De nieuwe iPad; revolutie in resolutie (review)

56 reacties

De nieuwe iPad, Apple noemt hem ‘resolutionair’, als verwijzing naar de meest in-het-oog-springende nieuwe functie: het retina-beeldscherm met super-hoge resolutie. Ook de sterk verbeterde camera en de snellere mobiele-dataverbinding worden als pluspunten genoemd. Daarmee zijn de belangrijkste kenmerken van deze laatste generatie iPad ook meteen samengevat, want het uiterlijk van de nieuwe iPad is nagenoeg identiek aan zijn voorganger. Nou ja, hij is iets dikker en iets zwaarder.

Heeft resolutie het gewonnen van revolutie en is de nieuwe iPad dan wel een waardige opvolger van de iPad 2? OMT testte de nieuwe iPad de afgelopen weken uitvoerig. Hieronder lees je onze bevindingen. Zijn 1500 woorden je iets te veel voor een iPad die er net zo uitziet als zijn voorganger, dan kun je ook meteen doorscrollen naar onze conclusies en koopadviezen.

scherm
Het beeldscherm is de meest zichtbare nieuwe functie van de nieuwe iPad, dus daar beginnen we mee. De specificaties liegen er niet om. Met een resolutie van 2048×1536 pixels is het scherm niet alleen vier keer zo scherp als die van de voorgaande iPads, het heeft zelfs 1 miljoen meer pixels dan een Full HD televisie, die het moet doen met 1920×1080 pixels.

Closeup van Game Center-icoon op nieuwe iPad (links) en iPad 2.

Het levert een beeld op dat zo scherp is dat individuele pixels niet meer te zien zijn. Is dat belangrijk? Ja en nee. Aan de ene kant hadden vorige iPad’s een resolutie die hoog genoeg was om moeiteloos foto’s of films te bekijken en spellen met een hoog detailniveau te spelen. Zelfs het lezen op een iPad of iPad 2 gaat prima… tot je het nieuwe retinascherm eenmaal gezien hebt. Dat is verbluffend mooi. Bladzijden van eBooks zien er minstens zo scherp uit als op een e-reader en bij het kijken van speelfilms lijkt het alsof je een HD-televisie op schoot hebt liggen.

Tekst op de nieuwe iPad.

Het Retina-scherm leest minstens zo scherp als een e-reader.

De scherpte van het beeld en de echtheid van de kleuren zijn moeilijk te vergelijken met enig ander beeldscherm. Heb je eenmaal een nieuwe iPad gezien, dan voelt zelfs iPad 2 al snel verouderd aan. Boekbladzijden blijken daarop opeens een matige afspiegeling van een papieren pagina te zijn en films zijn opeens lang niet zo scherp als je zou willen, al zal dit je waarschijnlijk nooit opgevallen zijn als je het retina-scherm niet met eigen ogen had gezien.

Het enige dat we aan te merken hebben op het nieuwe beeldscherm is een lichte verkleuring als je er onder een schuine hoek naar kijkt. Het scherm ‘vergeelt’ dan enigszins, iets dat bij de iPad 2 minder het geval is. Aangezien je doorgaans recht op het scherm kijkt merk je er in het dagelijks gebruik echter weinig van.

Bij schuine invalshoek is een gelige zweem zichtbaar bij de nieuwe iPad (links).

Er kleven nog wel een aantal praktische onhebbelijkheden aan het retina-beeldscherm. Allereerst is het internet nog lang niet retina-geoptimaliseerd. Teksten op websites worden weliswaar scherp weergegeven, maar afbeeldingen en andere grafische elementen steken af door hun grove resolutie. De grotere hoeveelheid pixels op het scherm vraagt veel meer processorkracht. Vier keer zoveel pixels betekent ook dat apps die ervoor geschikt zijn meer opslag vragen dan vorige versies, soms tot vijf keer meer. Daar blijft het niet bij. Ook je foto-bibliotheek zal vier keer zoveel opslag opeisen dan op een vorige generatie iPad omdat foto’s geresampled worden voor het retina-beeldscherm.

OMT logo is nog niet retina-ready.

Het internet is nog niet retina-ready. Je foto’s wel, maar die worden 4x zo groot.

3G/4G/ Bluetooth
De tweede nieuwe functie van de ipad die Apple benadrukt is de snellere mobiele dataverbinding. In de Verenigde Staten kunnen iPad’s nu gebruik maken van 4G LTE netwerken met een theoretische snelheid van maximaal 50 Mb/s. In Nederland zijn nog geen 4G-netwerken opgezet, maar zelfs als dat gebeurt zal de iPad er geen gebruik van kunnen maken. Alleen Amerikaanse frequenties worden herkend.

