OMT’er vindt gestolen Mac terug dankzij iCloud

41 reacties

Grafisch vormgever Robotje kreeg onlangs de schrik van zijn leven toen hij ’s ochtends op zijn kantoor aankwam. Er bleek ingebroken te zijn. Daarbij was zijn iMac buitgemaakt, samen met de Macs van twee andere freelancers waarmee hij de kantoorruimte deelt.

Gelukkig wist Robotje zijn Mac weer op te sporen en zijn de twee inmiddels weer herenigd. Naast wat doorzettingsvermogen en een beetje geluk dankt hij deze uitkomst aan iCloud, Find My Mac en Google Street View. Tegenover OMT vertelt hij zijn spannende verhaal.

In de nacht van 1 op 2 augustus zijn inbrekers het pand in Dordrecht binnengedrongen waar Robotje (we gebruiken op zijn verzoek alleen zijn OMT-naam) kantoor houdt. Daarbij is een deur met gewapend glas geforceerd en een fietsketting doorgeknipt waarmee de Macs aan elkaar vastgeketend waren. Dat het de inbrekers om de Macs te doen was blijkt wel uit het feit dat er verder niets is buitgemaakt.

De geforceerde deur van Robotje's kantoor met daarachter een leeg bureau

De politie van Dordrecht ging voortvarend te werk en hield een verdachte aan. Die moest na drie dagen echter weer vrijgelaten worden omdat hij zijn mond hield en er vingerafdrukken of andere sporen waren gevonden bij het onderzoek. Robotje had nog een grotere zorg: zijn halfjaar-oude i7 Quad Core iMac waar hij zijn brood mee verdiende en waar zijn huidige projecten nog op stonden.

Gelukkig had Robotje nog een MacBook Pro én gebruikte hij iCloud. Hij wist dat zijn iPhone via de iCloud dienst Find My iPhone op afstand opgespoord kon worden, maar tot zijn grote verbazing bleken ook zijn MacBook Pro en zijn iMac daar geregistreerd te zijn. De iMac kon op dat moment niet gevonden worden, maar Robotje kon wel aanvinken dat de Mac vergrendeld moest worden zodra deze online zou gaan. Dat deed hij waarna het wachten begon.

Find My Mac is een functie binnen iCloud waarmee het mogelijk is om je Mac bij verlies of diefstal op afstand te vergrendelen met een wachtwoord of zelfs te wissen. Ook kun je er berichten naar sturen voor de vinder of dief.

Net als bij Find My iPad en Find My iPhone kan een Mac ook getraceerd worden. Omdat Macs geen GPS-chips aan boord hebben gebruikt Apple hiervoor een wereldwijde database aan WiFi-netwerken waarvan de lokatie bekend is. Als WiFi geactiveerd is op een Mac worden alle netwerken in de omgeving automatisch gescand. Bij bekende netwerken wordt gemeten hoe sterk het signaal is. Aan de hand daarvan kan vrij nauwkeurig bepaald worden waar een Mac zich bevindt.

Dagen gingen voorbij zonder dat er iets gebeurde, tot afgelopen donderdag. Toen vond Robotje een mail van Apple in zijn mailbox waarin gemeld werd dat zijn iMac inmiddels gevonden én vergrendeld was. Een locatie was helaas nog steeds niet beschikbaar maar in ieder geval was de persoonlijke en zakelijke informatie nu veiliggesteld.

Een dag later, vorige week vrijdag, kwam er een tweede mailtje. De iMac was aangezet en had aan de hand van gevonden WiFi-netwerken in de buurt een locatie kunnen doorgeven. Het apparaat bleek zich maar een paar kilometer bij Robotje vandaan te bevinden, in een buitenwijk van Dordrecht. Via Google Street View bestudeerde Robotje de locatie. De moed zakte hem in de schoenen toen bleek dat er op die plek een 21-verdieping-tellende flat stond. De kans dat hij herenigd zou worden met zijn iMac leek opeens een stuk kleiner.

