Zijn jouw iMessages wel veilig?

17 reacties

Met de uitkomst van iOS 5 in oktober 2011 introduceerde Apple iMessage. Deze app verstuurt SMS-berichten aan andere iPhone’s met iOS 5 automatisch via de data-verbinding. Daardoor spaar je de kosten van een SMS’je uit, maar misschien moet je je gaan afvragen of de baten wel de kosten overstijgen.

Gizmodo doet verslag van een bizar voorval waarbij iMessage berichten ontvangt van wildvreemde mensen. Het begon met een kapotte iPhone die naar een Apple Store gebracht werd. Na reparatie en een herinstallatie bleek het toestel opeens berichten in iMessage te ontvangen die bestemd waren voor een medewerker van diezelfde Apple Store. Ook berichten die de medewerker zelf verstuurde kwamen zonder dat hij het wist (of weet) binnen op de gerepareerde iPhone. Wat blijkt? Dit probleem doet zich vaker voor, vooral bij gestolen iPhone’s.

Het voorval van de gerepareerde iPhone is volgens Gizmodo waarschijnlijk ontstaan doordat de medewerker van de Apple Store zijn eigen SIM-kaart in het kapotte toestel heeft gestopt vóór of tijdens een herinstallatie van iOS. Op dat moment is het telefoonnummer van die SIM-kaart gekoppeld aan iMessage op de telefoon. Dit komt overeen met een bericht dat eind vorig jaar rondging. Toen betrof het iPhone’s die gestolen waren. De nieuwe ‘eigenaren’ konden nog steeds iMessages ontvangen en versturen alsof ze de oorspronkelijke eigenaar van het toestel waren.

Vreemd genoeg is het probleem niet te verhelpen door de telefoon (al dan niet op afstand) te wissen of door de inloggegevens te veranderen van de Apple ID die aan iMessage gekoppeld is. Alleen het verwijderen van de Apple ID en het aanmaken van een nieuwe heeft baat. Daarmee lijkt het probleem te maken te hebben met een permanente link die tussen het telefoonnummer op de SIM-kaart en de iPhone wordt gemaakt. Of dit gebeurt in de firmware van het toestel of op een server bij Apple is niet duidelijk.

Wél duidelijk is dat Apple snel met een oplossing moet komen. Het iMessage-probleem kan namelijk catastrofale proporties aannemen op het moment dat iPhone’s met iOS 5 massaal (legaal) doorverkocht gaan worden op de tweedehands markt.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Kdingo

  Hopen dat er bij mij niks gebeurt

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Weer een reden om gewoon Whatsapp te blijven gebruiken:)

  Ik vind het maar onzin om telkens te moeten schakelen tussen de apps, afhankelijk met welke vriend(in) ik praat

 • Profielfoto
  luukdevries2000

  Je kunt ook naar de Apple id support pagina gaan en dan je oude toestel eruit verwijderen

 • Profielfoto
  Supreme Stephan

  Ik gebruik geen appleID voor imessage of facetime, ik ben alleen bereikbaar op mijn nummer, veel handiger

  Dan vraag ik me af waarom je nog überhaupt een iPhone koopt. Wel het geld neerleggen, maar geen gebruik maken van de functies die de meerprijs juist verdedigt?

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Ooit van gebruiksgemak gehoord?:sarcastic:

 • Profielfoto
  essiw

  ^u mad bro?

 • Profielfoto
  Psvu2

  Brace110 ik weet het niet maar bij facetime moet je eerst inloggen met je apple ID en dan kies je of je een mailadres wilt toevoegen, hetzelfde geldt voor imessage dus……..

  En als je bij facetime je id hebt ingegeven dan is deze gelinkt, en omdat jij alleen bereikbaar bent via je tel zegt niks over het bovenstaande probleem.

 • Profielfoto
  Hailstorm

  Waar heb jij het nou weer over? Geen gebruik maken van de functies? ben je achterlijk of zo? ik gebruik toch wel facetime en iMessage.. mensen kunnen mij alleen bereiken op mijn nummer in plaats van mijn nummer en mijn email..

  Jij bent zo dom. jij verdient niet eens een iPhone.. Ik weet veel meer van de functies dan jij.. ga maar lekker een samsung kopen misschien kan je dat wel handelen idioot.

  Brace110, ik spreek nu namens de mensheid; je bent achterlijk, dom en een idioot.

  En een persoonlijke note; je bent een ontzettende loser.

 • Profielfoto
  bobbappler

  @brace110 je kan iemand pas zo uitkafferen als je zelf dom genoeg bent om niet alles uit je eigen iPhone te kunnen halen: triest stuk verdriet

 • Profielfoto
  ndunsbergen

  ipod :innocent:

 • Profielfoto
  spacefreek

  Lol, someone just turned 14:grin:

 • Profielfoto
  hifi

  @brace veel noten op u zang. Menig mensen hier zit qua IQ een pak hoger dan u. Het is door jou verziekte comments dat communities naar de ballen gaan. Ben heel blij voor je dat een iphone hebt, maar hou nu maar gewoon op met mensen aan te randen.

 • Profielfoto
  Martijnte

  @brace10

  Volgens mij snap je je zelf niet eens meer. Je zit namelijk je zelf tegen te spreken.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Over een jaar of 6, wanneer Brace volwassen begint te worden, leest hij dit topic nog een keer en slaat het schaamrood op z’n kaken..

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik gebruik alle functies van de iPhone en dan moet ik hier aanhoren dat ik een idioot ben

  Je bent anders zelf degene die hier begint met het woordje idioot.. Dus als iemand jou een idioot noemt heb je dat toch echt zelf uitgelokt, iets met een bal kaatsen..:

  Jij bent zo dom. jij verdient niet eens een iPhone.. Ik weet veel meer van de functies dan jij.. ga maar lekker een samsung kopen misschien kan je dat wel handelen idioot.

  Dus ga niet piepen dat men je een idioot noemt, je lokt het zelf uit..

 • Profielfoto
  DaveFlash

  GODVERDOMME ZEG, wat een gekeffer op dit topic, alleen om het wel of niet gebruiken van een Apple id? waar gaat het heen met de beschaving….

  gebruik de qoute functie maar om een regel te kunnen overslaan in mijn comment

  alle bovenstaande 20 (?) comments zijn verspilde moeite mensen, en totaal niet chic of netjes te noemen!

  aangezien mijn newlines/linebreaks die ik in Firefox toevoeg aan dit bericht

  HEB respect voor mekaar! jesus zeg, of zijn alle commenters hierboven een stelletje loosende randdebielen geworden? mijn god!

  blijkbaar niet of niet goed genoeg door de site worden over genomen in deze post

  :cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed::sealed:

 • Profielfoto
  martijnsch

  Ja hallo?

  Je kan iMessage en FaceTime wel degelijk gebruiken zonder een Apple ID. Je kunt namelijk in plaats van een apple ID een telefoon nummer gebruiken. Mits je een iPhone gebruikt.

  Maar het gaat er juist om dat dat telefoonnummer voor altijd aan de iPhone gekoppeld is… Ook als er een andere SIM kaart in zit.

  Dus de eerste opmerking van Brace110 gaat hier niet helemaal op.