Retina-scherm iPad mini in ontwikkeling?

Anth op 08 november 2012 33 reacties Laatste door Maarten Otto

Het wordt door critici bestempeld als de grootste misser van de iPad mini: het ontbreken van een retina-scherm. Dat Apple in de toekomst een iPad mini uit zal brengen met een dergelijk scherm ligt natuurlijk voor de hand, volgens bronnen is het bedrijf echter nu al bezig met de ontwikkeling van dit retina-scherm.

Apple zou voor het nieuwe scherm samenwerken met partner AU Optronics, een bedrijf dat schermtechnologie ontwikkelt en fabriceert.
De ontwikkeling van een retina-scherm voor de iPad mini zou niet eenvoudig zijn. De techniek moet naar verluidt namelijk sterk verbeterd worden om in het dunne ontwerp van de iPad mini te passen. Volgens bronnen is dit enkel mogelijk als er voor de ontwikkeling van het scherm gebruik wordt gemaakt van Indium gallium zinc oxide, een techniek die vaker wordt toegepast bij het fabriceren van lcd-schermen.

Het is dus niet zo dat Apple na de lancering van de iPad mini op z’n lauweren rustte en het is niet ondenkbaar dat de volgende generatie iPad mini’s al beschikt over een retina-scherm. Is het ontbreken van een retina-scherm in de huidige iPad mini een dealbreaker reden om een volgende versie af te wachten?

En nu?

33 reacties

Profielfoto

juwlez op 08 november 2012

Laatste zin; ja!

Profielfoto

Applesap op 08 november 2012

Nee, geen gemis.

Getypt vanaf m’n iPad mini.

Profielfoto

Woutermesker op 08 november 2012

Zolang hij niet dikker & zwaarder & minder lang te gebruiken is lijkt mij dit een super toevoeging! Mis het nu eerlijk gezegd wel!

Profielfoto

Neptunus op 08 november 2012

Het grote probleem met een retinascherm op de iPad mini is dat er slechts twee mogelijkheden zijn:
1) de resolutie wordt gelijk aan die van de gewone iPad;
2) er komen twee verschillende resoluties, wat een serieuze impact zal hebben op de beschikbaarheid van apps.

Mogelijkheid 1 zorgt ervoor dat de iPad mini te veel op de gewone iPad gaat lijken waardoor er kannibalisatie zal optreden. De problemen bij mogelijkheid 2 spreken voor zich.

Deze situatie is naar mijn mening de reden dat Apple bij de iPad mini voorlopig aanhoudt aan 1024 bij 768 pixels.

Profielfoto

Dashter op 08 november 2012

Heb serieus zitten twijfelen over de aankoop van een iPad Mini, maar toen ik hem zach wist ik het zeker: een dikke dealbreaker! de pixels vallen echt duidelijk op wanneer je voor de rest retina schermen gewend bent. Ik wacht wel op de next gen met hopelijk een retina scherm.

Profielfoto

Brains op 08 november 2012

Ik denk ook dat je ogen zich snel aanpassen aan de “niet retina” scherm. Ik denk eerder dat de souplesse van bv de A6X een gemis is. Ik koop dus echt geen tablet waar die ” oude” A5 chip inzit(tenzij de prijs erna is, maar das zeker niet het geval bij de imini).

Profielfoto

--- op 08 november 2012

Ik blijf erbij dat een iPad mini voor erbij is. Naast mijn iPhone 5 en rMBP. Ik snap wel dat mensen er gewend aanraken. En voor mijn laptop zou ik niets anders meer willen, maar voor iets wat je er s’avonds erbij naast pakt. Nee. Dan vind ik het persoonlijk zeer overbodig.

Als je de iPad 2 erbij pakt vind ik het verschil wel te erg. Maar goed. Een jaar geleden was het scherm van de iPad nog prima en nu…

Verzonden van een iPad Mini:)

Profielfoto

INCTRL op 08 november 2012

Als ipad mini Retina uit is dan is de ‘retina innovatie’ bijna over alle Apple productlijnen uitgemolken.

Profielfoto

mausse op 09 november 2012

Dat ding ligt al klaar op de plank..met een sticker :march/april2013….best ipad mini ever!

Profielfoto

tarun op 09 november 2012

@chibao16: zeg spammer, wel in het Nederlands graag!

