Is iMac’s toekomst minder glanzend?

Koen van Tongeren op 03 april 2012 67 reacties Laatste door mhoeve

Vorig jaar schreven we over een groep Mac-gebruikers die Apple middels een petitie op de knieën wilde krijgen. Het ging ze niet om betere werkomstandigheden voor Chinezen of groenere beloftes uit Cupertino maar om mattere beeldschermen voor MacBook‘s, iMac’s en Cinema Displays die Apple al jaren uitrust met glimmende glazen platen.

Misschien krijgen deze wereldverbeteraars nu alsnog hun zin. Volgens Digitimes, een site met goed-ingelichte bronnen bij de Chinese toeleveranciers voor Apple-producten, is Apple van plan om de volgende generatie iMac uit te rusten met een speciaal ‘anti-reflective’-glasplaat voor het beeldscherm. Deze plaat zou gemaakt worden door het bedrijf G-Tech, dat ook verantwoordelijk is voor het glas van iPad-schermen.

Wanneer de glansloze iMac’s op de markt komen weet Digitimes niet te melden. De nieuwste model iMac dateert van mei 2011 en Apple brengt doorgaans binnen een jaar een update van de all-in-onecomputer uit. MacRumors voorziet dan ook een update in de komende maanden, volgend op de nieuwe Ivy Bridges processors die Intel binnenkort uit zal brengen.

Koen van Tongeren is mede-oprichter van One More Thing. Daarnaast is hij zelfstandig filmmaker en is hij te vinden op Twitter, Facebook en Instagram. Lees meer artikelen van Koen.

En nu?

67 reacties

Profielfoto

SvenHaverbus op 03 april 2012

NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !!!
Het glanzende is juist mooi aan Apple never moeten ze dat lelijke matte nemen !

Profielfoto

AppleStef op 03 april 2012

AppleStef op 02 april 2012

Het zal dan wel een optie zijn (zoals bij de MBP\’s), want ik geloof nooit dat elke iMac een mat scherm krijgt…

Profielfoto

knekkie op 03 april 2012

Ik hoop dat er een totaal nieuw design gaan komen voor de iMac.
Ben dit ontwerp weer een beetje zat.
.
hoe oud is dit ontwerp eigenlijk?
2/3 jaar?
.
feature whishlist voor het scherm van de next gen iMac
– Retina
– kantelbaar
– pen en (multi)touch imput.

(Denk aan de Wacom 24HD… maar dan mooi zoals Apple dat kan)
(Rechtopstaand werkt hij als gewone iMac en liggend schakelt de touch modus Mountainlion in)

Als samsung het met wacom technologie geïntegreerd kan in een smartphone en tablet kan waarmeer drukgevoeligheid goed werkt en je 256 druk niveaus kan onderscheiden in zon plat apparaat dan moet Apple dat ook lukken in iets groots als de iMac.

En anders moet apple eens gaan praten met de jongens achter http://savage.si/blog/2012/01/12/procreate-supports-jot-touch/

Profielfoto

svenlaurens op 03 april 2012

http://nl.wikipedia.org/wiki/Antireflectiecoating

Het werkt op brillen, camera’s en nog veel meer. Waarom niet de iMac en andere glossy schermen?

Profielfoto

Edkaas op 03 april 2012

Wtf?! Dat glanzende scherm vind ik huist mooi. Gelukkig heb ik mijn iMac net gekocht met nig een glanzend scherm.

Profielfoto

CedricH op 03 april 2012

Het zal toch waarschijnlijk BTO worden zodat ze er nog wat extra geld uit kunnen slaan zoals bij de MacBook Pro. Zou dit ook het einde betekenen van de Mac Pro? Geen Mac Pro meer maar wel als compensatie matte iMacs?

Profielfoto

Warudin op 03 april 2012

Eerlijk gezegd vind ik het scherm van de iPad nou niet bepaald goed leesbaar met tegenlicht..

Profielfoto

Danyboy op 03 april 2012

Ik hoop van niet want het is door zijn prachtig beeldscherm dat imac zich onderscheidt van alle andere computers qua design.

