Lijdend Sony kijkt naar Apple als voorbeeld

16 reacties

Apple maakte vorige week waanzinnige kwartaalcijfers bekend; maar liefst $13 miljard heeft het bedrijf het afgelopen kwartaal verdiend. Dat het niet alle technologiebedrijven voor de wind gaat, is een feit. Sony heeft namelijk het laatste kwartaal een verlies geleden van $2.3 miljard.

Howard Stringer, voormalig CEO bij Sony, gooide vervolgens de handdoek in de ring. Zijn opvolger is de 51-jarige Kazuo Hirai. Voor de gamers onder ons geen onbekende, aangezien Hirai al jaren verantwoordelijk is voor de PlayStation-divisie, een onderdeel van Sony dat wel jaar op jaar winst weet te maken. Vooral de televisieafdeling van Sony heeft zware klappen gekregen de afgelopen jaren. Aan Hirai om dit euvel het hoofd te bieden. Hij kijkt naar Apple voor inspiratie.

Hirai waardeert de manier waarop software en hardware naadloos samenwerken bij Apple. Hij ziet dit als een groot voorbeeld en wil deze symbiose ook doorvoeren in de komende producten van Sony. De rollen zijn nu duidelijk omgekeerd. Jobs keek namelijk in zijn beginperiode naar Sony als voorbeeld. Vooral de Triniton-tv’s en transistorradio’s konden Jobs boeien. Binnen de markt van smartphones en tablets (waar Apple floreert) heeft Sony nog steeds geen potten kunnen breken. De Tablet S is geen waardige concurrent voor de iPad en ook de Xperia-telefoons laten te wensen over.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Dryxe

  Word eens tijd, hopelijk gaat ze nu ook de playstation verbeteren zodat het misschien wel een concurrent van de Apple TV kan worden.

 • Profielfoto
  knekkie

  Sony kan mooi webOS gebruiken om daar vervolgens alles op te baseren. Het is een volwassen platform waar ios aps gemakkelijk naar te porten zijn en het leent zich voor heel veel scherm maten en formfactors

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Je kan nog wel wat meer met een Playstation dan met een Apple tv hoor, het zijn ook gewoon 2 totaal niet te vergelijken apparaten..

  Mn vader heeft het nog altijd over Sony, laptops, telefoons. Doe mij maar Apple!

 • Profielfoto
  iPredict

  De apple tv (en de rumors voor de toekomst met o.a. Een app store) en de playstation zijn hartstikke wel te vergelijken. Playstations hebben al de games, maar een web based app store, wireless streamen van content en gyro/accelero/touch controllers zijn ook voor de playstation de toekomst.
  Dat mag vrij duidelijk zijn.

 • Profielfoto
  polansky

  Als Apple zich zo op ‘consumer electronics’ blijft richten zal zij uiteindelijk Sony achterna gaan. Dus of Sony Apple nu als voorbeeld moet zien is nog maar de vraag.

  Het gaat NU goed met Apple. Maar ik vraag me werkelijk af of dit zo zal blijven als je de consument steeds meer gaat betuttelen.

 • Profielfoto
  1984

  Apple maakte vorige week waanzinnige kwartaalcijfers bekend; maar liefst $13 miljard heeft het bedrijf het afgelopen kwartaal verdiend.

  The harder they come, the harder they’ll fall.

 • Profielfoto
  brandrob

  Wat de Xperia telefoons laten te wensen over? Dat slaat echt nergens op. Ik heb zelf een Xperia Play, en dat is echt een prachtding. Genoeg dingen die erop zitten waar Apple nog wat van kan leren, goede bouwkwaliteit, etc. Ik zeg niet dat het beter is dan de iPhone, maar Xperia telefoons zijn zeker erg mooi, een van de betere op de markt! Hebben jullie er überhaupt wel ooit een vast gehad?

  En qua tablets… Tsja, daar hebben de andere fabrikanten (qua software, de hardware zit wel goed) schijnbaar nog erg veel moeite om ook maar bij de iPad in de buurt te komen.

 • Profielfoto
  PBP

  @iPredict
  De Wii was een enorm succes met hun ‘bewegings’controllers ja. Maar de echte diehard gamers zitten daar totaal niet op te wachten. Echte gamers worden juist gek van die kinect/zwabber besturing en willen gewoon controllers. Iedereen heeft die zwabberbesturing inmiddels wel gezien. Het is meer gericht op casualgamers. Dus zo vrij duidelijk is die toekomst nog niet.

 • Profielfoto
  1984

  schijnbaar nog erg veel moeite om ook maar bij de iPad in de buurt te komen.

