iPhone is een koukleum

42 reacties

Als je dacht dat jij het deze dagen koud hebt buiten, vergeet dan niet de iPhone in je broekzak. Zonder bewegende delen en andere biologische opwarmhulpmiddeltjes krijgt je telefoon de volle laag van moeder natuur. Apple waarschuwt zelf dat de iPhone 4S niet gebruikt dient te worden onder het vriespunt. Volgens het Fins computermagazine MikroPC is dat niet voor niets: de iPhone is in een test van het tijdschrift uitgeroepen tot de smartphone die het slechtst tegen de kou kan.

MikroPC heeft de werking van de populairste mobiele telefoons getest bij temperaturen van 0 tot -45 °c. Daarbij werd gekeken naar foutmeldingen of problemen en het moment waarop een telefoon compleet stopte met werken. De iPhone 4S kreeg problemen bij -5 °c en hield het voor gezien bij -10 °c. De resultaten van de iPhone 4 waren iets minder desastreus. Bij -10 °c kwamen de eerste problemen opzetten maar bij -20 °c hield ook die iPhone op met werken. 

Een reden waarom de iPhone het niet lang uithoudt in de kou kan diens LCD-scherm zijn, zo concludeert MikroPC. Volgens de onderzoekers hebben dergelijke schermen het moeilijker met lage temperaturen dan AMOLED-schermen. Mede daardoor deed Samsung het goed in de test. Zo hield de populaire Galaxy S II het uit tot -35 °c. Verrassend of niet won een landgenoot van MikroPC: Nokia. Pas bij temperaturen van -45 °c hielden de Nokia C1-01 en E65 ermee op. Dit zijn geen smartphones maar ‘ouderwetse’ mobieltjes met knoppen en een klein beeldschermpje.

Uit de reacties onder het artikel dat Bright aan het onderzoek wijdde valt op te maken dat iPhone-gebruikers sceptisch zijn over de uitslag omdat hun iPhone’s probleemloos bleven werken bij de koude temperaturen van de afgelopen week. Wat zijn jouw ervaringen?

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  essiw

  Gelukkig hebben wij hier nauwelijks last van, zo vaak komt -10 ook niet voor overdag en de meeste mensen hebben er een hoesje omheen of houden em vast waardoor het apparaat warmer is dan de omgeving

 • Profielfoto
  SunKeeper

  De afgelopen weken heeft de iPhone 4 van mij al wat verschillende temperaturen meegemaakt. Van dik onder 0 °C (per ongeluk op de tuintafel laten liggen voor 20 minuten) de tot het moment dat ik mijn handen bijna eraan verbrandde. (zwaar spel, maar grafisch erg mooi)

  Maar aan de werking merk ik niets. Batterij ook niet. Toen niet, nu ook niet.

 • Profielfoto
  pim939

  Dat verklaart dus waarom de muziek soms stopt op de fiets :slant:

 • Profielfoto
  Ironis

  Ik had tijdens de skivakantie ook problemen bij lage temperaturen op grotere hoogte.. Ik was muziek aan het luisteren, maar deze begon nu en dan te haperen, alsof een CD overslaat.. Even nummer of twee skippen, of stoppen en starten hielp, maar moeite met bufferen had ‘ie zeker!

 • Profielfoto
  woutt

  Waar of niet waar, het zal allemaal wel. Meeste iPhones blijven bij koud weer in de binnenzak/broekzak en anders in je warme hand. Ik zou sowieso mijn iPhone niet zomaar ergens neerleggen. Te veel mensen met vlugge handjes en buiten ben ik bang voor regen. (Nog schadelijker dan kou; water)

 • Profielfoto
  ro_me

  Dus mijn 4S maar even wisselen voor een Galaxy 2, anders heb ik geen muziek zondag tijdens de Elfstedentocht. En niets is vervelender als dat je tussen Franeker en Bolsward schaats en je navigatie stopt ermee.