Profielfoto

Pivni Pes op 09 november 2012

@chibao16: zeg spammer, wel in het Nederlands graag!

Dat geslachtsdeel was nog niet helemaal wakker;-)
.
.
Wat betreft de iPad mini, ik heb ook even getwijfeld, maar uiteindelijk definitief besloten om hem niet te kopen van wegen het scherm.
Het formaat is perfect.
Net wat mausse al eerder schreef, dat ding ligt wellicht al op de plank.

Profielfoto

plonserd op 09 november 2012

Ik heb ‘m besteld nadat ik ‘m in de winkel een paar keer uitgebreid getest heb. En het niet-retinascherm stoort me helemaal niet.. Enige retinatoestellen in huis zijn 2 iPhones 4S.

We hebben zelfs pas sinds dit jaar een HD-TV, beeldscherpte is hier niet echt prioriteit..

PPI is de nieuwe trend precies, en alles niet-retina is opeens onwerkbaar geworden?

Profielfoto

MacBooky op 09 november 2012

Had er bij mijn iPad 1 al geen last van en aangezien de dichtheid bij de Mini groter is ga ik het wel overleven …. non issue wat mij betreft, dus besteld en onderweg.

Profielfoto

Wijtze op 09 november 2012

Ik gebruik de iPad mini nu zo’n vijf dagen, maar wil nu al niet meer terug naar m’n iPad 1. De reden dat ik die niet meer gebruikte is het gewicht, boeken lezen ging daar niet lekker op. Dat er geen retina in zit is voor mij geen probleem! Ik ben het dan ook met Koen eens in de uitzending van gisteravond dat dit de iPad killer is!

Profielfoto

qazwsx op 09 november 2012

Beetje oppervlakkig artikel. Het duurt een paar jaar om een nieuw product te ontwikkelen, dus natuurlijk is Apple (al lang) bezig met de opvolger van de ipad mini en zelfs al met de opvolger daarvan….

Profielfoto

Swiftly op 09 november 2012

Waar blijft de iPad MAXI?? (scherm formaat van 32 inch of meer)

Profielfoto

ozzie X op 09 november 2012

Nogal een open deur allemaal. Natuurlijk wil Apple zo snel mogelijk ook een retina versie hebben. Gebruikelijke strategie bij Apple. Versie 1 is basic en vervolgens wordt het stapsgewijs steeds beter. In dit geval is er dan wel die technische hobbel, maar dat geldt ook voor de grote iPad. Voelbaar zwaarder dan de iPad 2 en niets liever zou Apple die ook zo dun en licht mogelijk maken. Komend voorjaar zijn er dus weer 2 nieuwe iPads te verwachten…

Profielfoto

Erwal op 09 november 2012

Met retina op alle devices heeft Apple straks een allround onderscheidend vermogen te pakken: de beste kwaliteit. Retina heeft niemand zo consequent doorgezet in de hele productline, Apple straks wel.
Maar missen we Retina nu? Nee. Maar volgende week krijg ik mijn iPad4 en dan zal ik wel noooooooit meer terug willen. Luxeprobleempje:)

Profielfoto

Koetjesreep op 09 november 2012

Ja, dan kunnen ze het weer brengen als een nieuwe, betere iPad mini, de beste ooit gemaakt! Gaap.

Profielfoto

Hydræ op 09 november 2012

Het lijkt me als je graag een iPad mini wil en hem nodig hebt dan koop je hem. En mocht een Retina scherm de voorkeur hebben dan koop je een iPad 4. Of je ruilt je iPad mini 1 volgend jaar in voor een iPad mini 2.

Profielfoto

symf op 09 november 2012

Absoluut dealbreaker!

Profielfoto

appievanr op 09 november 2012

Retina-scherm iPad mini in ontwikkeling?

Nee Joh! Echt waar?

Profielfoto

Sander op 09 november 2012

Hebben jullie nooit scheikunde gehad? Indiumgalliumzinkoxide!

Profielfoto

Paarlemoer op 09 november 2012

Hoezo retina scherm? Heb de ipad 1 en ipad 2 naast de iphones 4s en 5. Gebruik de ipad mini als afstandsbediening voor mijn receiver, tv en apple tv. Perfect dingetje. Lekker licht. De volgende ipad gaat er ook zo uitzien (maxi versie bedoel ik dan).

