Review: retina MacBook Pro

Lucas Raggers op 09 juli 2012 30 reacties Laatste door Vulcan

Het is januari 2008. Steve Jobs heeft zojuist de MacBook Air aan de wereld getoond op de MacWorld Expo. Een platgeslagen laptop die zelfs in een enveloppe past. De concurrentie is verrast en komt vier jaar later pas met een antwoord; de eerste zogenaamde Ultrabooks. Apple is inmiddels echter al een nieuwe oorlog begonnen, de oorlog om het retina scherm. En de MacBook Pro is het eerste oorlogstuig.

OMT heeft de MacBook Pro inmiddels anderhalve week mogen testen. Dit zijn onze conclusies.

Retina scherm
De iPhone kreeg hem in 2010, de iPad in januari en de Mac krijgt hem nu: het retina scherm. Het principe is simpel. De resolutie moet zo hoog zijn dat het menselijke oog pixels niet meer individueel kan onderscheiden. Gevolg is dat letters waarlijk vloeiend zijn, hoge resolutie foto’s van het scherm spatten en dat coverflow in de Finder er uitziet als een glossy magazine van het chiqueste soort. De retina MacBook Pro verdubbelt het aantal pixels per inch naar 220. Door de grotere afstand die je bij een laptop normaliter hebt tot het scherm, komt dit in gebruik overeen met de iPhone (326 ppi) en de iPad (264 ppi).

Boven een normaal scherm, onder een retina scherm

De resolutie van het scherm is 2880 bij 1800 pixels. Dat is precies tweemaal zoveel als het scherm van de ‘gewone’ MacBook Pro. In de voorkeuren van het scherm noemt Apple dit de beste optie. In feite zie je evenveel als op een MacBook met een resolutie van 1440 bij 900, maar dan veel helderder en scherper. Het is ook mogelijk om andere resoluties te simuleren zodat je meer ruimte hebt voor vensters en paneeltjes: 1680×1050 en 1920×1200. In de laatste stand moet je wel goede ogen hebben aangezien de interface dan tot kleine proporties krimpt.

De Macbook Pro dankt zijn dikte van slechts 18 millimeter niet alleen aan de unibody. Ook het display is een stuk dunner geworden: slechts 7 mm. Dit heeft Apple weten te bereiken door de verschillende lagen van het scherm op elkaar te lijmen. We citeren de mannen van ifixit.com, aangezien zij het scherm minitieus uit elkaar hebben gehaald. “Apple did not design and build a 1.5 mm thin LCD panel. They did, however, do something exceptional with the design of this display: rather than sandwich an LCD panel between a back case and a front glass, they used the aluminum case itself as the frame for the LCD panel and used the LCD as the front glass.” Deze nieuwe techniek heeft één groot nadeel. Heb je een barst in je scherm, dan moet het hele scherm vervangen worden.

Resolutie instellingen

Is er dan niets negatiefs te melden over het retina scherm? Jawel! Alhoewel, niet zozeer over het scherm zelf alswel over de apps en websites die niet zijn aangepast aan het scherm. Apple heeft zijn best gedaan om vrijwel alle Apple apps aan te passen, maar veel third party-ontwikkelaars hebben nog niet kunnen volgen. De standaard elementen in apps als tekst, menu’s, standaard interface elementen weet Lion prima te optimaliseren voor het retinascherm. De rest wordt ‘opgeblazen’. Kortom, met de komst van de retinaschermen in de iPhone, iPad en nu ook MacBook Pro moeten ontwikkelaars van apps en websites nu echt aan de bak. Logo’s, plaatjes, interfaces moeten aangepast worden.

It’s all in the details
De retina MacBook Pro is onmiskenbaar een telg in de aluminium unibody laptop lijn. Hij zoekt het midden tussen de MacBook Air en de 15″ MacBook Pro. Toch zijn er subtiele aanpassingen te vinden die we niet in de Air of de ‘oude’ MacBook Pro terugvinden.

