Mac Airport-configuratie krijgt iOS-look

28 reacties

Apple heeft deze week een update uitgebracht van het AirPort-configuratieprogramma voor Mac OS X. Het programma is van versie 5.5.3 naar 6.0 gegaan. Er is weinig nieuwe functionaliteit toegevoegd. De vernieuwing is voornamelijk te vinden in de interface. Hiervoor is duidelijk gekeken naar de AirPort-configuratie-app voor iOS.

Dankzij de nieuwe interface is het nu een stuk eenvoudiger om te zien hoe je netwerk van AirPort’s opgebouwd is. Alle routers worden in een boomdiagram weergegeven. Door op een AirPort te klikken zie je hoe sterk het signaal is en welke apparaten er op dat moment op aangesloten zijn. Op deze manier zijn instellingen en software updates ook per Airport eenvoudig uit te voeren.

De nieuwe overzichtsweergave van het Airport-configuratieprogramma

Versie 6.0 van het AirPort-configuratieprogramma is alleen beschikbaar voor Mac OS X 10.7 Lion. Je kunt de applicatie gratis downloaden via de OS X Software Updater. Op dit moment is het nog niet mogelijk om de app te downloaden via Apple.com.

In de community van OMT wordt de update wisselend ontvangen. Zo klagen sommige gebruikers dat Airport’s nu enkel nog per stuk bijgewerkt kunnen worden. Anderen ervaren problemen met routers die niet bijgewerkt kunnen worden of onvindbaar zijn in het nieuwe Airport-configuratieprogramma.

Wat zijn jouw eerste ervaringen?

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  SunKeeper

  Niet te downloaden? Nee, niet op de Nederlands downloadpagina.

  Wel op de Engelse pagina, maar dan krijg je wel een pakket wat gewoon Nederlands is, na installatie. http://support.apple.com/kb/DL1483

  Twee keer klikken op de link a.u.b. anders werkt die niet goed. Foutje van de Apple-site.

  Verder: ”weinig functionaliteit toegevoegd”:grin:
  Er is meer dan de helft verwijderd bedoel je.

  Wil je toch die opties weer terug, kun je versie 5.6 er gewoon naast installeren.
  Die vindt je hier op de Engelse site, maar wederom een Nederlandse versie na installatie. http://support.apple.com/kb/DL1482
  En ook hier weer twee keer op de link klikken.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Pas nadat ik het voor een tweede keer probeerde kon ik mijn AirPort Express updaten naar 7.6.1. Ben wel tevreden met deze opzet. Het geeft je beter zicht op hoe de verbindingen lopen.

 • Profielfoto
  pnnkroon

  Ziet er goed uit. In eerste instantie vroeg ik mij af of de interface niet te basaal is, maar ik denk dat ze alle functionaliteit van het programma behouden hebben en toch ├ęcht een verbetering uitgebracht hebben. Dank aan Apple.

 • Profielfoto
  gamjam

  Update 7.6.1 voor extreme, timecap en express werkt prima. Geheel eenvoudiger en overzichtelijk, prima update

 • Profielfoto
  pnnkroon

  Mooi, ziet er goed uit. Echt een verbetering. :thumbsup:

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Nice, en ik moet de oude versie downloaden als ik mijn oude airport extreme nog wil configureren of beheren!

  Deze versie van AirPort-configuratieprogramma ondersteunt dit basisstation niet. Gebruik AirPort-configuratieprogramma 5.6 om dit basisstation te configureren of te beheren. AirPort-configuratieprogramma 5.6 is beschikbaar op Service en ondersteuning voor AirPort.

  Overzichtelijk? Niet echt, ik moet overschakelen naar een ander programma voor mijn oude airport extreme. Zo even kijken of m’n express ermee werkt.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Nieuwe apparaten werken er ook mee.

  Ik ga ervan uit ook i.c.m. de oude apparaten, maar dat kan ik zelf niet uittesten.

 • Profielfoto
  iNicky

  De 5.6 versie werkt idd goed met de nieuwe en oude apparaten door elkaar. Ook heeft dit idd nog alle ‘gevorderde’ opties die in 6.0 verdwenen zijn. Ik zie dit type ontwikkeling bij Apple met lede ogen aan.

 • Profielfoto
  Da Vinci

  Nieuwe apparaten werken er ook mee.

  Ik ga ervan uit ook i.c.m. de oude apparaten, maar dat kan ik zelf niet uittesten.

  Dat werkt dus niet, zie bovenstaand bericht. :sarcastic:

 • Profielfoto
  osxgio

  Mm ik wacht even, ik heb een oude airport (paddestoel), die heb ik nog steeds nodig voor mijn iPhone in het huis …. Dus ik wil geen 2 configuratie Apps gebruiken

 • Profielfoto
  gamjam

  Jammer, dat er soms met twee programs gewerkt moet worden. Mijn twee extreme, timecap en express doen het prima onder de laatste update.
  De leeftijd van mijn configuratie is van 3 tot 6 jaar. Welke hardware werkt onder update 7.6.1 wel en welke niet?

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Dank voor de tips Sunkeeper! Ik was alweer in paniek omdat alle oude apparaten plotseling niet meer ondersteund werden. En dan dat 2x klikken op die link om de oude versie te krijgen: het klopte precies, maar wat is dat raar!

