Apple: ‘106 gevallen kinderarbeid in 2012’

Koen van Tongeren op 25 januari 2013 8 reacties Laatste door steveb

Daags na het uitbrengen van de meest recente kwartaalcijfers heeft Apple vandaag het leveranciersrapport over het afgelopen jaar naar buiten gebracht. Hierin staat te lezen wat Apple heeft ondernomen om ervoor te zorgen dat toeleveranciers en productiebedrijven hun medewerkers goed behandelen.

In het rapport staat te lezen dat Apple 393 eigen controles heeft uitgevoerd bij verschillende bedrijven in Azië. Daarbij zijn 106 gevallen of vermoedens van kinderarbeid gevonden, verdeeld over 11 bedrijven. Het Chinese Guangdong Real Faith Pingzhou Electronics spande de kroon. Daar werden 74 kinderen aangetroffen die nog geen 16 waren. Apple heeft alle contracten ontbonden met het bedrijf, dat printplaten maakt voor veel technologie-bedrijven.

Volgens het rapport arbeidsbureaus een groot probleem in Azië. Met name Shenzhen Quanshun Human Resources bleek actief kinderen te ronselen en hielp ouders met het verkrijgen van vervalste identiteitspapieren voor hun nageslacht. De praktijken zijn door Apple doorgegeven aan de Chinese overheid waarna het bedrijf zijn licentie heeft moeten inleveren. Daarbij heeft het bedrijf moeten betalen voor de terugkeer van de kinderen naar hun families.

Een ander probleem dat Apple geconstateerd heeft bij de controles in 2012 is een praktijk van arbeidsbureaus om personeel uit andere landen te halen. Deze mensen worden gezocht in kansarme gebieden. In ruil voor een baan in China wordt ze verplicht om een deel van hun salaris in te leveren. Volgens Apple kon dit oplopen tot één maandsalaris per jaar. Ook deze bureaus zijn aangepakt en hebben onder druk 6,4 miljoen dollar aan illegaal geïncasseerde bedragen terug moeten betalen.

Het rapport staat verder vol met projecten die Apple in 2012 heeft ondernomen om het werk- en leefklimaat van werknemers in Azië te verbeteren. Zo is groots geïnvesteerd om werknemers de kans te bieden te gaan studeren en worden trainingen gegeven in veiligheid op de werkvloer. Verder meldt Apple dat er verschillende projecten heeft opgezet om ethisch verantwoorder grondstoffen te delven en te verwerken in producten.

Natuurlijk lijkt een dergelijk rapport veel op een slager die zijn eigen vlees keurt. Daarom verwijst Apple zelf naar de Fair Labor Association. Deze onafhankelijke organisatie mocht vrij onderzoek doen bij de productiefaciliteiten van Foxconn waar Apple-producten gemaakt worden. In een eigen rapport komt de FLA tot grotendeels dezelfde conclusies als Apple. Wel voegt de organisatie er een lijst een verbeterpunten aan toe waar Apple en Foxconn samen aan mogen gaan werken in 2013.

Koen van Tongeren is mede-oprichter van One More Thing. Daarnaast is hij zelfstandig filmmaker en is hij te vinden op Twitter, Facebook en Instagram. Lees meer artikelen van Koen.

En nu?

8 reacties

Profielfoto

Dr. User op 25 januari 2013

Toch weer aardig van Apple om zulke controles uit te voeren.:) Deden alle bedrijven dat maar.

Profielfoto

Applefan12345 op 25 januari 2013

Ligt het aan mij dat ik geen nieuwe topic kan maken?

Profielfoto

seek op 25 januari 2013

Hulde aan Apple! En ik hoop dat Apple veel meer gaat doen aan omstandigheden van de vele miljoenen landgenoten zonder werk.

Profielfoto

Joerian op 25 januari 2013

Goed bezig, hier hoopte ik op : )

Profielfoto

pim939 op 25 januari 2013

dat is goed van apple!

Profielfoto

Cderaedemaeker op 25 januari 2013

Goed goed!!!
Hoop dat alle productie (foxcon) in Amerika of in Europa kan worden gedaan, zal gunstig voor apple zijn( goeie commentaar en nog een voordeel om een apple-product te kopen)

Profielfoto

hendrik ijzerbroot op 25 januari 2013

In het rapport worden ook een aantal Nederlandse (3) en Belgische (2) bedrijven genoemd. (In positieve zin neem ik aan)
bron.

Profielfoto

steveb op 26 januari 2013

mooi artikel, alleen jammer van de titel.
als je enkel de titel leest lijkt alsof appel zelf 106 gevallen van kinderarbeid organiseerd.

beter zou zijn.
Apple strijd tegen onrecht => scharpt onderaannemers wegens kinderarbeid

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?