Grote update iTunes Store later dit jaar?

19 reacties

Volgens 9to5Mac is de komst van OS X Mountain Lion niet de enige grote gebeurtenis die staat te wachten voor Apple’s desktop OS. Volgens de site zou later dit jaar ook de iTunes Store van een flinke update worden voorzien, waardoor het nog makkelijker wordt om content te vinden.

De iTunes Store is sinds 2009 niet meer aangepast. Toen kreeg de online winkel de strakke, schone look die nu zo bekend is. Echter, destijds lag de focus van Apple vooral op het verkopen van muziek. De laatste paar jaar is het aanbod flink uitgebreid met films televisieseries, boeken en natuurlijk ook de App Store.

In de tussentijd heeft Apple op elk van de gebieden waar ze content verkopen flinke concurrentie gekregen. Zo groeit muziekdienst Spotify gestaag en vooral in Amerika is Netflix voor vele gebruikers dé manier om televisieseries en films te consumeren. Ook het gebied van e-books is Apple nog steeds een dwerg vergelijken met de grootste online retailer van de wereld: Amazon. Met het nieuwe ontwerp van de iTunes Store wil Apple deze concurrentie beter het hoofd kunnen bieden.

Daarnaast is het volgens 9to5Mac aannemelijk dat Apple eveneens voor een betere winkelervaring wil zorgen middels apps. Nu is het namelijk zo dat er voor de App Store, de iTunes Store én de Apple Store zelf aparte apps zijn. Het gelijktrekken van deze Apple-winkelapplicaties zou geen overbodige luxe zijn.

Wanneer de nieuwe iTunes Store het licht gaat zien is niet duidelijk, maar gelijktijdig met een nieuwe versie van iTunes rond de herfst is aannemelijk, aangezien iTunes-gerelateerde aankondigingen meestal rond deze tijd in het jaar plaatsvinden.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Aidovive

  De kans is groot dat de iTunes applicatie onder Mountain Lion ook zal worden aangepast. Nu OSX en iOS nader tot elkaar komen zie ik het wel gebeuren dat er een VIDEO en MUZIEK applicatie voor OSX komt, net zoals in iOS. iTunes zal door Apple gekannibaliseerd gaan worden lijkt het. Met de komst van iCloud verliest iTunes zijn functie als hub. Dit geeft ruimte om de iTunes Store een ander gezicht te geven. Buiten de iTunes muziekspeler om.

 • Profielfoto
  koenvisser

  @Aidovive: In IOS zijn video en muziek gewoon nog twee aparte applicaties hoor.
  Plus, in iTunes kan je al video afspelen.

 • Profielfoto
  MacSjon

  @Koenvisser: dat is exact wat Aidovive zegt. Twee aparte applicaties voor audio en video zoals je dat ook ziet in iOS waar dit uit elkaar is getrokken (voorheen was dit 1).

 • Profielfoto
  morty

  Ik denk dat het puur esthetisch zal blijven. De werking van iTunes is perfect, stabiel en een perfecte plek voor al je media, welke verdere aankopen in de store doet verhogen. Ik zit in ieder geval niet te wachten op gesplitste apps.

  De grote overhaul zal ook wel enige technische vooruitgangen kennen. De resoluties van itunes lopen wel achter op wat mogelijk is, zeker gezien de richting die ze willen inslaan met 300dpi en hoger.

  Het zou ook een overbodige luxe zijn om gewoon sd weg te gooien als prijspunt en de hd variant voor de lagere prijs aan te bieden. Het is tegenwoordig noodzakelijk om hd te hebben, niet meer premium dus die prijsplaatsing mag ook weg!

 • Profielfoto
  JTD

  Ik zit in ieder geval niet te wachten op gesplitste apps.

  Maar waar de consument op zit te wachten heeft Apple tegenwoordig aardig lak aan

 • Profielfoto
  martijnsch

  Ik denk dat Aidovive gelijk heeft.
  .
  Dat iTunes voor de desktop opgesplitst gaat worden in een Music en Movies app. En dan hebben beide een geïntegreerde Store.
  .
  En ik denk dat de iTunes Store app op iOS verdwijnt en dat er een Store geïntegreerd wordt in de Music en Movies app. Eigenlijk zoals de iBooks app nu al werkt.
  .
  En misschien wel daarop aanvullend een website waar alle stores samen komen. een soort webversie van iTunes (iCloud Store?). In plaats van de download knop kan je kiezen op welk apparaat het gedownload moet worden. En via de iCloud website zou je dan een aantal opties voor synchronisatie krijgen die je nu in iTunes ziet zoals het rangschikken van apps.
  .
  Ik zie het al helemaal voor me.