  Achja…Apple heeft de tablet niet uitgevonden, Maar Apple is erg goed in een Media Hype te creëren
  Het zal me niets verbazen nu ik Lion zo bekijk dat de nieuwe iMac er zo gaat uitzien
  http://www.youtube.com/watch?v=jW3nLTu5hzU&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=hXAVjmsjSB0
  En Apple weet wel een media hype te creëren dat iedereen gelooft dat het de nieuwe touch / tv Mac is van Apple. (even wat bij schaven)

 • Profielfoto
  Mmmiikeee

  @1984
  En Apple weet wel een media hype te creëren dat iedereen gelooft dat het de nieuwe touch / tv Mac is van Apple

  Het zou ook wel raar zijn als Sony een media hype zou weten te creëren en iedereen zou kunnen laten geloven dat zij de nieuwe touch/tv Mac van Apple hebben. Vindt je ook niet?
  ik denk dat ze beter een hype kunnen creëren over hun eigen all in one pc.
  En ik ben het met PBP eens dat er een groot verschil is tussen hardcore en casual gamers.
  Al is de markt voor casual gamers wel een stuk groter, ga maar na hoeveel spelletjes er beschikbaar zijn op pc, tablet en smartphone. En hoeveel van die apparaten er in omloop zijn tov de consolemarkt.
  Uit eigen ervaring gesproken, de casual games kunnen mij niet zo lang boeien, ik val dan toch al snel terug op mijn ps3.
  De ervaringen tussen casual en hardcore verschillen ook veel te veel, waar ik geen idee van heb is of casual gamers geïnteresseerd raken in hardcore games.

 • Profielfoto
  boerke

  Het oude Sony is Apple,
  teveel geld vragen voor hetzelfde….profiteren van de naam.

  volgens mij is er een oude uitspraak van een al lang dode sony-topman.
  “maak het exclusief/apart, en bovendien duurder dan de rest, dan verkoop je uiteindelijk meer.”

 • Profielfoto
  1984

  Ik zit plotseling te denken dat wij vroeger zowel Sony als Apple Multiscan monitoren hadden. of ze uit de zelfde fabriek kwamen dat weet ik niet meer en ook de prijs of prijsverschil heb ik geen idee meer , wel dat het kwalitatieve schermen waren. ook alweer ± 20 jaar geleden.(denk ik)

 • Profielfoto
  iPredict

  @iPredict
  De Wii was een enorm succes met hun ‘bewegings’controllers ja. Maar de echte diehard gamers zitten daar totaal niet op te wachten. Echte gamers worden juist gek van die kinect/zwabber besturing en willen gewoon controllers. Iedereen heeft die zwabberbesturing inmiddels wel gezien. Het is meer gericht op casualgamers. Dus zo vrij duidelijk is die toekomst nog niet.

  Toch zijn die casual gamers een groeiende doelgroep. Die moderne technieken van besturing moet je zien als extra besturingsmogelijkheden, afhankelijk van het spel. De ps3 controller heeft ook een accelerometer, maar in de meeste gevallen (kunnen en) worden de fysieke knoppen gewoon gebruikt.
  Daarnaast zijn die simpele iphone spelletjes met innovatieve besturing toch degene die het meeste geld opleveren voor developers, en dit type spelletjes begint nu ook op de mac te verschijnen. men stapt langzaam maar zeker af van de grote (en dure) spellen.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Vooral de Triniton-tv’s en transistorradio’s konden Jobs boeien.

  Triniton-tv > Trinitron-tv

 • Profielfoto
  LompeRick

  PlayStation divisie jaar na jaar winst…? Dat is ook nog maar iets van de laatste paar jaar sinds de introductie van de PS3, volgens mij….

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Sony is en blijft een bijzonder merk. Na Apple mijn meest favoriete merk. Ze zitten qua verkoop wat in de versukkeling, maar hebben altijd prima producten, gaan hun eigen weg en pikken niet constant ideeën van anderen zoals Samsung. Sony TV’s waren en zijn nog altijd de beste. Sony Ericson smartphones zijn prima. De Xperia mooi, erg fraai design en wat ik gezien en gehoord heb erg handig in gebruik. En Sony is de bedenker van de Walkman (vroeger met cassettetapes) al 32 jaar geleden een echte revolutie. Ze moeten wat meer snelheid maken, betere marketing. Hun tablets zijn ook apart, er is zelfs een opvouwbare die je in je binnenzak kunt doen. Kom daar ’s om bij Apple?!!
  En dat zeg ik als fervent Apple liefhebber hè!!