Stagnering iPhone 5-verkopen blijkt discutabel gerucht

Koen van Tongeren op 15 januari 2013 25 reacties Laatste door sunapple

Eerlijk is eerlijk, even schrikken was het wel toen vanochtend het bericht verscheen dat de verkoop van de iPhone 5 dermate tegen zou vallen dat Apple de oorspronkelijke bestelling van 65 miljoen benodigde schermpjes gehalveerd zou hebben. Het bericht uit de Wall Street Journal werd wereldwijd overgenomen. Toch ontstonden op de OMT-redactie al snel twijfels, want hadden we dit niet al veel vaker gehoord, bijvoorbeeld bij de vorige generatie iPhone? Die geruchten werden al snel ontkracht, terecht zo bleek later.

Hetzelfde gebeurt nu bij de berichtgeving van de WSJ. Financieel analisten denken niet dat de vraag naar iPhones terugloopt, maar dat Apple nu pas in staat is om de vraag bij te benen. Anderen trekken de cijfers waar de WSj zich op baseert in twijfel 65 miljoen iPhones zou simpelweg onrealistisch zijn en werd dat schermpje naast de iPhone niet ook gebruikt voor de iPod touch?

Grote spelers op Wall Street hebben schouderophalend gereageerd op het bericht van de Wall Street Journal. Zo zegt analist Mark Moskowitz van J.P. Morgan dat het bericht van de WSJ geen nieuws maar ‘noise’ is dat waarschijnlijk een overreactie van investeerders zal uitlokken. Hij denkt dat het terugbrengen van de schermpjes-bestelling eerder aangeeft dat Apple éindelijk de immense vraag na uitkomst van de iPhone 5 kan bijbenen. Dat zou eerder goed dan slecht nieuws zijn voor investeerders. Een normale productie-snelheid zou voor hogere winstmarges zorgen. Ook analist Maynard Um van Wells Fargo is niet onder de indruk van het bericht. Als het al waar is, is het nog geen nieuws volgens hem.

Tero Kuittinen van BGR heeft andere redenen om te twijfelen aan het bericht in de WSJ. Volgens hem is niet duidelijk waar het oorspronkelijk beoogde aantal van 65 miljoen schermpjes vandaan kwam en kan dit aantal sowieso niet gelijkgetrokken worden met de hoeveelheid iPhones die Apple van plan was te produceren. Dezelfde schermpjes worden immers ook voor de iPod touch gebruikt.

De productie van 65 miljoen iPhones voor het huidige kwartaal zou überhaupt krankzinnig zou zijn, zo toont Kuittinen aan met een simpele berekening. In het afgelopen kwartaal (traditiegetrouw het beste van het jaar) heeft Apple naar schatting ongeveer 50 miljoen iPhones verkocht. Ervan uitgaande dat 70% daarvan iPhone 5 en 30% iPhone 4/4S is, zijn er 35 miljoen iPhone 5’s verkocht. In het eerste kwartaal van het nieuwe jaar zijn de verkopen traditiegetrouw het laagst. Het nagenoeg verdubbelen van de productie ten-opzichte van het beste kwartaal zou dan erg onwaarschijnlijk lijken.

Natuurlijk zijn de tegengeluiden net zo goed speculatief als het bericht in de Wall Street Journal waar ze op zijn gebaseerd. Toch lijkt de WSJ zelf inmiddels nattigheid te voelen. Het oorspronkelijke stuk is inmiddels namelijk aangepast. Het aantal van 65 miljoen oorspronkelijk beoogde schermpjes is inmiddels nergens meer te vinden.

Zou ook dit gerucht dan weer als een nachtkaars uitgaan?

Koen van Tongeren is mede-oprichter van One More Thing. Daarnaast is hij zelfstandig filmmaker en is hij te vinden op Twitter, Facebook en Instagram. Lees meer artikelen van Koen.

En nu?

25 reacties

Profielfoto

ro_me op 15 januari 2013

Dat ze daar in Cupertino maar oppassen dat Apple niet uitgaat als een nachtkaars!