Zo vinden we aan de zijkanten twee luchthappertjes die dankzij de ventilator lucht aanzuigen en het binnenwerk koelen. Over de ventilator gesproken, Apple heeft de schoepen van de ventilator asymmetrisch geplaatst. Hierdoor wordt de geluidsfrequentie van de zoemende ventilator opgebroken in meerdere lagere frequenties. Gevolg: een merkbaar stillere MacBook Pro. It’s all in the details!

Nog nooit waren schoepjes zo sexy

Een ander detail is de verplaatste aan/uit-knop. Deze heeft de plek ingenomen van de eject knop op het toetsenbord omdat die toch overbodig was door het weglaten van een optische schijf. Tot slot heeft de MagSafe power adapter ook een afslankkuur moeten volgen, anders zou deze niet passen op de platte MacBook Pro. Het uitwisselen van adapters die geen nieuwe MacBook Pro of Air hebben is nu dus even verleden tijd.

Connectiviteit
Twee USB 3.0 poorten, twee Thunderbolt poorten, een HDMI poort, een SD-kaart slot en een koptelefoon-ingang. Dat zijn de poorten waarmee de MacBook Pro is uitgerust. Naar goed gebruik is Apple niet de snelste met het invoeren met USB 3. Maar nu het dan eindelijk tot de standaarduitrusting van de MacBook Pro hoort, hebben ze het wel weten te combineren met de USB 2 poort.

De twee Thunderbolt poorten zijn een natte droom voor (creatieve) professionals. Hierdoor is het namelijk mogelijk om 14 apparaten op je MacBook Pro aan te sluiten. Een paar harde schijven hier, een paar beeldschermen daar. De mannen van OWC hebben het zelfs voor elkaar gekregen om 3 externe schermen aan te sluiten: twee via Thunderbolt en één via HDMI. De MacBook Pro herkent ze allemaal als externe monitor.

Een tweede Thunderbolt aansluiting lijkt overbodig luxe, maar is het niet. Wie namelijk afhankelijk is van ethernet, zal de ‘Apple Thunderbolt naar Gigabit Ethernet Adapter’ moeten kopen. De ethernetpoort is fysiek namelijk té groot om in de MacBook Pro te passen. Op deze manier kun je toch verbonden zijn via ethernet én nog steeds een externe schijf of tweede monitor aansluiten.

Hetzelfde geldt voor FireWire. Apple levert adapters van Thunderbolt naar FireWire zodat je toch je FireWire apparatuur kunt aansluiten. De HDMI-poort is nieuw voor Apple laptops. Hiermee kun je je laptop makkelijk aansluiten op een televisie. Een toekomstige Apple televisie wellicht?

Tot slot heeft ook een audio-ingang het niet gered in de nieuwe MacBook Pro. Alhoewel de microfoon van Apple’s headset wel herkend wordt door de koptelefooningang, is het niet mogelijk om een stereo audiobron als input aan te sluiten via de minijack-connector. Hiervoor zul je een externe (USB-)oplossing moeten zoeken.

Snelheid
De retina MacBook Pro komt in twee configuraties. Wij hebben de versie met 2.3GHz quad-core Intel Core i7 processor getest (met een Turbo Boost tot 3.3GHz) met 6MB L3 cache. De ander is iets sneller met een 2.6GHz quad-core Intel Core i7 processor (met een Turbo Boost tot 3.6GHz) met 6MB L3 cache.

De website barefeats.com heeft een aantal tests uitgevoerd met de normale en de retina MacBook Pro. In deze tests hebben ze Photoshop een aantal acties laten uitvoeren op een bestand van 1GB. Denk aan filters als Smart Sharpen, Gaussian Blur, Unsharp Mask. De retina MacBook Pro is klaar na 43 seconden, 3 seconden sneller dan de normale MacBook Pro.

