Apple’s televisie toch een set-topbox?

15 reacties

Het is al weer even stil rondom de televisie die Apple zou gaan brengen. Na de Apple TV werd het tijd voor een echte Apple TV volgens de al lange tijd aanhoudende geruchten. De Wall Street Journal brengt de geruchtenmachine weer tot leven, maar wel met een heel andere visie. Volgens hen wordt de volgende stap van Apple’s verovering van de televisiemark geen televisietoestel, maar een set-topbox.

Volgens bronnen van de Journal is Apple in gesprek met een aantal van de grootste aanbieders van kabeltelevisie in de Verenigde Staten. Dit zou erop duiden dat Apple een tussenstap maakt op weg naar een eigen televisie met een Apple TV die is uitgebreid met kabeltelevisie, maar ook een ‘a more sophisticated box’ wordt niet uitgesloten.

Voor het zo ver is moeten er nog wel een aantal bruggen gebouwd worden. Zo schijnt Apple 30% van de inkomsten die gegenereerd worden door verkopen via de set-topbox te willen, daar staan de kabelmaatschappijen natuurlijk niet om te springen. Daarnaast wil het bedrijf exclusief leverancier zijn van set-topboxen die gebruik maken van het IP-protocol én moeten de kabelmaatschappijen voor het onderhoud van de apparaten zorgen.

Dat zijn natuurlijk forse eisen, maar voor de kabelaanbieders biedt zo’n set-topbox uiteraard ook voordelen. Zo hoeven ze de set-topboxen die ze nu verhuren niet meer voor te financieren. Belangrijkste troef is echter dat ze betrokken worden in een medium dat kabeltelevisie verbindt met de online alternatieven en zo kabeltelevisie relevant te houden.

Volgens het stuk in de Wall Street Journal is er nog geen overeenkomst gesloten met een kabel maatschappij. De kans dat zo’n set-topbox snel in de winkel ligt is dus klein, maar wat vind jij? Zou het een logische stap zijn op weg naar een Apple televisie?

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  pim939

  Ik zie het eigenlijk niet gebeuren

 • Profielfoto
  Flaxues

  Ik ook niet

 • Profielfoto
  Rtaal

  Tja je weet het nooit. Apple heeft de film en muziek industrie toch al dus waarom dan ook niet maar gelijk de Televisie industrie erbij? Nu dan nog hopen dat Nederlandse TV ook met Apple in zee gaat….

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De Wall Street Journal is één van de meest gerenommeerde kranten van Amerika, maar een artikel als dit kan iedereen op een achternamiddag verzinnen. Staan er ook bronnen bij waar ze zich op baseren? Het is al lang bekend dat Apple in gesprek is met kabel/TV maatschappijen en leveranciers van TV content. Waarom dat alleen voor een set-topbox zou zijn, dat lijkt me niet. Als Apple het volledige ecosysteem van media in huis wil omvatten, dan past daar een prima multifunctionele TV in waar al die functies inpassen en die naadloos communiceert met iMac en iOS apparaten als iPhone, iPad en iPod.

 • Profielfoto
  interFACE

  Denk Rupert Murdoch. Denk ziggo. Denk UPC. Denk anders.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  In dit geval denk denk eerder in “en en” in plaats van “of of”.

 • Profielfoto
  jobz

  Ik denk niet dat ze een apparaat gaan maken dat alleen in de Amerikaanse markt werkt. Misschien wel een apart scherm, maar zelfs die kans schat ik niet groot in. De AppleTV (kastje) is dan de set-top-box.

  Van mij mogen ze verder gaan met integreren van geluid (radio, Sonos, iTunes), beeld (kabel, iTunes, Vimeo, iPhone) en computer.

  Die kabelaars willen vast wat afstaan van de extra inkomsten, maar niet van de vaste.

 • Profielfoto
  michelstams

  Wat dachten we van een ingebouwde set-top-box in een échte Apple-Televisie…. Apple doet dingen normaal gesproken of goed of niet.

 • Profielfoto
  eiskoud

  10 jaar geleden riepen we ook dat we niet zagen gebeuren dat papier zou verdwijnen.. nu lezen toch een heleboel mensen ebooks en kranten enz digitaal..
  .
  Denk dat de televisie hetzelfde te wachten staat.. dus voor de grote (tv) jongens is er (als het waar is) nu een kans om mee te liften met de vernieuwingen.
  .
  Ik zie het dus WEL gebeuren.
  .
  Steeds meer televisie fabrikanten komen uit met “smart tv’s” en ik denk dat dat in de toekomst ook een bedreiging wordt voor de kabelaanbieders.. net als de de smartphone met het mobiele nieuws jaren geleden was (en nog is) voor de kranten.
  .
  mijn 2 eurocent…

 • Profielfoto
  arno_vos

  Ik acht het waarschijnlijker dat Apple met een uitgebreide settop box komt dan met een daadwerkelijke flatscreen met ingebouwde electronica. De tv markt is nu niet bepaald uniform: plasma, lcd, beamers. Dat verschil zal blijven bestaan, om nog maar te zwijgen van voorkeuren voor fysiek formaat van het scherm of andere hardwarematige aspecten.