Toen gebeurde iets wat doorgaans voorbehouden is aan de hoofdpersoon in een Hollywood-film: Robotje kreeg zijn lucky break. Na wat meer speurwerk kwam hij er achter dat er onder de torenflat een computerwinkeltje gevestigd was. De politie werd ingelicht en bingo: de iMac van Robotje werd gevonden. De nieuwe ‘eigenaar’ was ermee naar de winkel gegaan omdat hij het apparaat wilde laten repareren. De iMac was immers vergrendeld waardoor hij er niet meer mee kon werken.

Eén inbeslagneming en één arrestatie later is de iMac weer terecht maar nog niet terug op zijn oude plek. Totdat de verdachte die de iMac ter reparatie aanbood officieel afstand doet van het apparaat blijft het apparaat bij de Dordtse politie staan. Robotje mocht vandaag wel even op bezoek en heeft zo zijn data alweer terug. De iMac volgt later.

Robotje is zielsgelukkig met de afloop van het avontuur. Zelf zegt hij er over:

Ik kan er niet over uit hoe VET dit is. Hulde aan iCloud!!!

Waar zo’n clouddienst al niet goed voor is!

Reacties

41 reacties
 • Profielfoto
  jeroentje

  Dordtenaar, geen Dordrechter

 • Profielfoto
  Flesh

  Totdat de winkel officieel afstand doet van het apparaat blijft de iMac bij de Dordtse politie staan.

  Only in……… Schandalig! Wel mooi om te lezen dat een iMac op deze manier weer terecht is gekomen bij de rechtmatige eigenaar!

 • Profielfoto
  iFlorens

  CSI: Dordrecht

 • Profielfoto
  Dennissimeau

  Ik neem dat de winkel schuldig is aan heling, toch?

 • Profielfoto
  RoBotje

  Kleine correctie: Niet de winkel moet afstand doen maar degene die de iMac kwam aanbieden bij de winkel. Die zit vast voor heling en heeft heel wat uit te leggen..
  De PC winkel gaat buiten het verkopen van slechte computers vrijuit (-;

 • Profielfoto
  iTriv

  Hoe dichter bij dordt!
  Hoe rotter het word

  Bekende uitspraak hier uit gorinchem!
  Haha

 • Profielfoto
  RoBotje

  De iMac werd dus ter reparatie aangeboden omdat hij op slot stond..

 • Profielfoto
  iCorsa

  Kleine correctie: Niet de winkel moet afstand doen maar degene die de iMac kwam aanbieden bij de winkel. Die zit vast voor heling en heeft heel wat uit te leggen..
  De PC winkel gaat buiten het verkopen van slechte computers vrijuit (-;

  Zelfs al zou de winkel m gekocht hebben, voor bijv. 1900 euro, dan kunnen ze niet aangeklaagd worden voor heling. Als de dief m aan had geboden voor 500 euro, dan hadden ze redelijkerwijs kunnen weten dat het om gestolen goed ging. Maarja… Sowieso een iMac van een half jaar oud waar geen bon bijzit is toch ook wel een beetje verdacht:)

 • Profielfoto
  r.heijma

  Volgens mij is die uitspraak van Dordt en rot landelijk bekend.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Hoe dichter bij dordt!
  Hoe rotter het word

  Bekende uitspraak hier uit gorinchem!
  Haha

  Correctie, dat is niet zo.
  Die uitspraak komt van vissers van heel vroeger. Ze konden toen der tijd de vis nog niet zo lang vers houden als ze op zee vis hadden gevangen.
  Dus vandaar de uitspraak : hoe dichter bij dort, hoe rotter het wordt.

  Kent uw geschiedenis voor U wat roept.
  Gorinchem heeft daar niks mee te maken, behalve dat ze dat blijkbaar graag roepen…

 • Profielfoto
  TLM

  Hier gewoon ook maar meteen Find My Mac aangezet, beter voorkomen en dat soort van uitspraken.