Photoshop test

In een andere test werd een potje World of Warcraft gespeeld waarbij in de voorkeuren gekozen werd voor de preset ‘Ultra’. Vervolgens werd gekeken naar het aantal frames per seconde. De retina MacBook Pro komt ook hier als beste uit de bus.

Alles wat we tegen onze test-MacBook Pro gooide werd moeiteloos verslonden door de 2,3 Ghz-processor, van meerkanaals ongecomprimeerd HD-videomateriaal tot een flinke partij schieten in Call of Duty. Tijdens deze tests hebben de we de ventilator niet boven de reguliere geluiden in ons redactielokaal uit horen komen. Kortom, tenzij je écht de allersnelste wil hebben, gewoon omdat het kan, zal je aan de instap MacBook Pro meer dan genoeg hebben.

World of Warcraft test

One size fits all
De eerder genoemde website ifixit.com beoordeelt ieder apparaat van Apple op upgrade-mogelijkheden. Kan de gebruiker zelf het geheugen, de harde schijf of de accu vervangen? Dat soort vragen worden dan meegenomen. De retina MacBook Pro scoort in deze beoordeling een teleurstellende 1. Er kan simpelweg niets zelf vervangen worden. Is je accu defect, dan kun je er door Apple voor 200 dollar een nieuwe in laten zetten. Toch liever meer opslagruimte? Doe maar extern. Meer geheugen? Niet mogelijk. Barst in scherm? Hele display panel vervangen (prijs onbekend). Wie een retina MacBook Pro wil kopen, moet zeker van zijn zaak zijn. Eenmaal gekozen voor een bepaalde configuratie moet je het ermee doen tot de laptop kapot en/of afgeschreven is.

Welke MacBook Pro is geschikt voor jou?
De retina MacBook Pro is geen nieuwe MacBook lijn maar een voorproefje op wat komen gaat. Het is immers een kwestie van tijd eer alle MacBook Pro modellen beschikken over een retina scherm en SSD schijven. Tot die tijd is het tobben. De non-retina MacBook Pro’s blijven namelijk voorlopig in het assortiment. De goedkoopste 15″ MacBook Pro beschikt over dezelfde quad-core Intel i7 processor als de retina versie , heeft met 500 GB tweemaal zoveel opslagruimte én heeft standaard FireWire en een optische schijf aan boord. Dit alles voor 400 euro minder.

Toch zijn de twee versies moeilijk te vergelijken. De flash-opslag van de retina MacBook Pro is véél sneller dan een reguliere harde schijf en dat merk je bij bijna alles wat je op het apparaat doet. Daarnaast heeft de retina-versie standaard twee keer zoveel RAM-geheugen. Bouw je deze opties in bij een reguliere MacBook Pro, dan ben je honderden euro’s duurder uit dan bij de retina-versie.

Als wij een nieuwe MacBook Pro moesten kopen dan is de eerste keuze voor ons makkelijk: zeker retina. Als je gewend bent aan het beeldscherm wil je nooit meer iets anders. Daarbij voelt een normale MacBook Pro eerder ‘luggable’ dan ‘portable’ als je de dunne, lichte retina MacBook Pro gewend bent.

De keuze tussen de 2,3 of 2,6 Ghz-versie is moeilijker, helemaal met de wetenschap dat het onmogelijk is om achteraf zelf nog upgrades te doen. Uiteindelijk raden wij toch de 2,3 Ghz-versie aan. Simpelweg omdat de extra snelheid van de 2,6 Ghz waarschijnlijk onmerkbaar zal zijn voor veel gebruikers. Daarbij is de beperkte opslagcapaciteit van 256 GB eenvoudig te compenseren met een keur aan snelle externe schijven, aan te sluiten via USB 3 of Thunderbolt.