Profielfoto

Chrondius op 09 november 2012

Ik heb de iPad mini en vind hem helemaal te gek. Gebruik mijn iPad helemaal niet meer. Wat mij betreft een absolute aanrader! Al die commentaren over dat ‘slechte scherm’ zijn wat mij betreft bull-shit.

Profielfoto

VvdE op 09 november 2012

Ronduit belachelijk dat als je een retina scherm in de grote broer stopt dat je de kleine versie niet voorziet van een dergelijk scherm. Ik ben echt een Apple liefhebber, maar begin steeds meer een aversie te krijgen tegen deze geldklopperij.

Profielfoto

Hessel89 op 09 november 2012

is voor mij helemaal niet nodig! maar Apple zou Apple niet zijn als ze de techniek niet vooruit zouden blijven pushen.:)

Profielfoto

maconly op 10 november 2012

dat apple begint vervelend te worden met z’n productpolitiek, lijkt de vvd wel compleet onbetrouwbaar.

Profielfoto

App-ie op 10 november 2012

Ik snap die dunne randen niet zo. iOS 6 bevat code om foutieve duimgestures op de rand te ondervangen. Ikke niet begrijpe.

Dit icm lowres scherm: dealbreaker yes

Profielfoto

superduc op 10 november 2012

Heb er vandaag eentje gekocht bij de media markt (was de laatste)
Vind het wel mee vallen met het scherm , misschien ben ik niet beter gewend
Heb nog een iphone 4 en macbook pro van een jaar of 4 oud dus nog geen vergelijkingsmateriaal
Hij doet het en zelfs met mij telefoon als hotspot

Profielfoto

michelguitarist op 10 november 2012

De iPad mini is een goede iPad, maar het valt wat tussen twee wateren : de iPhone en de echte iPad, ik voorspel dat er rond maart een iPad 5 uitkomt, net zo dun en bijna zo’n pluimpje als de iPad mini!

Profielfoto

MacAanZee op 11 november 2012

Voor mij was het niet-retina scherm van de iPad mini geen dealbreaker. Sterker nog: ik heb ‘m nu een week in gebruik. Ik heb gewacht tot dit mini formaat, omdat ik het veel handiger vind dan de gewone iPad. Daarvan vond ik het formaat teveel in de buurt komen van MacBooks.
De iPad mini bevalt me prima: ongelooflijk licht en handzaam, heel handig in gebruik. Ik zie veel mensen in mijn omgeving een iPad mini kopen. mensen die nooit een iPad gekocht hebben maar ook mensen die hem erbij kopen omdat ze de iPad mini veel makkelijker kunnen meenemen. Perfect schermformaat voor veel verschillende toepassingen: kids gamen, ik kranten lezen, agenda, email, nieuws kijken. Ideaal om uitzending gemist op de bank onderweg of in bed te kijken. Dat het scherm niet retina is stoort me niet. Het is érg scherp, al zie ik wel het verschil met retinascherm van mijn iPhone 4S, vooral bij kleine lettertjes. Lage prijs lijkt me voor mini belangrijker in concurrentiestrijd dan retina scherm.

Profielfoto

Maarten Otto op 11 november 2012

Ik heb de mini nu een week in gebruik en hij bevalt erg goed. Ja, ook ik heb ‘m een beetje als vervanger van de eerste iPad. De mini is gewoon veel handzamer, lichter en mobieler. Hij past perfect in de binnenzak van mijn conducteurs uniform, en een reisadvies kan ik makkelijk aan mensen tonen in een formaat dat mensen het goed kunnen zien. Ook voor in de pauze, of wanneer je in de trein naar huis zit is het scherm prima om magazines te lezen. Verbinding (onderweg) met internet gaat via de iPhone. Voor dat ik de iPad mini had gebruikte ik de Galaxy Note, maar deze heb ik voor het aanschaf bedrag weer kunnen verkopen en ik heb daar absoluut geen spijt van.

Geen Retina… Ik kan er goed mee leven als ik iets type, lees of films kijk. Als vervanger van een Samsung of iPad 1 is het een perfecte gadget die gewoon in de binnenzak van je colbert past.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?