Nederlanders zijn Spotify-grootgebruikers

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Spotify heeft in de drie jaar dat de muziekstreaming-dienst actief is vele harten weten te veroveren. Van alle West-Europese landen maken Nederlanders het meest gebruik van de muziekdienst. OMT onderzocht het Spotify-gebruik van inwoners van West-Europa. Nederlanders blijken de Spotify-grootgebruikers.

Sinds deze week stelt Spotify een eigen top 50 samen met daarin de meest afgespeelde nummers per land. OMT vergeleek de drie meest afgespeelde nummers en zette deze af tegen het aantal inwoners. Deze methode is niet representatief voor de hele Spotify-database, maar geeft een goed beeld van de gemiddelde activiteit van de gebruikers per land. Nederland ken de actiefste gebruikers, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en België. In Luxemburg en Frankrijk ligt het gebruik van Spotify aanzienlijk lager.

De West-Europese Spotify-landen:

 1. Nederland (7,8 top 3-plays per 100 inwoners)
 2. Verenigd Koninkrijk (3,15 top3-plays per 100 inwoners)
 3. België (2,51 top3-plays per 100 inwoners)
 4. Ierland (2,37 top3-plays per 100 inwoners)
 5. Duitsland (2,11 top3-plays per 100 inwoners)
 6. Zwitserland (1,29 top3-plays per 100 inwoners)
 7. Frankrijk (0,75 top3-plays per 100 inwoners)
 8. Luxemburg (0,65 top3-plays per 100 inwoners)

In Nederland is Robin Thicke – Blurred Lines met ruim 450.000 plays het meest gedraaide nummer. In Belgie heeft het meest gedraaide nummer slechts 101.000 plays. Dit is niet alleen in relatieve aantallen minder, ook als de cijfers afgezet worden tegen het verschil in aantal inwoners, valt te concluderen dat Spotify in België aanzienlijk minder populair is. In relatieve aantallen streven alleen de UK en Duitsland Nederland voorbij met plays in de Spotify Chart.

Onbeperkt muziek streamen tegen een vast maandtarief lijkt dus erg goed aan te slaan in Nederland. Voor Apple’s toekomstige ‘iRadio‘ dienst liggen hier behoorlijk wat kansen. Het is aannemelijk dat Apple-gebruikers de voorkeur zullen hebben voor een muziekdienst die binnen iTunes werkt, in plaats van een aparte app zoals Spotify.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Blashyrkh2124

  Listening to it as we speak. Briljante app.

  (the Doors – the End ter nagedachtenis aan Ray Manzarek);)

 • Profielfoto
  NeXT

  Ik zie een verband met de slechte radiozenders in ons land. 3FM draait geen hits maar maakt ze door ze door je strot te douwen.

 • Profielfoto
  venco58

  Mis ik nu iets? Maar dit zegt toch enkel maar dat Nederlanders meer naar populaire nummers luisteren dan anderen. Voor het zelfde geld luisteren de Belgen veel meer maar dan naar oudere nummers.

 • Profielfoto
  rdesign

  De clip van Robin Thicke is overigens ook een aanradertje.

 • Profielfoto
  NeXT

  @venco58 Dat bedoel ik ook min of meer. Wie weet zijn we hitgevoeliger en ontbreekt diversiteit in het aanbod op de radio. Bizar toch dat je op zowel DWDD, 3voor12 en 3FM altijd zelfde artiesten te zien krijgt. Ik hoef ze niet eens op te noemen. Altijd dezelfde die een podium krijgen. Geen idee of voor dit plugwerk flesjes wijn en sigaren worden uitgedeeld maar kleurrijk is het niet. Skyradio brengt nog meer variatie.

 • Profielfoto
  The JM

  In Nederland is het mogelijk om een Spotify-abonnement bij een KPN-abonnement te krijgen. Wellicht bereik je hier een andere doelgroep mee (tieners/twintigers?) die daarom ook meer naar Top 40-muziek luisteren. In België zou de afwezigheid van zo’n constructie kunnen betekenen dat een andere doelgroep bereikt wordt, die niet naar Top 40-muziek luistert.
  .
  Mijns inziens beantwoorden deze cijfers niet of Nederlanders grootgebruikers van Spotify zijn, maar of de Spotify-gebruikers in Nederland veel naar Top 40-muziek luisteren. Het antwoord daarop is dus ‘ja’. Meer dan dat is het niet.

 • Profielfoto
  iQuinten

  K heb altijd Spotify op de achtergrond. Ze zullen goed verlies op me maken! Haha

 • Profielfoto
  iQuinten

  In Nederland is het mogelijk om een Spotify-abonnement bij een KPN-abonnement te krijgen. Wellicht bereik je hier een andere doelgroep mee (tieners/twintigers?) die daarom ook meer naar Top 40-muziek luisteren. In België zou de afwezigheid van zo\’n constructie kunnen betekenen dat een andere doelgroep bereikt wordt, die niet naar Top 40-muziek luistert.
  .
  Mijns inziens beantwoorden deze cijfers niet of Nederlanders grootgebruikers van Spotify zijn, maar of de Spotify-gebruikers in Nederland veel naar Top 40-muziek luisteren. Het antwoord daarop is dus \’ja\’. Meer dan dat is het niet.

