Laadt je volgende iPhone draadloos op?

Koen van Tongeren op 27 juni 2012 29 reacties Laatste door Facundo

Wat is de overeenkomst tussen een iPhone en een elektrische tandenborstel? Het antwoord is nu nog ‘die is er niet’, maar misschien komt daar verandering in. Apple heeft namelijk een patent verkregen op een dock dat de iPhone op de zelfde manier oplaadt als nu gebeurt bij elektrische tandenborstels: draadloos.

Het patent, ontdekt door Patently Apple beschrijft een dock zonder dockconnector. Via (onzichtbare) contactpunten wordt de iPhone met inductie van stroom voorzien. Daarnaast bevat het dock antennes waarmee het ook mogelijk wordt om data door te sturen en/of het draadloze signaal van de iPhone te versterken.

grafische beschrijving van de patentaanvraag (via Patently Apple)

Het is niet de eerste keer dat een ‘draadloos’ oplaadbare iPhone ter sprake komt. Vorig jaar berichtten we al over een artikel in de Wall Street Journal. Die krant citeerde toen bronnen die wisten te melden dat Apple experimenteerde met een ‘vooruitstrevende’ oplaadmethode voor de iPhone. Deze zouden in 2012 terugkomen in producten.

Als je geen zin hebt om te wachten tot Apple met een draadloze-oplaadoplossing komt zijn er nu al oplossingen voorhanden om een iPhone via inductie op te laden. Zo is er de in Nederland-ontwikkelde PowerPad die werkt in combinatie met een cover waar je iPhone in past. Misschien het overwegen waard in het kader van HNDCD?

Koen van Tongeren is mede-oprichter van One More Thing. Daarnaast is hij zelfstandig filmmaker en is hij te vinden op Twitter, Facebook en Instagram. Lees meer artikelen van Koen.

En nu?

29 reacties

Profielfoto

Dagaloni op 27 juni 2012

Die inleiding.. :angry:

Zou wel vet zijn als dat dock er komt!

Profielfoto

1984 op 27 juni 2012

Vanaf volgend jaar moet elke nieuw uitgebrachte mobiele telefoon de mogelijkheid bieden opgeladen te kunnen worden met een universele oplader, dat heeft Europees Commissaris Günter Verheugen (Industrie) maandag bekendgemaakt.

Reeds vroeger dreigde hij ermee de Europese regelgeving aan te passen, indien de top 10 van de belangrijkste mobiele telefoonverkopers (waaronder Apple) dit niet onderling zouden overeenkomen. De huidige toestand zorgt voor veel ergernissen bij gebruikers, doordat nieuwe toestellen vaak gepaard gaan met nieuwe opladers die uniek gekoppeld zijn aan het merk. Bovendien worden deze oude opladers dan weggegooid en dit komt het milieu zeker niet ten goede.
Maar de vraag die ik me stel is: wat met de iPhone? Zal de bekende 30-pin connector van Apple verdwijnen? En wat met alle accessoires die hiervan gebruik maken?

Profielfoto

BartFolkers op 27 juni 2012

Nice:D

Profielfoto

iTriv op 27 juni 2012

Doe mij wi-tricity maar. Dat is een module waarmee je ‘over the air’ mee kan opladen omdat de ontvanger passive is, er bestaan werkende prototypes… Zelfs tv’s die ermee werken …. Doe dat dan!

Profielfoto

Sander86 op 27 juni 2012

@ 1984

Ik denk dat het niet gek is dat de 30-pins dock connector wordt vervangen. Na 5 jaar te hebben overleefd, is het nodig om vervangen te worden en daarmee de Iphone een dunnere vormfactor te geven.

Profielfoto

SunKeeper op 27 juni 2012

Data overzetten?

Dat gaat nu al allemaal over Wi-Fi, en als het Dock ook antennes krijgt wordt Wi-Fi nog sneller. Zou data over inductie dan nog sneller zijn? Nooit van gehoord.

Profielfoto

Ree op 27 juni 2012

@1984 jammer dat je reactie grotendeels eigenlijk niets te maken heeft het artikel

Dit artikel gaat over draadloos opladen en zegt niets over de aanwezigheid of niet van een connector en de aanwezigheid of niet van en “universele” connector.

Verder zeg je ‘ De huidige toestand zorgt voor veel ergernissen bij gebruikers, doordat nieuwe toestellen vaak gepaard gaan met nieuwe opladers die uniek gekoppeld zijn aan het merk ‘

Ik herken die ergernis totaal niet. Ik heb nog NOOIT iemand horen schelden “mijn oude oplader past niet op mijn nieuwe telefoon”. Nooit.

Als je een nieuwe foon koopt zit daar een adapter bij die perfect past. Je oude telefoon schuif je door naar een ander – MET die oude oplader. Weggooien??? is er niet bij. Ja, als je je oude telefoon weggooit, maar da’s vele malen meer belastender voor het milieu dan een sops voedinkje.

