Google betaalt boete van 22,5 miljoen na privacyschandaal Safari

12 reacties

Internetbedrijf Google moet flink in de buidel tasten, omdat het eerder dit jaar een privacy-instelling binnen Safari op de iPhone en iPad negeerde. De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), die toeziet op de naleving van privacyregels, heeft een recordboete opgelegd van 22,5 miljoen dollar.

Mobile Safari is voorzien van een instelling om te voorkomen dat tracking cookies worden opgeslagen die het surfgedrag van de gebruiker volgen. Google wist deze functie te omzeilen door middel van een technische truc. De verzamelde informatie kan gebruikt worden voor het tonen van internetadvertenties die aansluiten bij de interesses van de gebruiker.

Google’s verdienmodel bestaat uit het tonen van dergelijke advertenties op websites. De FTC vond het echter vooral kwalijk dat de belofte van privacy naar de gebruiker toe geschonden werd. Eerder maakte Google een afspraak met de FTC om privacyregels op internet te respecteren.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Kdingo

  En toch blijft het een klein bedrag voor zon bedrijf… Dit doet ze niks volgens mij

 • Profielfoto
  jordimol

  Dus? Krijgen degene wiens privacy is geschonden daar een deel van/vergoeding voor? Nee! Dus is dit toch n schijn vertoning…

 • Profielfoto
  Renroelandt

  Goh, een bedrijf als Google voelt dit niet ééns. Miljarden rijk zijn ze!;)

 • Profielfoto
  65554

  22,5 miljoen? Dat is niks voor een miljardenbedrijf als google

 • Profielfoto
  Extremer

  Haha een boete van 22,5 miljoen, terwijl ze er 10 keer zoveel uithalen, gewoon doorgaan dan maar denken ze. Belachelijk het niet respecteren van de bezoekers terwijl je zonder ze ook niks bent. Ga vooral zo door en yahoo of dergelijke word nog populair!!

 • Profielfoto
  Pluzx

  Waar gaat dat geld nu naar toe dan?

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Heel lief dat iedereen Google nu afzeikt, maar is het in eerste instantie niet de fout van Apple dat met een technische truc het volgen toch mogelijk was? Als mijn auto gejat word omdat de fabrikant ervan het elektronische slot niet goed heeft geprogrammeerd ben ik naast heel kwaad op de dief ook verschrikkelijk kwaad op de fabrikant..

 • Profielfoto
  Froggle

  Google zal m’n rekeningnummer vast wel al hebben.

 • Profielfoto
  StarDesign

  Ook al weer 2 dagen oud nieuws.:P

 • Profielfoto
  bartvdv

  Bedrijven zijn al een hele tijd bezig met het opzoeken van de grenzen van de privacy. Aan de ene kant gooien we zelf ons hele leven op het internet en aan de andere kant worden we boos als een bedrijf ons gedrag volgt.
  .
  Onze iPhone, iPad, auto (GPS) laten we gewoon voortdurend tracken, supermarkten kennen ons bestedingspatroon telkens we een aankoop betalen met bankkaart en spaarkaartje afgeven.
  .
  Google wist wat het deed, Facebook ook… Maar het is een kwestie van blijven proberen tot er een opening is gemaakt. Het is zoals erosie. Telkens weer kalft een klein stukje af.
  .
  Wacht maar tot de oudere generatie is uitgestorven. De jongere generatie is een hapklare brok, klaar om verslonden te worden.

 • Profielfoto
  ernst.

  En toch blijft het een klein bedrag voor zon bedrijf… Dit doet ze niks volgens mij

  Klopt dan alleen schouderophalen en weer overgaan tot de orde vd dag.;)

 • Profielfoto
  Marcianow

  Volgens een berekening van The Verge verdient Google elke 6 uur $22.5M, hier zullen ze dus niet echt van onder de indruk zijn..