The iFiles: FBI-dossier Steve Jobs geopend

26 reacties

In de afgelopen maanden zijn we veel te weten gekomen over Apple’s mede-oprichter en voormalig CEO Steve Jobs. Na zijn dood op 5 oktober 2011 kwam een stroom aan verloren gewaande interviews, anekdotes van vrienden en familie en boeken uit, waarvan de officiële biografie de rijkste schat aan informatie was. Nu komt er nieuwe informatie vrij, uit onverwachte hoek.

Eigenlijk is er maar één instantie die zich nog steeds in stilzwijgen hulde over Steve Jobs: de FBI. De Amerikaanse geheime dienst heeft een dossier van 191 pagina’s over Steve verzameld. Dit dossier is nu grotendeels openbaar gemaakt. Er valt onder andere in te lezen welke drugs Steve gebruikt heeft, hoe sober hij leefde én dat de Amerikaanse overheid een topfunctie voor hem in gedachte had.Het dossier van de FBI over Steve Jobs schept een beeld dat we grotendeels al kennen. Zo wordt Steve’s Reality Distortion Field aangehaald. Hij wordt omschreven als een manipulatief persoon die de waarheid kon verdraaien om zijn doelen te bereiken. Er wordt zelfs gesuggereerd dat hij niet altijd eerlijk was naar anderen en dat soms getwijfeld werd aan zijn morele integriteit. Tegelijkertijd was Steve volgens de FBI een zeer intelligent persoon. Dat intellect niet altijd in rapportcijfers uitgedrukt kan worden blijkt wel uit Steve’s GPA (Grade Point Average) op de middelbare school. Dat was bij zijn eindexamen 2,65 wat in Nederland uit zou komen op een gemiddeld eindcijfer van 6,6.

Ook Steve’s LSD-gerbuik in zijn jonge jaren komt naar voren in het dossier. Volgens de FBI heeft hij daarnaast ook hasj en marihuana geprobeerd. In Nederland zouden we hier niet vreemd van opkijken, maar in de V.S. kan dit feit alleen al een gevangenisstraf opleveren.

Het dossier is aangelegd in 1991 en is voornamelijk gebaseerd op 29 interviews die de FBI gehouden heeft met mensen uit Steve’s nabije omgeving. Van collega’s tot familie, van zijn voormalige vriendin Chris-Ann (waar hij zijn eerste dochter Lisa mee kreeg) tot zijn kamergenoot op de universiteit. Er staan echter ook feiten in vermeld die zich voor 1991 afspeelden. Zo blijkt uit het dossier dat Apple een reeks bommeldingen heeft ontvangen in 1985, toen Steve nog bij het bedrijf werkte. Ook valt te lezen dat Steve een speciale ‘Top Secret Clearence’ kreeg tussen 1988 en 1990. Daarmee kreeg hij informatie van de Amerikaanse overheid doorgespeeld die voor anderen geheim bleef.

De reden voor de interviews en verzameling van andere informatie valt ook te lezen in het dossier. De regering van President Bush (senior) had Steve op het oog voor een hoge overheidsfunctie. Men wilde hem graag in de US Export Council hebben. Deze commissie helpt Amerikaanse bedrijven bij het zakendoen in buitenlandse markten. Waarom Steve hier uiteindelijk voor bedankt heeft is niet bekend, maar het zal weinigen verbazen. Enkel de informatie uit het FBI-dossier is genoeg om te weten dat de manipulatieve slimme linkse hippie-techneut grotere dromen nastreefde.

Eén droom die Steve niet had was rijkdom, zo concludeerde de FBI. Ook al had hij in 1991 al luttele miljoenen dollars op de bank staan en bestond zijn vriendenkring grotendeels uit Amerikaanse jetset-figuren, toch bleef hij een sobere levensstijl aanhouden. Steve zou vooral begaan zijn geweest met wat er ná zijn dood met zijn geld zou gebeuren.

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  Nautdeapplefan

  Interessant:P

 • Profielfoto
  JBStudio

  Leuk stukje, vooral van het zinnetje: ‘manipulatieve slimme linkse hippie-techneut’ kreeg ik een glimlach.