Profielfoto

iPredict op 03 april 2012

Wie zegt dat ze gaan stoppen met de productie van het glanzende scherm? Ik neem aan dat het matte scherm een optie zal zijn, net als bij de MBP

Profielfoto

WhiteElephant op 03 april 2012

@Knekkie

Huidige ontwerp (1e alu iMac) dateert van zomer 2007. In die tijd viel de hele applecommunity over het verdwijnen van de alom gewaardeerde witte iMacs. ’t is maar net waar je aan gewend bent…

Profielfoto

Dr. Maddox op 03 april 2012

“speciaal ‘anti-reflective’-glasplaat”

En wat is er dan speciaal aan? Zitten er uitjes op? Wordt er maar één van gemaakt? Antireflectie glas bestaat al zowat een eeuw in de optiek. Nemen we lukraak alle power-termen uit Amerika over of is er echt iets speciaals aan?

Profielfoto

rdesign op 03 april 2012

Glazen scherm is inderdaad mooi, maar soms niet handig. Sta nu buiten met mijn iPad, en ik zie geen flikker. Ook heb ik expres geen cinema display gekocht voor mijn MBP, maar een matte Dell U2711. De iMac op mijn werk heeft wel ’t glas ervoor. Rond 4 uur is moet ik alle gordijnen dichtdoen om nog iets te kunnen zien. Kom maar op met die matte iMac!:)

Profielfoto

mac osx rules op 03 april 2012

Dr. Maddox: Het zal wel innoverend zijn! Gehe

Profielfoto

CedricH op 03 april 2012

@Knekkie

Huidige ontwerp (1e alu iMac) dateert van zomer 2007. In die tijd viel de hele applecommunity over het verdwijnen van de alom gewaardeerde witte iMacs. \’t is maar net waar je aan gewend bent…

De meest recente aanpassing aan de vormgeving dateert van oktober 2009 toen er overgeschakeld werd van 20″ en 24″ naar 21.5″ en 27″.

Profielfoto

polansky op 03 april 2012

Zal verdorie tijd worden ook!
.
Als vormgever of beroepsfotograaf zijn de huidige glimmende schermen verschrikkelijk een nachtmerrie en gewoon irritant.

Profielfoto

NapO op 03 april 2012

geen matte macs! NEE….zonde,…als de zon er in schijnt doe ik de gordijnen wel dicht maar geen matte schermen,…

zo ja,…tijd om weer terug te gaan naar windows laptops;)

Profielfoto

NapO op 03 april 2012

oja,…matte schermen maakt niks uit, als die in de zon zitten zie je ook niks. heeft met je led/tft scherm te maken die er achter zit.

Profielfoto

knekkie op 03 april 2012

Ik ben in ieder geval heel erg benieuwd.
Van mij mogen ze weer de boel op zijn kop zetten. De competitie is weer bij gebeent met vizio en lenovo op MOOIE all in ones

Profielfoto

MacSjon op 03 april 2012

Eindelijk! Hopelijk kan ik die stomme glasplaat van die van mij dan ook vervangen voor een nieuwe met anti-glim. Ben nog steeds op zoek naar een mooie plakoplossing hiervoor. Zie echt geen reet op mijn scherm als de zon schijnt, het licht aan staat of ik iets wits aan heb

Profielfoto

pim939 op 03 april 2012

Dat moeten ze dus niet gaan doen!

Profielfoto

Renroelandt op 03 april 2012

Momenteel heeft iederéén altijd wel iets te vermelden.
Ik merk hier op deze forums als Apple rekening moet houden met iedereen zijn verlangens en hun eisen komt er nooit een einde! Komaan mensen, wees ééns content! En klaag ééns minder, voor alles bestaat een oplossing dat je zelf kan bekijken ieder op zijn manier!:)