Buiten Noord Amerika moeten we ons redden met 3G-verbindingen op de iPad. Deze zijn wel sterk verbeterd ten op zichte van de iPad 2. Dankzij een nieuwe chip worden twee nieuwe 3G-standaarden ondersteund: HSPA+ en DC-HSDPA. Daarmee kan de nieuwe iPad via 3G theoretische snelheden halen 42 Mb/s. Dat komt in de buurt van 4G LTE verbindingen die theoretisch tot 50 Mb/s gaan. Er is echter één probleem: geen enkele provider biedt in Nederland data-bundels voor de iPad aan met HSPA+ of DC-HSDPA-snelheden. Je zult dus weinig snelheidsverschil merken ten op zichte van een ouder model iPad, in ieder geval in eigen land. In onze snelheidtests met twee identieke databundels won de nieuwe iPad het soms van de iPad 2, soms niet.

Nederlandse providers bieden geen iPad-bundels aan die de hogere 3G-snelheden van de nieuwe iPad ondersteunen.

Een nieuwe techniek van de iPad waar Apple nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven heeft is Bluetooth 4.0. Vreemd is dat niet, want ondanks de grootse mogelijkheden zijn er op dit moment nog weinig Bluetooth 4.0 accessoires voor op de markt. Apple zal uiteindelijk echter volledig overgaan op Bluetooth 4.0 voor Mac’s, iOS-apparaten en accessoires waarmee de nieuwe standaard snel aan populariteit kan winnen. Praktisch zou je hierbij kunnen denken aan het via Bluetooth draadloos oversturen van informatie op hoge snelheden maar ook aan accessoires als toetsenborden die jaren in plaats van maanden of weken kunnen doen met één set batterijen. Totdat deze accessoires daadwerkelijk op de markt komen is Bluetooth 4.0 niet meer dan een voorbereiding op wat komen gaat.

Bluetooth 4.0 belooft grootste mogelijkheden, maar wordt pas functioneel als meer apparaten ermee uitgerust zijn.

Camera’s
De derde belangrijke verbetering in de nieuwe iPad is de camera aan de achterkant van het apparaat. Wie wel eens een foto of video met een iPad 2 gemaakt heeft weet dat dit hard nodig was. De camera in de nieuwe iPad is grotendeels gelijk aan die in de iPhone 4. Door een nieuwe sensor kan er echter video mee geschoten worden in Full HD 1080p kwaliteit. De sensor levert 5 megapixels voor het maken van foto’s.

De cameralens op de nieuwe iPad is beduidend groter dan bij de iPad 2.

Video’s die met de nieuwe iPad gemaakt worden zien er prima uit. In kwaliteit en stabiliteit zijn ze vergelijkbaar met video’s die op een iPhone 4S gemaakt zijn. Foto’s van de nieuwe iPad doen ons nog het meest denken aan de iPhone 4. Daarmee voldoet de camera voor familie-kiekjes en feestfilmpjes, al blijft het een bijzondere ervaring om met een beeldscherm van 10 inch te filmen of te fotograferen. Weliswaar zorgt de extreem grote viewfinder ervoor dat je geen enkel detail mist, maar als je je bedenkt dat een iPhone 4S identiek filmt en beter fotografeert wordt de nieuwe iPad al snel minder interessant voor het maken van foto’s en video’s.

De foto-kwaliteit van de nieuwe iPad is vergelijkbaar met de iPhone 4, filmkwaliteit met de iPhone 4S.

Foto gemaakt met iPad 2 (klik voor originele grootte)
Foto gemaakt met nieuwe iPad (zelfde positie, klik voor originele grootte)

Daarentegen is het monteren van video in iMovie en het bewerken van foto’s in het nieuwe iPhoto weer een genot op de nieuwe iPad. De A5X-chip is snel genoeg voor vlotte nabewerking van het materiaal en het beeldscherm laat elke foto en video onovertroffen zien. Overigens kun je natuurlijk ook beeldmateriaal van andere camera’s, waaronder de iPhone, inladen met de Camera Connection Kit. Daarmee is de nieuwe iPad misschien wel de ideale reisgenoot voor creatievelingen die onderweg meteen aan de slag willen gaan met hun materiaal.