  RoBotje toch goed om te horen dat het allemaal goed gaat komen.

  Lijkt inderdaad wel een aflevering van één of andere politie-serie.

 • Profielfoto
  apple-man

  Ik neem dat de winkel schuldig is aan heling, toch?

  Die winkel kan daar niets aan doen hoe moeten zei in Gods naam weten dat die is gestolen. Die man die hem ter reparatie heeft aangeboden die is fout. Je moet niet.
  als over een kam scheren. Mensen oordelen tegenwoordig veel te snel.

  Als er iets is waar apple man niet tegen kan dan zijn het wel criminelen. :angry:

 • Profielfoto
  Haike

  Het kan ook met een gratis programma als “prey”, maar in alle gevallen heb je dus een tweede toestel/apparaat nodig, anders gaat de vlieger helemaal niet op. Wat het kwaliteitsverschil is tussen Prey en Fnd my mac weet ik niet, wel dat we via Prey 8 gestolen imac’s hebben terug gevonden… De verzekering was overigens helemaal niet blij dat die dingen weer boven water kwamen, en de OFJ heeft de zaak geseponeerd omdat er volgens hem gebrek aan bewijs was…

 • Profielfoto
  bartvdv

  Zou het geen goed idee zijn om naar analogie van de plofkoffer een verfbommetje te verbergen achter het glas en bij drie keer het verkeerde paswoord… Kaboem !
  Apple zou de verf kunnen aanbieden in verschillende trendy kleurtjes.

 • Profielfoto
  Geitekaas

  Hoe rotter het wordT. Moeilijk!
  Nederlands, goeiste vak veelst voor gedaan……

 • Profielfoto
  pim939

  weer een mooi verhaal van find my mac;)

 • Profielfoto
  Richard74

  Hoe dichter bij dordt!
  Hoe rotter het word

  Bekende uitspraak hier uit gorinchem!
  Haha

  Correctie, dat is niet zo.
  Die uitspraak komt van vissers van heel vroeger. Ze konden toen der tijd de vis nog niet zo lang vers houden als ze op zee vis hadden gevangen.
  Dus vandaar de uitspraak : hoe dichter bij dort, hoe rotter het wordt.

  Kent uw geschiedenis voor U wat roept.

  Gorinchem heeft daar niks mee te maken, behalve dat ze dat blijkbaar graag roepen…

  Ook niet helemaal waar, maar het heeft wel met de binnenvaart te maken. Maar wat jij roept zou dan voor bv. Nijmegen helemaal opgaan toch? Dordrecht was moeilijk bereikbaar door diverse oorzaken. Lees dat hier maar eens:http://www.dordt.nl/stad/geschiedenis/legenden/dichterbij.htm

  Los hiervan, het mag dan hier zijn oorsprong hebben, maar deze uitspraak is later overgenomen met een andere betekenis. En die luidt ongeveer: als je er niet woont of werkt heb je niks in Dordt te zoeken, want dat volk daar is niet helemaal zuiver.

 • Profielfoto
  iTriv

  Ik had het onderdaad over de alternatieve uitspraak. Het volk daar is niet altijd even eerlijk/zuiver heb ik wel gemerkt.
  :) ken je straat taal:)

  (oh leuk die correcties:) doet me steeds meer herinneren aan mijn gebrek aan grammatica:))

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Typisch Nederland weer om een officiële afstandsverklaring van nota bene een dief te verlangen om de Mac weer tot zijn rechtmatige eigenaar te retourneren!

 • Profielfoto
  Sufkont

  Mooi verhaal, maar ik zet toch vraagtekens bij de werking van Find my ….

  Ik heb alles aangemeld, en alleen mijn iPhone en iPad worden gevoden,

  Mijn iMac’s, en Macbooks en ook mij Mac op het werk, ze behouden allen het rode bolletje, met de melding “geen locatie beschikbaar”

  Daarnaast vraag ik me af of het niet eenvoudig mogelijk is om een iMac opnieuw te installeren? Zeker als die eerst via een bekend Wifi netwerk contact moet krijgen om er achter te komen dat hij vergrendeld moet worden.