Profielfoto

sunapple op 15 januari 2013

Ik wist het. Ik las het op NU.nl en dit leek mij echt weer zo’n sensatiebericht met onjuiste gegevens gebaseerd op wat geruchten. Stom eigenlijk dat de hele beursgang daar dan last van heeft. Zo makkelijk worden die dingen dan geloofd in plaats van dat ze eerst hun feiten checken.
.
Is het niet logisch dat Apple niet meer de grote vraag van de feestdagen en de eerste verkoopdagen hoeft bij te benen en dus minder onderdelen nodig heeft? Precies.

Profielfoto

alexjeee op 15 januari 2013

en niemand heeft ook maar enige bevestiging van de enige die de waarheid heeft… dus niemand weet iets zeker;)

Profielfoto

marsie op 15 januari 2013

Ik kon er niet van slapen vannacht….

Profielfoto

zepkleiker op 15 januari 2013

Ik wist het. Ik las het op NU.nl en dit leek mij echt weer zo\’n sensatiebericht met onjuiste gegevens gebaseerd op wat geruchten. Stom eigenlijk dat de hele beursgang daar dan last van heeft. Zo makkelijk worden die dingen dan geloofd in plaats van dat ze eerst hun feiten checken.
.
Is het niet logisch dat Apple niet meer de grote vraag van de feestdagen en de eerste verkoopdagen hoeft bij te benen en dus minder onderdelen nodig heeft? Precies.

Jij wist het? Voorlopig weet niemand het. Jij niet, ik niet, WSJ niet, OMT niet. Alleen Apple (en de producent van de schermen) weet het.
.
De beursgang van Apple was al in 1980, dus die zal hier geen last van hebben gehad.;)
.
Als het zo logisch is dat Apple na de feestdagen minder vraag heeft, zou het ook logisch zijn dat Apple überhaupt niet eens zulke grote aantallen bestelt, toch? Precies.
.
Ik wil niet zeggen wat nu waar is (ik werk namelijk niet bij Apple), maar je reactie slaat wat mij betreft de plank wel mis.

Profielfoto

MacRay op 15 januari 2013

laat ook wel weer zien dat maar bar weinig journalisten echt goed nazoekwerk doen. Ieder nieuwsbericht of feit wordt tegenwoordig klakkeloos wordt overgenomen…..

Profielfoto

Italdesign op 15 januari 2013

Er zal vast een kern van waarheid zijn met dit verhaal. Ook het bericht dat jongeren dat apple ‘uit’ is gaat nu spelen. Je ziet tegenwoordig elke oma met een ifeun of een ijpad. Jongeren willen daar geen associatie mee hebben maar ‘hip’ zijn…dat bewijzen de aantallen van Samsung wel.
Ach ja IBM, Microsoft en GM waren ooit ook de grootste, eens komt er een einde aan.

Profielfoto

sedikit op 15 januari 2013

laat ook wel weer zien dat maar bar weinig journalisten echt goed nazoekwerk doen. Ieder nieuwsbericht of feit wordt tegenwoordig klakkeloos wordt overgenomen…..

Hoezo? Bevalt het bericht je niet? Dan is plotseling de journalistiek niet meer betrouwbaar? Deugt de boodschapper dan plotseling niet?
BBC World Radio, de NOS, Reuter enz. zitten er naast…..

Profielfoto

RobbieB op 15 januari 2013

Het is heel logisch te verklaren dat de display vraag verlaagd wordt en het heeft denk ik totaal NIET met de iPhone te maken.
.
De iPod Touch gebruikt namelijk exact hetzelfde display, maar ik merk dat er veel meer vraag is naar de 4e generatie, die een stuk goedkoper is, en de iPad Mini die even duur is als de nieuwe iPod Touch.
.
Apple zou 65 miljoen display’s besteld hebben voor Q2. Je gelooft toch zelf niet dat ze serieus denken zoveel iPhones te verkopen?