[jwplayer mediaid=”35890″]

[jwplayer mediaid=”35891″]

Snelheid/ Batterij
Het lijkt misschien vreemd om de snelheid en de batterijduur van de nieuwe iPad onder één kopje te vatten. Toch is dat in dit geval gepast. Beiden zijn er namelijk op vooruit gegaan ten opzichte van de iPad 2, maar enkel om het retina-beeldscherm te ondersteunen. Zo blijkt het kleurenmanagement van de nieuwe iPad al 30% meer energie nodig te hebben dan voorheen. Ook de nieuwe A5X-processor, die hard nodig is om al die extra pixels aan te sturen, vraagt veel energie. Door meer accu’s met elk meer vermogen in de iPad te stoppen is het Apple gelukt om desondanks voor een nagenoeg gelijke batterijduur te zorgen. Sterker nog, in veel gevallen zal de nieuwe iPad in Nederland langer met één batterijlading doen dan zijn voorganger aangezien we hier geen gebruik maken van 4G LTE-verbindingen. Deze verbruiken beduidend meer energie dan 3G en zijn een andere reden voor Apple om de iPad met een grotere accu uit te rusten.

Naast een iPad 2 is goed te zien dat de nieuwe iPad iets dikker is.

De veel grotere batterij heeft wel als nadeel dat de iPad iéts dikker en zwaarder is. Ook kost het meer tijd om de nieuwe iPad op te laden. In onze test duurde het volledig opladen van een nieuwe iPad ongeveer 1,5 uur langer dan bij de iPad 2.

Het opladen van de nieuwe iPad duurt ongeveer 1,5 uur langer dan bij de iPad 2.

In de praktijk blijkt de nieuwe iPad nagenoeg even snel als de iPad 2. Bij het opstarten van complexe spellen of het uitvoeren van taken als het converteren van video’s in iMovie of het bewerken van foto’s in iPhoto is er nauwelijks verschil tussen de twee te merken. In veel gevallen is de nieuwe iPad iéts sneller, maar het verschil is meestal te klein om in seconden uit te drukken. De aanzienlijk sterkere A5X-processor is dan ook voornamelijk ontworpen om de zelfde snelheidservaring af te geven als bij de iPad 2, maar dan met vier keer zoveel pixels.

De nieuwe iPad heeft véél meer accu’s en processorkracht maar heeft die nodig om de iPad 2 te evenaren, zij het met vier keer meer pixels.

conclusie
De nieuwe iPad is niet revolutionair. Misschien valt zijn plek in de iPad-historie nog het beste te vergelijken met de iPhone 3GS en de 4S in de iPhone-tijdlijn. Aan de buitenkant is de iPad immers nagenoeg identiek aan zijn voorganger, terwijl er binnenin genoeg verbeterd is om als nieuw model op de markt gebracht te worden. Voor sommigen zal het een teleurstelling zijn dat de achterkant identiek aan de iPad 2 is, dat het scherm nog steeds de zelfde verhouding heeft en dat er geen unieke functies op het apparaat zijn te vinden. Alles wat de nieuwe iPad heeft, had de iPad 2 immers ook al, zij het dat het nu meer, sneller of hoger is.

Toch hoeft dat niet te betekenen dat de nieuwe iPad geen goede aankoop is, in tegendeel zelfs. Waren de iPhone 3GS en 4S immers niet veel beter dan hun voorgangers? Onhandigheden en fouten in het ontwerp van de buitenkant waren opgelost en aan de binnenkant was alles groter, sneller, kortweg beter. S-generaties hebben één functie die ze gewild maken. De 3GS had snelheid, de 4S had Siri en nu is er de nieuwe iPad met een revolutionair mooi scherm. Misschien moeten we dan ook concluderen dat de tweede versie van een iOS-apparaat waarbij de buitenkant identiek blijft, de beste koop is. De nieuwe iPad had wellicht beter de iPad 2S kunnen heten.

 

koopadvies
Ons koopadvies is tweeledig want er zijn mensen die nog geen iPad hebben en mensen die overwegen om te upgraden van een voorgaand model.

Bij de iPhone 3GS en 4S raadden we je destijds aan om het toestel vooral te kopen, tenzij je de voorganger al in huis had. Met enkel evolutionaire veranderingen aan de binnenkant en een identieke buitenkant waren ze de upgrade simpelweg niet waard. Had je nog een ouder toestel, dan werd de keuze opeens een stuk eenvoudiger.Het zelfde advies geven we nu voor de nieuwe iPad.

