Tim Cook heeft een hekel aan na-apers

Nando Kasteleijn op 25 april 2012 26 reacties Laatste door aartjan

CEO Tim Cook heeft tijdens de conference call over de cijfers van het tweede kwartaal nog eens hard uitgehaald naar onder andere Samsung en HTC. Volgens Cook moeten ontwikkelaars niet zoveel naar Apple kijken maar vooral zelf bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe producten.

Cook zei dat nadat hem de vraag werd gesteld hoe hij tegen alle rechtszaken aankeek. Cook antwoorde dat hij daar absoluut niet van houdt, maar misschien nog wel belangrijker: dat hij er ook niet van houdt als andere fabrikanten producten van Apple gaan kopieren.

Key thing is, it’s very important that Apple not become the developer for the world. We need people to invent their own stuff.

In de afgelopen maanden heeft Apple nogal wat zaken voor het gerecht gebracht, waarvan er een aantal nog lopen. Vaak was het Samsung die het te verduren kreeg. Dat komt onder andere doordat de software van de Samsung Galaxy serie best wat wegheeft van iOS. Het was Steve Jobs die zich daar in zijn laatste dagen erg druk om maakte. In de biografie van Walter Isaacson zegt Steve dat hij er alles aan zou doen om Android kapot te maken.

Naast de na-apers ging Cook ook nog in op Windows 8. Op de vraag wat Cook van het nieuwste besturingssysteem van Microsoft vindt zei hij het volgende:

You can converge a toaster and a fridge, but those things are probably not going to be pleasing to the user.

Volgens Cook is er bij Windows 8 sprake van gedwongen convergentie tussen de PC en tablet, wat de ervaring van de gebruiker niet ten goede komt.

En nu?

26 reacties

Profielfoto

MB12 op 25 april 2012

Spreekt die Cook zo belabberd Engels, of is het gewoon verkeerd geciteerd?

Profielfoto

Mr Xen0 op 25 april 2012

Ben het helemaal eens met wat hij over Windows 8 zegt. Er worden overal wel grapjes gemaakt dat het altijd goed – slecht – goed – slecht is met Windows maar dat gaat nu ook weer gebeuren denk ik… Ik zit zelf helemaal niet op een tablet systeem te wachten in een desktop setting.

Profielfoto

Soulshaker op 25 april 2012

Maar dat doet Apple nu juist ook

Veel te veel IOS dingetjes in OSX , dat mochten ze van mij direct terug draaien

Profielfoto

Son-of-Jobs op 25 april 2012

You can converge a toaster and a fridge, but those things are probably not going to be pleasing to the user.

Als Cook zo over Windows 8 en over besturingssystemen denkt, dan zie ik die samensmelting van OS X en iOS er niet gauw komen. Maar een uitspraak vandaag is niet noodzakelijk de waarheid morgen. Steve Jobs zag ook helemaal niks in tablet computers…

Profielfoto

Dr. Maddox op 25 april 2012

Ik ben het totaal niet eens met Cook. Apple verkeert in de luxe positie dat ze voorop lopen. Zolang de rest blijft kopiëren staat alles stil en heeft Apple de ruimte om te innoveren. Blijkbaar durven ze dat niet want we hebben na ruim vijf jaar nog steeds dezelfde iOS. Ik ben het er mee eens dat je een “winning plan” niet hoeft te veranderen. Toch, als de rest niet innoveert mag je in je handjes wrijven en moet je wakker liggen van je eigen strategie.

Profielfoto

DanielCGU op 25 april 2012

Denk dat de manier waarop Windows 8 wordt gemaakt anders is dan die van OS X. Windows 8 is gebaseerd op een, in mijn ogen, half af Windows 7. OS X wordt gebaseerd op een ver gevorderd iOS.
Daar ligt t verschil waarom OS X wel kan samensmelten met tablet/mobiel en Windows waarschijnlijk niet…

Profielfoto

diederik op 25 april 2012

You can converge a toaster and a fridge, but those things are probably not going to be pleasing to the user.

yep een toaster verwarmt en een fridge koelt.