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Nou ik moet zeggen dat mijn IPhone 4S hier geen enkele moeite mee heeft. Nou gebied de eerlijkheid me wel te zeggen dat ik mijn iPhone meestal aan de binnenzijde van mijn jas in de binnenval stop zodat ie lekker warm blijft en ik hem wel buiten gebruik maar daarna ook direct weer in mijn zak stop.

 • Profielfoto
  karelschapie

  Nokia E65 heb ik ook ooit nog gehad. Wat een rot ding!

 • Profielfoto
  Bento

  ….werken bij de koude temperaturen van de afgelopen week.

  Temperaturen zijn nooit koud hoor, die zijn laag.

 • Profielfoto
  MathiasB

  -14°C op de fiets met de iPhone 3Gs in de broekzak, en deze werkte nog perfect…
  In België moeten we ons dus geen zorgen maken…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Deze week -18° ‘s-ochtends.
  En de 3GS van mijn zoon heeft ook toen gewoon zijn muziekjes afgespeeld.
  .
  De foto’s tijdens het schaatsen met mijn 3GS leverde ook geen problemen op bij -9°.
  .
  Zolang je hem niet in de koude wind aan een touwtje een paar uur om je nek lat hangen, zal het allemaal wel mee vallen.

 • Profielfoto
  Tedje456

  Mijn 4s is er wel mee gestopt lag gewoon in mijn slaapkamer (kan je nagaan hoe koud het was in m’n kamer) maar batterij leeg gelopen en hij gaat niet meer uit een toestel van nog geen 3 maanden oud zo gekocht geen verzekering wel garantie weg gebracht maar nog niet terug zullen het wel weer gooien op vocht schade

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Wie kan het verschil van 10 graden verklaren voordat hij ermee stopt tussen de 4 en de 4S?

  Is de test met meerdere toestellen per model gedaan? Altijd kans op een rotte Apple =)

 • Profielfoto
  ipodtouch

  Twee weken geleden was ik aan het skiën in Beaver Creek, Colorado (ik woon in Colorado), en de temperatuur was toen 0F (-18C), en toen hield mijn iPhone er plotseling inderdaad mee op toen ik aan het SMS’en was terwijl ik in de stoeltjeslift zat. Halfuur later naar binnen gegaan, en toen de telefoon even op tafel gelegd, en daarna deed hij het gewoon weer :-)!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik hou m’n iPhone 4S altijd lekker warm, anders krijgt SIRI het koud:grin: en daar kan ze niet tegen, vandaar. Natuurlijk zit m’n iPhone lekker warm in m’n broekzak, binnen op tafel of in mijn warme hand. En dan loopt ie als een trein…..eh…verkeerde vergelijking :sealed: Nou heb ik wél het voordeel dat ik bij deze kou niet hoef te fietsen en in een warme auto rijdt

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  De meeste flash geheugen trekt het niet onder nul of in ieder geval niet ver onder nul afhankelijk van het gebruikte type. Als er relatief veel warmte-ontwikkeling in de telefoon is dan zal de core temperatuur hoger blijven t.o.v. de buitentemperatuur. Het is ook maar net hoe goed die temperatuur in de telefoon blijft. Telefoons die een hoog stroomverbruik hebben zullen dus in het voordeel zijn. Vooral alles aanzetten dus als je hem buiten legt. Licht aan, G3, WiFi etc. Zo kun je de test behoorlijk beïnvloeden. Een bijkomend nadeel is dan wel dat je batterijcapaciteit enorm terugloopt als de temperatuur zakt. Ik heb geen idee of dit allemaal is meegenomen in de test, maar zo kun je te test behoorlijk beïnvloeden.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  En eh…..mag Samsung tenminste érgens beter in zijn dan de iPhone :angry:

 • Profielfoto
  ronald

  in geval van een noodsituatie kunnen we dus blijkbaar niet op de iPhone rekenen.

  Ale mooie kompassen, navigatie en communicatie dus nutteloos.

