Duitse rechter legt verbod op iCloud [UPDATE]

38 reacties

Ja hoor, we hebben er weer één; een smeuïge rechtzaak omtrent patenten, tussen Motorola en Apple dit keer. Plaats van delict: Duitsland. Een Duitse rechter heeft een verbod opgelegd op iCloud en producten die hier gebruik van maken, zoals de iPad en iPhone.

Volgens Motorola heeft Apple een patent geschaad dat te maken heeft met de synchonisatie via internet. Dit relateert direct aan de manier waarop iCloud je bestanden, contacten, documenten en muziek opslaat op de servers bij Apple. Het is de derde overwinning voor Motorola tegen Apple in Duitsland. Volgens het patentblog Foss Patents gaat het verbod niet direct in en kan er nog een beroep aangetekend worden. De schending kan daarnaast makkelijk en snel verholpen worden als Apple op korte termijn een technische aanpassing doorvoert.

Motorola kan ervoor kiezen om het verbod direct door te laten voeren, maar om dat voor elkaar te krijgen moet het bedrijf wel 100 miljoen dollar op tafel leggen. Motorola loopt hier dan wel een risico; wordt het verbod namelijk later afgewezen door een hogere rechter, dan is Motorola verplicht om een schadevergoeding te betalen aan Apple. Zolang het verbod nog niet is uitgesproken, mogen de producten van Apple nog gewoon worden verkocht in Duitsland.

Apple is vanochtend wel gesommeerd om de iPad 2 3G, de iPhone 4 en de iPhone 3GS uit de Duitse online Apple Store te verwijderen, aangezien deze apparaten inbreuk maken op het genoemde patent. De iPhone 4S mocht vooralsnog nog wel verkocht worden. Deze bevat een andere chipset dan de genoemde apparaten, waardoor deze buiten het patent valt. Lang heeft het stoppen van de verkoop overigens niet geduurd. Vanmiddag werd bekend dat de verkoop voorlopig door mag gaan, nadat Apple in beroep was gegaan tegen de uitspraak omdat Motorola geweigerd zou hebben om een redelijke licentiedeal met Apple te sluiten.

Reacties

38 reacties
 • Profielfoto
  iekozz

  Wat dan weer niet in het artikel staat is dat de producten niet mogen verkocht in de online store in Duitsland. Daar zijn ze inmiddels ook niet meer te krijgen.

  Ook zijn alleen de 3G iPad’s en de iPhone 3G en iPhone 4 verboden. De 4S niet. Voor een algemeen verkoopverbod moet Motorola als borg inderdaad 100 miljoen dollar betalen. Die volgens the Verge al betaald is. (http://www.theverge.com/apple/2012/2/3/2768114/apple-iphone-ipad-removal-germany).

 • Profielfoto
  Headphonez

  Eens kijken, 100 miljard tegen 100 miljoen… Uhmmm
  Ik kan me niet voorstellen dat 1 rechter even kan bepalen dat er ineens! Hoeveel miljoenen mensen geen iCloud meer hebben?
  Volgens mij is deze beste rechter geen Apple Lover:-P

  Spannend hoor! Ik hou het bijna niet meer! ;-D

 • Profielfoto
  spacefreek

  Trieste patentjes, maar goed, laat ze lekker schikken..

 • Profielfoto
  gykm

  Wat dan weer niet in het artikel staat is dat de producten niet mogen verkocht in de online store in Duitsland. Daar zijn ze inmiddels ook niet meer te krijgen.

  Dat heeft echter te maken met een geheel andere zaak. Wat de mogelijke consequenties zijn voor de huidige (overige) iOS producten is maar de vraag, wellicht het dichtknijpen van de toegang tot de iCloud services vanaf het Duitse grondgebied? Software matig zullen ze, naar verwachting, geen speciale update uitbrengen.

  Ach het blijft het zelfde liedje, op termijn zal Motorola Apple de mogelijkheid (moeten) bieden om een licentie af te nemen, indien de zaak niet door de hogere rechter weer een nieuwe richting in wordt geslingerd. Eeuwig voortdurende juridische schouwspelen.

 • Profielfoto
  Aidovive

  Apple is begonnen met deze nonsense. Ze krijgen een sigaar uit eigen doos gepresenteerd. Wie zijn de dupe? De consument. In en in triest dit.

 • Profielfoto
  ro_me

  Tja, mijn iPhone 4s kost niets voor niets 800 euro! Daar moet Apple alle rechtszaken van bekostigen omdat ze alles bij elkaar jatten!

