent. Het feit dat voor veel recensenten de karakters onbekend waren, zal gezorgd hebben voor de negatieve reviews. Vooraf beïnvloed door die negatieve reviews viel JOBS ons heel erg mee. Binnen een paar minuten zit je in het verhaal en de scènes worden zelfs van tijd tot tijd emotioneel. Kortom: een must see voor OMT’ers, maar weet wie je naar de film meeneemt!

Reacties

46 reacties
 • Profielfoto
  Mjvleggeert

  Mijn tweede favorite is johny ivy

 • Profielfoto
  THX-1138

  De mooiste/beste film over het de periode die de film beschijft is voor mij nog steeds “Pirates of Silicon Valley“. Het blijkt ook een redelijk natuurgetrouwe weergave te zijn van de gang van zaken destijds volgens Steve Wozniak.

 • Profielfoto
  Basket Case

  Ik onderschrijf deze review en de adviezen.

  Ik verwachtte het ergste en werd daardoor aangenaam verrast. Voor Apple liefhebbers zeker de moeite waard.

 • Profielfoto
  niels

  “In tegendeel, in de (ongetwijfeld verzonnen) persoonlijke gesprekken komen karakters pas echt tot leven.”

  Hebben Koen en Berend Jan Bockting een compleet andere film gezien?

 • Profielfoto
  Laurens Hoogeveen

  Mooi dat Jony aan bod komt! Dat miste ik bij pirates of silicon valley.

 • Profielfoto
  Hypertallih

  @Laurens Hoogeveen Echt een nerd film die Pirates of Silicon Valley.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Mooie review, helemaal mee eens, behalve het loopje: ik vond dat juist erg goed, en ook de gefixeerde blik deed Ashton Kutcher super.

  Het verhaal loopt eigenlijk maar tot vlak voor de iMac, alleen de flashforward gaat heel even over de iPod. Wat mij betreft kan er nog wel een deel 2 komen dus, want alle echte grote successen komen geheel niet aan bod.
  Joni Ive was ook prachtig neergezet, zoals hij praat, helemaal goed. Lokaties waren ook allemaal fantastisch. Bill Gates komt helaas nergens langs, maar het hele Xerox / Microsoft verhaal is al beter verteld in Pirates, dus een goede keus om dat hier niet te herhalen.

  Al met al vond ik het een ijzersterke, realistische film, met kippenvelmomenten.

 • Profielfoto
  Imade

  Komt er dan ook aan bod dat Microsoft geld gestoken heeft om Apple te behoeden van faillisement en Miscrosoft geld én personeel gestoken heeft om Apple te leren hoe je goede updates maakt?

 • Profielfoto
  ernst.

  Conclusie
  Het feit dat voor veel recensenten de karakters onbekend waren, zal gezorgd hebben voor de negatieve reviews. [knip]

  Dat is een voorbarige conclusie Koen die nergens op gebaseerd is dan alleen om je eigen afkeer van de negatieve persontvangst te bagataliseren. Dan wil ik harde bewijzen hebben dat al deze verschillende recensenten inderdaad bevooroordeeld waren alvorens ze deze film gingen zien.

  Steve Jobs en Apple werden praktisch altijd op handen gedragen door de media,helemaal de laatste jaren na de release van de iMac/iPod e.d.dus het feit dat men deze film zo heeft afgekraakt in de media berust dus sowieso op de manier hoe deze film tot stand is gekomen en hoe deze overkomt.

  Dan zou de film Ghandi…als er toch een lichte vergelijking maken… ook niet zoveel lof indertijd hebben geoogst als film en wat ook nagespeeld werd.
  Of komt nu het argument dat de tijden toen anders waren Koen…

  Nee…jullie schrijven deze recensie zo omdat jullie volgende keer ook opnieuw erbij willen zijn als er een premiere is die iets met Apple van doen heeft. Immers als je een negatieve recentie neerzet dan is de kans erg groot dat OMT de volgende keer niet meer wordt uitgenodigd daar men liever hosana verhalen hoort, ook als het iets slecht is i.p.v.de echte waarheid.

  De header “film voor liefhebbers” moet je dus eigenlijk vertalen naar: “Heb je echt nog nooit een documentaire of speelfilm over Steve Jobs of het merk Apple gezien,dan moet je JOBS gaan zien.”:twisted:

  Inderdaad want een een gemiddelde of voor mij part diehard Apple liefhebber van het eerste uur die de hele Apple geschiedenis al kent i.c.m. het opkomen van Steve Jobs als de grote roerganger laat deze speelfilm,want meer is het niet, gewoon links liggen. Immers de eerder genoemde Pirates of the Sillcon Valley is breder in opzet en geeft minstens zo een goed en algemeen beeld van Steve Jobs als persoon achter het merk Apple. Enige wat JOBS doet is beginnen bij het begin die iedereen kent (garageverhaal) en vervolgens voortborduren op de reeds bekende verhalen van zijn verdere opkomst,teloorgang en terugkeer bij Apple.