Het beeldscherm is adembenemend mooi, maar op zichzelf waarschijnlijk geen reden voor een upgrade. De nieuwe iPad heeft véél meer batterijkracht en de processor is razendsnel, maar dat is simpelweg nodig om de extra pixels aan te sturen, ook geen upgrade-reden dus. De camera aan de achterkant is een enorme verbetering ten opzichte van de iPad 2. Wij vragen ons echter af hoe intensief die gebruikt zal worden. Het fotograferen en filmen met een iPad levert nu weliswaar aardige plaatjes op, maar het apparaat blijft groot en zwaar om als mobiele camera te dienen. Een beetje OMT’er heeft daar een iPhone voor. De 4G-chip werkt niet buiten Noord Amerika en de snellere 3G verbinding wordt in de meeste gevallen niet ondersteund door je provider. Als dat wél zo is, dan zul je merken dat snellere data doorgaans ook betekent dat je sneller door je bundel heen bent. Sneller is niet per definitie beter.

Kortom: wil je voor het eerst een tablet kopen, dan is de nieuwe iPad de beste aankoop die je kunt doen. Het scherm is onovertroffen voor foto’s en films, de processor is krachtig genoeg, zelfs voor veeleisende games, de camera is één van de betere die je op een tablet kunt krijgen en met de nieuwste mobiele-data-verbindingen, WiFi-N en Bluetooth 4 aan boord blijf je nog jaren bij de tijd. Wel raden we je aan om voor minimaal 32 GB opslag te kiezen. Door het retina-beeldscherm nemen apps, foto’s en (Full HD) video’s veel meer ruimte in beslag dan voorheen. een 16 GB iPad zal daarom al snel vol zijn.

Heb je al een iPad 1 dan zullen de snellere processor, dunnere en lichtere vorm en de camera de doorslag kunnen geven, maar al die kenmerken zijn al terug te vinden in de iPad 2, soms zelfs meer dan in de iPad 3. Daarom blijft een iPad 2 ook het overwegen waard. Apple verkoopt ze nieuw voor 100 euro minder dan voorheen en Marktplaats staat er ook vol mee.

Heb je al een iPad 2, dan raden we aan om rustig een jaartje af te wachten op de nieuwe nieuwe iPad, want één ding is zeker: die komt vanzelf.

Reacties

56 reacties
 • Profielfoto
  jesper211232

  dan nu toch eindelijk de revieuw

 • Profielfoto
  sunapple

  Een beetje OMT’er heeft daar een iPhone voor.

  Nounou, hoeft niet? Ik ben dan ook een van de weinige mensen die het fenomeen ‘telefoon’ negeert, maar ik denk dat er meer echte OMT’ers zijn zonder iPhone (en het gaat dan wel om een recente 4, 4s met goed camera)?
  .
  En serieus: Goede review, maar wel een beetje laat:wink: Beter laat dan nooit natuurlijk.

 • Profielfoto
  reporterdavid

  Lego here, Lego there, Lego everywhere!:P

  Mooie review:D

 • Profielfoto
  Anoniempje

  “Met enkel evolutionaire veranderingen aan de binnenkant en een identieke buitenkant waren ze de upgrade simpelweg niet waard.”

  Zo zo, bepalen jullie dat tegenwoordig? Ik denk dat iedereen die afweging zelf wel kan maken.

 • Profielfoto
  symf

  Complimenten voor de heldere review. Ik mis enkel de aandacht voor de grootte van geheugen in het koopadvies. Wat raden jullie aan? :slant:

  1. 16GB + WiFi / €479
   Waarschijnlijk te klein wat betreft geheugen voor applicaties en foto’s/video’s. Maar wel de goedkoopste.

  2. 32GB + WiFi / €579
   Prima optie of kun je beter voor 100 euro meer voor save gaan en het geheugen verdubbelen?

  3. 64GB + WiFi / €679
   De duurste! Maar wel meer dan genoeg geheugen? Of is het niet nodig?
 • Profielfoto
  csteelooper

  @RubyDuby: het was hun advies — niet de een of andere verplichting. Ze bepa(a)l(d)en dus helemaal niks…

  @OMT-redactie: goede review!

 • Profielfoto
  hil81

  Misschien off-topic: Maar weet iemand waar ik nog een zwarte 32 gb Wifi kan krijgen. Ik bel me suf, maar overal zijn de wifi modellen weg!!

 • Profielfoto
  hil81

  PS – Goeie review trouwens!!

 • Profielfoto
  essiw

  @Symf Het licht er allemaal aan waarvoor je het gebruikt. Zet je al je foto’s er op en heb je er enorm veel dan heb je soms al de 64GB nodig. Zet je er al je muziek op heb je soms ook al de 64GB nodig. Zet je er geen/weinig muziek en foto’s op en maar een klein aantal apps dan is 16GB goed.
  Ikzelf heb de iPad 1 (16GB) en heb een klein aantal foto’s, geen muziek maar wel heel veel apps, en men iPad is vol aan de apps. Ik zou dus kunnen overwegen om een 32GB te nemen maar het hoeft niet.
  .
  Ik heb idd ook geen iPhone, ik gebruik men mobieltje nauwelijks en dan zou ik er een abonnement voor gaan betalen? terwijl ik 20 euro in een half jaar of jaar opmaak? nee bedankt.