 • Profielfoto
  wouwout

  UPDATE:
  Apple is gedwongen te stoppen met de verkoop van sommige iphones in de online store Duitsland, wegens inbreuk 3G/UMTS patenten
  .
  Citing a statement from Apple, Germany’s Deutsche Presse-Agentur news agency is now reporting that the company has pulled the iPhone 3G, the iPhone 3GS, and the iPhone 4 from its German online store, along with any 3G/UMTS-enabled iPads. The move appears to come in response not to today’s ruling, but to a decision issued in December, when Motorola won an injunction against Apple, on the grounds that its 3G/UMTS technology infringes upon one of Moto’s European patents. According to FOSS Patents, Apple presumably lost its appeal to the Karlsruhe Higher Regional Court, after Motorola sought to enforce the injunction.
  http://www.engadget.com/2012/02/03/motorola-wins-permanent-injunction-against-apples-icloud-in-ger/

 • Profielfoto
  Xcode

  De champagne kan dus vandaag uit de koelkast gehaald worden bij Google. En Samsung zal er ook niet om treuren. Vraag me trouwens af wie deze keten aan rechtszaken begonnen is: Apple, Google of Samsung.

 • Profielfoto
  ZCase

  Het voltooid deelwoord van schenden is geschonden.

 • Profielfoto
  Michiel de Vries

  En geschaad is het voltooid deelwoord van schaden.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Als ze die centen toch eens staken in productontwikkeling… Misschien moesten ze patenten een maximale geldigheid geven. Zeg anderhalf maal de ontwikkelingsduur waarbij aannemelijk moet worden gemaakt dat er intensief aan ontwikkeling gewerkt is. Zoiets en dan met een maximum na de eerste in productiename. Dan worden fabrikanten verplicht om snel hun geld te verdienen en zullen ze wachten met een goed idee (lees: product) op de markt te zetten aangezien dan de maximumtermijn start.

 • Profielfoto
  Vodka

  And boy have we patented it

  Niet genoeg Steve, niet genoeg.

 • Profielfoto
  spacefreek

  And boy have we patented it

  Niet genoeg Steve, niet genoeg.

  Dat ging enkel over multi-touch, maja, dat gebruikt ook iedereen..

 • Profielfoto
  717

  Gelukkig is Apple net overgegaan op andere chips, zodat de iPhone 4S en de iPad 2 gewoon verkocht kunnen blijven worden.

 • Profielfoto
  Moofnor

  De iPad 2 niet hoor…

  Koekje van eigen deed zullen we maar zeggen

 • Profielfoto
  wouwout

  wow zelfs op dit fanboy forum blijkt hoezeer het imago van Apple naar de kl*ten gaat. Zonde! Je komt moeilijk van een slecht imago af.

 • Profielfoto
  macmatters

  dan blijft MobileMe voorlopig voort bestaan ! ? !

 • Profielfoto
  R-Flow

  wow zelfs op dit fanboy forum blijkt hoezeer het imago van Apple naar de kl*ten gaat. Zonde! Je komt moeilijk van een slecht imago af.

  Persoonlijk ben ik wel van mening dat Samsung heel erg ver ging in het kopiëren van Apple’s iOS gebruikersomgeving en hardware design. Daar mag op een geven moment wel wat aan gedaan worden. Zelfs de stekkertjes van Samsung hadden op een gegeven moment exact hetzelfde platte design als dat van Apple.

 • Profielfoto
  iPredict

  Persoonlijk vind ik dat motorola zelf (en dit geldt ook voor samsung) hun imago omlaag hebben gedreven door een rechtzaak aan te vragen op elke scheet die gelaten wordt.
  Het is lang geleden dat deze bedrijven écht hebben geinniveerd. Overigens zijn veel van hun producten met nieuwe technologieen toevallig al uit vlak nadat er rumors ontstaan dat apple die technologieen wil gaan toepassen.
  Ga een lamp opnieuw uitvinden is mijn tip, of een stoel, of een auto of een gitaar maar niet dit slappe gedoe. Ze krijgen immers toch niet die sterke marktpositie waar ze op hopen.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Persoonlijk vind ik dat motorola zelf (en dit geldt ook voor samsung) hun imago omlaag hebben gedreven door een rechtzaak aan te vragen op elke scheet die gelaten wordt.
  Het is lang geleden dat deze bedrijven écht hebben geinniveerd. Overigens zijn veel van hun producten met nieuwe technologieen toevallig al uit vlak nadat er rumors ontstaan dat apple die technologieen wil gaan toepassen.
  Ga een lamp opnieuw uitvinden is mijn tip, of een stoel, of een auto of een gitaar maar niet dit slappe gedoe. Ze krijgen immers toch niet die sterke marktpositie waar ze op hopen.