Profielfoto

MacAanZee op 15 januari 2013

@sedikit….niet meteen zo giftig uitvallen naar Mac Ray als die schrijft dat nieuwsberichten tegenwoordig vaak klakkeloos worden overgenomen. Want dat is ook zo. Daar maken zelfs zogenaamde “kwaliteitsmedia” zich steeds vaker schuldig aan.
Zou het niet gewoon zo kunnen zijn dat iemand geruchten als dit de wereld in brengt om daarmee de koers van het Apple aandeel (en natuurlijk vaak ook andere aandelen) negatief te beïnvloeden.
Het werkte, want het aandeel Apple zakte meteen zo’n 20 punten op de New Yorkse beurs. Als je dan lekker inkoopt en even wacht tot het aandeel weer gestegen is, maak je vervolgens een vette winst. Het zijn namelijk net kleuters op die beursvloer, ze reageren op elk gerucht.
Ach….had ik maar geld…. dan kocht ik er ook een stelletje:)

Profielfoto

Xcode op 15 januari 2013

Ik had ook al zo mijn twijfels. Vodafone is bijvoorbeeld nog steeds niet in staat om simlock-vrije iPhones 5 uit te leveren aan klanten. Er staan in Nederland een paar honderd bestellingen die nog steeds niet zijn uitgeleverd. Aan de andere kant is dat ook deels de schuld van Vodafone, die houden toestellen achter omdat ze liever nieuwe abonnementen verkopen dan dat ze leveren aan bestaande klanten. En het is helemaal niet zo gek dat op een gegeven moment de verkoop terugloopt, wanneer zo’n beetje de halve wereld al een iPhone 4, 4S of 5 heeft dan heb je ook niet echt veel klanten over om je product aan te verkopen. Zou me trouwens niet verbazen als er een kern van waarheid in het bericht van MacAanZee zit.

Profielfoto

sedikit op 15 januari 2013

@MacAanZee,
Mijn opmerking was helemaal niet als giftig bedoeld.En ik blijf dan ook bij mijn constatering. Wat jij nu ook weer doet, omdat het jou goed uitkomt is, de uitzondering verheffen tot regel. Een nogal onjournalistieke houding. Al jouw vermoedens zouden waar kunnen zijn, maar zijn in het geheel geen feiten. Het blijven (vergezochte) vermoedens. Bovendien vind ik het nogal arrogant om vanuit een dorpje aan zee te roepen dat jij het beter weet dan de BBC, de NOS, Reuter enz. En dat deze twijfel aan de journalistiek steeds maar weer naar boven komt, alléén in die gevallen wanneer het een “negatief” bericht betreffende Apple is, vind ik behoorlijk kinderachtig. Selectieve twijfel dus.
Oh ja! Dat bericht over UPS, TNT en PostNL: helemáál niet waar. Gewoon de wereld in geholpen door een slimme belegger. Ik geef toe: het zou waar kunnen zijn! Want die pers roept ook maar wat, en nog maar te zwijgen over die zakkenvullers in Brussel. :grin::

Profielfoto

peterver1980 op 15 januari 2013

Iedereen en alles begint zich tegen Apple te keren, kijk maar eens naar het nieuws op Google News.

– Apple is niet hip meer
– Merendeel klantenservice vragen gaan over iPhone’s
– Apple maakt een duik op de beurs
– Apple annuleerd
– SamSung brengt meer telefoons op de markt en is daarom dus innovatiever
– Apple komt met budget phone om slinkend marktaandeel te pareren
– Apple is niet innovatief meer (productlijn breed)
– Jeugd wil geen iPhone meer
– Apple heeft moeite om concurrentie bij te benen.

Profielfoto

peterver1980 op 15 januari 2013

Maar goed, eind deze maand krijgen we keurig de jaarcijfers van Apple… Dus ik ben erg benieuwd! Mijn voorspelling; Verkopen gaan wederom door het dak!

Profielfoto

Dr. User op 15 januari 2013

Iedereen en alles begint zich tegen Apple te keren, kijk maar eens naar het nieuws op Google News.

