Apple wil nóg dunner toetsenbord

68 reacties

Als je maar lang genoeg met Apple computers werkt, komen er vanzelf sentimentele gevoelens opborrelen bij het zien of horen van een oude Mac. Zo kan ik bijvoorbeeld nog altijd genieten van het geluid dat het toetsenbord van de Macintosh Plus uit 1986 maakte. Elke toets moest behoorlijk hard ingedrukt worden en veerde met een prachtig ‘ploink’-geluid weer terug. Ja ja, typen was toen nog hard werk!

Eigenlijk is er sinds de beginjaren van het Mac-toetsenbord weinig veranderd aan de techniek. De toetsen zijn platter geworden, de behuizing dunner maar het systeem onder de toetsen is nog identiek aan dat van de eerste Apple computers. Bij de meeste toetsenborden zit onder iedere toets een schaarmechanisme met een veer die de toets terugduwt. Door een knop in te drukken duw je de veer en de ‘schaar’ naar beneden en wordt er een verbinding gemaakt.

Inmiddels vindt Apple het blijkbaar tijd om deze ietwat ouderwetse techniek ten grave te dragen. In een patent-aanvraag heeft het bedrijf een aantal nieuwe technieken beschreven waarbij het indrukken van een toets nog net zo voelt als nu, maar waarbij het totale toetsenbord minder ruimte in beslag neemt.

De aanvraag beschrijft een aantal methodes waarbij er een soort hefboom onder de toetsen zit in plaats van een schaarvormig en een veer. Door een toets in te drukken maakt de hefboom contact met een onderdeel en wordt de aanslag doorgegeven aan de computer. Het grote voordeel van deze methode is dat er minder ruimte onder de toetsen nodig is én dat toetsen minder diep ingedrukt hoeven te worden.

Het grote voordeel van de nieuwe techniek is dat toetsenborden nóg dunner kunnen worden. Door de hefboomtechniek te gebruiken denkt Apple tussen 1,3 en 1,8 millimeter te kunnen besparen. Nu klinkt dat niet als veel, maar in deze tijd van flinterdunne MacBook Air’s telt elke millimeter. Dat was vroeger wel anders…

Reacties

68 reacties
 • Profielfoto
  Лукас

  Ik vind de beschrijving nogal vaag, wordt er niet echt wijzer van.. Bovendien, ’t huidige toetsenplankje is al dun zat.;)

 • Profielfoto
  spacefreek

  Lijkt me weer een stukje beter, de toetsenborden van Apple zijn sowieso al super. Elke keer als ik weer zo’n kantoor toetsenbord gebruik erger ik me er kapot aan:

 • Profielfoto
  Bento

  …denkt Apple tussen 1,3 en 1,8 millimeter te kunnen besparen.

  Dat is mooi, daar kan ik dan mooi drie extra boekenkasten kwijt.
  Wat is dit voor onzin? In het gunstigste geval wordt er 1,8 mm bespaard. Wie schiet daar iets mee op dan?

 • Profielfoto
  LucM

  Vind de feedback van de huidige toetsenborden van Apple juist zo fijn, hoop niet dat dat ook veel minder wordt..

 • Profielfoto
  sunapple

  Ja prachtig dat geluid van de Plus zijn toetsenbord:) Ik ben benieuwd of we de aanvraag ook terugzien in een product, iets dat niet al te vaak gebeurt helaas (doe mij bijvoorbeeld maar een iPod dock met vorm-herkenning :D)

 • Profielfoto
  Lodewijk

  Dat is mooi, daar kan ik dan mooi drie extra boekenkasten kwijt.
  Wat is dit voor onzin? In het gunstigste geval wordt er 1,8 mm bespaard. Wie schiet daar iets mee op dan?

