Maak een Mountain Lion Rescue Stick

Door: Jan David Hanrath - 41 reacties

Heb je nog een USB stick liggen van ten minste 8 GB en moet je meerdere Mac’s upgraden naar Mountain Lion? Bespaar je dan de (langzame) download en maak je eigen Mountain Lion installer op een USB-stick! Ook handig om te hebben wanneer de harde schijf van je Mac de geest heeft gegeven.

Heb je een eerste generatie MacBook Air (gehad), dan kun je natuurlijk de prachtig vormgegeven witte USB-stick hergebruiken. Vorig jaar legde we al uit welke stappen je daarvoor moet ondernemen.

Wanneer je een normale USB-stick hebt dan moet je deze opnieuw formatteren met Schijfhulpprogramma om er vervolgens een OS X 10.8 Mountain Lion Rescue Stick van te maken. Met deze Rescue Disk kun je natuurlijk ook een helemaal schone installatie van Mountain Lion maken. Na de break leggen we het stap voor stap uit.

Opnieuw formatteren met Schijfhulpprogramma

 1. Start /Programma’s/Hulpprogramma’s/Schijfhulpprogramma en selecteer de USB Flash Disk in de linker kolom.
 2. Klik op de Partitioneren-tab en kies voor één partitie. Om met de stick te kunnen booten op een Mac, kies je bij Structuur voor ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ en onder de knop Opties… voor  ‘GUID-partitietabel’.
 3. Geef de USB stick een leuke naam en klik op de knop Pas toe.
 4. Sluit Schijfhulpprogramma.

Een OS X 10.8 Mountain Lion Rescue Stick maken

 1. Download Mountain Lion uit de Mac App Store, maar installeer deze niet.
 2. Control-klik op OS X Mountain Lion installer in je Programma’s-map en kies voor Toon Pakketinhoud.
 3. Ga naar de Contents/SharedSupport-map en sleep ‘InstallESD.dmg’ naar je bureaublad. Finder maakt automatisch een kopie.
 4. Start Schijfhulpprogramma en selecteer ‘InstallESD.dmg’ die in de linker kolom verschijnt.
 5. Klik op de Terugzetten-tab en sleep de USB-stick van de linkerkolom naar de Doel-regel.
 6. Klik op de Zet terug-knop en voer het beheerderswachtwoord in. Schijfhulpprogramma kopieert nu de Lion-installatiebestanden naar de USB-stick.
 7. Sluit Schijfhulpprogramma wanneer het programma klaar is.

Wanneer je de USB-stick wilt gebruiken om te booten met de Mountain Lion-installer, dan moet je bij het herstarten van de Mac de option⌥ toets ingedrukt te houden totdat je de gong hoort. In het menu dat vervolgens verschijnt kun je kiezen om op te starten vanaf de stick.

Vind je deze stappen teveel gedoe of te riskant, download dan Lion Diskmaker gemaakt door Applefan Guillaume Gète. Deze Applescript-tool is voorbereid op Mountain Lion.

Reacties

41 reacties
 • Profielfoto
  etaoin

  Mocht je aan het einde van het kopieëren een foutmelding krijgen (dat kreeg ik meermalen), dan schijnt dat niet erg te zijn, maar je kunt dan ook de .dmg mounten en het gemounte exemplaar gebruiken voor de restore ipv van de dmg. Dan krijg je die foutmelding niet. Ik weet alleen niet of hij dan bootable is, maar je kunt er wel van installeren (zo heb ik een MB gedaan na een download op een iMac).

 • Profielfoto
  HJR

  groter dan 8gb? ik heb hier meerdere installs gedaan met een 8gb stick…. de img is 4.35gb groot. dus groter dan 4gb is nodig.

 • Profielfoto
  BDM STUDIOS

  @HJR 4,35GB op =< 4GB?

 • Profielfoto
  Rockerruben

  Maar wat ik dan niet snap, stel je mac houd het er mee op, ik heb snow leopard met de app store, kan ik hem dan gewoon niet opnieuw downloaden, zonder hem dus opnieuw aan te schaffen?
  Of is het hele idee erachter dat je dus nu alleen vanuit je usb stick gelijk mountain lion kan installeren, zonder de vorige versies er eerst op te zetten?