– Apple is niet hip meer
– Merendeel klantenservice vragen gaan over iPhone’s Heeft te maken met dat de iPhone meer functies heeft en dat Apple gewoon een goede service heeft.;) En als je het bericht nog eens goed leest zie je dat er meer vragen over andere telefoon zijn dan over iPhones, maar dat ze de iPhone bovenaan zetten omdat er veel vragen over iOS zijn. En iOS werkt natuurlijk op veel meer apparaten.
– Apple maakt een duik op de beurs Heeft te maken met je volgende stelling.
– Apple annuleerd Lees berichten boven je. Het kan nooit over de iPhone gaan.
– SamSung brengt meer telefoons op de markt en is daarom dus innovatiever Samsung brengt teveel telefoons op de markt met allemaal ongeveer dezelfde functies en is daardoor dus niet innovatiever.
– Apple komt met budget phone om slinkend marktaandeel te pareren Apple komt niet met een ‘budget-phone’
– Apple is niet innovatief meer (productlijn breed)
– Jeugd wil geen iPhone meer Jeugd is ook niet de grootste doelgroep voor iPhone’s
– Apple heeft moeite om concurrentie bij te benen. Marktaandeel ja, met de winst staan ze ver bovenaan

Profielfoto

peterver1980 op 15 januari 2013

@JeroenJK: Ik ben het helemaal met je eens hoor, dat is het punt niet! Maar het lijkt wel alsof er de laatste maanden een negatieve tendens is ontstaan waardoor het lijkt alsof Apple echt over zijn hoogtepunt is.

Sowieso vind ik het op zichzelf niet zo gek dat Android groeit in madl. Immers, er zijn van van Android telefoonfabrikanten. Het is veel logischer om het madl van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy SII één of één te vergelijken met de iPhone 5.

Waar ik me vooral aan irriteer is het feit dat suggestieve nieuwsberichten de wereld worden geholpen op discutabele sites en daarna worden overgenomen door serieuze media zoals bijvoorbeeld de Volkskrant en Nu.nl. De perceptie van velen is toch dat dit serieuze nieuwsbronnen zijn.

Waar ik me nog meer aan irriteer is het feit dat Apple niet meer innovatief zou zijn. Er wordt gesproken alsof Apple onder leiding van Steve Jobs elk jaar wel weer een innovatief product uitbracht, terwijl dat helemaal niet zo was!

De echt ‘breakthrough’ innovatieve producten zijn sinds de introductie van de Mac in 1984 ook op 2 handen te tellen.

1984: Macintosh
1999: iMac
2001: iPod
2001: iTunes
2007: iPhone
2009: MacBook Air – Toch wel behoorlijk breakthrough
2010: iPad

Daar buiten is Apple absoluut innovatief, denk bijvoorbeeld aan de onlangs gelanceerde retine schermen voor MacBooks. Natuurlijk bestond het retine scherm voor iPhone al, maar toch is Apple wederom de eerste partij die dit flikt op een notebook.

PS. Met Apple annuleerd bedoelde ik trouwens het gericht over de mindere bestellingen betreffende de iPhone 5.

Profielfoto

peterver1980 op 15 januari 2013

Volgende keer lees ik m’n bericht nog eens door voordat ik hem plaats… Maar mijn strekking is wel duidelijk denk ik.:)

Profielfoto

Dr. User op 15 januari 2013

“PS. Met Apple annuleerd bedoelde ik trouwens het gericht over de mindere bestellingen betreffende de iPhone 5.”
Ik ook.;)

Nu ben ik het wel met je eens.:)

En als je een bericht plaatst moet je hem zeker nog eens doorlezen, want sinds de downgrade van OMT kunnen berichten niet meer worden bewerkt.;)

Hopelijk gaat de koers wel weer omhoog en komt er dit jaar een niet-budget iPhone, dan ben ik helemaal blij.:)

Profielfoto

Dr. User op 15 januari 2013

En wat een ***smiley’s zitten er nu op OMT.

Profielfoto

peterver1980 op 15 januari 2013

@JeroenJK: Helemaal mee eens!