  Grote verschil met bijvoorbeeld Pirates of the Silcon Valley is dat de hoofdrolspeler in JOBS meer op de echte Steve Jobs lijkt dan
  Noah Wyle. Eigenlijk is JOBS als speelfilm niet goed genoeg voor een bioscooppremiere maar eerder rijp voor een regelrechte zending naar de dvd schappen of Film 1/ HBO/ On Demand.

  Het is geen film waar je echt na aflloop zegt: “Wauw… die moet ik nog een keer zien.”of “Ik hoop datie snel uitkomt om hem nog een keer te kunnen zien.”

 • Profielfoto
  Hydræ

  He maar nu is de film al verklapt voor a.s. dinsdag:wink:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het feit dat voor veel recensenten de karakters onbekend waren, zal gezorgd hebben voor de negatieve reviews.

  Nou nee…
  Ook ‘gewone mensen’ vinden er niet veel aan. Op IMdB waar iedereen die dat wil een recensie achter kan laten zijn ze ook niet echt te spreken over deze film. Op enkele reviews na is men grotendeels vrij negatief.
  In de user ratings krijgt hij een magere 5,5.

  (En als het niet kennen van de karakters een negatief effect had, ben je gewoon geen goede/geschikte recensent)

  @ernst

  Inderdaad want een een gemiddelde of voor mij part diehard Apple liefhebber van het eerste uur die de hele Apple geschiedenis al kent i.c.m. het opkomen van Steve Jobs als de grote roerganger laat deze speelfilm,want meer is het niet, gewoon links liggen.

  Inderdaad, want ook al ben ik geen diehard, ik ben wel van het eerste uur en mij interesseert die film niet. (Maar dat is wel vaker met mensen die iets meegemaakt hebben wat dan verfilmd wordt)

 • Profielfoto
  1984

  Er komen vast nog meer films over het leven van Jobs zoals:

  Monty Python – Life of Jobs – so is he the messiah or not?

  Ik kan niet wachten.

 • Profielfoto
  stimpsonjcat

  Kleine correctie: Jobs heeft niet Berkeley, maar op Reed college in Portland, Oregon gezeten. Wozniak zat (één jaar )op Berkeley.

 • Profielfoto
  iberno

  Erg benieuwd! Komt deel 2 aangezien dit tot iPod loopt…???

 • Profielfoto
  GForce85

  Mee eens.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Ik ga hem vandaag kijken samen met me vrouwtje die heb ik al zover gekregen dat de Samsung de deur uit is en nu nog even verder opvoeden

 • Profielfoto
  Imade

  Ik ga hem vandaag kijken samen met me vrouwtje die heb ik al zover gekregen dat de Samsung de deur uit is en nu nog even verder opvoeden

  Jij bent dus de dictator thuis? Van mij maakt het totaal niet uit welke telefoon iemand heeft. Sterker nog.. in 2004 ga ik kiezen tussen een android of Windows phone.
  Waarom? Omdat je met zulke telefoons nooit vast zit aan iTunes om je data te redden.
  Daarin zit je niet vast aan het censuur dat Apple heet.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Nee ik ben eerder de gek die voor iedereen iphones koopt

 • Profielfoto
  1984

  Ik ga hem vandaag kijken samen met me vrouwtje die heb ik al zover gekregen dat de Samsung de deur uit is en nu nog even verder opvoeden

  Mijn god het lijkt wel alsof je het over een hond hebt.
  Maar ik snap hem, je bent zo kapot van je iPhone, zit er hele dagen mee te spelen, en na een jaar koop je gewoon een nieuwe. Maar zo ga je niet met vrouwen om.

 • Profielfoto
  mcsharq

  Ik miste alleen een pixar deel.:(

 • Profielfoto
  107552

  Ik ga er vanmiddag heen. Echt super zin in!!!

 • Profielfoto
  patrick_bk

  Voor liefhebbers? Liefhebbers van wat? Mijn vrouw en ik zijn fans van Steve Jobs in die zin dat we veel respect hebben voor wat hij bereikt heeft en zijn producten erg graag gebruiken. Elke nieuwe iPhone heb ik, iPads hebben een goed thuis bij ons, Apple TV, iMacs en MacBooks ook en deze film is shit.

  Het acteerwerk is goed en het script is gewoon slecht. Er is geen schim te zien van de briljante klootzak die Steve Jobs was.