  Even terug naar mijn situatie: als ik bij mij thuis een gejatte Mac’s zou opstellen, dan jas ik er toch zo een nieuwe installatie op, en weg probleem?

  In dat geval zou Robotje toch nooit een mailtje ontvangen over de locatie?

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Het heeft mij niet geholpen toen mijn Macbook Pro gestolen werd. Zou het nog steeds een retegoed idee vinden als er een door de batterij gevoede gps-unit in iedere Mac en iPhone zou zitten die – desgevraagd – continu de locatie aan iCloud doorgeeft, zelfs als die uitstaat. Daar heb je pas écht wat aan bij diefstal.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Wat ik niet snap is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de mac en de data. Van de mac moet de verdachte eerst afstand doen, maar de data mocht robotje zomaar meenemen. Het is het een of het ander, lijkt me. Of je acht bewezen dat de mac van robotje is. Dan mag hij mac + data meenemen. Of je acht dat nog niet bewezen. Dan blijft alles zolang op het bureau staan. Toch?

 • Profielfoto
  MEEUW

  Hoe dichter bij dordt!
  Hoe rotter het word

  Bekende uitspraak hier uit gorinchem!
  Haha

  Correctie, dat is niet zo.
  Die uitspraak komt van vissers van heel vroeger. Ze konden toen der tijd de vis nog niet zo lang vers houden als ze op zee vis hadden gevangen.
  Dus vandaar de uitspraak : hoe dichter bij dort, hoe rotter het wordt.

  Kent uw geschiedenis voor U wat roept.

  Gorinchem heeft daar niks mee te maken, behalve dat ze dat blijkbaar graag roepen…

  Ook niet helemaal waar, maar het heeft wel met de binnenvaart te maken. Maar wat jij roept zou dan voor bv. Nijmegen helemaal opgaan toch? Dordrecht was moeilijk bereikbaar door diverse oorzaken. Lees dat hier maar eens:http://www.dordt.nl/stad/geschiedenis/legenden/dichterbij.htm

  Los hiervan, het mag dan hier zijn oorsprong hebben, maar deze uitspraak is later overgenomen met een andere betekenis. En die luidt ongeveer: als je er niet woont of werkt heb je niks in Dordt te zoeken, want dat volk daar is niet helemaal zuiver.

  Misschien had je eigen bron beter moeten lezen : “Eén verklaring, hoe waar misschien ook, mogen we gerust naar het land der fabelen verwijzen. Er gaat namelijk een gerucht dat het gezegde….”
  Maar het gezegde over moeilijk bereikbaar zoals in je bron vermeld word, is ook niet onaannemelijk.

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Maar dat “winkeltje” moet dan toch ook meteen zien dat dat ding gestolen is? Volgens mij is dat winkeltje ook niet helemaal legaal op de 21e verdieping van een flat…

 • Profielfoto
  joostvg

  @ndunsbergen;
  Is het nu zo heel moeilijk om te lezen dat de het winkeltje zich bevond ONDER een torenflat van 21 verdiepingen, dus niet op de 21ste verdieping?

  Maar ok, dan nog zou het betreffende winkeltje toch onraad moeten ruiken als iemand een vergrendelde Mac komt brengen..

 • Profielfoto
  Ruben

  Er is ook helemaal geen sprake van heling, want de winkel heeft de computer niet gekocht volgens het verhaal.

  “De nieuwe ‘eigenaar’ was ermee naar de winkel gegaan omdat hij het apparaat wilde laten repareren.”

  Volgens mij hoef je als winkel niet na te gaan of iets dat ter reparatie wordt aangeboden ook het eigendom is van degene die ‘m ter reparatie aanbiedt.

