Sandboxing voor Mac-apps wéér uitgesteld

16 reacties

In november 2011 meldden we al dat Mac-ontwikkelaars die hun apps in de Mac App Store verkopen van Apple uitstel kregen tot maart 2012 om hun applicaties te ‘sandboxen’. Deze week is bekend geworden dat Apple opnieuw uitstel verleent, dit keer tot juni 2012.

Net als bij het eerste uitstel is de beslissing genomen na protest van ontwikkelaars die aangeven dat hun Mac apps niet goed kunnen functioneren met de beperkte mogelijkheden die Apple’s sandbox-structuur toestaat. In OS X 10.7.3 zijn echter een aantal nieuwe sandbox-mogelijkheden toegevoegd. Daarnaast heeft Xcode 4.3 een aantal nieuwe API’s waar ontwikkelaars gebruik van kunnen maken. Door drie maanden uitstel te geven hoopt Apple dat ontwikkelaars genoeg tijd hebben om hun applicaties hiermee wél succesvol te kunnen sandboxen. 

Een sandbox-app kan alleen gebruik maken van een gelimiteerd aantal onderdelen van het besturingssysteem. Bepaalde commando’s of locaties op de schijf zijn simpelweg niet toegankelijk vanuit het programma. In iOS zitten apps altijd in hun eigen zandbak. Apple wil dit fenomeen ook invoeren in OS X omdat het veiliger is, maar ontwikkelaars zijn bang voor foutmeldingen en wegvallende functionaliteit in hun apps.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  En het zal, let op mijn woorden, daarná weer uitgesteld worden, omdat het voor veel ontwikkelaars lastig is om snel en goed aan de nieuwe voorwaarden te voldoen, veel apps zullen herschreven moeten worden, Apple being Apple, wil natuurlijk zijn ontwikkelaars niet kwijt zijn/raken dus zullen ze het naar mijn mening weer moeten uitstellen…

 • Profielfoto
  Gogol

  Het is voor een goede zaak

 • Profielfoto
  Joosteke

  Inderdaad! Goede zaak! Alles nog veiliger!:-)

 • Profielfoto
  Rickje

  Ja goede zaak.
  Weer stap dichter bij me mac jailbreaken

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  me?

 • Profielfoto
  interFACE

  Ja koetjesreep: me

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Niet alleen, bepaalde apps kunnen vanwege hun functie gewoonweg niet functioneren in een sandbox. Voornamelijk apps die zogenaamd “hooken” toepassen om invloed te hebben op andere apps (en nee, niet alleen malafide apps doen dat, denk bv aan Growl).

 • Profielfoto
  NTG

  Niet alleen, bepaalde apps kunnen vanwege hun functie gewoonweg niet functioneren in een sandbox. Voornamelijk apps die zogenaamd “hooken” toepassen om invloed te hebben op andere apps (en nee, niet alleen malafide apps doen dat, denk bv aan Growl).

  +1 :thumbsup:

  Het gaat echt helemaal verkeerd met Apple. Naar mijn idee begon het bij het opgeven van de Xserve:thumbsdown:, daarna met het uitrollen van de Mac App Store :thumbsdown:, het Final Cut Pro X (wat uiteindelijk weer goed is gekomen :thumbsup:), Xcode 4.3 :thumbsdown: (er is geen sprake meer van één pakket, alle bijbehorende programma’s zijn niet meer verkrijgbaar of alleen achter gesloten deuren voor Apple Dev leden), Airport Utility 6.0 :thumbsdown: en natuurlijk het verschrikkelijke onnodige Mountain Lion (een kleine systeemupdate en wat losse app’s in die o-zo-inovatieve Mac App Store waren afdoende geweest. De netto vernieuwing in Mac OS 10.8 is echt nihil.). En nu Sandboxing, een technologie waar echt niemand écht op te wachten zit. Ik zie de voordelen totaal niet.

  Als het moet in de nabije toekomst ga ik zeker jailbreaken als Apple nog langer doorgaat met deze onzin. Ik ga in ieder geval zeker NIET upgraden naar Mountain Lion.