  Dat doet Apple toch zelf ook?

 • Profielfoto
  macjante

  Fijn.

  Bedenk je iets waar de consument iets aan heeft,
  moet je eerst duizenden patenten checken.

  Leve de toekomst.;-)

  Hoera voor al jullie producenten.

  HOERA

 • Profielfoto
  Brombeer

  Het wordt wellicht eens tijd dat er -in elk geval voor Europa- een grens komt aan wat je kunt patenteren.
  Dat multinationals elke scheet die gelaten zou kunnen worden meteen patenteren kan op velerlei terreinen bijzonder kwalijk worden.
  De genetisch modificeerder Monsanto heeft bijvoorbeeld het gen waardoor varkens vet worden ontdekt. Ze willen dit patenteren, waardoor een boer die zijn varkens al generaties lang in zijn bedrijf heeft (dat kan dus eeuwen terug gaan) ineens in overtreding is omdat die beesten dat gen nou eenmaal ook hebben. Anders zijn het geen varkens.
  En dit is maar één voorbeeld.

 • Profielfoto
  SMTR

  De champagne kan dus vandaag uit de koelkast gehaald worden bij Google. En Samsung zal er ook niet om treuren. Vraag me trouwens af wie deze keten aan rechtszaken begonnen is: Apple, Google of Samsung.

  Apple is begonnen met deze nonsense. Ze krijgen een sigaar uit eigen doos gepresenteerd. Wie zijn de dupe? De consument. In en in triest dit.

  Nokia is begonnen….

  http://www.engadget.com/2009/10/29/nokia-vs-apple-the-in-depth-analysis/

 • Profielfoto
  Haike

  Ik voel me nergens de dupe van, doe het al sinds mijn eerste Apple in 1984 zonder icloud, en vind het prima om dat zo te houden…

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Totdat Apple het echt zat is en Google en Motorola overneemt gaat Apple zo nu en dan, of vaker met een legertje advocaten de rechtzaal in.

 • Profielfoto
  iPredict

  @Arthur345 mijn bronnen zijn enkel de nieuwssites en als ik die moet geloven gebeurt het veel vaker dat onze vrienden apple aanklagen ipv andersom.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Het wordt wellicht eens tijd dat er -in elk geval voor Europa- een grens komt aan wat je kunt patenteren.
  Dat multinationals elke scheet die gelaten zou kunnen worden meteen patenteren kan op velerlei terreinen bijzonder kwalijk worden.
  De genetisch modificeerder Monsanto heeft bijvoorbeeld het gen waardoor varkens vet worden ontdekt. Ze willen dit patenteren, waardoor een boer die zijn varkens al generaties lang in zijn bedrijf heeft (dat kan dus eeuwen terug gaan) ineens in overtreding is omdat die beesten dat gen nou eenmaal ook hebben. Anders zijn het geen varkens.
  En dit is maar één voorbeeld.

  Helemaal mee EENS! Als je op de hoogte bent van dit verhaal moet het je vast ook niet als een verrassing in de oren klinken dat Monsanto in de plantenwereld zelfs al zulke patenten hééft! Time to stop this rubbish once and for all!

 • Profielfoto
  Aidovive

  @Brombeer Precies. Daar zit het probleem ook. Je kunt niet ieder wisse wasje blijven patenteren. Een patent op ‘Slide to unlock’ bijvoorbeeld. Ik ben het wel met @R-Flow eens dat Samsung wel heel erg Apple heeft gekopieerd. Maar je kunt niet alles patenteren.

 • Profielfoto
  Aidovive

  @Haike Jij hebt vast ook nog een zwart-wit TV? Die doen het ook nog prima.
  Hiermee wil ik zeggen dat het besluit van de rechter wel degelijk consumenten treft. Het staat verdere innovatie in de weg. En daarbij is het belachelijk dat er geen iPad2 of iPhone kan worden gekocht in de winkels.

 • Profielfoto
  Haike

  @Haike Jij hebt vast ook nog een zwart-wit TV? Die doen het ook nog prima.
  Hiermee wil ik zeggen dat het besluit van de rechter wel degelijk consumenten treft. Het staat verdere innovatie in de weg. En daarbij is het belachelijk dat er geen iPad2 of iPhone kan worden gekocht in de winkels.

  Sterker nog… Ik heb helemaal geen TV, nooit gehad ook, die heb ook helemaal niet nodig om innovatief te zijn om klootzakken zoals Mon-Satan te bestrijden.