 • Profielfoto
  Mausy

  muziek = iTunes
  video = quicktime Player

  toch?

 • Profielfoto
  SunKeeper

  iTunes=QuickTime, met een leuke schil eromheen om je collecties te beheren.

  Zo is het vanaf het begin opgebouwd.

 • Profielfoto
  koen

  Het lijkt me dat dit te maken heeft met de TV applicatie waar Steve Jobs het over had vlak voor zijn dood.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Ik slit me aan bij Martijnsch. Berichten, Agenda, Notities, Mail, Muziek, Video’s, iBooks, Contacten, App Store en iTunes (Store). Het worden/zijn allemaal aparte Apps. Ook in OSX1 0.8 straks. Let maar op. Dit geeft Apple de ruimte hun store los van de iTunes muziek/video player verder uit te bouwen. iTunes zal niet meer verder gaan in zijn huidige vorm. Steve zei zelf al, we are going to demote the PC. iTunes is zijn huidige vorm is niet langer logisch. Het zal ‘slechts’ een winkel worden voor films en muziek. Zo zal de iBooks app zijn eigen store krijgen en de AppStore is ook een losse app. Het blijft vreemd dat je nu Apps koopt vanuit iTunes. Het heeft niks met elkaar te maken en iTunes is niet (meer) nodig om ze te installeren op je iDevices.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Prima dat jullie dat allemaal zo voor je zien, maar als je een iPhone wil blijven synchroniseren met je computer zul je dus verschillende programma’s moeten aanroepen als je nieuwe content erop wilt zetten.. Natuurlijk, de synchronisatie kan gewoon centraal geregeld worden, maar voor het downloaden van content heb je dus een programma voor muziek, een ander programma voor video’s, een programma voor apps en weer een ander programma voor je boeken.. Dan blijf je bezig zeg!

  Natuurlijk, PC-free iOS devices, maar dat willen een hoop mensen echt (nog) niet..

 • Profielfoto
  Aidovive

  @spacefreak Geef mij 1 reden waarom Apple zou willen dat je je iOS device nog aan je PC koppelt? Zoals @jtd al opmerkte; Apple heeft lak aan wat de consument wil. En dat onder het mom van; “vooruitgang betekent concessies doen”. Apple heeft al vaker de consument verbaasd. Denk aan het weglaten van een 3.5″ disk drive. Of FireWire weglaten uit de MacBooks. Overigens allemaal beslissingen die niet per definitie slecht hoeven te zijn. Innoveren betekent concessies doen en jezelf kannibaliseren, voordat een ander het doet.

  De volgende generatie iMacs en MacBooks zullen ook geen DVD-drive hebben. En ook daar zullen consumenten over ‘zeuren’. En ik denk wel dat er nog steeds via een kabel (of WiFi) gesynchroniseerd zal kunnen worden met de PC/Mac.

  Maar Apple zal de consument verder pushen gebruik te gaan moeten maken van iCloud Synching. Daarmee heeft Apple de consument verder in zijn eco-systeem en dus zijn ‘macht’.

 • Profielfoto
  Jan G

  Een samensmelting tussen de MacApp store en de iOS app store lijkt me erg logisch

 • Profielfoto
  spacefreek

  @spacefreak Geef mij 1 reden waarom Apple zou willen dat je je iOS device nog aan je PC koppelt?

  Dat is niet mijn punt, ik snap best dat Apple wil dat iedereen PC-free gaat, en ook heus wel waarom. Maar mijn punt was juist:

  Dat willen een hoop mensen echt (nog) niet

  Dus eigenlijk de gewone man.