Profielfoto

michielraggers op 03 april 2012

Wat de iPads betreft:
Op m’n werk (waterschap) wordt gekeken naar het gebruik van pads in het veld.
Bij een collega-waterschap is de iPad al afgeschoten, omdat je met zonlicht niet met een iPad zou kunnen werken door de glans van het beeldscherm.
Zelf heb ik getest met en zonder antiglarescreenprotector (heeft geen winst); je moet gewoon met je rug naar de zon staan.
Toch moet ik ontkennen dat een iPad geweldig is af te lezen in de zon.
Voor mij is het mindere zicht door de weerspiegeling het kleine kwaad, tegenover het grote kwaad als het platvorm van een Panasonic Toughpad.
Om een iPad in het veld en in industriële omgevingen te beschermen tegen spatwater, stof, ed zijn er vast goede cases, toch? Toch?
Wie durft een schatting te maken hoe groot het segment van veldwerk en industriële omgevingen is tov het huidige segment van thuisgebruik en educatie?

Profielfoto

tracx op 03 april 2012

Ik kan niet wachten op de nieuwe iMac:)
vond het oude spiegelende glas wel erg chique, maar op een zonnige dag was het voor mij wel slecht te zien allemaal — voor mij zou het wel een optie zijn om een ontspiegeld glas te nemen. Hoewel ik benieuwd ben hoeveel van de spiegeling het wegneemt. Heeft iemand daar ervaring mee?
– is het ‘laptopscherm-mat’?
– of is het ‘ontspiegeld brilglas’-mat? Dat laatste kan met flinke zonneschijn nog best schitteren?

Profielfoto

1984 op 03 april 2012

What are the differences between the displays used in the Intel-based “Aluminum” and “White” iMac models? What is the viewable angle and the brightness of each?

When Apple introduced the original “Aluminum” iMac line on August 7, 2007, there was immediate outcry from some readers disappointed that the iMac “Core 2 Duo” 2.0 20-Inch (Al) and “Core 2 Duo” 2.4 20-Inch (Al) models had a lower-quality 6-bit “glossy” display with a reduced viewing angle compared to the 8-bit display in the 20-Inch “White” models that these systems replaced. Some disappointed customers went as far as filing suit against Apple over the issue bron

Profielfoto

klonic op 03 april 2012

Fysisch (optisch) gezien betekend een matter oppervlak dat er feitelijk minder scherp en minder helder beeld is. Ram d’r dan gewoon een matte sticker overheen!

Profielfoto

Brombeer op 03 april 2012

Sinds wanneer heeft het Nederlands een Engelse genitiefapostrof in de meervoudsuitgangen?
.
Terug naar school, Koen!
.
@klonic: De c’t heeft ooit diverse soorten ontspiegelfolie op de alu-iMac getest en men was niet bepaald enthousiast.
.
Ook ik heb laatst mijn toevlucht tot een Mini met een mat scherm van een andere fabrikant moeten nemen. Bij het scheren zie ik mijn eigen tronie immers al vaak genoeg.

Profielfoto

1984 op 03 april 2012

Profielfoto

Sn0w0nS op 03 april 2012

Jammer, Bij laptops kan ik het wel begrijpen want het is niet handig als je buiten bent.
Desktops zoals de iMac kunnen ze toch wel glossy laten of ze kunnen in elk geval 2 versies maken een glossy en een matte iMac.

Profielfoto

Maverick9898 op 03 april 2012

Een volledige matte versie lijkt me niet. Het zal wellicht een optie worden….

Ik heb ook voorkeur voor mat, moet ik eerlijk bekennen. Die glazen plaat over de MacBook Pro is een stuk slechter leesbaar over het algemeen dan het scherm van MacBook Air.

Profielfoto

quincyt op 03 april 2012

@rdesign:
Om 16.00u is het ook tijd voor cup-a-soup…:P

Profielfoto

Lauwrence op 03 april 2012

Ik zou de optie voor mat graag hebben, maar ondertussen is het spiegelende glas wèl verdraaid handig om mijn zoontje in de gaten te houden zonder dat hij begrijpt “hoe Daddy dat nu allemaal weet”:-D

Profielfoto

llowboy op 03 april 2012

Het is altijd weer bijzonder om te zien hoe mensen al conclusies trekken in de comments. Het is een gerucht mensen! Een aanname die wordt gemaakt door iemand anders dan Apple. Het heeft geen zin om nu te gaan foeteren op iets dat helemaal niet zeker is. Overigens is een keuze natuurlijk nooit verkeerd, als die er komt.