  Wel slecht als dat al bij ca 10gr C begint.

  Ach, terug naar de ouderwetse stevige nokia’s van weleer.
  bellen deden ze altijd wel.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  in geval van een noodsituatie kunnen we dus blijkbaar niet op de iPhone rekenen.

  Ale mooie kompassen, navigatie en communicatie dus nutteloos.
  .

  Ik denk eigenlijk als je je navigatie aanzet dat ie juist wel blijft doen. Voel het temperatuurverschil van je iPhone maar wanneer het wel en niet aan staat. Vooral aanhouden die GPS / navigatie, dan blijft ie het prima doen (alleen wel korter dus).

 • Profielfoto
  Elrithranduil

  Nergens last van gehad tijdens het fietsen met -14. Ik heb hem altijd in mijn jaszak of broekzak. Zit hij er toch nog redelijk warmpjes bij.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Laat je iPhone niet in de kou staan!! Koester hem (of haar?)

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Vrijdag was mijn iPhone 4s ook rond de 44% en hij was opeens uit en kreeg ik hem niet meer aan. Thuis aan de lader gehangen en hij stond ook nog rond 44% dus hij was volgens mij uitgegaan vanwege de koude.

 • Profielfoto
  janbergstra

  Dus niet mee met schaatsen, mijn iPhone? Toch mijn oude nokia van 7 jaar geleden maar eens opgeladen en een simkaartje voor gekocht.

 • Profielfoto
  Spooky.iphone

  Ach, ach…weer zo’n onzinnige test… In de praktijk is het duidelijk toch vaak anders.

  Dit weekend ben ik gaan trailrunnen bij -16°c. Het water in de zuigslang van mijn camelbak was na minder dan één km al bevroren. Mijn iPhone4, die ik in het borstzakje van de rugzak droeg (=netje), doorstond deze koude gewoon prima… Alleen de draadjes van de oortjes waren niet meer zo soepel.:)

  Mijn garmin gps horloge had trouwens meer last van de koude, en het lcd scherm had steeds enkele seconden nodig om te veranderen.
  Zal verder wel niet ontkennen dat m’n iPhone na afloop wel érg koud aanvoelde:)

 • Profielfoto
  iFlorens

  Ik heb afgelopen week mijn iPhone 4 met -15C ongeveer 20 minuten op het station gebruikt toen ik op een vervangende bus liep te wachten, en het enigste wat sloom was waren mijn vingers die een beetje zaten vastgevroren, mn iPhone had geen enkel probleem.

  Ik neem zulke onderzoeken niet altijd zo heel serieus:)

 • Profielfoto
  Bento

  Ik heb afgelopen week mijn iPhone 4 met -15C ongeveer 20 minuten op het station gebruikt toen ik op een vervangende bus liep te wachten, en het enigste wat sloom was waren mijn vingers die een beetje zaten vastgevroren, mn iPhone had geen enkel probleem.

  Ik neem zulke onderzoeken niet altijd zo heel serieus:)

  Dat was het enigste?

 • Profielfoto
  mvtk1990

  Ik heb afgelopen vrijdag een uur staan wachten op de bus in het open veld. Het enig wat ik merkte is dat de batterij van mn 4S sneller leeg was, maar verder geen problemen

 • Profielfoto
  Dustin24

  Met -20 haal ik mn handjes ook niet uit het broekzakkie dus mijn iPhone ook niet.