Conclusie
Apple heeft met de retina MacBook Pro het pad geplaveid voor de komende jaren. Het is de eerste laptop met een retina scherm, maar we weten nu al dat de andere Pro’s zullen volgen. Het is ook de eerste laptop die nauwelijks zelf te upgraden is. Een trend die we kennen van de iPhone en iPad. We zien ook dat Apple afscheid neemt van oude technieken. FireWire is passé, Thunderbolt is de toekomst. De ethernetpoort is geschrapt, alleen verloopjes kunnen je nog redden.

Het pionierswerk dat Apple verricht met de retina MacBook Pro komt met een prijskaartje. Goedkoop is hij niet. Ook die trend kennen we, ditmaal van de MacBook Air uit 2008. Maar enkele feiten blijven fier overeind: de retina MacBook Pro heeft een ongekend fenomenaal beeldscherm, hij is razendsnel en Air-achtig plat en licht. De retina MacBook Pro is een meesterwerk.

pluspunten
– Het retinascherm is fan-tas-tisch
– Razendsnel
– Dun en licht
– USB 3.0 / HDMI

Minpunten
– Nog duur in vergelijking met no-retina MacBooks
– geen Ethernet, FireWire en Audio-input meer
– Websites en apps zijn nog niet altijd aangepast aan het retina scherm

Lucas Raggers is oprichter van One More Thing. Ooit docent Nederlands maar inmiddels al jaren eindredacteur. Volg @lucasraggers op zijn blog. Lees meer artikelen van Lucas.

En nu?

30 reacties

Profielfoto

App69 op 09 juli 2012

iZeven!
Niet iZeuven.

Profielfoto

@Mathijss95 op 09 juli 2012

Goede review, maar ik hoorde dat het scherm oververhit kan rake , klopt dat nog?

Ik heb zelf de MBPNR 12 instap 15″. Goed bakbeestje en ik denk dat die nog niet onder zal doen aan de MBPR.

Profielfoto

etaoin op 09 juli 2012

“Geen audio-input”.
Volgens mij is die headphone connector een gecombineerde, dus mét mic input.

Profielfoto

bartje op 09 juli 2012

Het scherm kijkt werkelijk lekkerder!
Wauw!

Profielfoto

Mac Erger Je Niet op 09 juli 2012

Lees nog ’s goed, etaoin

Profielfoto

strigoi op 09 juli 2012

Goede review. Volgens mij mogen punten als; na aanschaf niet meer intern uit te breiden en onmogelijke zelf te repareren (onderdelen vervangen), ook gezien worden als een minpunt onderaan de pagina.

Profielfoto

Euroscale op 09 juli 2012

2880 x 1800 is inderdaad precies VIER keer zoveel pixels als 1440 x 900…

Profielfoto

Ni3l55 op 09 juli 2012

Ziet er echt fantastisch uit die Retina MBP

Profielfoto

borisboef op 09 juli 2012

Wie namelijk afhankelijk is van ethernet, zal de ‘Apple Thunderbolt naar Gigabit Ethernet Adapter’ moeten kopen.

Minpunten
– geen Ethernet, FireWire en Audio-input meer

Dat Ethernet-verloopje zit gewoon bijgeleverd: gratis!

Profielfoto

Tomac5 op 09 juli 2012

@ Borisboef
Op de Apple site staat bij inhoud vd verpakking niet dat er een Ethernet verloop stekker bij zit. Waar vind jij die informatie?

Profielfoto

I Xyzyx I op 09 juli 2012

Cod gebruiken als referentie.. Zelfs een Xbox draait dat spel op 60 fps en dat ding is 7 jaar oud ofzo..

Maar goed, ik ben benieuwd wanneer de 13 inch komt of dat ze de 15 inch als vervanger hebben voor de 17 inch en nog ff wachten met de 13 inch..

Vind 13 net wat praktischer om mee te nemen

Profielfoto

jf op 09 juli 2012

Volgens mij mogen punten als; na aanschaf niet meer intern uit te breiden en onmogelijke zelf te repareren (onderdelen vervangen), ook gezien worden als een minpunt onderaan de pagina.