Profielfoto

Afroman op 03 april 2012

Eerst loopt iedereen te zeiken dat de glimmende schermen dood moeten en nu worden ze in de hemel geprezen?

Ik snap er niks meer van.

Profielfoto

wensink op 03 april 2012

Dit wordt gewoon zo’n optie bij mac op maat hoor

Profielfoto

Leander op 03 april 2012

Wat een vreemde titel van het artikel: ‘Is iMac’s toekomst minder glanzend’.
De toekomst van de iMac zal waarschijnlijk niet minder glanzend zijn,
slechts het beeldscherm is mogelijk minder glanzend.

Profielfoto

hendrik ijzerbroot op 03 april 2012

Eerst loopt iedereen te zeiken dat de glimmende schermen dood moeten en nu worden ze in de hemel geprezen?

Ik snap er niks meer van.

Zal het RDF wel zijn dan…:confused:

Profielfoto

hendrik ijzerbroot op 03 april 2012

Wat een vreemde titel van het artikel: \’Is iMac’s toekomst minder glanzend\’.
De toekomst van de iMac zal waarschijnlijk niet minder glanzend zijn,
slechts het beeldscherm is mogelijk minder glanzend.

Wel eens van een metafoor gehoord?

Profielfoto

DaveFlash op 03 april 2012

Sinds wanneer heeft het Nederlands een Engelse genitiefapostrof in de meervoudsuitgangen?

Voor de commentatoren onder ons die onbekend zijn met het begrip “genitief apostrof” (kortweg Genitief) hier een korte uitleg:

Meneer Brombeer bedoelt dat Nederlandse woorden met een ‘s’ meervoudsvorm als volgt dienen te worden opgeschreven: MacBooks ipv MacBook‘s iMacs ipv iMac‘s.:P

Profielfoto

Ir.Bob op 03 april 2012

Grappig hoe iedereen hier denkt dat het om een mat scherm gaat. Maar mat≠anti-reflectief.

En mat scherm verstrooit het licht; een anti-reflectieve coating, zorgt juist voor grotere doorlaatbaarheid van het glas. (Of althans het verminderd de lichtbreking)

Alle camera lenzen hebben een anti-refelctieve coating. Als mijn lens een matte afwerking had, dan zou ik hem meteen terug brengen, daar komt nooit een goede foto uit.

Profielfoto

hendrik ijzerbroot op 03 april 2012

Sinds wanneer heeft het Nederlands een Engelse genitiefapostrof in de meervoudsuitgangen?

Voor de commentatoren onder ons die onbekend zijn met het begrip “genitief apostrof” (kortweg Genitief) hier een korte uitleg:

Meneer Brombeer bedoelt dat Nederlandse woorden met een \’s\’ meervoudsvorm als volgt dienen te worden opgeschreven: MacBooks ipv MacBook\’s iMacs ipv iMac\’s.:P

Brombeer moet niet zo tot vervelens toe zeuren…

Profielfoto

essiw op 03 april 2012

Ik heb een hekel aan die reflectie, ben ook erg blij met men mat 23″ inch scherm en vind het jammer dat ik met men iPad niet in de zon kan zitten (door et scherm) maar OOK vaak niet in de schaduw kan zitten door de reflectie die het ding geeft.
.
Zoals Ir.Bob al zei, het gaat hier niet om dat de schermen mat worden, maar dat de reflectie minder wordt.

Profielfoto

1984 op 03 april 2012

Ik hoop dat er een totaal nieuw design gaan komen voor de iMac.
feature whishlist voor het scherm van de next gen iMac
– Retina
– kantelbaar
– pen en (multi)touch imput.
Als samsung het met wacom technologie geïntegreerd kan in een smartphone en tablet kan waarmeer drukgevoeligheid goed werkt en je 256 druk niveaus kan onderscheiden in zon plat apparaat
dan moet Apple dat ook lukken in iets groots als de iMac.