 • Profielfoto
  interFACE

  Leuke grafische layout, maar WEL 5.6 ernaast gebruiken

 • Profielfoto
  ajongebreur

  Alles werkt gelukkig nog als voorheen. Misschien dom, maar wat is het verschil op het plaatje hierboven van een rechte lijn en een stippeltjes lijn als verbinding?

 • Profielfoto
  tonnert

  Inderdaad, de geavanceerde opties zijn verdwenen (zoals bijvoorbeeld het configureren van een IPv6 tunnel). Of dit nu betekent dat deze opties ook daadwerkelijk in de toekomst zullen verdwijnen?

  Het is wel een beetje vreemd dat je daarvoor dan een oudere versie van het hulpprogramma moet gebruiken om dat soort zaken te configureren. Mijn IPv6 tunnel blijft nadat ik het nieuwe hulpprogramma heb gebruikt wel actief, je kunt hem echter niet aanpassen.

 • Profielfoto
  Leander

  … wat is het verschil op het plaatje hierboven van een rechte lijn en een stippeltjes lijn als verbinding?

  rechte lijn = bedraad
  stippellijn = draadloos

 • Profielfoto
  Soulshaker

  en nog steeds geen webinterface

  Gewoon het ip adres in chrome invoeren … inloggen …en je kan beginnen

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Als-je-blieft niet zeg. Als Apple overstapt op een webinterface verkoop ik direct al mijn AirPorts.:thumbsdown::sick:

 • Profielfoto
  R-Flow

  Past niet helemaal lekker binnen de OS X Lion-vormgeving. Vond de vorige versie mooier… Apple slaat wat mij betreft een beetje door qua simplificatie van dingen.

 • Profielfoto
  Stargazer72

  Ik kan de MAC filtering nergens meer vinden. Het is wel nog actief, maar nergens een mogelijkheid om het aan te passen?
  Resultaat: 6.0 en 5.6 ge├»nstalleerd. Kan toch nooit Apple’s bedoeling zijn geweest?

 • Profielfoto
  polansky

  @Sunkeeper,
  .
  Zou je dat willen toelichten, waarom je het zo prettig vind dat je eerst software moet installeren voordat je bij je Airport kunt?
  .
  Zelf heb ik namelijk juist het tegenovergestelde. Geef mij maar een webinterface, zodat je overal en altijd bij je router kunt.
  .
  Maar ik ben zeer benieuwd waarom jij dat als een nadeel ziet?

 • Profielfoto
  bartvanderveer

  Volkomen RUK !
  Apple heeft IPv6 eruit gehaald, sta ik op het punt om mee te helpen in een V6 omgeving, gooit Apple IPv6 uit hun Airport Software.
  IPv6 is zeker geen issue in de USA… ?

  Gauw terug naar de ‘vorige’ Airport Applicatie !

 • Profielfoto
  App69

  Leuke reacties.
  Werkt prima hier.

  Als ‘standaard-gebruiker’ vind ik de interface en ’t gemak stukken beter.

 • Profielfoto
  syltheboy

  Hier werkt het ook prima, en daarnaast vind ik de interface een stuk handiger.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  @Sunkeeper,
  .
  Zou je dat willen toelichten, waarom je het zo prettig vind dat je eerst software moet installeren voordat je bij je Airport kunt?
  .
  Zelf heb ik namelijk juist het tegenovergestelde. Geef mij maar een webinterface, zodat je overal en altijd bij je router kunt.
  .
  Maar ik ben zeer benieuwd waarom jij dat als een nadeel ziet?

  Hoe komt u er bij dat u iets moet installeren? Dat heb ik nog nooit gedaan, want het AirPort-configuratieprogramma is standaard aanwezig.:nerd:

  En ik heb een MacBook Pro en ik kan dus ook altijd en overal op mijn AirPorts komen.

  Een netwerkinterface is veel te rommelig, en het duurt een eeuw om achter je juiste IP-adressen te komen (in sommige gevallen dan) AirPort-configuratieprogramma zoekt dat allemaal voor je uit en zorgt dat het overzichtelijker duidelijk gepresenteerd wordt.

  De gemiddelde gebruiker is te lui om de handleiding (RTFM) te lezen en roepen na 6x klikken al dat er niets werkt. Terwijl het echter doodsimpel is, zelfs Apple legt het nog te moeilijk uit. Zo denk ik daar over.:cool:

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ja hoor, ziet er goed uit en werk perfect. Heb drie netwerkdozen in huis op elke verdieping eentje plus nog eentje om de printer draadloos in het netwerk te hangen. Update ging snel. Alles werkte prima.
  Netwerk lijkt iets “snappier”….:)

 • Profielfoto
  wouwout

  bizar, het nieuwe programma mist functionaliteit van het oude programma.
  .
  Dit truukje haalt Apple te vaak uit, het lijkt beleid te worden. Bah.

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Het is weer een typisch voorbeeld van de ondoordachte iOS-weg die Apple blijkbaar wil inslaan. Functies en layout overnemen zonder erbij na te denken of dat wel een meerwaarde heeft op een traditionele mac. Ik wil een download-venster in Safari APART kunnen openen. Ik wil 3 Airport-Express config-vensters naast elkaar zetten om ze te configureren. En ik wil natuurlijk AL mijn functionaliteit van mijn Airport kunnen instellen.
  Ik vind dit echt rommel!