 • Profielfoto
  App69

  Goeie review.

 • Profielfoto
  celie

  Wat wellicht fijn zou zijn? Zeker tijdens de vakantie?
  Een update van de Apple oplaad snoeren en stekkers.
  Heb je genoeg aan 1 oplader voor zowel je oude of nieuwe iPad, iPhone, iPod?
  Hoe zit dat met watt, ampères, en/of eventuele schade en oplaadtijd.
  Een oplader lijkt op een USB kabeltje met een losse stekker.
  Maar zo kort-door-de-bocht is het dus niet.

  Oja. Nu valt het pas echt op hoe onscherp het logo van One more thing is!

 • Profielfoto
  SebastiaanAndeweg

  Ik denk inderdaad dat de nieuwe iPad gewoon ‘iPad 2S’ heet. Het punt is alleen: toen ‘iPhone 4S’ in beeld kwam bij de vorige Keynote daalde het aandeel van Apple dramatisch. Als een naam zo veel impact heeft, kan je hem beter neutraal noemen.

  Het zal me niets verbazen als de volgende iPhone gewoon ‘de nieuwe iPhone’ heet. Bij Macs staat er al tijden geen volgnummer meer achter de naam.

 • Profielfoto
  joostvg

  Goede review! Ik verbaas me inderdaad wel een beetje over de opmerking dat een beetje OMT’er wel een iPhone (4) heeft. De meesten misschien, maar niet allemaal.

  Zelf heb ik, na 3 dagen iPad gebruik (al) ondervonden dat 16GB simpelweg te weinig is. Ik schrok een beetje van de update van Garageband; meer dan 1 gig!
  Ik hoop dat de iPad nog om te ruilen is bij de Vodafone-store voor een 32GB versie…

 • Profielfoto
  JBStudio

  heldere/ goede review.. TOP! De keuze om m’n iPad2 te behouden is bij deze bevestigd.

 • Profielfoto
  iPhonefans

  OMT, mooi review.
  Ik heb iPad3 32gb 3G en m’n buren een iPad1 32gb 3G.
  De iPad3 is prachtig, maar ik moet eerlijk zeggen dat de iPad1 ook nog prima zou voldoen. Heb je geen iPad, dan zou ik toch echt die €100 extra voor de iPad3 uitgeven, dat verschil haal je bij een toekomstige verkoop deels weer terug.
  Heb je iPad2 dan zou ik zeker wachten en bij een iPad1 goed bekijken of je het waard vind. Deze laatste kan je trouwens goed verkopen op martkplaats, waardoor de stap al een stuk kleiner is (kijk uit voor fraudeurs die je bankgegevens proberen te krijgen!!).
  Ik sla ‘altijd’ een model over en koop het ene jaar een nieuwe iPhone en het andere jaar een nieuwe iPad, dat bevalt prima en zo ben je voor je gevoel toch altijd bij.
  Neem het 32gb model, want iOS kost 4gb, waardoor er maar 12gb vrij is op een 16gb model. Dit kan al snel te weinig blijken.
  Ik heb een duo simkaart en mijn data gebruik loopt gewoon via mijn internetbundel van mijn telefoon, dus geen extra kosten voor een data-abo. De iPad wordt niet als telefoon herkent, dus dit werkt prima of anders zet je de iPhone/iPad in flight-mode, afhankelijk van waar je de 3G verbinding gebruikt.
  Wil je als bezitter van een iPad2 toch iets doen, dan raad ik de appleTV3 aan. Daarmee krijg je veel mogelijkheden erbij voor je iPad/iPhone4s. Mirroring is mooi, 100% internet op je HDTV en ook nog eens (optische) digitale audio naar je installatie.

 • Profielfoto
  App-ie

  De nieuwe iPad heeft wél een unieke functie t.o.v. de iPad 2, nl. de dicteerfunctie.

 • Profielfoto
  iPhonefans

  @celie.
  Je kan beide ‘laders’ onderling uitwisselen. De iPhone wordt bij de 10 watt lader automatisch op 5 watt geladen. Het gaat dus dan ook niet sneller.
  Omgedraaid duurt het laden van de iPad met de 5 watt lader wel veel langer.
  Dus op vakantie de 10 watt lader meenemen.