 • Profielfoto
  hafireck

  Het gaat echt helemaal verkeerd met Apple. Naar mijn idee begon het bij het opgeven van de Xserve:thumbsdown:, daarna met het uitrollen van de Mac App Store :thumbsdown:, het Final Cut Pro X (wat uiteindelijk weer goed is gekomen :thumbsup:), Xcode 4.3 :thumbsdown: (er is geen sprake meer van één pakket, alle bijbehorende programma\’s zijn niet meer verkrijgbaar of alleen achter gesloten deuren voor Apple Dev leden), Airport Utility 6.0 :thumbsdown: en natuurlijk het verschrikkelijke onnodige Mountain Lion (een kleine systeemupdate en wat losse app\’s in die o-zo-inovatieve Mac App Store waren afdoende geweest. De netto vernieuwing in Mac OS 10.8 is echt nihil.). En nu Sandboxing, een technologie waar echt niemand écht op te wachten zit. Ik zie de voordelen totaal niet.

  Als het moet in de nabije toekomst ga ik zeker jailbreaken als Apple nog langer doorgaat met deze onzin. Ik ga in ieder geval zeker NIET upgraden naar Mountain Lion.

  En er zijn ook dingen verwijderd, zoals web sharing, SVN, Git.
  Web sharing is dan nog wel aanwezig in ML, maar om hem te kunnen starten moet je het server pakket kopen.

  Dus een upgrade zit er voor mij ook niet in.

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Ik denk dat er vroeg of later ook een jailbreak gaat komen (nodig gaat zijn?) voor OS X..

 • Profielfoto
  polansky

  Met dit tempo, is dat eerder vroeg :thumbsdown:
  .
  Helemaal mee eens dat Apple de verkeerde keuzes aan het maken is:
  .
  Ter aanvulling op het lijstje:
  – Het uitblijven van nieuwe Mac Pro’s :thumbsdown:
  – Het uitblijven van iWorks :thumbsdown:
  – De zeer slechte ondersteuning van Aperture :thumbsdown:
  – Het ontbreken van USB 3 op de Macs :thumbsdown:
  – Het aanbrengen van speciale schroeven in de MacBooks door Apple :thumbsdown:
  – Het niet zelf kunnen / mogen verwisselen van harde schijven :thumbsdown:
  – Apples huidige clouddiensten zijn behoorlijk uitgekleed :thumbsdown:
  – Apples ideeen dat je alles in HUN cloud moet opslaan ipv vrije keus :thumbsdown:
  – De apps store policy, waarbij Apple uitmaakt wat goed voor je is :thumbsdown:
  .
  Azijnpisser? Misschien, maar als je er niet over wilt nadenken hoe Apple je aan het betuttelen is, ben je volgens mij een mak schaap dat zich graag naar de slachtbank laat afvoeren…
  .
  Als Apple zo doorgaat wordt is dit een van mijn laatste Macs. Ik voorzie een enorme groei van Linux met deze houding van Apple.

 • Profielfoto
  ramrod

  :thumbsup: voor Polansky

 • Profielfoto
  essiw

  Lol wat een zeurders zijn jullie, ga lekker naar windhoos ofso:P
  Als je Mountain Lion onnodig vind, vond je ook Snow Leopard onnodig, je bent niet verplicht er naar te upgraden, wacht maar mooi een jaar voor een echte upgrade naar 10.9. Jailbreaken van de iOS apparaten heeft nu weinig voordelen (als je de illegale praktijken er buiten laat), jailbreaken van het mac OS lijkt me al helemaal onzin.
  Het uitblijven van bepaalde apparatuur en software is ook onzin om als minpunt op te geven, het komt uit wanneer het klaar is en niet eerder, anders had je weer gezeurd dat er zo weinig nieuws in zat.
  Volgensmij is er nog weinig randapparatuur voor USB 3 en is Thunderbolt een stuk sneller dan USB3.
  Het aanbrengen van speciale schroeven en over de hardeschijven vind ik inderdaad ook een minpunt, maar wat er niet “officieel” is hebben ze bij die ene website waar ze alle apple computers uit elkaar halen vast wel te bestellen.
  Je bent niet verplicht om aan de apple clouddiensten mee te doen, je hebt dus gewoon nog de vrije keus.
  Je kan ook gewoon nog apps downloaden via internet voor je computer, dus je hoeft niet de app store te gebruiken voor de mac, het is alleen makkelijker en betrouwbaarder om het via de app store te doen, dat is een pluspunt en geen minpunt.

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Jailbreaken van de iOS apparaten heeft nu weinig voordelen (als je de illegale praktijken er buiten laat).