 • Profielfoto
  iTriv

  Dit zijn de artikelen waar je echt van kan genieten:)

 • Profielfoto
  Japsuh

  Sowieso respect dat je zo’n dossier helemaal hebt uitgeplozen. Het ziet er niet erg leesbaar uit…

 • Profielfoto
  brambrambram

  Geweldig. Na het doorlezen van het dossier kan ik wel concluderen dat Jobs niet alleen acid en thc heeft gebruikt. Een geïnterviewde vrouw die daadwerkelijk Jobs’ gebruik heeft meegemaakt geeft aan niet verder in te willen gaan op de vraag welke middelen hij nog meer zou hebben gebruikt heeft en zegt enkel:

  [..] there was experimentation involved.

 • Profielfoto
  Dustin24

  Applaus! Mooi stukje!

 • Profielfoto
  Bento

  een manipulatief persoon die de waarheid kon verdraaien

  Zo iemand wordt doorgaans een leugenaar genoemd.

 • Profielfoto
  iFlorens

  Interessant! Vind het wel raar dat ze dit vrij geven:p

 • Profielfoto
  SunKeeper

  een manipulatief persoon die de waarheid kon verdraaien

  Zo iemand wordt doorgaans een leugenaar genoemd.

  En we geloven het nog allemaal ook!:grin:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Als je er hard genoeg in geloofd, wordt het de waarheid. En dat is nu precies wat het RDF doet.

 • Profielfoto
  Bento

  Als je er hard genoeg in geloofd, wordt het de waarheid. En dat is nu precies wat het RDF doet.

  Moet dat niet zijn

  En dat is nu precies wat het RDF doed

  ?

 • Profielfoto
  wim_666

  ik vind het wel goed dat Jobs verteld heeft over zijn experimenten met lsd en andere stofjes..
  heb online een brief gevonden uit 2007 van Albert Hoffman naar Steve Jobs
  brief:sarcastic:
  zo zie je maar weer dat er ook iets goed kan komen uit dat spul:crazy:

 • Profielfoto
  klonic

  Ik vind het eigenlijk maar respectloos dat de FBI zoiets publiceert. Ik dat ze in iemands leven duiken, oké maar maak het niet openbaar!
  .
  De VS gaat al veel te ver met hun anti-x (x = piracy, terrorism) wetgeving die haaks op de Amerikaanse/westerse principes staan (democratie, rechtsstaat, privacy, individualisme) maar om dit soort gegevens die nu geen enkel doel meer dienen vervolgens te publiceren? Droevig.
  .
  Nette club, de FBI!

 • Profielfoto
  Bento

  Ik vind het eigenlijk maar respectloos dat de FBI zoiets publiceert. Ik dat ze in iemands leven duiken, oké maar maak het niet openbaar!
  .
  De VS gaat al veel te ver met hun anti-x (x = piracy, terrorism) wetgeving die haaks op de Amerikaanse/westerse principes staan (democratie, rechtsstaat, privacy, individualisme) maar om dit soort gegevens die nu geen enkel doel meer dienen vervolgens te publiceren? Droevig.
  .
  Nette club, de FBI!

  En je weet zeker dat de FBI dat op eigen initiatief heeft gedaan en niet omdat er misschien een wet is die openbaarheid van documenten voorschrijft? Geloof mij maar: de FBI maakt niks openbaar tenzij de FBI daartoe wordt gedwongen. Tenzij het gaat om een persoon die staatsgevaarlijk is en door publicatie van gegevens wordt bewerkstelligd dat dit gevaar (eventueel gedeeltelijk) wordt weggenomen.

 • Profielfoto
  Macman

  Nu ik ik hoor dat hij bij de regering Bush bedankt heeft voor een hoge functie en dat hij door de FBI een ‘Manipulatieve slimme linkse hippie techneut genoemd werd’ heb ik een grote glimlach op mijn gezicht.
  Hij was en is een van grootste helden en zal dat altijd blijven.

 • Profielfoto
  Osipz

  FBI= Federal Bureau of Investigation, gaat over misdaden die staatsgrenzen overschrijden.