 • Profielfoto
  csteelooper

  owkeej… Ik heb dit artikel hier net (ongeveer om 11uur) in een andere versie gelezen (specifiek over de Apple stick) en daar stond iets over sm32xTest (een windows-programma dat de USB stick van Apple deblokkeert). Dat artikel was er echter nog stellig van overtuigd dat gisteren 10.7 Lion uitgebracht is.
  Die verwijzingen naar 10.7 zijn nu gecorrigeerd (prima!) maar nu is ook het gedeelte over de Apple-specifieke stick weg. Jammer, want ik wilde de tip daarover doorgeven aan een kennis die zo’n stick heeft…

 • Profielfoto
  bluap

  Een google opdracht naar sm32xTest levert gelukkig veel tips op:)

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  Ik gebruik wel gewoon mijn time machine voor als de boel dood is.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @bluap: waar. Maar ’t ging me er tevens om dat dit een heel ander artikel is dan hetgeen hier twee uur geleden nog stond. Vraag me gewoon af waarom het is verwijderd c.q. zo sterk is aangepast. Alleen redigeren naar Mountain Lion zou ook hebben volstaan…

  @Jan David: het klopt toch dat hier vanmorgen tijdelijk een artikel stond met de naam: geef je Apple USB Stick een tweede leven? Of ben ik nou gek?

  @ndunsbergen: tja. En hoe ga je die backup terugzetten als je systeem niet meer wil starten? Je hebt een Recovery Disk, maar als die ook niet meer toegankelijk is, is dit toch een enorm goede optie…

 • Profielfoto
  ndr

  Foutmelding géén probleem

  Na het volgen van bovengenoemde stappen, kreeg ik constant een foutmelding: Fout tijdens terugzetten Terugzetten mislukt – Ongeldig argument

  In schijfhulpprogramma gaf hij dan ook aan dat het maken van de partitie op de schijf mislukt was. Na het reboot’en van mijn Mac geeft hij nu echter keurig in de Finder aan dat Mac OS X Install ESD gemount is. Ook in schijfhulpprogramma is te zien dat de partitie bestaat.

  Niets aantrekken van de foutmelding dus en gewoon even reboot’en! Hoewel ‘uitwerpen’ niet mogelijk is (aangezien er geen partitie is), werkt het mogelijk ook door de stick/schijf fysiek te verwijderen en opnieuw aan te sluiten. Dit heb ik echter niet kunnen proberen.

  Note: Ik heb ML op een klassieke HD geïnstalleerd i.p.v. op een stick. Dit zou echter geen verschil moeten maken.

  Ik ben er klaar voor, wish me luck!

 • Profielfoto
  Rtaal

  @rockerruben je kunt hem zo vaak downloaden als je wil (naar mijn weten) echter zit er een maar aan en dat is dat je hem dan dus ook elke keer moet downloaden. dit duurt telkens (afhankelijk van je internetsnelheid) een half uur of langer. Stel nu dat je OS X Mountain Lion 5x moet installeren dan duurt dat nogal even. Dan is dit dus 10x sneller. Ook als je computer ooit zou crashen is dit erg handig om te hebben liggen.

 • Profielfoto
  Xcode

  @Jan David
  Je bent nog vergeten erbij te zetten dat het via een USB stick ook mogelijk wordt om een schone installatie van OS X Mountain Lion uit te voeren.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  “Na de break” ??
  Jullie zijn toch geen commerciële televisiezender?

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Wat mij nu even niet duidelijk is… Is met de clean install die ik nu net van ML heb gedaan mijn recovery partitie ook ge’update naar ML of blijft deze Lion?

  edit: “If the drive was previously running Lion and already has a Recovery HD partition, the Mountain Lion installer simply updates the partition’s contents.”