 • Profielfoto
  rdesign

  Tijdens het hardlopen eergisteravond (rond de -10 / -15 graden) kapte mijn iPhone er ook helemaal mee. Heb hem dan gewoon in mn hand, omdat hij in mn zak vervelend doet met mn koptelefoon tijdens ’t lopen. Pas thuis aan de lader werd hij weer ‘wakker’. Vreemd. Ga nu weer, dus ik ben benieuwd of hij -5 wel trekt:)

 • Profielfoto
  ottovds

  ik had graag mijn motorola defy in deze test gezien. Net die gekocht opdat ie tegen wat water en vooral stof kan. Maar de extreme kou, dat is misschien ook wel wat voor mij…

 • Profielfoto
  MartijnW

  Mijn 3GS hield er vandaag buiten ook plotseling mee op. Batterij was nog lang niet leeg. En ik stond nog in het zonnetje ook. Thuis even aan de oplader gehangen en na een kwartiertje ongeveer kon ik hem weer aanzetten. Batterij zat nog bijna op hetzelfde niveau als vlak voordat hij uitviel. Apart…

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik moet bekennen, het is wel fijn dat OMT het ons even vraagt, en dat de mensen dan even antwoord geven, zodat we het onderzoek dat men zeer zorgvuldig heeft uitgevoerd op basis van “totale verkeerde uitgangspunten en aannames” dit onderzoek kunnen weerleggen.
  Buitengewoon zinvol allemaal…………

 • Profielfoto
  Michelvz

  Na een uurtje skiën bij -10 tot -15 en de iPhone 4s in mijn jaszak kon ik een foto maken, maar daarna sprong de iPhone uit. Hij gaf aan dat de batterij leeg was . Eenmaal weer binnen en een beetje warmer startte hij weer op en gaf weer een normaal %batterij voorraad.

 • Profielfoto
  Strifer

  Ik heb er tijdens het skiën geen last van gehad. Toen was het toch behoorlijk koud. Ik moet wel zeggen dat het apparaat in mijn broekzak zit tijdens het skiën (op de fiets overigens ook) en dus zal het daar wel niet zo koud zijn. Aan de andere kant voelde het apparaat wel ijskoud aan.

  Afgelopen weekend was ik op een dichtgevroren plas en daar was het ook behoorlijk koud. Nogal wat wind ook. Ik heb gewoon foto’s kunnen maken en de iPhone geruime tijd bloot in de koud en wind gehad. Hierbij ook geen problemen. Het is geen 4s, maar een 4, dus wellicht dat die het wat langer kon volhouden;)

 • Profielfoto
  cerberusss

  @Kaygosselink de batterij is niet echt leeggelopen. Bij lagere temperaturen leveren de meeste batterijen gewoon een lagere spanning. Voor de iPhone lijkt het dan, dat de batterij leeg is. Wanneer de batterij weer warmer is, dan lijkt hij ook weer “vol”.

 • Profielfoto
  madcat

  Ik gebruik mijn iphone 4s hier in obertaurn, waar het de afgelopen week -20 was en de gevoels temeratuur (met wind) zelfs -30.
  Mijn iphone zat in mijn 1e laag, waarbij slechts een enkele laag goretex de iphone van weer en wind moest beschermen, maar hij functineerde gewoon prima, muziek,fotos, sms, telefoon en zelfs internet functioneerde prima.

  Ik ben erg benieuwd hoe ze dit gemeten hebben.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  ….werken bij de koude temperaturen van de afgelopen week.

  Temperaturen zijn nooit koud hoor, die zijn laag.

  IJskoud doorgaan met dat getroll! :thumbsdown:

 • Profielfoto
  fgd007

  Merkte wel dat bijv de foto app vaker freezed als t heel koud is. Die staat dan soms rustig 20 seconden op het diafragma plaatje vast…

 • Profielfoto
  Subutux

  Vorig weekend een dropping gedaan bij -13°C voor 5h. Geen enkel probleem ondervonden. (ook wel niet intensief gebruikt, enkel om het uur ongeveer te tijd bekeken)

 • Profielfoto
  veyske

  vorige week heel de week gaan skien, bij temperaturen van -10 tot -25, en niks van last ondervonden:-)

 • Profielfoto
  Joffreyv

  Ik ben onlangs met mijn nieuwe 4S naar Champery Zwitserland geweest met temperaturen van -16 graden en mijn toestel heeft daar toch geen last van gehad. Joffrey