  Nou, dan weet je vast niet wat je er allemaal mee kan.
  -SBSettings
  -Fullscreen safari (jaja, zoals op Android)
  -Activator (dubbele tap op statusbar opent bij mij Whatsapp bijvoorbeeld, swipe naar rechts opent safari enz)
  -Handsfree Siri (Siri oproepen ook al staat je iPhone op stand-by)

  Dat zijn voor mij in ieder geval 4 dingen die ik niet wil missen (buiten de ”illegale praktijken” om ;)).

 • Profielfoto
  polansky

  >Lol wat een zeurders zijn jullie, ga lekker naar windhoos ofso:P
  .
  Blijkbaar heb je geen flauw benul dat er ook nog andere besturingssystemen bestaan naast Windows en Mac OSX.
  .
  .
  >Als je Mountain Lion onnodig vind, vond je ook Snow Leopard onnodig,
  > je bent niet verplicht er naar te upgraden, wacht maar mooi een jaar voor een >echte upgrade naar 10.9.
  .
  Sinds Mac OSX 10.4 is er eigenlijk bijzonder weinig veranderd aan OS X. versie 10.9 zal de versie zijn waarbij iedereen gedwongen wordt om zijn software in de Mac Appstore te kopen…. nee dank je dat vind ik geen echte upgrade.
  .
  .
  >Jailbreaken van de iOS apparaten heeft nu weinig voordelen (als je de illegale
  > praktijken er buiten laat), jailbreaken van het mac OS lijkt me al helemaal onzin.
  .
  Dus als Apple besluit om naast de DVD drive ook de HDD uit hun Macs te slopen laat jij je rustig naar Apples cloud sturen om daar met handjes en voetjes gebonden te worden voor je leven aan Apple spul.
  .
  .
  >Het uitblijven van bepaalde apparatuur en software is ook onzin om als
  >minpunt op te geven, het komt uit wanneer het klaar is en niet eerder,
  > anders had je weer gezeurd dat er zo weinig nieuws in zat.
  .
  De Mac Pro heeft sinds eind 2010 geen upgrade meer gehad. Apple heeft blijkbaar in al haar wijsheid besloten dat zakelijke gebruikers eigenlijk alleen maar lastig zijn. Domme consumenten voor de gek houden werkt beter. En het lijkt er verdacht veel op dat jij een van de makke schapen bent….
  .
  .
  >Volgensmij is er nog weinig randapparatuur voor USB 3 en is Thunderbolt
  >een stuk sneller dan USB3.
  .
  Bijna alle nieuwe randapparatuur die momenteel op de markt komt heeft een USB 3 poort. USB 2 wordt duidelijk uitgefaseerd. Heb jij al 1 product kunnen vinden dat je ook daadwerkelijk kunt kopen met een Thunderbolt aansluiting? Voor ieder Thunderbolt apparaat mag je bovendien een extra kabel kopen van 50 euro. Thunderbolt is gewoon een dood product.
  .
  3Gb tegenover 10Gb. is natuurlijk een verschil, maar 3Gb is ruim voldoende voor de meeste apparatuur.
  .
  .
  >Je kan ook gewoon nog apps downloaden via internet voor je computer,
  >dus je hoeft niet de app store te gebruiken voor de mac, het is alleen
  >makkelijker en betrouwbaarder om het via de app store te doen, dat is een
  >pluspunt en geen minpunt.
  .
  Sandboxing is een voorloper om straks de rest ook dicht te kunnen timmeren.
  Je begrijpt mogelijk niet waarom Apple eerst wil dat je alleen nog maar binnen bepaalde kamers mag programmeren. Je mag nu nog via de voordeur naar binnen en via de achterdeur naar buiten. Door middel van Sandboxing wordt de achterdeur voorgoed dichtgetimmerd en komt er een bewaker bij de voordeur te staan om te controleren of jij wel de juiste huissleutel hebt.
  .
  Mac OS X 10.9 is dus waarschijnlijk de laatste versie die mogelijk nog enigssinds ‘open’ is. Vanaf OS XI heb je enkel nog een terminal op je bureau staan.
  Als dat is wat je wil prima…. Ik heb daar zo mijn twijfels over.

 • Profielfoto
  XaRaI_001

  Voor degene die alvast wat linux sandboxen wil, kan ik ZevenOS 4.0 in Virtualbox aanbevelen. Dit is een soort remake van het fameuse BeOS maar dan op het linux platform.

  Totally awesome!