 • Profielfoto
  UtregCity

  helder verhaal weer guys (and girls?), dank, dank! :thumbsup:

 • Profielfoto
  xs2jpv

  Ik had de iPad 1en daar is mijn vrouw nu blij mee. Mijn iPad 2 heb ik verkocht en nu de nieuwe. Ik kan zeggen heb er geen seconde spijt van, beeldscherm is zo revolutionair veel beter dan bij de vorige ipads (hoewel ik die kwaliteit omdat ik niet beter wist ook al prima vond)
  Ik geniet er dagelijks zowel zakelijk als privé nog meer van dan ik al deed!

 • Profielfoto
  Robbiedelfgauw

  Heb nog een iPhone 3 gs waar ik heel tevreden mee ben en zolang hij nog werkt koop ik geen andere. En over mijn iPad 1 ben ik ook nog tevreden dus ook daar wacht ik nog wel mee om een nieuwe aan te schaffen

 • Profielfoto
  JarnO.

  Als ik films afspeel met bijvoorbeeld Aceplayer, dan blijven deze constant vasthangen. Hebben er nog mensen last van dit probleem?

 • Profielfoto
  mymac

  Het scherm op zich geen reden om te upgraden? Dat was voor mij dé reden! Het is een genot om zo’n groot scherm te hebben wat zo extreem scherp is. Lezen gaat nu een stuk beter/eenvoudiger, simpelweg omdat het geen korrelige letters meer zijn.
  Qua geheugen merk ik dat ik gewoon voor 16gb had moeten kiezen ipv upgraden naar 32. Aan de andere kant, nu heb ik wat ruimte over voor als ik foto’s erop wil zetten of een film of muziek, want ik heb geen 4G model gekozen dit jaar. Tethering en het weinige gebruik ervan omdat ik meer in de auto zit dan in de trein hebben voor die keuze gezorgd.
  Een goede site om te zien hoeveel mooier het scherm van deze iPad is tov de iPad 2 is The Verge.

 • Profielfoto
  H3b

  Gister geprobeerd te filmen met de nieuwe iPad en toen gebruikt in iMovie

  http://www.youtube.com/watch?v=Xjwop1JxYqU&feature=youtube_gdata_player

  Vond het resultaat echt top
  Meteen full HD op tv gekeken na 5 min was je klaar

  Echt top

  Ben super blij met mijn nieuwe iPad

  Voor mij was de reden om een nieuwe iPad te kopen echt het scherm mijn iPhone 4 had al zon scherm en baalde dat toen de iPad 2 nog het oude scherm kreeg…

 • Profielfoto
  janau

  @ app-ie
  Die Dictation is er alleen in de Engelse versie. In de AppStore staat een Nederlandse dicteerapp: Dragon Dictation. Werkt i.i.g. op de iPhone 4.

 • Profielfoto
  segher

  koopadvies
  Ons koopadvies is tweeledig want er zijn mensen die nog geen iPad hebben en mensen die overwegen om te upgraden van een voorgaand model.

  hier staat tweeledig wat volgens mij tweedelig moet zijn.
  maar voor de rest een goede review

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Goede review. Had ik er maar geld voor, maar heb dat nu even niet! Gelukkig heb ik wel een iPhone 4S en dat is toch een iPad in het klein:grin: Ik kan me mijn leven niet meer voorstellen zonder iPhone…!

 • Profielfoto
  iPhonefans

  @H3b: idd leuk filmpje met zeer fraai beeld.
  Heb ook foto’s filmpje op verjaardag gemaakt en is kicken om dat gelijk op je iPad3 te laten zien. Maakt dan wel indruk.

 • Profielfoto
  strigoi

  Hoe zit het met de temperatuur intern / extern? Daar is de laatste tijd veel om te doen geweest.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Geweldige review! Lekker grondig en je kunt zelf goed oordeel vormen.
  De nieuwe iPad loopt mijlen voor op de concurrentie en als je voor tablet gaat moet je absoluut iPad nemen. De hele feel is totaal andere ervaring dan bijv. Samsung.
  Ik vind alleen dat de iPad nog nét niet helemaal af is ookal is het nu al geweldig apparaat. Het is beetje half/half allemaal. Daarom heet ‘ie waarschijnlijk ook niet iPad 3. Dat zou teveel eer zijn. De iPad 4 zal dunner en lichter zijn en betere camera hebben. Hoe de iPad eruit ziet is gewoon perfect. Hoeft niks meer aan worden gedaan. Ik had persoonlijk die camera’s niet gehoeven als ‘ie daardoor dunner en lichter zou zijn. En iets minder batterij zou ook prima zijn. 4G vind ik nog beetje te vroeg. Ik zou dat in de nieuwe iPhone doen. Het is allemaal leuk en vooruitstrevend maar nu zit je toch met alles half/half.
  Het voelt nog steeds een beetje als apparaat voor de early adaptors.