Profielfoto

knekkie op 25 april 2012

De achterkant van de koelkast is ook warm dus het kan best.

Profielfoto

knekkie op 25 april 2012

Ik denk dat Tim zich zelf hier flink tegen spreekt.
Ze zijn namelijk het zelfde aan het doen met OSX en iOS.

Profielfoto

pim939 op 25 april 2012

Daar ben ik het niet helemaal mee eens knekkie, Microsoft wil 1 os. En Apple houd wel 2 aparte osen maar komen met overeen komende functie’s.

Profielfoto

Dustin24 op 25 april 2012

Ik ben ook zo iemand die vindt dat Android een slechte namaak is van IOS, maar stiekem denk ik dat het voor Google, Samsung etc. vrij moelijk is om een systeem te bedenken wat niet op IOS lijkt. Wat een iPhone kan, moet een Samsung Galaxy SII ook kunnen, en zie dan maar iets te bedenken wat niet in de buurt komt van het IOS systeem qua looks en mogelijkheden.

Profielfoto

hokkie op 25 april 2012

Ik denk dat het juist handig is om de computer en tablet/smartphone nog meer te laten samenwerken en misschien in de toekomst juist volledig geïntegreerd met elkaar.

Jobs wilde alles in “The Cloud”, ongeacht welke pc/tablet/telefoon je in handen zou hebben, je kunt bij elk bestand. Nu met iCloud hebben we een deel van deze mogelijkheid, maar het kan nog veel verder!

(helaas zijn het de providers die dit nog meer tegen gaan houden).

Profielfoto

Cea op 25 april 2012

Maar dat doet Apple nu juist ook

Veel te veel IOS dingetjes in OSX , dat mochten ze van mij direct terug draaien

Ben ik het volkomen met eens.

Profielfoto

JohnDillinger op 25 april 2012

[…] zie dan maar iets te bedenken wat niet in de buurt komt van het IOS systeem qua looks en mogelijkheden.

Ik moet toch eerlijk toegeven dat Microsoft in mijn optiek heeft bewezen dat het kan. Windows Phone 7 lijkt qua vormgeving absoluut niet op iOS. Natuurlijk heb je overeenkomsten, maar dat zul je altijd hebben. Ook iOS is natuurlijk niet 100% origineel. Bovendien, ik snap dat Steve niet blij was met Android, maar aan de andere kant denk ik: dan wist ie ook hoe dat voelt. Want hoe moet Xerox zich gevoeld hebben toen Steve met Mac OS kwam?

Profielfoto

Safariking op 25 april 2012

Hahahahahaha Android kapot maken veel succes daarmee lukt jullie appeltjes nooit Samsung en android zijn namenlijk marktleiders en apple bungelt er achteraan

Profielfoto

MDPNL op 25 april 2012

Ik heb toevallig windows 8 consumer preview op mijn (windows) laptop staan en het bevalt me prima. Het is ook gewoon goed te gebruiken met een muis.

Profielfoto

Dr. Maddox op 25 april 2012

Hahahahahaha Android kapot maken veel succes daarmee lukt jullie appeltjes nooit Samsung en android zijn namenlijk marktleiders en apple bungelt er achteraan

LOL! En daar speciaal een profiel voor aanmaken? Over Fandroids gesproken!:grin:

Profielfoto

MacAanZee op 25 april 2012

Inderdaad belabberd Engels die Cook. Maar ballen heeft hij dus (toch) wel! En ben het gedeeltelijk met hem eens: als andere merken zich meer focussen op het creëren van eigen vindingen komt er meer inspiratie en concurrentie in de markt en wordt het spannender. Aan de andere kant is het kopiëren van Samsung (tot in de details!) wel het beste bewijs van het feit dat Apple ECHT leading is!
Mensen kopen alleen Samsung omdat ze door het bombardement aan reclame én de kletspraatjes van verkopers in de winkel denken dat een Samsung net zo goed of zelfs beter is dan een iPhone. Vaak niet eens voordeliger. Maar als je er één hebt, piep je wel anders. Ik zou willen dat Apple hier eens wat reclame gaat maken, dan zou de verkoop in Nederland/Europa enorm kunnen worden vergroot.

