Royalties iTunes Match druppelen binnen

10 reacties

Medio vorige maand was iTunes Match ook eindelijk beschikbaar in Nederland. Deze dienst maakt het mogelijk om je muziek (tot een maximum van 25,000 nummers) op de servers bij Apple op te slaan, om ze vervolgens waar dan ook te downloaden met een Mac of een iOS-apparaat.

Dit betekent dus dat muziek die via een minder legale weg is verkregen, op deze manier praktisch ‘witgewassen’ kan worden door Apple. Apple kreeg voor iTunes Match de steun van de meeste muziekbedrijven, maar hoe het met de betalingen aan artiesten zit, was tot voorheen niet bekend. Jef Price van TuneCorp komt naar buiten met de eerste cijfers over royalties van iTunes Match. Het bedrijf heeft inmiddels $10,000 van Apple ontvangen.

De muziekbedrijven krijgen een klein bedrag op het moment dat een nummer wordt gestreamd of opnieuw wordt gedownload. De klant merkt hier verder niets van, afgezien van de €25 die elk jaar betaald dient te worden. Echt vlekkeloos werk iTunes Match nog niet. Zo vervangt de dienst af en toe nummers met ‘explicite’ teksten door gekuiste versies. Apple erkent het probleem en heeft beloofd eraan te werken.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  jptje93

  Ik heb sinds iTunes match problemen met de muziek app op mijn iphone!
  Bij het wijzigen van een afspeellijst verspringt et vaak! Meer mensen met dit probleem?
  Ideeen over de oplossing?

 • Profielfoto
  jordimol

  Wat dacht je van geen itunes match gebruiken? Ik zie namelijk de toegevoegde waarde niet, behalve het overal downloaden van al je muziek….
  Zijn er echt mensen die als ze bv in de trein zitten denken van…ai ik zou nu dat ene nmr wel willen luisteren.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik wil ook de discussie niet weer opnieuw beginnen. Technisch gezien is het leuk allemaal, maar mij lijkt het alleen nodig als je lange tijd van huis bent (én dan ook nog in het binnenland bent of in buitenland met wifi of goedkoop internet of een kist geld). Anders is het net zo makkelijk om even snel te syncen waar je naar wilt luisteren voordat je weer van huis gaat.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Plus alle bugs in het systeem….als al mijn muziek die (volgens de Amerikanen!) expliciete teksten bevat, wordt vervangen door keurig nette teksten, verdwijnt er heel veel van mijn Lou Reed, Iggy Pop, allerlei punkbands & Peaches songs. En bij de kids die van rap en hiphop houden verdwijnt zo ongeveer alles. Of zit daar bij elk “bad word” ean harde BEEP?!:grin: Doe maar niet dus!

 • Profielfoto
  Reimzter

  25.000 stuks is wel een beetje weinig.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Zijn er echt mensen die als ze bv in de trein zitten denken van…ai ik zou nu dat ene nmr wel willen luisteren.

  Ja inderdaad. Ik ben er zo eentje. Anders zet ik de radio wel aan…. Het kunnen downloaden van waar ik dan zin in heb is nou juist de toegevoegde waarde.. Top !

 • Profielfoto
  reneo

  In NL heb je het recht om een reserve kopie te maken van al je media. Dat je dat door Apple last doen, is leuk. Daar mag Apple geld voor vragen, maar dat de BumaStemra daar weer wat van moet hebben, is ronduit schandalig! Stichting thuiskopieheffing zou er enigszins nog recht op hebben, maar kom zeg… Wat een onzin…

 • Profielfoto
  RobbieDC

  Ik heb het nu 1 week. Ik kan niet naders zeggen dat het gewoon niet lekker werkt. Je nummers staan allemaal op MATCH. Wat betekend dat als ie het niet doet je deze eerst weer uit moet zetten voordat je je nummers van je iphone zelf kan luisteren.

  Als Itunes match het nou over het algemeen goed zou doen, ok. Maar het werkt 9 van de 10 keer niet. Of het duurt en halve minuut en dan laat hij 10 seconden horen…

  Nee ik vindt het echt helemaal niks.

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Nog leuker, het percentage nummers dat matcht is werkelijk schandalig laag. Ik hang op het moment rond de 11%, en een vriend van mij rond de 33%. En dat zijn cleane 320kbps vbr rips van cd’s! Als Apple dit aan het einde van het jaar niet heeft gefixed dan gaat iTunes match mooi niet verlengd worden.

 • Profielfoto
  wim_666

  ik denk dat MATCH dan niks voor mij is
  bijna mijn hele collectie bestaat uit cd-demo’s en cd’s die in eigen productie zijn gemaakt door de band zelf,waarschijnlijk herkent ie dan maar 10 % van me muziekbestanden,das de moeite niet…