Ik gok er op dat we nu aandelen moeten inslaan. Laten we hopen dat de jaarcijfers rond de 23e inslaan als een bom (in de positieve vorm dan;-)).

Profielfoto

MacFundamentalist.nl op 15 januari 2013

Nog meer aanwijzingen voor aandelenmanipulatie:
>
http://seekingalpha.com/article/1002601-buy-apple-on-january-18

Profielfoto

MacFundamentalist.nl op 15 januari 2013

“Whether it’s a matter of choice or their interpretation of legal requirements, Apple says nothing in the month leading up to quarterly results — and everyone knows that. So I don’t think the timing of yesterday’s WSJ report of “weaker-than-expected demand” was a coincidence.”

Via daringfireball.net

Profielfoto

MIVE op 15 januari 2013

Nadat de media storm over het sensatiebericht op WSJ is gaan liggen zijn er mensen begonnen met daadwerkelijk onderzoeken van de bronnen, genoemde getallen en wat er feitelijk bekend is. En dan blijkt dat Apple vermoedelijk weer een absoluut record bekend zal maken, waarbij de iPhone 5 in één kwartaal meer dan twee keer zoveel verkocht is als de S3 in zeven maanden…. Het slechte nieuws is niet voor Apple. Ondanks dat je afgaande op mediaberichten anders zou vermoeden is de S3 niet het succes dat iedereen er van maakt. In absolute aantallen verkoopt Samsung misschien meer android toestellen dan Apple IOS toestellen, maar daar zitten bij Samsung dan wel tientallen low-end toestellen bij. Onder de high end smartphones is Apple nog steeds heer en meester en als je naar het aandeel in de winst in de markt bekijkt is er ook niet veel veranderd. Grofweg driekwart daarvan komt op Apples toch al goed gevulde rekening terecht.
Het heeft er alle schijn van dat er hier sprake is van koersmanipulatie.
The true story

Profielfoto

MacFundamentalist.nl op 15 januari 2013

Wat MIVE zegt:

http://www.forbes.com/sites/markrogowsky/2013/01/15/did-the-wsj-get-punkd-on-apple-or-is-it-rotten-to-the-core/

Het is jammer dat mensen meteen beginnen te janken dat Apple inderdaad verdoemd is, marktaandeel, sniksnik.
Wat niet wegneemt dat ik graag een instap prepaid iPhone van 199 euro zou zien. Mijn oudste zoon gaat volgend jaar fietsen naar de middelbare school in een dorp verderop en dan krijgt hij een telefoon. En dat wordt waarschijnlijk een Android van 99 euro. Ik ga hem geen iPhone 4 met een treurige 8GB van 388 euro geven, hoe erg hij daar ook van baalt. En ik ook.

Profielfoto

sunapple op 16 januari 2013

Jij wist het? Voorlopig weet niemand het. Jij niet, ik niet, WSJ niet, OMT niet. Alleen Apple (en de producent van de schermen) weet het.
.
De beursgang van Apple was al in 1980, dus die zal hier geen last van hebben gehad.;)
.
Als het zo logisch is dat Apple na de feestdagen minder vraag heeft, zou het ook logisch zijn dat Apple überhaupt niet eens zulke grote aantallen bestelt, toch? Precies.
.
Ik wil niet zeggen wat nu waar is (ik werk namelijk niet bij Apple), maar je reactie slaat wat mij betreft de plank wel mis.

Dit was duidelijk een te snel geschreven reactie van mij..
.
Nee, ik wist het niet, maar ik dacht het wel en ik doelde op de titel. Beursgang = koers. Waren die schermpjes al besteld dan, want ik ging er vanuit dat ze de bestelling van het vorige kwartaal aanpasten?
.
Ik vind het apart hoe de koers zo snel zo veel kan zakken vanwege een zo’n bericht. Als het waar was kon het wel, maar zoals ik wilde zeggen klonk het allemaal best sterk. Daarbij zijn zulke sensatieberichten al vaker onjuist gebleken.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?