Ik zal jouw een geheimpje verklappen, het word een iMac touch. klik

Profielfoto

hendrik ijzerbroot op 03 april 2012

Was je dan wel eerst goed je handen? Want anders wordt het glas vanzelf mat…

Profielfoto

1984 op 03 april 2012

Daar is ook aan gedacht naast het zwarte doekje word ook dit meegeleverd


[size=2]Deze teken-handschoen is geschikt voor zowel links- als rechtshandigen. Alleen uw pink en ringvinger worden helemaal bedekt, de andere vingers blijven vrij waardoor u de pen nog steeds goed kunt blijven vasthouden. [/size]

Profielfoto

Leander op 03 april 2012

Wat een vreemde titel van het artikel: \\\’Is iMac’s toekomst minder glanzend\\\’.
De toekomst van de iMac zal waarschijnlijk niet minder glanzend zijn,
slechts het beeldscherm is mogelijk minder glanzend.

Wel eens van een metafoor gehoord?

Zeker, beeld(scherm)spraak. Doe mij maar een glanzende toekomst zonder spiegeling:lol:

Profielfoto

INCTRL op 04 april 2012

Ik zal jouw een geheimpje verklappen, het word een iMac touch. klik

En ik zal jou weer een geheimpje verklappen; een iMac wordt nooit touchable.

Profielfoto

lowfi op 04 april 2012

Soort museum glas?

Profielfoto

Mac Erger Je Niet op 04 april 2012

De nieuwe iMac zou weer van de achterkant te openen moeten zijn, zodat je van de ellende van stof en vuil achter de glasplaat af bent; Dát zou een vooruitgang zijn. Anti-reflectief glas als optie: Prima! en dan graag luchtdicht maken die voorkant.

Profielfoto

Brombeer op 04 april 2012

[…]
Brombeer moet niet zo tot vervelens toe zeuren…

En Koen moet zijn stukjes eerst laten correctielezen voordat hij ze publiceert. Nu staat hij als analfabeet te boek.

Profielfoto

Nick Nack op 04 april 2012

NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !!!
Het glanzende is juist mooi aan Apple never moeten ze dat lelijke matte nemen !

Er zijn ook mensen die een Apple gebruiken in de grafische industrie, in plaats van om alleen maar Youtube te kijken en email te lezen.

Ooit stak Apple de nek uit voor de mensen in de grafische industrie, maar ja, tijden veranderen.

Profielfoto

MacAanZee op 04 april 2012

HOERA HOERA HOERA!! Ik hoop écht dat er weer matte schermen komen. Glasplaat is mooi en sterk, maar vreselijk met al die reflectie.
Dus graag ontspiegeld!

Profielfoto

macjonge op 04 april 2012

HOERA HOERA HOERA!!
Ik hoop écht dat er weer matte schermen komen. Glasplaat is mooi en sterk, maar vreselijk met al die reflectie.
Dus graag ontspiegeld!

Profielfoto

Pivni Pes op 04 april 2012

Ik snap er echt geen hol meer van:confused:
Ooit had ik een witte iMac, dit was toen het laatste model, hierna is de alu. iMac gekomen met de glanzende glas plaat.
Ik wil niet zeggen iedereen, maar vel mensen waren aan het zeiken en zeuren hier over.
En is is dat andersom.

Profielfoto

Fabiqui op 04 april 2012

De imac gaat nooit met touchscreen zijn of een stokje!!

Profielfoto

MouseMighty op 04 april 2012

Een 27″ iMac Touch? OMG, daar zit ik als DTP-er echt voor geen ene meter op te wachten. Zie me echt niet de hele dag met InDesign op zo’n ding werken. Photoshopppen met dikke vingers? Laat maar. Aan de andere kant.. sinds wanneer trekt Apple zich nog wat aan van de Pro’s en/of de Prosumers? Ach we zullen het wel zien, of niet. Mijn voorspelling: wat het ook is/wordt, het is toch niet goed totdat men binnen een jaar niet beter weet…

Profielfoto

Dr. Maddox op 04 april 2012

Als er touchscreen functionaliteit op zit, wil dit niet zeggen dat je het MOET gebruiken. Daar maken de meeste een denkfout. Het is enkel een verkoop argument en een hardware spec waarmee er extra toepassingen voor software mogelijk worden.

