Delftse Student onderzocht ARM voor OS X

15 reacties

Tristan Schaap was tot eind 2010 student aan de Technische Universiteit in Delft, waar hij ‘Computer Science’ studeerde. Zijn stage deed hij op de CoreOS-afdeling van Apple in Cupertino. Daar heeft hij een geheimzinnig hardware-gerelateerd onderzoek voor Mac OS X gedaan. Op Tristan’s bachelor-scriptie, waarin hij zijn onderzoek beschrijft, rustte een embargo, maar nu dit is opgeheven weten we waar hij precies aan werkte.

Uit de scriptie van Tristan blijkt dat hij onderzocht heeft of Mac OS X ook met andere soorten processors aangestuurd kan worden dan die van Intel. Specifiek ging het om processors met ARM-architectuur. ARM vormt bijvoorbeeld de basis van Apple’s A-chips in iOS-apparaten. In de scriptie valt te lezen dat het gelukt is om bepaalde processen van Mac OS X door ARM-chips te laten uitvoeren. Er is volgens Tristan echter nog veel werk nodig om het OS moeiteloos te laten werken op een Mac met ARM-architectuur. Zo moet de L2-cache aangepast worden en zouden drivers en programma’s, zowel van Apple als andere makers, herschreven moeten worden.

Eerder doken al geruchten op dat het huwelijk tussen Apple en Intel wellicht niet voor eeuwig zou zijn. De scriptie van Tristan hoeft echter geen bewijs te zijn dat het bedrijf daadwerkelijk op zoek is naar andere chipfabrikanten voor Mac’s. Apple kan het gebruik van ARM-chips ook zien als back-up of drukmiddel voor het geval de ontwikkeling bij Intel niet snel genoeg gaat. Daarmee zou een geschiedenis zich herhalen. In 2001 bracht Apple Mac OS X uit voor IBM’s PowerPC-processor. In het geheim werd het systeem van begin af aan echter ook ontwikkeld voor Intel-processors ‘just in case’, zo bleek in 2005 toen Apple de switch naar Intel aankondigde.

Er kan echter nog een andere reden zijn waarom Tristan aan zijn ARM-klus gezet is. Onlangs bleek immers nog uit het boek Inside Apple dat het bedrijf nieuwe medewerkers vaak op zogenaamde dummie-projecten zet om te achterhalen of ze hun mond kunnen houden. Mocht dit bij Tristan ook het geval zijn geweest, dan lijkt hij voor zijn mondje-dicht-examen geslaagd te zijn. Volgens zijn LinkedIn profiel staat hij inmiddels namelijk op de loonlijst bij Apple.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  spacefreek

  Hoeveel zuiniger zijn ARM processors eigenlijk t.o.v. de laptop-processors van Intel? Want daar zou wel een groot voordeel kunnen liggen (mocht dit een noemenswaardig verschil zijn), zeker voor producten als de MBA.

  En wordt een grafische kaart dan ook overbodig? Scheelt ook weer aardig (een geheel component)..

 • Profielfoto
  So Klear

  Ik heb eigenlijk geen idee hoe krachtig die ARM Chips zijn. Iemand enig idee?

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik heb eigenlijk geen idee hoe krachtig die ARM Chips zijn. Iemand enig idee?

  Als we de geruchten mogen geloven wordt de A6 (quad core) krachtig genoeg om een 2048×1536 scherm (iPad 3) zonder haperingen (Apple style) aan te kunnen sturen, ook tijdens flinke (grafische) applicaties. Maar om daar een geekbench score aan te hangen is nu nog lastig, laat staan hoe het gaat presteren als OS X ineens gedraaid moet worden..

 • Profielfoto
  iPredict

  Ik denk dat een A6 processor krachtig genoeg zal zijn voor alledaags werk op een simpele mac, als we kijken naar de prestaties van de A5 in de iPhone en iPad.
  .
  But why?! Intels opkomende Ivy Bridge presteert fantastisch, en is nog een stuk efficienter in stroomverbruik vergeleken bij Sandy Bridge…

 • Profielfoto
  Chillie

  Heerlijk die presentatie. Wat was hij daar toch goed in!

 • Profielfoto
  R-Flow

  Ik snap het onderzoek niet helemaal… Apple claimt zelf dat OS X dusdanig geschreven is dat het processor architectuur onafhankelijk was. Dat de CoreOS op ARM kan draaien was toch ook al lang bekend? iOS = OS X en draait op ARM-gebaseerde iDevices.

  Dateert het onderzoek van voor 2007 of zo?

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Een CPU die een OS ‘aanstuurt’…. Zal wel ‘mooi’ journalistiek taalgebruik zijn maar technisch is dat toch wel erg grote kolder…

 • Profielfoto
  DaveFlash

  is dit een grapje? Tristan Schaap, da’s toch geen echte naam? of wel? Béééhhh:lol:

 • Profielfoto
  kumi83

  @DaveFlash. Waarom zou het geen echte naam zijn? Ken genoeg mensen met Schaap als achternaam:wink:

 • Profielfoto
  2eSteve

  Klinkt logisch: IOS is qua structuur bijna hetzelfde als os x, en iOS draait op ARM.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @DaveFlash. Waarom zou het geen echte naam zijn? Ken genoeg mensen met Schaap als achternaam:wink:

  ± 70 in het Rotterdamse telefoonboek, en geen één die Béééhhh heet…

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Lijkt me sterk dat ze een stagiair aan een ultrageheim onderzoek laten werken (het moet wel geheim zijn, anders wordt Intel boos).

  Geen OSX op ARM dus..

 • Profielfoto
  Dagaloni

  Dat zou ik zo graag willen hè! Stage lopen bij Apple ☺

 • Profielfoto
  hifi

  @Thomas waarom kan een stagair dat niet? Die mensen zijn vaak nog meer gedreven omdat ze weten dat hun diploma er aan vast hangt en een leuke extra. Ik denk dat we dit alleen maar kunnen aanmoedigen zulke techneuten.

 • Profielfoto
  tonnert

  Mac OS X werd niet alleen in het geheim ontwikkeld voor Intel processoren, het is er op geboren; toen het nog Rhapsody heette (en daarvoor OpenSTEP/NeXTSTEP). De voorloper van OS X is ooit op dezelfde Motorola chips geboren als het klassieke Mac OS, de 68K serie. De port naar PowerPC is naast de ontwikkeling op Intel chips gebeurd. Alleen heeft Apple nooit willen toegeven dat OS X ook gewoon onderhouden werd op Intel omgevingen.

  Maar goed, bouwen en onderhouden op een architectuur is 1, het laten performen en gebruikersklaar maken van een OS op een andere architectuur is 2.

  Ben benieuwd of Apple de ballen heeft om een consumentenplatform opnieuw van CPU te laten wisselen; hoe zou de x86 emulatie inmiddels performen op de ARM architectuur? Helaas is Transitive (de maker van Rosetta, de PowerPC ‘emulator’ die Apple in Leopard en Snow Leopard bouwde om oude applicaties te draaien op Intel Macs) een paar jaar geleden overgenomen door IBM lees ik zojuist, waar zou Alasdair Rawsthorne (de oprichter van Transitive) zich tegenwoordig mee bezig houden?