  CIA= Central intelligence Agency, gaat over sponge en dergelijke, dus wat je populair “de geheime dienst” zou noemen.

  Steve werd dus kennelijk als staatsgevaarlijk gezien, als de FBI interesse in hem had. De CIA had daar weinig mee te maken.

  Op zich erg, als je gewoon lekker techneutisch aan het ontwikkelen bent en de FBI snapt niet waar je mee bezig bent en meent dat je mogelijk criminele activiteiten aan het ontwikkelen bent.

 • Profielfoto
  klonic

  @ Bento,
  Ik denk dat ze er dan goed aan zouden doen om die reden erbij te vermelden (dus om welke wet het bijvoorbeeld zou gaan), maar dat doen ze niet. Ik vind het normaal dat je uitlegt waarom je iets doet dat moreel verwerpelijk is. Ik weet niet zeker of er dus een wet is die het vrijgeven van deze info verplicht, maar omdat ze dat niet gemeld hebben ga ik ervan uit dat het op eigen initiatief is.
  .
  @ Osipz
  De reden van het onderzoek had er niet mee te maken dat hij verdacht was. Het ging om de baan. Elk persoon voor een hoge functie word eerst uitgebreid gescreend, dus ook Steve Jobs. Daarnaast moest hij door de bomdreigingen ook gescreend worden. Bron

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Wat maakt Steve links?

 • Profielfoto
  JTD

  Wat maakt Steve links?

  Hij luisterde naar de Bob Dylan…

 • Profielfoto
  JTD

  Ik kan het niet opmaken uit het OMT stukje, maar is Steve daadwerkelijk gevraagd voor de functie of heeft de FBI/regering er uiteindelijk vanaf gezien om hem te vragen?
  Als je namelijk zomaar suggereert dat Steve ‘bedankt heeft voor de functie’, dan krijgt hij voor sommige een nog meer ‘helden status’.
  Niet dat dat erg is, maar is het wel juist?

 • Profielfoto
  Leve84

  Zo jammer dat nu nog steeds maar gegevens vrij komen over S.J… Laten we eervol zijn en blijven, vooral hem de rust mogen gunnen!! En tja als laatste … Denk dat zn dochter ( Lisa ) een mooi zakcentje op rekening heeft staan

 • Profielfoto
  Bento

  maar omdat ze dat niet gemeld hebben ga ik ervan uit dat het op eigen initiatief is.

  Naïef.

 • Profielfoto
  smacdab

  Links:-) Al Gore is links woeha.
  Waarom had hij dat soort van vrienden nodig? Ik ben dat in zijn biografie niet tegengekomen. Jammer.

 • Profielfoto
  smacdab

  quoteLeve84 5 uur geleden
  Zo jammer dat nu nog steeds maar gegevens vrij komen over S.J… Laten we eervol zijn en blijven, vooral hem de rust mogen gunnen!! En tja als laatste … Denk dat zn dochter ( Lisa ) een mooi zakcentje op rekening heeft staan

  Heel veel vermogen zit in USA staatobligaties (afgeperst?), verder nog vermogen in China. Heb helaas geen links. Stom, ook om voor mezelf terug te zoeken.

 • Profielfoto
  smacdab

  quote
  Osipz op 11 februari 2012
  FBI= Federal Bureau of Investigation, gaat over misdaden die staatsgrenzen overschrijden.
  CIA= Central intelligence Agency, gaat over sponge en dergelijke, dus wat je populair “de geheime dienst” zou noemen.
  Steve werd dus kennelijk als staatsgevaarlijk gezien, als de FBI interesse in hem had. De CIA had daar weinig mee te maken.
  Op zich erg, als je gewoon lekker techneutisch aan het ontwikkelen bent en de FBI snapt niet waar je mee bezig bent en meent dat je mogelijk criminele activiteiten aan het ontwikkelen bent.

  Koop dat een zakje pokon voor je (hennep?) planten in en 1+1=2:-)

 • Profielfoto
  JTD

  Koop dat een zakje pokon voor je (hennep?) planten in en 1+1=2:-)

  Huh??