Mee eens. Onze huidige MBP gaat al dik 5 jaar mee, mede omdat ik na dik drie jaar zonder problemen de accu zelf kon omwisselen. En als ik dat zou willen, zou ik er ook nog even wat geheugen bij kunnen prikken. Dat dit nu niet meer, of alleen met tussenkomst van Apple kan, is domweg jammer.
.
Daarnaast ontbreekt een superdrive ook, dus CD’s en DVD’s afspelen of rippen naar iTunes behoort helaas ook niet meer tot de mogelijkheiden (ja, met een externe superdrive).
.
Desalniettemin lijkt het erop dat we binnen niet al te lange tijd die oude MBP gaan vervangen door zo’n kek retina-dingetje.

Profielfoto

Hydræ op 09 juli 2012

“Geen audio-input”.
Volgens mij is die headphone connector een gecombineerde, dus mét mic input.

Ja volgens mij ook, maar een mono ingang, niet geschikt voor invoer van een stereo analoog signaal. Hier moet je dus een externe interface voor zien te vinden.

Profielfoto

His_Dudeness op 09 juli 2012

Bij de “standaard” MacBook Pro’s zonder Retina is ook al jaren lang het display 1 onderdeel. Natuurlijk is het makkelijk om de MBP Retina te bombarderen als “slechtst te repareren Mac, maar sommige dingen worden te kort door te bocht genomen. Op 1 punt is hij slechter te repareren tov bijvoorbeeld de laatste generaties MacBook Air: de batterij zit inderdaad aan de top case vastgelijmd.
En over de “repareerbaarheid” van de MacBook Air’s heb ik mensen hier nog nooit zo’n punt zien/horen maken:)
Het blijkt wel weer hoe erg mensen op zoek gaan naar dingen om weer eens lekker ouderwets Apple toch te kunnen bekritiseren:)

Profielfoto

Ce op 09 juli 2012

Moet de regel “Websites en apps zijn nog niet altijd aangepast aan het retina scherm” niet eigenlijk zijn “de meeste nog niet..”?

Profielfoto

Phthisicus op 09 juli 2012

De HDMI-poort is nieuw voor Apple laptops. Hiermee kun je je laptop makkelijk aansluiten op een televisie. Een toekomstige Apple televisie wellicht?

Zeer goede review, alleen het zinnetje “Apple televisie wellicht?” mogen jullie wel weglaten of aanpassen, denk ik.

Mocht Apple in de toekomst een “iTV” uit gaan bregen, zal dit via Air Play Mirroring gaan lijkt mij !

Profielfoto

ruben op 09 juli 2012

geen ethernet? dat is echt de hel

Profielfoto

strigoi op 09 juli 2012

Cod gebruiken als referentie.. Zelfs een Xbox draait dat spel op 60 fps en dat ding is 7 jaar oud ofzo..

Maar goed, ik ben benieuwd wanneer de 13 inch komt of dat ze de 15 inch als vervanger hebben voor de 17 inch en nog ff wachten met de 13 inch..

Vind 13 net wat praktischer om mee te nemen

Dus de Xbox draait Call of Duty 4 al 7 jaar terwijl die game in 2009 voor het eerst het daglicht zag, wow! Wellicht moet er in het artikel ‘Call of Duty 4’ vermeld worden. Verder is een game console vooral gemaakt voor games, het is echt appels met peren. Doe maar eens een photoshop test op een Xbox en kijk dan maar eens hoe snel deze is. Ook moet je rekening houden met dat consoles games draaien op maximaal 1920×1080. De games op de Macbooks zijn getest op een extern scherm met 2560×1440 pixels, dat vereist aanzienlijk meer (grafische) rekenkracht. Mijn oude MacBook Pro uit 2007 met een Nvidia 8600GT draaide Call of Duty 4 ook probleemloos op 90FPS op 1920×1200 (via bootcamp in Windows XP).