 • Profielfoto
  Marie-Claire Gewoon

  @Icandy
  Ik begrijp je helemaal. Ik geef mijn kinderen en man ook iPhones en heb zelf vorig jaar een MacBook pro retina gekocht omdat ik helemaal enthousiast geworden ben van het gebruiksgemak en de creatieve potentie die uit alle Apple producten spat. Dankzij de idealen van Steve Jobs! Ik ben benieuwd naar de film. Dankzij deze recensie durf ik hem wel te gaan kijken.

 • Profielfoto
  Bento

  Er spelen een aantal grote namen in de film

  Er speelt
  Een (het woord zegt het al) aantal is enkelvoud. Twee aantallen is wel meervoud. Vergelijk: Een homo speelt in een darkroom en twee homo’s spelen in een darkroom.

  Het feit dat voor veel recensenten de karakters onbekend waren, zal gezorgd hebben voor de negatieve reviews.

  Fout van de filmmaker dat hij de karakters niet goed geïntroduceerd heeft dan. Afgezien daarvan is dit een zeer zure aanname van iemand die het niet kan hebben dat er mensen kritiek hebben op een film over zijn stille liefde.

  NB Zie je Jops ook sterven in de film?

 • Profielfoto
  bartvdv

  …creatieve potentie die uit alle Apple producten spat…

  Wow, ik zou dan toch kleenex klaarzetten en ver uit de buurt blijven.

  Ik heb een sterk vermoeden (ervaring) dat creativiteit in jezelf zit en niet afhankelijk is van het gebruikte besturingssysteem. Alsof het bezit van een iPhone of een MacBook je creativiteit zou aanwakkeren, eerder je ego.

 • Profielfoto
  seek

  Ik heb een sterk vermoeden (ervaring) dat creativiteit in jezelf zit en niet afhankelijk is van het gebruikte besturingssysteem.

  Creativiteit is afhankelijk van omgevingsfactoren, en het gebruikte besturingssysteem is een omgevingsfactor!

  Mijn ervaring is dat Windows en andere Microsoft producten vaak zo slecht/onlogisch werken, dat ze frustratie opwekken. Frustratie breekt de flow die vereist is voor echte creativiteit. Gebruikte gereedschappen, kunnen daarom zeer bepalend zijn.

 • Profielfoto
  s17574

  Ik ben gister gelijk geweest, met mijn vriendin..
  2 uur lang heb ik met kippevel en soms waterige ogen gezeten, wat een film! ik kan deze aanraden voor de fans onder ons.

 • Profielfoto
  Bento

  Ik ben gister gelijk geweest, met mijn vriendin..
  2 uur lang heb ik met kippevel en soms waterige ogen gezeten, wat een film! ik kan deze aanraden voor de fans onder ons.

  Fans waarvan / van wie?

  Je klinkt trouwens als een wijf…

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Appel-eitje goed bezig laat de rest maar lekker zuur wezen Hollanders

 • Profielfoto
  rogiertje

  Ben gister avond ook geweest en vond het een 6 waard. Als je het boek hebt gelezen is het niet echt een topper. Wel leuk/grappig om gezien te hebben.

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  Ik ben gister gelijk geweest, met mijn vriendin..
  2 uur lang heb ik met kippevel en soms waterige ogen gezeten, wat een film! ik kan deze aanraden voor de fans onder ons.

  Fans waarvan / van wie?

  Je klinkt trouwens als een wijf…

  Zoals jij nu klinkt, heb ik liever een wijf als hij dan iemand als jij. Pas op, dat is maar persoonlijk hoor.:smile:

 • Profielfoto
  TA

  Oke vraag aan de nerd die de film al gezien hebben; Ik ben met veel bewondering de Steve Jobs Biografie aan het lezen, ben op 1/3 van het boek. Want zal ik doen.. Eerst uitlezen en dan naar de JOBS gaan, of gewoon gaan?:D

 • Profielfoto
  s17574

  @jooh-de-manne: +1

  @bento: ben geen wijf hoor!;)
  Wat wij ‘wijven’ zeggen tegen iemand zoals jij: DROEFTOETER!

 • Profielfoto
  koen
 • Profielfoto
  bartvdv

  @seek:

  Mijn ervaring is dat Windows en andere Microsoft producten vaak zo slecht/onlogisch werken, dat ze frustratie opwekken. Frustratie breekt de flow die vereist is voor echte creativiteit. Gebruikte gereedschappen, kunnen daarom zeer bepalend zijn.

  Hoe kan dat nu, de meeste programma’s die onder verschillende besturingssystemen draaien lijken als twee druppels water op elkaar. Ik verkies Word en Excel om het werk te doen boven Pages en Numbers, omdat Word en Excel gewoon beter zijn. Voor jezelf of een ander een iPhone kopen en menen dat daardoor de creativiteit komt te ontluiken of bevorderd wordt is klinkklare nonsens. Eigenlijk zeg je zelfs dat iedereen die niet met een product van Apple werkt niet creatief kan zijn.