  Geen TV, geen iphone, ipod/pad sinds kort wel een MBP en ik leef nog steeds…

  Apple is helemaal niks,.. vergeleken bij gasten zoals Monsanto

 • Profielfoto
  District

  @Aidovive

  Ben het zeer met je eens, een deel van de patenten gaan echt werkelijk helemaal nergens over.

 • Profielfoto
  Haike

  @Haike Jij hebt vast ook nog een zwart-wit TV? Die doen het ook nog prima.
  Hiermee wil ik zeggen dat het besluit van de rechter wel degelijk consumenten treft. Het staat verdere innovatie in de weg. En daarbij is het belachelijk dat er geen iPad2 of iPhone kan worden gekocht in de winkels.

  Sterker nog… Ik heb niet eens een TV nooit gehad ook. Heb ik ook niet nodig om innovatief te zijn, of om te weten wat Monsanto uitvoert. Dat zie je namelijk niet op de TV, dat wil Monsanto namelijk helemaal niet. Die willen dat wij naar leuke kwisjes kijken, maar vooral dat wij niet op letten wat zij ondertussen uitspoken.. die hebben er totaal geen belang bij dat wie dan ook behalve zij zelf innovatief zijn…

  Apple is helemaal niks bij zo’n bedrijf als Monsanto…

  Dus geen TV, geen ipod/pad geen icloud en ik leef nog steeds…

 • Profielfoto
  Aidovive

  @Haike Je speelt vals want je hebt wel een computer EN internet. Je hebt dus wel degelijk baat gehad bij innovatie. Anders had je ook wellicht ook nooit van het bestaan van Monsanto geweten.

  Misschien moet je toch een TV kopen en Tegenlicht kijken van de VPRO. Daar is Monsanto gewoon aan de orde geweest. Maar dat weet je niet omdat je geen TV hebt. Overigens produceren Tv makers ook internet content.

 • Profielfoto
  Haike

  Ik wist al voor ik in 1984 aan mijn eerste Mac begon wat Monsanto uitspookte. Dat was lang voor de VPRO die uitzending over Monsanto maakte.

  De keuringsdienst van waarde heeft ook een uitzending gemaakt waarin Monsanto in voor kwam. Ik ben niet van deze wereld af, of zo, wat denk jij nou wel?

  Maar een camera laat alleen maar zien wat zij interessant vinden, maar wat er eventueel aan interessants daarnaast de camera gebeurt krijg jij dus niet te zien, en daar weet je dus niks vanaf, omdat je er niet over geïnformeerd bent, misschien zelfs omdat ze niet willen dat jij dat aan de weet komt. Heb je je dat wel eens gerealiseerd?

  En hoe weet jij zo stellig te beweren dat ik, omdat ik geen TV heb dat ik dus maar iets niet kan weten? Waar haal je dat vandaan? Je kent me niet, je hebt me nooit gesproken in r/l, kortom je handelt vanuit je vooronderstelling zonder het werkelijk ECHT te weten.

  Mijn ongevraagde advies, ga wat minder TV kijken, en leer te leven en na te denken, en vraag je af wie hier nu vals aan het spelen is. Om dingen aan de weet te komen heb ik die innovatie van jou niet nodig. Dat het prachtige technieken zijn behoeft geen discussie. Maar zo als met alles; je kunt er mee manipuleren. Dat kan Monsanto, dat kan Apple, dat kan die cameraman. Blijft over: zelf rondkijken.

 • Profielfoto
  Aidovive

  TV kijken, radio luisteren, discussiëren en kranten lezen, alles helpt mee aan het zelf nadenken. Daar hoeft de TV de deur niet voor uit. Daar zit overigens ook een knop op. De TV is een prima innovatie, evenals internet en producten die Apple maakt. Het verbieden ervan vind ik censuur.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het wordt wellicht eens tijd dat er -in elk geval voor Europa- een grens komt aan wat je kunt patenteren.

  In Europa zijn de patentrechten gemiddeld al een stuk strenger dan in Amerika (waar zo’n beetje alles gepatenteerd kan worden) maar het verschilt per land. Uitgerekend Nederland blijkt binnen de EU de meeste aanvragen te hebben ingediend en pleit voor een uniform systeem.

 • Profielfoto
  Haike

  Het verbieden ervan vind ik censuur.

  Volgens mij heb ik daar ook helemaal niks over geschreven, laat staan willen suggereren. Ik ben daar ook helemaal geen voorstander van verbieden. Iedereen moet voor zichzelf weten wat hij wel of niet aanschaft.

  Maar omgekeerd ook, als een ander gaat beweren dat het goed voor mij is als ik een TV aanschaf, en ik niet vrij ben om op eigen wijze informatie te vergaren, is dat ook een vorm van censuur.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Inderdaad