Profielfoto

Joost op 09 juli 2012

Prachtige MacBook voor de professional met een kleine waarschuwing. Op dit moment draait Adobe Indesign er niet op. Dit heeft, voor zover de medewerkers van Adobe dat tot op dit moment hebben ontdekt, te maken met het ontbreken van een API in osx lion dat draait op de nieuwe macbook pro’s. En de retina kan niet terug naar 10.7.3!

Dus, grafische pro’s, hold your horses for now.

Profielfoto

Tomac5 op 09 juli 2012

Dank je Joost, da’s nog eens een waarschuwing!

Profielfoto

NapO op 09 juli 2012

Sorry OMT, maar ik vind de review echt niet heel nauwkeurig, hij is geweldig, hij is snel, hij is mooi, en t scherm geweldig,…

Koop m nu! ….mmm…
Ok zal ik dan maar even wat details geven:

helderheid en zwartwaarden: Hoger is beter.
Dell XPS 17
*********
456
Asus UX31
********
450
Samsung NP900X3C
********
450
Dell Precision M4600
********
439
HP Envy 17
********
419
HP Envy 17 3000
*******
399
Air 13 2011
*******
382
Air 11 2010
*******
380
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*******
377
Samsung Gamer
*******
360
Air 11 2011
*******
360
Lenovo Thinkpad X1
******
341
Apple MacBook Pro Retina
******
338
Samsung Chronos 17
******
310
MSI GT780 DXR
******
300
Dell Alienware M17x R3
*****
284
Dell XPS 13 L321X
*****
282

het scherm staat dus 5de van onder.
zwart waarde, staat de retina op de eerste plek met 0,18 cd/m2.
als tweede een samsung np900x3c.

De CPU is niet veel zuiniger als de vorige sandy bridge, maar wel een stuk sneller met een tdp van 45w.

videokaart is formaat prima maar had ook stiekem wel een tandje beter gekunt:

Voor het grafische rekenwerk heeft de Intel Core i7 natuurlijk een GMA HD 4000-igp aan boord, maar Mac OS X kan automatisch overschakelen op de eveneens aanwezige GeForce GT 650M van Nvidia. Die wordt aangedreven door een GK107-gpu, dezelfde processor die we ook in Nvidia’s GeForce GT 640-desktopkaart aantreffen.

De GK107 is op 28nm geproduceerd, waar de vorige generatie nog op 40nm werd gemaakt. De chip is gebaseerd op de Kepler-architectuur en in de afgelopen maanden is duidelijk geworden dat deze processors veel sneller zijn dan de Fermi-gpu’s, zonder dat het verbruik ingrijpend gestegen is. De GT 650M beschikt over 384 Cuda-cores en heeft een gpu-kloksnelheid van maximaal 900MHz. Ook de videochip heeft een turbo-functie en kan dus automatisch overgeklokt worden.

conclusie, het scherm is hoogwaardig en mooi van kwaliteit, maar ik vind wel dat de performance niet slecht is maar ook niet geweldig blerriehoerra, en dan de prijs, 2,5K voor een laptop is voor weinig mensen weg gelegd mits en ik zou dan zeggen maarja (dat ben ik) laat de laptop nog even liggen voor wat het is, wacht nog even totdat er meer retina’s uitkomen of dat de concurrentie groter wordt (lees apple met meer modellen komt).

ik ben echt pro mac, en ook pro windows (gebruik het beste van de twee werelden) maar ik deze nu kopen voor deze prijs is nog ff te vroeg in mijn optiek.
(bron getallen en cijfers: http://tweakers.net/reviews/2634/1/apple-macbook-pro-retina-pixelperfect-inleiding.html )

Profielfoto

pimoomen op 09 juli 2012

@Borisboef totale onzin, kost €30 ofzo?? Ik heb mn MBPR al anderhalve week, en nog steeds geen verloopkabeltje gevonden in mn doos;)

Profielfoto

Edwin op 09 juli 2012

Ik ben bang dat ik nog jaren tegen wazige niet aangepaste websites en apps aan moet kijken en dat is nou net niet de bedoeling van het retina display.