  Om dan op jouw opmerking in te gaan:
  Of Apple schijt heeft aan de gewone man? Ja, dat sowieso. Maar ik denk persoonlijk nog even niet op dit punt.
  Er zijn namelijk nog een hoop dingen niet ‘PC-free’ mogelijk. Neem bijvoorbeeld het automatisch downloaden van podcasts op je iPhone (via een ‘abonnement’): kan alleen op je mac en er moet gesynchroniseerd worden.. Apps die gedownload worden op iOS en op je mac gebackupt worden, moet via een synchronisatie.. Foto’s uit iPhoto toevoegen aan je iPhone? Synchroniseren maar..

  Of deze synchronisatie nu draadloos of niet is, het is niet PC free. Daarnaast is de snelheid van een draadloze synchronisatie om te huilen (zeker als je spreekt over enkele GB’s), voor mij ook een rede om niet draadloos te synchroniseren.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is natuurlijk onzin dat Apple geen rekening houdt met de gebruikers. Hoe beter alles werkt, hoe meer ze verdienen. Het verstandigste zou zijn één grote store voor alle producten: Alle producten uit huidige Apple Store, muziek, video, TV streams en boeken. Onder de naam Apple Store en te bereiken vanuit iTunes en één app op iPhone/iPod/iMac. Als je die opent een paar duidelijke buttons voor Apple hardware, muziek, video/films/TV en boeken. Dan wordt het gemak vergelijkbaar met Amazon en vanwege de directe toegankelijkheid nog handiger.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Ik denk dat er een grote store komt, en per Applicatie (iBooks, Muziek, Video etc) een ingang naar dat gedeelte in de winkel. Syncen met een draadje of wifi zal ongetwijfeld mogelijk blijven, maar is van ondergeschikt belang omdat iCloud die functionaliteit helemaal zal gaan overnemen.

 • Profielfoto
  bram91

  Nu iCloud er is en Mountain Lion er aan komt, is Apple bezig alles gelijk te trekken.

  Het zou daarom logisch zijn als er op de Mac ook een app Muziek en Video’s komt.
  Echter lijkt het me heel sterk dat Apple de naam iTunes zal laten vallen. Aangezien de naam zo bekend is. Vooral de naam iTunes Store.
  Ik ben daarom erg benieuwd hoe Apple dit gaat aanpakken.

 • Profielfoto
  morty

  Ik zie het echt niet gebeuren dat ze alles opsplitsen. Het is dan te ingewikkeld, bedenk ook eens aan de directory changes die je dan moet maken. Nu staat alles onder de muziek map, wellicht word dat dan media maar ik denk dat iTunes in zijn essentie blijft bestaan. De naam zelf is wellicht niet helemaal up to date meer maar daar is een mouw aan te passen.

  Denk maar eens na, mijn itunes folder is 1,5TB groot(staat ook op een aparte schijf) dit word dan helemaal op de schop gegooid om de apps te splitsen. Op de iphone en ipad kan ik het nog begrijpen om het te splitsen maar op de pc niet. Met iTunes zoals het nu is heb je gewoon een mediahub met store.

  Tevens is iTunes een begrip geworden in de “taal”. Net zoals ze nog steeds de iPod classic verkopen kunnen ze niet zomaar de stekker uit iets “legendarisch” trekken?

  Nu doet apple wel meer wat je niet zou verwachten maar dit is wel een hele stomme beslissing dan. Hoeveel geld zullen ze wel niet hebben uitgegeven aan het beslissen wat het nieuwe logo van itunes moet worden. daar zal toch wel menig vergadering over hebben gegaan.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Het App Store logo, en het (nieuwe) iTunes logo lijken erg op elkaar. Het iTunes logo kan dus makkelijk doorgaan als iTunes Store logo. Ik zie zeker wel een Muziek en Video app als losse programma’s in het verschiet. Welke functionaliteit wordt overgenomen vanaf iTunes naar de losse Muziek en Video App staat ze helemaal vrij. Het op de schop gaan van folders heeft niets te maken met het opsplitsen van de Apps. Het is slechts een schil aan de buitenkant die gewoon gebruik kan maken van de huidige folderstructuur.

  Je ziet ook al dat Apple aparte Apps op de iPhone/iPad heeft voor App Store, iTunes (Store), iBooks en iTunes U. Dit zullen ze zeker willen doortrekken naar OSX.