 • Profielfoto
  iMaurits

  Ik ben er niet zo’n fan van dat apple alles steeds maar aanbied via de appstore. Doe mij maar gewoon het OS op een dvd. Nu moet ik het eerst downloaden via de appstore, dan de dmg eruit slopen, en die vervolgens wegbranden of op een externe schijf zetten voor als het ooit een keer fout gaat…..

 • Profielfoto
  INCTRL

  Ik ben er niet zo\’n fan van dat apple alles steeds maar aanbied via de appstore. Doe mij maar gewoon het OS op een dvd. Nu moet ik het eerst downloaden via de appstore, dan de dmg eruit slopen, en die vervolgens wegbranden of op een externe schijf zetten voor als het ooit een keer fout gaat…..

  Altijd nog minder moeite dan naar de winkel lopen om daar een DVD-tje te kopen.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Welcome to the 21st century, iMaurits…

 • Profielfoto
  csteelooper

  @iMaurits: die ‘externe schijf’ kan overigens ook een dvd’tje zijn: voilà, alsnog een dvd’tje…

 • Profielfoto
  McJohn

  Ik had gisteren de .dmg eventjes op een extere USB schijf gezet om op een later tijdstip een USB stick te maken. Nu merk ik in het mapje dat de .dmg in lichtgrijs staat. Ik kon die kopiëren naar mijn bureaublad, maar na het kopiëren, verdween deze weer,…. ? Er kwam ook een foutmelding dat het systeem deze .dmg niet kon activeren of iets dergelijks?

  Ook nog interessant voor wie ML reeds installed heeft

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  Voor mensen die een push-notificatie hebben ontvangen over een tweede leven voor de MacBook Air (1e generatie). Excuses. Dit was per ongeluk. Het betreft namelijk een artikel van vorig jaar. Omdat ik de downloadlink in het oude bericht heb aangepast werd het artikel ten onrechte gepushed naar de OMT app.

  In bovenstaand artikel is wel een link opgenomen naar het artikel, omdat het voor menig MacBook Air 1e generatie-bezitter nog interessant kan zijn.

 • Profielfoto
  wensink

  Nu nog een artikel over welke code je moet invoeren in de terminal om airplay mirroring op je oude(re) mac te krijgen….

 • Profielfoto
  youp.c

  en om powernap te kunnen activeren onafhankelijk van het type geheugen (ssd (aldanniet van Apple), MacBook Air/MBP Retina flash, of gewoon een hdd)

 • Profielfoto
  balikpapan

  Ik zie Mountain Lion niet in mijn programma map, terwijl die wel geïnstalleerd is…? Weet iemand wat ik fout doe ?

 • Profielfoto
  McJohn

  @balikpapan: je dient eigenlijk die rescue stick te maken NA het downloaden van ML en VOOR het installeren van ML. Ik dacht slim te zijn en had die .dmg even apart gekopieerd op een externe HD, blijkt dat die dan “onhandelbaar” blijkt te zijn inzake kopiëren en dergelijke. De “Rescue Disk Assisant”, van Apple zelf, die oorspronkelijk voor Lion (10.7 dus) van toepassing was, blijkt (na wat research op het WWW) ook te werken voor Mountain Lion (10.8).

 • Profielfoto
  Triumph

  In eerste instantie had ik ook een disk gemaakt via schijfhulpprogramma, net als eerst met Lion. Ik kreeg inderdaad ook de bekende schrijffouten. Maar de stick bleek te werken. Maar er werd van mijn 8 GB stick een kleinere gemaakt, na install van ML bleek er nog maar 512 MB over te zijn.

  Net als de TS vertelde, ik had het van een andere website, de Lion Diskmaker gemaakt door Applefan Guillaume Gète gebruikt. En die doet het perfect.

  Je krijg ook een layout net als de originele ML (achtergrond plaatje bij symbool weergave) en er is nog 3.32 GB vrij om andere dingen bij te plaatsen.

 • Profielfoto
  CasperB

  Is het mogelijk om SL op dvd te zetten? Ik had van een vriend gehoord dat hij wel een installatie disk van SL had, maar bij mijn mac zat deze er niet bij…

 • Profielfoto
  ndr

  @CasperB: dat is mogelijk. Moet je SL.dmg downloaden en even op Google zoeken. Is niet heel erg moeilijk.