 • Profielfoto
  App-ie

  Zo’n zeven jaar geleden werd m’n Powerbook bij een inbraak gestolen. Het voorval had op mij een grote impact. Daarom kan ik mij zó goed voorstellen hoe Robotje zich nu moet voelen. Stel je voor wat jij zou doen. In ieder geval niet gaan muggeziften over of het dordtenaar of dordrechter moet zijn. Het is echt UT met een grote K als het je overkomt en nee, nooit meer iets vernomen van die Mac trouwens…

 • Profielfoto
  Brainy

  Los van het feit dat ze van je iMac af moeten blijven, moet robotje nog eens leren om back ups te maken. Dat je iMac gestolen wordt is 1 ding, dat je je data kwijt ben is gewoon stom.

 • Profielfoto
  FransHaven

  Gaaf verhaal en goed van Robotje. Gaat hij een boek schrijven? Echt een spannend jongensboek.

 • Profielfoto
  TorchedPoseidon

  Hoeveel PC winkels kennen jullie nu die daadwerkelijk een beetje verstand hebben van een mac? Ik weet vrijwel zeker dat ze bij het zien van de mac die gelocked was, dachten dat de “eigenaar” zich gewoon buitengesloten had. Denk niet dat ze kennis hadden/hebben van Find my mac en de mogelijkheden daarin.

  En laat ik wat licht schijnen op de zaak als jurist zijnde:
  De reden waarom de dief afstand moet doen is tweeledig.
  Juridisch gezien wordt een dief eigenaar van hetgeen hij gestolen heeft. Hier zit een technisch ingewikkeld verhaal achter en dit is in vrijwel alle westerse rechtssystemen zo.
  Ofwel moet de dief dan afstand doen ofwel moet een rechter bepalen dat de dief niet de rechtmatige eigenaar is. Dit laatste kan op twee manieren: de strafrechter kan dat bepalen als de zaak voorkomt of je kunt een civiele zaak tegen de dief beginnen.

  In eerste instantie lijkt het krom, maar als je verder kijkt dan je neus lang is dan is het best logisch. Als het namelijk niet zo zou werken dan zou je buurman die toevallig je wachtwoord kent, kunnen beweren dat jouw mac van hem is en dat je die gestolen hebt. Misschien dat hij nog een ruit inslaat om het e.e.a. kracht bij te zetten, maar you get the picture denk ik zo.

  Voor wat betreft de gegevens die erop staan, tja dat zit een beetje in een grijs gebied en daar heeft de politie meer service verleent dan recht.

 • Profielfoto
  Pixeldude

  Dit zelfde is mij ook overkomen, tijdens mijn vakantie in Lanzarote notabene, maar inderdaad hulde aan iCloud, binnen een paar dagen was hij weer terug:)

  Meer hier over:
  http://www.trendwerk.nl/trendwerk/found-our-mac/

 • Profielfoto
  eye of the tiger

  Een betere tip is om het programma Undercover van Orbicule te gebruiken.. is wel betaalde versie maar met veel meer features.. de nieuwste versie gebruikt nu zelfs key-logging..

  http://www.orbicule.com/undercover/mac/index.html#

 • Profielfoto
  Kobes

  Niemand heeft zeker de ‘hack’ van Wired schrijver Mat Honan meegekregen. Dan leer je dat iCloud en Find my Mac ook wel zijn nadelen kan kennen… Ging bij hem nog wel meer mis, maar je loopt toch echt wel een zeker risico.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  ^Dat heeft hier gewoon op de voorpagina gestaan.^

  Daarnaast vraag ik me af of het niet eenvoudig mogelijk is om een iMac opnieuw te installeren? Zeker als die eerst via een bekend Wifi netwerk contact moet krijgen om er achter te komen dat hij vergrendeld moet worden.
  Even terug naar mijn situatie: als ik bij mij thuis een gejatte Mac\’s zou opstellen, dan jas ik er toch zo een nieuwe installatie op, en weg probleem?
  In dat geval zou Robotje toch nooit een mailtje ontvangen over de locatie?