 • Profielfoto
  strigoi

  Ik snap gewoon niet dat Apple de capaciteit van de batterij met 70% vergroot en dan nog steeds dezelfde 10W adapter meelevert. Langer opladen, achterkant die warmer wordt en in sommige gevallen zorgt dat er tijdens gamen ervoor zorgt dat er niet opgeladen kan worden. 4x het aantal pixels en dan enkel de camera die men waarschijnlijk het minst gebruikt upgraden en de matige VGA camera aan de voorzijde laten voor wat het is.. De iPad 2S heeft een schitterend scherm en de accu duur blijft geweldig, als ik het zo mag geloven, maar mijn boven genoemde punten hebben ervoor gezorgd dat ik wellicht wacht op de echte iPad 3. Toch jammer, het is hierdoor niet zo’n sterk product als de iPad 1 en 2.

 • Profielfoto
  iPhonefans

  @Strigoi
  Een hoax
  Ik merk er niets van, maar zie het onafhankelijk vergelijk

  http://9to5mac.com/2012/03/26/wired-also-tests-heat-of-new-ipad-finds-it-middle-of-tablet-road/

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Ik heb lekker een iPad 2 gehaald, 100 euro voor een iets beter scherm vond ik wat veel:)

 • Profielfoto
  iPhonefans

  @stevej0bs
  Gave avatar!

 • Profielfoto
  alexjeee

  ik heb toen de iPad 3 uitkwam toch gewoon een 16 GB gekozen, en heb nog de helft over… heb er een aantal grote games op staan en een handjevol foto’s. ik denk niet dat er veel mensen rondlopen die er duizenden foto’s op zetten??? ik denk dat voor een gemiddeld persoon 16GB toch echt genoeg is.

 • Profielfoto
  wouwout

  Een beetje OMT’er heeft daar een iPhone voor.

  In de praktijk vond ik, twee jaar geleden bij de introductie van de ipad1, de iPhone en iPad teveel op elkaar lijken. Alhoewel er inmiddels meer iPad specifieke apps en games zijn. Maar het blijft voor mijn gevoel teveel van hetzelfde.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Een beetje OMT’er heeft daar een iPhone voor.

  In de praktijk vond ik, twee jaar geleden bij de introductie van de ipad1, de iPhone en iPad teveel op elkaar lijken. Alhoewel er inmiddels meer iPad specifieke apps en games zijn. Maar het blijft voor mijn gevoel teveel van hetzelfde.

  Hmm, probeer eens een iPad voor een paar dagen te lenen zou ik zeggen.
  .
  Thuis gebruik ik mijn iPhone niet meer doordat je (= ik) een iPad gewoon lekker op tafel laat liggen, lekker groot scherm en je kan er vrijwel alles mee.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  Jongens, prima review waarvan ik hoop dat er meer komen. Een tijdje dreigde OMT een de plaats te worden waar je nieuwtjes van TUAW, MacWorld en Gruber nog eens een dag later terug kon lezen, maar met dit soort content bewijs je je waarde.

  Over de iPad 2.5: ik ben het wel met jullie (en Gizmodo, bijv.) eens, waar nog eens bij komt dat vrijwel elke iPad-bezitter ook een klein burgermansfortuin investeert in hoesjes en cases. In mijn geval ongeveer honderd spijkers aan een SwitchEasy Cara en een Griffin Survivor (geweldig ding, trouwens). Die kan ik beide niet met de nieuwe iPad gebruiken (heb het vandaag geprobeerd) en tweedehands brengen ze ook weinig op. Dat zijn kosten die je ook zult moeten optellen bij je investering.

 • Profielfoto
  hil81

  Klopt het dat de WIFI modelen (behalve 16 gig) compleet uitverkocht zijn en dat het weeeken duurt voordat er weer nieuwe zijn?

 • Profielfoto
  ralphneeleman

  Die moet ik hebben

 • Profielfoto
  Barry076

  Goeie review!!

  Nog niet in het bezit van een iPad dus voor mij gaat er straks een (nieuwe) wereld open:D

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Klopt het dat de WIFI modelen (behalve 16 gig) compleet uitverkocht zijn en dat het weeeken duurt voordat er weer nieuwe zijn?

  Hier in Bergen op Zoom hadden ze er nog genoeg hoor:)

 • Profielfoto
  conservo

  1 hele kleine opmerking. De vergeling in het scherm is een bekend fenomeen en ligt meestal aan de snelheid van productie en verkoop. De hechtlaag o.i.d. is nog niet helemaal droog en zorgt voor een tijdelijke vergeling die vanzelf weg gaat. Dit was bij de iPad 2 ook het geval.