 • Profielfoto
  Ethiron

  Beste mensen,

  Ik heb hier een USB stick van 16GB. Als ik hier 2 partities op maak van allebei 8GB per stuk, kan ik dan van zowel Lion als Mountain Lion een ‘rescue stick’ maken met elk zijn eigen partitie, of moeten ze echt allebei een eigen stick hebben?

 • Profielfoto
  janvanderploeg

  @TomvdK: 8GB is voor Mountain Lion net te min. Ik heb vandaag Mountain Lion geïnstalleerd op een usb-stick en dat neemt 10,5 GB in beslag.

 • Profielfoto
  bestbier

  Ik heb het nu al voor de 8e keer geprobeerd, krijg aan het eind een foutmelding en de USB stick start niet op. In het opstartscherm geeft ie oranje EFI stick aan en daarna een soort stopbord. Onbruikbaar dus. Is 8Gb niet groot genoeg of wat?

 • Profielfoto
  THX-1138

  8 GB is groot genoeg. Zie de info hieronder over de Kingston 8GB stick die ik gebruik. Dit is de info na de installatie van Mountain Lion op de stick.

 • Profielfoto
  leavestone

  Sorry, hij gaf bij mij ook een foutmelding en als ik disk controleer, blijf ik deze melding krijgen:

  Verifying volume “Mac OS X Install ESD”
  Error: Couldn’t unmount disk.
  Verifying volume “Mac OS X Install ESD”
  Checking file systemChecking Journaled HFS Plus volume.
  Invalid B-tree node size
  The volume could not be verified completely.
  Error: This disk needs to be repaired. Click Repair Disk.

  Ik heb jaar geleden op deze manier een Snow Leopard Disk gemaakt en als ik deze usb stick controleer is deze gewoon in orde.

  Ik heb deze problemen zowel op een SD kaart als op een aparte partitie van een USB HD (320 5400 toeren schijf in een extern enclosure)

  Op bijde blij ik deze melding houden

  Wat is er aan de hand?

 • Profielfoto
  bestbier

  Zou het alleen met bepaalde merken functioneren dan?

 • Profielfoto
  jaccovdwijgaart

  ik heb ML op een USB staan maar als ik deze normaal vanaf Lion uitvoer krijg ik dan een Upgrade en hou ik al mijn bestanden of krijg ik een clean install en zijn alle bestanden weg?

 • Profielfoto
  bestbier

  Misschien ben ik er al achter?

  Mijn iMac is een type 6,1 (24 inch 2006) en wordt volgens Apple niet ondersteund in Mountain Lion.

  Zou dit de reden kunnen zijn dat ie daarom die USB stick óók niet kan maken?

 • Profielfoto
  proXify

  Ik heb geen USB van 8GB maar ik heb wel een lege externe HD van 250GB, kan ik dit gebruiken ter vervanging van USB?

 • Profielfoto
  fenkikon

  Uiteraard, heb ik ook gedaan met een 2TB HDD. Je kunt dan een partitie met ML maken!

 • Profielfoto
  fenkikon

  Kleine kritische noot voor dit artikel. Wanneer je het bestand installer sleept kopieert deze niet automatisch naar het bureaublad maar creëert een snelkoppeling! Je kunt beter rechter muisknop en dan kopiëren selecteren en dan naar het bureaublad gaan en plakken.
  Doe je het op deze wijze krijg je ook geen foutmeldingen en weet je zeker dat het goed gaat!

 • Profielfoto
  BasiX

  [Edit] Verkeerde topic

 • Profielfoto
  reff

  Dag ik wil graag leopard op mijn SSd installeren op mijn G5 2.3 dual processor
  moet ik dan ook met een rescue stick werken

 • Profielfoto
  caspervg1

  Handig dat de makkelijkere weg onderaan het artikel staat;-)

 • Profielfoto
  Haike

  ff bumpen:

  Hier legt apple zelf uit hoe je het kan doen.