Oude polaroids van de Apple I opgedoken

jann47 op 24 november 2012 11 reacties Laatste door Afroman

Paul Terrell, die in de jaren ’70 een van de eerste computerwinkels ter wereld opende, heeft een paar polaroids (voor wie die tijd niet meegemaakt heeft: een soort Instagram avant la lettre) op Facebook gezet. Hij maakte die in 1976 van een eerste order van vijftig Apple I computers.

In 1976 had hij bezoek gekregen van Steve Jobs en Steve Wozniak. De Apple 1 was toen leverbaar als bouwpakket, maar Terrell wilde in ieder geval dat de computers compleet geassembleerd zouden zijn. En dan wilde hij er wel vijftig hebben. Harry McCracken heeft er over geschreven op Time Tech.

De opdracht van Terrell is van groot belang geweest voor Jobs en Wozniak. Hij zorgde ervoor dat Apple een bedrijf werd en dat er een compleet product werd afgeleverd. De polaroids die Terrell maakte van de computers die hij had gekocht behoren tot de allereerste foto’s van Apple computers ter wereld.

De polaroids tonen het moederbord en het toetsenbord. De koper moest er nog wel zelf een kast om bouwen, al heeft Terrell ook exemplaren verkocht met een houten ombouw met toetsenbord en voeding. Er is ook een foto van de combinatie met een monitor erbij en op een polaroid is op de monitor een stukje BASIC te zien.

De foto’s documenteren een deel van de periode waarin het allemaal begon. De Byte shop verkocht ook de Altair 8800 met de BASIC versie van Bill Gates en Paul Allan. Byte shop leeft nog voort als Byte shop Services, maar het niet meer onder Paul Terrell. Tijdens OMT’s eerste Route de Touristique door Silicon Valley kwamen we tot de schokkende ontdekking waar de originele Byte Shop tegenwoordig dienst toe doet…

(Byte Shop-fragment op minuut 2:06)

En nu?

11 reacties

Profielfoto

MacAanZee op 24 november 2012

Leuk die oude foto’s! Wat een zootje rommel…!:) Er is geschiedenis mee gemaakt, maar het zag er niet uit…! Het idee dat je een bouwpakket kocht en zelf een kast moest maken.. Jobs obsessie voor design was toen nog niet erg ontwikkeld!

Profielfoto

Boxerke op 24 november 2012

Nou niet helemaal correct, Jobs hamerde erop dat de chips allemaal mooi uitgelijnd lagen op het moederbord(netjes op een rij). Voor meer was er toen simpelweg geen budget…

Profielfoto

Marcvdwiel op 24 november 2012

Gave foto’s!

Profielfoto

polansky op 24 november 2012

Polaroids zijn ook gewoon nu nog beschikbaar, zij het onder de naam ‘The Impossible Project’ -> http://www.the-impossible-project.com.
.
Een bedrijf waar we als Nederlanders best een beetje trots op mogen zijn.

Profielfoto

bartvdv op 24 november 2012

Wie waren eigenlijk de eerste kopers en belangrijkers, wat deed of kon men er eigenlijk mee?

Profielfoto

hendrik ijzerbroot op 24 november 2012

Mijn eerste Apple was de Apple II+. In feite de 3e computer van Apple maar met naast Integer BASIC ook een FP versie genaamd Applesoft, hi-res graphics (nou ja hi-res voor die tijd dan) en ‘meer’ geheugen en sterk uitbreidbaar met 8 slots voor verschllende kaarten waaronder zelfs een Co-processor voor ‘zwaar’ rekenwerk op (hou je vast) 10MHz. Met de Apple I kon je op de graphics na doen wat ik o.a met de Apple II deed:
1) simpele integer berekeningen of spelletje (maken) zoals hangman en was je slim: zelfs pacman
2) simpele text based ‘graphics’
3) text based spelletjes zoals dit ‘revived’ Startrek game. Het originele spel was natuurlijk veel kleiner dan die in deze link staat, het paste geloof ik in 8k RAM…

Profielfoto

MacAanZee op 25 november 2012

De Apple 1 blijkt zelfs nu nog uiterst lucratief, want gisteren (zaterdag) kwam het bericht dat één van de zes nog werkende Apple 1 computers (van de in totaal 200 die zijn gemaakt) op een veiling voor $ 500.000 is verkocht! Ben wel benieuwd door wie! Door Apple zelf misschien? Of hebben die er al eentje in het Apple museum staan (bestaat zo’n museum?!)

Profielfoto

MacAanZee op 25 november 2012

@bartvdv: goeie vraag! Ik ben ook erg benieuwd waarom mensen toen zo’n computer kochten! En wat ze er precies mee konden. Ik weet nog wel dat je een Atari had en een Commodore 64, met geheugen op een cassettebandje, waar je niet veel meer mee kon dan simpel tennis spelletje en berekeningen. Ook de rekenmachine werd gezien als een technisch wonder.

Profielfoto

hendrik ijzerbroot op 25 november 2012

De Apple I werd voornamelijk gekocht door mensen die echte hobbyisten c.q techneuten waren. De ‘gewone’ consument raakte pas geïnteresseerd bij het uitkomen van de Apple II modellen (II, II+, IIe, IIGS) waarvan er in totaal 5 a 6 miljoen zijn verkocht van 1977 tot 1993.
En hoewel dit programma voor de Apple II bestemd was kon je het in text mode ook draaien op de Apple I

Hier een overzicht van de Integer BASIC commando’s voor de Apple I en later.

Profielfoto

hendrik ijzerbroot op 25 november 2012

Of hebben die er al eentje in het Apple museum staan (bestaat zo\’n museum?!)

Verspreid over de wereld zijn er verschillende, maar dat is allemaal officieus (dus niet ‘erkend’ door Apple zelf) en opgezet door enthousiaste mensen. En heel toevallig wordt er volgende maand eentje in Nederland geopend. (Bij Drachten dus aardig afgelegen voor sommigen)

Profielfoto

Afroman op 26 november 2012

Paul Terrell, die in de jaren ’70 een van de eerste computerwinkels ter wereld opende, heeft een paar polaroids (voor wie die tijd niet meegemaakt heeft: een soort Instagram avant la lettre)

Ik ben gestopt met lezen na deze zin.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?