[rant] Dit hele gezeur over ‘er moet 1 standaard komen’ is voor 90% bullshit en enkel door de overheid in werking gezet omdat ze hun vingers niet durven branden aan belangrijke problemen. het opdringen van een connector voor iedereen is anti-productief en belemmert de vooruitgang. En dan helemaal als ze voor een fragiele connector als microusb kiezen. [/rant]

terug on-topic

Eerdere geruchten spraken over een smallere maar niet dunnere connector, mogelijk met mag-lock. Maar dat kan alleen maar omdat er bepaalde pinnen niet meer gebruikt worden (firewire bijvoorbeeld)

@Sander86; kleine correctie; de 30 pins dock connector bestaat reeds 10 jaren:)

Profielfoto

Jofan op 27 juni 2012

leuk dingetje

Profielfoto

andrekolmeijer op 27 juni 2012

@Ree: helemaal mee eens! Bedankt, scheelt mij weer een hoop typ werk =)

Profielfoto

pim939 op 27 juni 2012

IPhone 5 zonder dockconector?

Profielfoto

sedikit op 27 juni 2012

Over draadloos gesproken:
http://leapmotion.com/

Profielfoto

Xcode op 27 juni 2012

Laat maar komen!:-)

Profielfoto

maxim22 op 27 juni 2012

is dit echt nodig? het is niet dat het echt draadloos is. En als je via inductie oplaad dan kan je niet meer tegelijk synchroniseren want ik zie men nog niet informatie via inductie doorsturen…

Profielfoto

TandMac op 27 juni 2012

Draadloos data overzetten is voorlopig nog tergend traag…..

Doe data maar met een draadje!

Profielfoto

RamonV op 27 juni 2012

ik zie het wel zitten, een iphone die geen enkele ingang heeft. kunnen ze hem een stuk dunner en stijlvoller maken.

Profielfoto

Arthur345 op 27 juni 2012

Zou handig zijn ja. Maar dan moeten ze wel syncen via WiFi beter maken (als ze geen kabeltje leveren) want dat werkt niet eens op mijn ipod

ik zie het wel zitten, een iphone die geen enkele ingang heeft. kunnen ze hem een stuk dunner en stijlvoller maken.

Geen enkele ingang betekent ook geen oordopjes, vergeet dat niet;)

Profielfoto

casperrrrrrr op 27 juni 2012

@Ree

Zegt 1984 dan ooit wel eens iets zinnigs?

Profielfoto

RamonV op 27 juni 2012

@arthur Bluetooth

Profielfoto

onemorevaral op 27 juni 2012

Een nadeel van inductief opladen is dat het rendement laag is.

Profielfoto

Rtaal op 27 juni 2012

het laden zou trager zijn, de oude accessoires zouden niet meer gebruikt kunnen worden (als de iPhone helemaal zonder dock connector zou komen te zitten), ook zou het waarschijnlijk (wanneer niet in gebruik) batterij kosten en al de straling die weer eens vrij komt (alsof dat nog niet genoeg in de meeste smartphones zit) zou weer net dat beetje erger zijn.

Profielfoto

Caszz op 27 juni 2012

@Rtaal Is jouw iPhone dan radioactief? Dat beetje straling kan je wel hebben, zijn ergere dingen waar je voor moet uitkijken.

Profielfoto

MacAanZee op 27 juni 2012

Er bestaat ook magnetische straling, niet alleen radio-actieve. Electriciteit geeft magnetische velden en dat versterk je alleen maar met inductie. Lijkt leuk en handig, data zal dan via wifi moeten. Over adapters heb ik ook nog nooit iemand horen zeuren, wél over die prutkabeltjes van Apple, de aanhechting van kabels aan stekkertjes die altijd vreselijk snel stuk gaat, zowel bij oortelefoontjes als bij adapters.
Laten ze dat maar verbeteren!

Profielfoto

djneo op 27 juni 2012

en daarom krijgt de iPhone 5 een metale achtergrond

Profielfoto

MacAanZee op 27 juni 2012

Als ik zelf maar niet onder stroom kom te staan:)
Overigens heeft de geniale uitvinder Nikola Tesla zo’n 100 jaar geleden al de draadloze overdracht van elektriciteit uitgevonden.

Profielfoto

nrg op 28 juni 2012

Dit bericht staat al 8 uur online en niemand heeft iets gezegd van de titel? Is iedereen ineens coulant geworden?

Profielfoto

Dr. Maddox op 28 juni 2012

Die t staat daar prima.

Profielfoto

Koen van Tongeren [moderator] op 28 juni 2012

@nrg wat bevalt je niet aan de titel?

Profielfoto

dinck op 28 juni 2012

Eh… had de Palm Pre dit ook al niet? Het heet de Touchstone:

http://eurostore.palm.com/WebRoot/touchstone/touchstone-bundle_IE.html

Profielfoto

Facundo op 28 juni 2012

Laadt je volgende iPhone draadloos op?

Je volgende iphone laadt net zo min draadloos op als je electrische tandenborstel dat doet.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?