  @hil81
  Ga eens kijken bij een Media Markt of Saturn. Zover ik weet hebben ze daar nog 32 en 64gb versies te koop maar het zullen er niet veel zijn.

 • Profielfoto
  Dorine

  De 3 is geweldig. Wel jammer dat OMT geen iPad-versie heeft. “Een beetje OMT’er” zorgt daar binnenkort hopelijk wel voor? Dit ziet er nu wel erg armetierig uit…

 • Profielfoto
  Dorine

  De

 • Profielfoto
  Dorine

  Smileys worden hier niet overgenomen?! Alle tekst erna verdwijnt zelfs. Vanaf een 4s nota bene!

 • Profielfoto
  Robbiedelfgauw

  Hallo Thomas18nl,heb je de iPad 2 nieuw gekocht ? Ik heb nu een iPad 1 maar ga denk ook voor een iPad 2 ipv THE new iPad.
  De iPad 2 heeft toch ook al een webcams erop zitten ?

 • Profielfoto
  RobbyH

  Goede review. Het bevestigde mijn vermoedens al. Een vraagje waar ik nog geen antwoord op vind is de vraag of je dan e-books ook beter kunt lezen in buitenlicht met deze hogere resolutie, of is zonlicht even lastig als bij een Ipad2? Met het betere lenteweer is het anders zo zalig om buiten in de tuin op de Ipad2 te lezen, te surfen etc.

 • Profielfoto
  Artell

  of is zonlicht even lastig als bij een Ipad2

  Het scherm is nog steed glanzend en dus is daar geen verschil te merken, helaas:neutral:

 • Profielfoto
  HereIsTom

  Complimenten voor de heldere review. Ik mis enkel de aandacht voor de grootte van geheugen in het koopadvies. Wat raden jullie aan? :slant:

  1. 16GB + WiFi / €479
   Waarschijnlijk te klein wat betreft geheugen voor applicaties en foto\’s/video\’s. Maar wel de goedkoopste.

  2. 32GB + WiFi / €579
   Prima optie of kun je beter voor 100 euro meer voor save gaan en het geheugen verdubbelen?

  3. 64GB + WiFi / €679
   De duurste! Maar wel meer dan genoeg geheugen? Of is het niet nodig?

  Ik heb de 64GB 4G +WiFi en die zou ik je willen aanraden!
  Ten eerste ruimte kun je nooit genoeg hebben en dan krijg je later ook geen spijt dat je het toch niet hebt gekocht:wink:
  En de 4G zou ik ook willen aanraden, niet alleen omdat je dan met bijv. een prepaid simkaartje toch overal even op Internet kan om bijv. je mail te checken, maar in de 4G zit nog meer, bijv. de GPS, deze is erg handig voor veel Apps!

 • Profielfoto
  HereIsTom

  Misschien off-topic: Maar weet iemand waar ik nog een zwarte 32 gb Wifi kan krijgen. Ik bel me suf, maar overal zijn de wifi modellen weg!!

  Bij Mycom.nl kun je ‘m online bestellen en de volgende dag al in de winkel ophalen of binnen 2 werkdagen thuis laten sturen :thumbsup:

 • Profielfoto
  hil81

  Is het trouwens ook zo dat een 64 gb uiteindelijk trager wordt, omdat er meer data opstaat dan een 16 of een 32 gb?

 • Profielfoto
  hil81

  Misschien off-topic: Maar weet iemand waar ik nog een zwarte 32 gb Wifi kan krijgen. Ik bel me suf, maar overal zijn de wifi modellen weg!!

  Bij Mycom.nl kun je \’m online bestellen en de volgende dag al in de winkel ophalen of binnen 2 werkdagen thuis laten sturen :thumbsup:

  Volgens Mycom.nl is er nergens een Ipad te krijgen om af te halen. En versturen duurt een dag of 10.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Dat er überhaupt een camera in de iPad zit is mij een raadsel. Wie gaat daar nou foto’s mee maken? Dan koop je toch een camera of zo..

 • Profielfoto
  Wwaldo

  top review, had niet aan de toename van opslag per foto gedacht met de verhoogde resolutie. Daarom net in de uitverkoop een ipad2 64 gig gekocht. (en maar niet te lang naar het wel erg mooie scherm van de nieuwe ipad gekeken)

 • Profielfoto
  robinho96

  App-ie op 27 maart 2012
  De nieuwe iPad heeft wél een unieke functie t.o.v. de iPad 2, nl. de dicteerfunctie.

  dat kan een iPad 2 ook als je daar ios 5.1 op download!