Profielfoto

Twentyeyes op 25 april 2012

Redactie, kunnen jullie MacAanZee niet bannen voor trollen? Altijd “blablabla Apple is leading, Android kopieert slaafs en Windows is instabiel”. Snap best dat dit een Apple site is, maar ik (en een aantal met mij) storen zich er mateloos aan. Zeker omdat het vaak ook nog eens gelul in de ruimte is.

Profielfoto

Dr. Maddox op 25 april 2012

Dat is jouw mening, net zoals hij er een heeft.

Profielfoto

markiij op 25 april 2012

Dat komt onder andere doordat de software van de Samsung Galaxy serie best wat wegheeft van iOS.

Haha, yeah right, net zoals OSX wel wat weg heeft van Windows. Dat het scherm opgedeeld is in blokjes betekend nog niet dat het is gejat van Apple (die er overigens ook echt niet de eerste mee waren, kijk maar eens daar Symbian vele jaren eerder, maar ook Samsungs eigen custom OS’en van voor de iPhone). Voor touch screens is dit gewoon de meest logische indeling. Lekker arrogant weer. Trouwens, los van de blokjesinterface zijn de overeenkomsten echt minimaal. Dat is ook precies de reden dat mensen veel waarde hechten aan juist het ene of het andere OS.

Profielfoto

SanderApple op 25 april 2012

Ik hoop dat apple GEEN reclame gaat maken. De mensen die op zoek zijn naar een goede pc/mobiel of ander iDevice, komen vanzelf wel bij een forum uit(of direct bij apple). Verder doet de mond op mond reclame en het “WoW-effect” wanneer ze een iDevice zien de rest wel:D Ik zou zeggen: hou het lekker exclusief, want dat is waar apple mede voor staat.

Profielfoto

RamonV op 25 april 2012

Microsoft probeert (in tegenstelling tot bijvoorbeeld google) iets anders, en eerlijk gezegd vind ik het er nog niet eens zo slecht uitzien.

Profielfoto

iPredict op 25 april 2012

FYI: Apple is bezig de FEATURES van iOS en OSX consistent te maken, niet de besturingsmethode (muis/touch) of de UI. Wat valt hier toch niet aan te snappen?

Profielfoto

JohnDillinger op 25 april 2012

[…]Wat valt hier toch niet aan te snappen?

Oh, dat valt best te snappen hoor. Maar het is onzin. De touch gestures zijn met de komst van OS X Lion aangepast om te werken zoals iOS (denk bijvoorbeeld aan het scrollen). De komst van de Magic Trackpad heeft niet-notebook varianten van Mac ook touch gegeven. Dus Apple zet wel degelijk eenzelfde soort stappen.
.
Wat ik Apple echter nog niet zo snel zie doen is een Pro systeem degraderen tot een iPad. Ik kan me best voorstellen dat er varianten van de Mac komen die meer op touch gericht zijn, voor de thuisgebruiker. Windows maakt dat onderscheid niet. Op het werk draaien we nu Windows 7 en ik denk dat wij 8 even overslaan. Eerst maar even de kat uit de boom kijken, want zo op het eerste gezicht zit er veel te veel troep in die we absoluut nooit zullen gebruiken. Bovendien gaan wij niet voor de hele werkvloer twee 24″ touch monitors per werkplek aanschaffen met de huidige prijzen van touch monitors [edit: aangezien we het voordeel er nog niet van zien, de prijs is niet leidend].

Profielfoto

aartjan op 26 april 2012

Daar ben ik het niet helemaal mee eens knekkie, Microsoft wil 1 os. En Apple houd wel 2 aparte osen maar komen met overeen komende functie\’s.

Dit de winnende reactie! Pim939 heeft een prijs gewonnen.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?