 • Profielfoto
  Imade

  @Icandy
  Ik begrijp je helemaal. Ik geef mijn kinderen en man ook iPhones en heb zelf vorig jaar een MacBook pro retina gekocht omdat ik helemaal enthousiast geworden ben van het gebruiksgemak en de creatieve potentie die uit alle Apple producten spat. Dankzij de idealen van Steve Jobs! Ik ben benieuwd naar de film. Dankzij deze recensie durf ik hem wel te gaan kijken.

  Probeer eens garantie te claimen… Apple zal je niet helpen als je geen Apple care hebt gekocht.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Wat was de reactie van “Icandy” eigenlijk, of werd die verwijderd?

 • Profielfoto
  iBaar

  @Imade

  Wat doe je hier nog??? Negen jaar geleden al geswitched naar WP/Android….en nog steeds hier!

  Twee weken terug een nieuwe Airport Extreme mogen ontvangen, omdat de vorige af en toe uit viel……geen Apple Care en de vorige was als refurbished aangeschaft bij Apple Store.

  Enige tijd terug ook een nieuwe iPod voor mijn dochter gekregen…..deze was aangeschaft in de VS, maar kreeg zonder problemen een nieuwe.

  Grotere Apple producten heb ik met Apple Care, en dat gaat ook allemaal probleemloos.

  Nog even over die creativiteit: ik moet op mijn werk met Windows werken….de onhebbelijkheden van de machines en de software wakkeren niet echt mijn creativiteitsgevoel aan…..ik zou er eerder een paar .45 ACP aan willen spenderen…….ben altijd weer blij als ik thuis ben.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Er spelen een aantal grote namen in de film

  Er speelt
  Een (het woord zegt het al) aantal is enkelvoud. Twee aantallen is wel meervoud. Vergelijk: Een homo speelt in een darkroom en twee homo\’s spelen in een darkroom.

  Zielenpoot, zielenpoter, zielenpootst… (en jij zit nog een niveau dieper).

 • Profielfoto
  Bento

  Er spelen een aantal grote namen in de film

  Er speelt
  Een (het woord zegt het al) aantal is enkelvoud. Twee aantallen is wel meervoud. Vergelijk: Een homo speelt in een darkroom en twee homo\\\’s spelen in een darkroom.

  Zielenpoot, zielenpoter, zielenpootst… (en jij zit nog een niveau dieper).

  Maak jij je nou maar druk om dat hele kleine kamertje in dat bejaardentehuis waar je binnenkort naar toe gaat.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Zing eens een ander liedje. (Iets inhoudelijks bijvoorbeeld.)
  Want je bevestigd alleen maar dat je inderdaad een heel droevig persoon bent.

 • Profielfoto
  Barend Mars

  Gister de film gezien hij viel mij klein beetje tegen bv hij wordt er uit gegooid bij Apple en het volgende moment heeft hij zijn nieuwe bedrijf al en wil Apple hem terug plus Lisa al groot

 • Profielfoto
  Marie-Claire Gewoon

  @imade
  Ja, ik heb inderdaad AppleCare gekocht want ik wil volop gebruikmaken van de mogelijkheden van de Mac. En er zijn in de Apple store gratis cursussen en workshops die me helemaal blij maken. Films maken, je eigen boeken opmaken en publiceren, muziek maken. Er is voor gezorgd dat niets je creativiteit in de weg zit en dat alles gewoon werkt. Neem nou alleen al de automatische backup, de synchronisatie met je telefoon, films, muziek op je televisie. Je hoeft er niet naar om te kijken.
  En Microsoft geeft alleen om de centen. Want mijn trialversie outlook 2007 op de familie-pc is gelockt en ze willen outlook 2007 meer verkopen. En de nieuwere versies draaien niet meer op Vista. Dus zou ik gedwongen zijn om die snert Windows 2008 aan te schaffen.

 • Profielfoto
  Clarus1984

  Jongens, niet zo gemeen doen tegen Bento. Hij heeft duidelijk opgekropte seksuele gevoelens aangezien hij zo anaal doet over taalregeltjes. Darkrooms is het eerste waar over denkt, over verwijfdheid klagen.. Het is zo cliché, je zou het bordline-tragisch kunnen noemen:evil:

  De film is trouwens mweh.

 • Profielfoto
  Clarus1984

  En ja, ik ben een persoonlijk voornaamwoord vergeten, het is borderline, bla bla bla bla…

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  Maar even heel snel voorbij geveegd, en wachten op de Bluray (y)

  Jobs 2013