  Apple zou dan dus (om een fatsoenlijke marktaandeel te krijgen) een brede range aan tv’s moeten aanbieden. Dat past niet bepaald in de huidige strategie van een beperkte, scherp gedefinieerde productlijn waarbij hardware en software optimaal afgestemd zijn.

  De settopbox-optie zou daarentegen Apple’s bestaande marktaandeel enorm kunnen uitbuiten: via iTunes is al een geduchte contentleverancier beschikbaar. Ook de tendens van Apple om meer inkomsten te halen uit content past hierbij.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Zonder Steve is dit volgens mij kansloos. Het is ongelofelijk wat hij in zijn eentje voor elkaar heeft gekregen: muziekmaatschappijen over de streep getrokken voor iTunes, tv en films ontsloten, het is hem zelfs gelukt de DRM van muziek af te krijgen!

 • Profielfoto
  gipsman

  Om de tv-bastions te slopen missen we…Steve Jobs!
  Steve where are you ?
  In België bv. kijkt iedereen digitaal via de kastjes van Belgacom & Telenet.
  Filmverhuur, tv-series, voetbal, nieuws, het zit er allemaal in.
  Ze hebben zo goed als alle internetabo’s in handen en bepalen naar hartenlust de prijs.
  Hoe gaat apple-tv dit ooit kunnen opengooien ?

 • Profielfoto
  Harryman

  Ik ben het helemaal met arno_vos eens! Vond het al een verhaal dat wringt, die aanstaande Apple-televisie. Heb sinds kort trouwens het zwarte kastje en ben daar helemaal stuk van. Maar het kan nog veel leuker. (Bijvoorbeeld zonder rare Amerikaanse sportzenders erop, alleen al.)

 • Profielfoto
  RobbyH

  Ik zie Apple zich ook nog niet op de TV markt gooien om TV schermen te maken, al dan niet met software en hardware geïntegreerd. Je hebt TV’s in alle maten en vormen etc. De keuze is daar veel te groot en om te concurreren met het huidige gamma zal Apple dus ook verschillende formaten moeten aanbieden. Ik denk dat de meeste mensen ook de keuze van hun TV afhangen van de grootte van het scherm en waar die TV moet geplaatst worden. De TV in de leefruimte is niet diezelfde in de keuken, slaapkamer etc.
  Dus ik zie daar geen brood voor Apple om zich met het toestel op zich bezig te houden.

  Wat ik wel kan aannemen is dat Apple zich toespitst om al wat nu rond de TV hangt te integreren in één handig product. Nu heb je een aparte mediaspeler, nog een setup box voor digitale TV, game console en als je audio alleen wil heb je nog een aparte audio installatie nodig. Ik kan wel aannemen dat Apple dit consumentmatig integreert zoals het heeft gedaan met de MP3’s, de MP3 spelers en de muziekaankopen, en net zoals het heeft gedaan met de markt van de smartphones (telefonie, internet, multimedia etc.) en de tablets. De meeste mediaspelers hebben bv. maar een kramikkerig menu, beperkte content etc en ook de surfmogelijkheden via een mediaspeler of game console laten te wensen over. Ik zie Apple dat wel stroomlijnen en er nog een twist aan geven dat de TV ook een communicatiemiddel wordt dat verschillende toepassingen combineert.

 • Profielfoto
  dsdevries

  Ik zie Apple zich ook nog niet op de TV markt gooien om TV schermen te maken, al dan niet met software en hardware geïntegreerd. Je hebt TV’s in alle maten en vormen etc. De keuze is daar veel te groot en om te concurreren met het huidige gamma zal Apple dus ook verschillende formaten moeten aanbieden.

  Een mooi ontworpen en intuïtief werkende tv met dezelfde mogelijkheden als een apple TV is voor mij sowieso al reden genoeg om hem te kopen. Ik denk dat nu de tijd rijp is voor apple om een televisie te lanceren. Ze hebben met icloud en airplay een mooi platform gebouwd waardoor allerlei verschillende apparaten die naadloos met elkaar samenwerken (mac, iphone, ipad, ipod, apple TV). Een eigen tv is het enige dat nog mist in dit arsenaal.