  Nederland en Belgie verschillen niet zo heel veel. De muzieksmaak qua radio is nagenoeg hetzelfde. (de reden waarom Qmusic ook in Belgie zit).
  .
  En mochten ze in Belgie meer naar klassiek of anders luisteren, denk ik dat het het alsnog niet haalt bij het Nederlandse gebruik die is ongeveer 2x zo groot. Als de verschillen kleiner waren zou je er inderdaad over kunnen twijfelen, maar dat is niet zo

 • Profielfoto
  FNS

  Door het ‘gratis’ Spotify abonnement bij onze KPN interactieve abonnementen is het logisch dat hier gebruik van wordt gemaakt. Het grootverbruiker zijn lijkt hiermee verklaard! Ik neem aan dat KPN groot heeft ingekocht… en of dat veel opleverd voor Spotify? Ik ben iig een gelukkige gebruiker.

 • Profielfoto
  puchelaar

  Ik vind ’t nogal een aanname dat Apple gebruikers liever een dienst hebben die onder iTunes werkt dan een aparte app. iTunes is nou juist één van de (weinige) redenen die mij heel lang hebben tegenhouden om over te stappen van Windows en Linux naar Apple. En nog steeds is het voor mij (ik denk enige) reden om af en toe zeer hartgrondig te vloeken tegen m’n lieve macs.
  Ik heb ongezien geld betaald voor Radium, om internet radio buiten iTunes om af te kunnen spelen. Ik heb geen behoefte aan Spotify achtige prgramma’s, omdat ik een muziekkoper blijf, maar als iemand een app weet die muziekbibliotheken kan aanmaken en beheren, gebruik kan maken van Airplay, en aankopen kan doen bij mp3 aanbieders, dan houdt ik mij aanbevolen…

  /rant
  WinAmp vroegah (toen de wegen nog geen drempels hadden, maar kuilen; toen!); dat was fijn;)

 • Profielfoto
  Tuur Tisseghem

  Hier in België hebben we bij Base ook zo een soort van abonnement.zelf gebruik ik iTunes.

 • Profielfoto
  marinusvw

  Gebruik spotify nu al erg lang (durf niet te zeggen hoeveel jaar maar gaat richting de twee denk ik zo) en ben erg tevreden over de streaming dienst.
  Op m’n werk kan ik via de webplayer luisteren (play.spotify.com) en ga thuis weer vrolijk verder:)
  Hoewel ik boven de 500 songs per week luister, luister ik nooit naar de top 40 in spotify. De reden dat ik niet naar de radio luister, 20 keer per dag dezelfde nummers… pfft -.-

 • Profielfoto
  Maxx1987

  @puchelaar

  Je kan gewoon winamp voor Mac downloaden en een plugin waarmee je kan streamen naar Airplay apparaten:) En je kan zelfs je iDevices en Android Devices syncen ermee:) Oja en hij kan alles wat nu in iTunes staat voor je importeren.

  Echter als je gewoon iTunes Match gebruikt hoef je niks te syncen en persoonlijk vind ik dat er niks mis is met iTunes en werkt het perfect:)

 • Profielfoto
  FotoDirk

  Nederland en Belgie verschillen niet zo heel veel. De muzieksmaak qua radio is nagenoeg hetzelfde. (de reden waarom Qmusic ook in Belgie zit).

  Q-music is dan ook een Belgische radio die ook een tak in Nederland heeft opgericht.

 • Profielfoto
  iQuinten

  Nederland en Belgie verschillen niet zo heel veel. De muzieksmaak qua radio is nagenoeg hetzelfde. (de reden waarom Qmusic ook in Belgie zit).

  Q-music is dan ook een Belgische radio die ook een tak in Nederland heeft opgericht.

  Foutje, maar maakt in principe niks uit voor mn standpunt

 • Profielfoto
  verwijderd-profiel

  Waar het om gaat is dat QmusicNL een super-zender is! Vooral Mattie & Wietze en Van Inkel In De Middag!

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Het lukt mij niet om een Spotify-abonnement te nemen. Nu het weer zonder Facebook-account (heb ik niet) kan, wilde ik wel.
  Er gaat telkens iets mis en als ik probeer de helpdesk te bereiken moet ik inloggen. Maar dat kan ik dus niet. Heb het opgegeven.

 • Profielfoto
  Zegbert

  Heeft het er ook niet mee te maken dat de Franse concurrent Deezer een nogal uitgebreid Franstalig aanbod heeft?

 • Profielfoto
  Maurits

  Klinkt goed een iTunes stream. Als Apple het dan ook nog een euro goedkoper maakt is de keuze snel gemaakt. Maar voor nu nog Spotify:)