En hey MM, pssst!! :sarcastic:

Profielfoto

MouseMighty op 04 april 2012

Ja duh! Illustrator FTW maar elke zichzelfrespecterende Illustrator die (nog) niet met een Wacom werkt….

Ik doe nl niet zoveel met Illustrator en Photoshop. Daarom is het voor mij, lees mij, lastiger om met een tekentablet te werken. Ik draai teveel (standaard) productie. Een tablet is voor mij misbaar, een toetsenbord zonder numeriek gedeelte eraan vast daarentegen een must-have.

Photoshop op een iMac Touch? Pffff… achterhaald concept

Profielfoto

Dr. Maddox op 04 april 2012

Ik moet er ook niet aan denken hoor.
Doe mij maar Intuos van Wacom. En als het kan, niet groter dan A5. A4 formaat is zo’n ramp dat ik deze standaard op half formaat zet om een tennisarm te voorkomen.

Profielfoto

querex op 04 april 2012

Kijk er ook naar uit!
Heb het geld al klaar staan op mn bankrekening, van zodra er een nieuwe iMac uit komt, bestel ik hem;)

Hoop dat er default een SSD inzit met retina resolutie;)

Profielfoto

1984 op 04 april 2012

Aan de andere kant.. sinds wanneer trekt Apple zich nog wat aan van de Pro\’s en/of de Prosumers? .

Daar heb je dan weer gelijk in, ze blijken meer te verdienen aan IOS apparaten,[size=2] Maar daar kun je dan weer Google Art niet op bekijken.[/size]

En hey MM, pssst!!:sarcastic:

Profielfoto

MouseMighty op 04 april 2012

@querex En het nut van een harde schijf met retina resolutie is?……..:nerd:

Profielfoto

hendrik ijzerbroot op 04 april 2012

[…]
Brombeer moet niet zo tot vervelens toe zeuren…

En Koen moet zijn stukjes eerst laten correctielezen voordat hij ze publiceert. Nu staat hij als analfabeet te boek.

Best mogelijk maar een ‘analfabeet’ verstoort tenminste de discussie niet, reageren er op wel dus.

Profielfoto

ndunsbergen op 04 april 2012

Hmmm ik vind dat glansende ook het mooiste van apple. Al raad ik jullie wel een hoesje aan voor de ipod…

Profielfoto

jtd op 04 april 2012

Hmmm ik vind dat glansende ook het mooiste van apple. Al raad ik jullie wel een hoesje aan voor de ipod…

Voor sommige mensen is ‘mooi’ ondergeschikt aan ‘functionaliteit’. Dus is voor sommige mensen een mat scherm of ontspiegelend scherm een must.
Het artikel is derhalve ook niet geschreven voor mensen die hun Apple producten voor het buitenkantje aanschaffen.

Profielfoto

poing op 05 april 2012

Gelukkig maakt Lacie nog mooie monitoren.

Profielfoto

DeGroen op 05 april 2012

apple’s toekomst is minder glanzend als ze constant ipads en iphones uitbrengen en niet met iets nieuws komen deze keer.

’t bedrijf staat nu stil infeiten.

Profielfoto

mhoeve op 23 april 2012

Bij alle reacties op de eventuele nieuwe iMac lees ik niets over het mogelijk verdwijnen van de optische drive (SuperDrive) om een dunner design mogelijk te maken. Dat zou voor mij op dit moment nog een stap te ver zijn.
Glanzend of mat scherm zou mij niet zo veel uitmaken. Wel zou ik graag meer aansluitingen willen zien, bijv. 6 USB-poorten i.p.v. 4 en dan nog het liefste allemaal USB 3.0. Of een HDMI-aansluiting, en dan ook nog graag een Blu-ray-speler of de optie om er één aan te sluiten. Maar dat zal er wel niet van komen.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?