  En hoe installeer je opnieuw? Juist….via internet en de Mac App Store. Ook indien je de installer start vanaf een USB-stick, worden Wi-Fi-netwerken gescand.

  Indien je dan een smart-ass Mac OS X-kenner treft is die zo slim om de HD/SSD te wissen, heb je inderdaad niet veel kans meer. De meeste dieven steken daar echter niet zoveel tijd en aandacht in, hup, verkopen, geld innen. Daar gaat het om.

  Doe je echter een klik-klik-klik-installatie wordt dat een Archiveer-en-installeer en worden de locatiegegevens keurig naar iCloud gezonden zodra iemand vervolgens verbinding maakt omdat de oude gebruikersaccount nog steeds actief is.

 • Profielfoto
  MacFan55

  Je kunt er natuurlijk wel een nieuw systeem op zetten, maar het serienummer van het moederbord zelf veranderd daar niet door en dat is volgens mij precies hetgeen geregistreerd wordt bij Apple zodra je dat doet. Elke echte Apple-winkel of reparatiewerkplaats zal als eerste via de Apple-site kunnen zien wie de rechtmatige eigenaar volgens het eerder aangemelde serienummer is en of hij als gestolen is aangemeld.

 • Profielfoto
  Hessel89

  tja dit is allemaal leuk en aardig maar dit werkt alleen bij tjappies die niets van computers afweten. iemand met ook maar een beetje verstand van computers had al lang de hardeschijf vervangen voor hem ook maar aan te zetten.

  overigens wel idioot dat hij zn iMac pas terug krijgt nadat de dief er officieel afstand van doet.

 • Profielfoto
  ckafe

  Naar mijn bescheiden idee is bovenstaande opmerking van Hessel89 (pseudoniem voor Horst Wessel?) uiterst racistisch en dient deze verwijderd te worden. Zoiets moeten we niet willen op ons mooie forum.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ja dat vind ik ook vreemd.
  Je hebt toch een koopbewijs met het serienummer en zo? Zeker als het gaat om een zakelijke Mac want dan heb je nog meer bewijzen lijk mij zoals die van de belasting. (Is immers aftrekbaar)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Hoe rotter het wordT. Moeilijk!
  Nederlands, goeiste vak veelst voor gedaan……

  Als je dan toch wil zeiken over de Nederlandse taal hier, verander dan ook meteen je naam. Het is namelijk “GeiteNkaas”.

 • Profielfoto
  apple-man

  Het heeft mij niet geholpen toen mijn Macbook Pro gestolen werd. Zou het nog steeds een retegoed idee vinden als er een door de batterij gevoede gps-unit in iedere Mac en iPhone zou zitten die – desgevraagd – continu de locatie aan iCloud doorgeeft, zelfs als die uitstaat. Daar heb je pas écht wat aan bij diefstal.

  Ja dat zou wel handig zijn als die altijd doorgeeft waar de mac zich bevindt. Maar het is echter wel een probleem of apple dit wel toe kan Passen in verband met de wetten op de privacy. Aangezien hier ook misbruik van gemaakt kan worden. Apple is omwille van dit al eens op de vingers getikt in Amerika. Nu kun je die GPS ook uitzetten maar wie zegt mij dat er niet als nog een Backdoor is zonder dat je dit weet.

 • Profielfoto
  Svartvatten

  Robotje heeft mazzel gehad.

  10 aug ’12 is mijn iMAC 27″ gestolen, 13 aug na overleg met Apple ondersteuning in A’dam FindMyMac ingesteld,

  Opdracht 1 schijf wissen
  Opdracht 2: boodschap

  23 september mail ontvangen dat om 9, uur zoveel begonnen was met schijf wissen.
  4 uur later dat boodschap was afgespeeld.

  GEEN kaartje van de locatie van de iMAC op dat moment ontvangen.
  IP Adres in header van de mail was van Apple Headquartes in Calofornia.

  Politie kon daar dus ook niets mee.