Ik hoop het retina scherm binnenkort te mogen aanschouwen bij een collega maar anders val ik terug op een nieuwe normale MacBook Pro 15″, met mat scherm natuurlijk.

Profielfoto

borisboef op 10 juli 2012

@Tomac5 en @Pimmie152
Dat is geen onzin. Kan best dat het niet op de site staat, maar ik zit hier zelf met een retina op schoot en er zat toch echt een ethernet-verloopje bij mijn computer in een klein doosje ín de verpakking. Niet bijbesteld dus!

Profielfoto

borisboef op 10 juli 2012

Zie ook http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1401546
Blijkbaar is het arbitrair. Overigens is mijn model een standaardmodel, dus geen BTO, maar wel met adapter.

Profielfoto

alexjeee op 10 juli 2012

top review OMT! en schoepjes waren inderdaad nog nooit zo sexy! helaas kunnen wij ze zelf niet aanschouwen maar we weten dat ze er zitten en daar gaat het om;)

verder een top MacBook, heb hem mogen aanschouwen in de Apple Store:D

Profielfoto

pimoomen op 11 juli 2012

@borisboef WTF?? Ik heb m niet XD
Sorry, kon t ook nergens vinden, dus ik dacht dat t onzin was;)

Profielfoto

strigoi op 11 juli 2012

@NapO: Ik snap inderdaad de opmerking over het ontbreken van droge cijfers en benchmarks, hetgeen wat bijvoorbeeld bij Tweakers.net wel (en terecht) uitgebreid de revue passeert. Premium hardware = premium price. Early adopters betalen nou eenmaal de topprijs voor nieuwe technologie. Wat je vergeet is dat het wel degelijk erg bijzonder is dat de high-end mobilie CPU en mid/high-end GPU performance in zo’n compacte behuizing zit. 2880×1800 pixels, zo dun als het dikste punt van een MacBook Air en dat met het gewicht van een 13″ laptop. Op veel fronten zit deze laptop qua performance aardig in de buurt van een Mac Pro 2010 6-Core 3.33Ghz. Eén moet de eerste zijn, een mooie stap voor een nieuw tijdperk en nieuwe telg notebooks. (edit typo’s)

Profielfoto

samplex op 14 juli 2012

Waar kan je die kopen dan???: “Apple levert adapters van Thunderbolt naar FireWire zodat je toch je FireWire apparatuur kunt aansluiten.”

Profielfoto

Vulcan op 28 maart 2013

Ik heb 2mnd geleden een nieuwe macbook gekocht.
En express niet gekozen voor de retina model!
Maar ik heb de matte scherm gekozen met verhoogde resolutie 1680×1050.
En dat ziet er prima uit.!
Voordeel dat ik nu heb is:
– ik kan een SSD naar eigen keuze inbouwen met gemak.
Dit scheelt enorm in kosten, en SSD’s worden steeds beter.

– ik kan zelf geheugen er in doen. Wat nog meer in kosten scheelt.
En ook hier kan ik kiezen voor het beste van het beste qua geheugen.

– Ik heb de mogelijkheid tot het vervangen van mijn dvd-drive voor een 2e SSD.
Nog meer opslag 1TB aan ssd genot hahaha..

– de batterij vervangen is ruim €70 goedkoper dan de retina model.
– het scherm is mat en dat wil ik perse.

Al met al ben ik erg blij met mijn keuze, dat een nieuwe cpu heeft en usb3 ondersteuning.En een utp poort. En niet te vergeten een kensinton lock dat je ook niet hebt op de retina model..

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?