  Ik vind dit een beetje een ongenuanceerde uitspraak aangezien met de huidige trend in de technologie een beetje CPU of flash chip hier in de buurt van komt. Ik bedoel dan de chips zelf, zonder de behuizing of printplaten.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Ik gebruik elke dag een Das Keyboard. Totaal niet dun, maar het gaat mij om het gevoel van de toetsen en het geluid wat ze maken. Wat dat betreft vind ik de Apple toetsenborden niet veel soeps. Ze zien er mooi uit, maar dat is het dan. Mooi als ze dit in de MacBook Air gooien maar van mij mogen ze het 2004 model Apple Keyboard terug halen!:lol:

 • Profielfoto
  soulutions

  1,3 tot 1,8mm kan juist heel veel schelen qua ontwerp. Mensen die dat niet begrijpen, dienen ook niet te reageren.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  1,3 tot 1,8mm kan juist heel veel schelen qua ontwerp.

  Leuk en aardig, maar bij mij gaat her erom dat het toetsenbord fijn typt, niet dat het er goed uitziet. Laat Apple dit ding eerst maar eens maken, dan test ik ‘m wel eens in de winkel en geef ik een verder oordeel.

 • Profielfoto
  jesper211232

  AWESOME! OMG! een wereld wonder er word 1,3mm bespaart….

  maar dan een dunner HDD ik denk dat naar mee ruimte te halen valt.

 • Profielfoto
  Bodevinaat

  Niets kan op tegen het ultieme übertoetsenbord van de PS/2 van IBM. Klikkende responsieve toetsen met een ultiem gevoel en een duidelijk klik op het moment van contact. De zielloze plankjes met die als dood vlees aanvoelende neopreen toetsjes zijn Apple onwaardig.

  Ik pleit voor lekker typende toetsenborden. Niet voor toetsenborden waar alleen een estheet een woody van krijgt.

 • Profielfoto
  Bento

  Dat is mooi, daar kan ik dan mooi drie extra boekenkasten kwijt.
  Wat is dit voor onzin? In het gunstigste geval wordt er 1,8 mm bespaard. Wie schiet daar iets mee op dan?

  ……met de huidige trend in de technologie een beetje CPU of flash chip hier in de buurt van komt. Ik bedoel dan de chips zelf, zonder de behuizing of printplaten.

  Ik begrijp echt niet wat je bedoelt. Wat heeft een toetsenbord met een CPU of chip te maken?

  1,3 tot 1,8mm kan juist heel veel schelen qua ontwerp. Mensen die dat niet begrijpen, dienen ook niet te reageren.

  Als er iets niet interessant is aan een toetsenbord is het wel het ontwerp. Mensen die anders beweren sporen niet.

 • Profielfoto
  kerelvent

  In het bericht van Apple Insider wordt geschreven over mogelijke andere en voorheen onmogelijke materialen voor een toetsenbord als ‘polished meteorite’.
  .
  Polished meteorite!
  .
  Ik wil een toetsenbord van meteoriet! Ik wil het! DAT. IS. TOF!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Ik begrijp echt niet wat je bedoelt. Wat heeft een toetsenbord met een CPU of chip te maken?…

  Helemaal niks.
  Er gaan toch allemaal van die ijzeren stangetjes op en neer?

 • Profielfoto
  ppl69

  oprolbaar toetsenbord ?

 • Profielfoto
  Bento

  Dan liever dit

 • Profielfoto
  pim939

  Het kan nog Dunner

  Edit: net te laat.

 • Profielfoto
  Di May

  Ik gebruik elke dag een Das Keyboard…

  Ben effe gaan kijken naar Das Keyboard. Alleen afgaand op het beeld, kan ik me niet inbeelden dat dat aangenamer typen zou zijn dan op een Apple-plankje. Alleen al het uitzicht, God beware me als ’t ie thuis is.

 • Profielfoto
  madcat

  Ik heb altijd het Model M van IBM een erg fijn keyboard gevonden:

  Juist omdat het zo lekker klikte maar zonder dat je veel druk hoefte te zetten, heb deze nog altijd op zolder liggen!

  zo te horen kan het ook nog op een mac werken:
  http://www.youtube.com/watch?v=psjZzAC6dKI

 • Profielfoto
  ralphneeleman

  Fijn want ik heb nog zo,n oude maar hij doet het best goed

 • Profielfoto
  Dustin24

  @ppl69
  Dat bestaat al en is naar mijn inziens het stomste idee voor een toetsenbord ooit. Alleen mensen met reuma en scheve vingers kunnen daar normaal op typen. Je rolt hem uit maar hij blijft gewoon in zijn oprol-houding zitten. Kortom: type op een oprolbaar toetsenbord is alsof je met je handen in een slabak zit te graaien.

 • Profielfoto
  ro_me

  1,3 tot 1,8mm kan juist heel veel schelen qua ontwerp. Mensen die dat niet begrijpen, dienen ook niet te reageren.

  Qua ontwerp ja, niet qua functionaliteit! Als je dat niet begrijpt……mag je ook gewoon reageren hoor!

 • Profielfoto
  bugboy

  Lekker glad en dun… Het keyboard van de ZX81:grin:

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Hm… begrijp de insteek wel, maar waardeer taktiele feedback toch wel erg v/e keyboard.

 • Profielfoto
  Ouw

  @Bento Het dunste toetsenbord is inderdaad het door een laser op het werkvlak geprojecteerde toetsenbord. Zonder enig gevoel of ‘feedback’ en totaal ongeschikt voor blind tikken.
  Het gaat er niet alleen om dat die dingen steeds dunner moeten worden, het gaat ook om de kosten. De prijs van een computer staat onder permanente druk en dus ook de prijs van het bijbehorende toetsenbord. Daarbij is de kwaliteit, of beter gezegd de beleving van de gebruiker, ondergeschikt. Ik herinner me nog een grafische terminal van Tektronix. Een gevaarte met een speciale beeldbuis dat in een half verduisterde kamer stond opgesteld. Dat monster had een prijskaartje van, als ik het goed heb, 70.000 oude guldens. Voor die prijs kon er wel een fatsoenlijk toetsenbord vanaf. Sterker nog, het was het beste toetsenbord dat ik ooit ‘gevoeld’ heb. Wij zaten op een stoel voor dat ding, maar op een dag kwam er iemand een demonstratie geven. Het bleek een dwerg te zijn die staande begon te typen. Gelukkig kon ik mijn gezicht in de plooi houden.
  Het was een Tektronix 4010, zie http://en.wikipedia.org/wiki/Tektronix_4010

  En de typemachine van IBM met het befaamde bolletje had ook een sublieme aanslag, maar wie kent die machines nog.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Ik gebruik elke dag een Das Keyboard…

  Ben effe gaan kijken naar Das Keyboard. Alleen afgaand op het beeld, kan ik me niet inbeelden dat dat aangenamer typen zou zijn dan op een Apple-plankje. Alleen al het uitzicht, God beware me als ’t ie thuis is.

  Probeer eens een Model M toetsenbord uit (merk maakt niet uit, beste is waarschijnlijk de IBM). Na 5 minuten typen wil je niets anders meer.:lol:

 • Profielfoto
  wwgnr

  …denkt Apple tussen 1,3 en 1,8 millimeter te kunnen besparen.

  Dat is mooi, daar kan ik dan mooi drie extra boekenkasten kwijt.
  Wat is dit voor onzin? In het gunstigste geval wordt er 1,8 mm bespaard. Wie schiet daar iets mee op dan?

  Met zo’n instelling kan je het best de hele dag in je bed blijven liggen, daar schiet de wereld sowieso niets mee op.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik heb iets met dat Siemens-toetsenbord, dat je vaak in ziekenhuizen ziet. Kan er zo gauw geen foto van vinden.

  Overigens had het toetsenbord mij de Mac Plus ook een numeriek deel. Ik ben begonnen met een Mac ED (de 512K versie van de Mac Plus) en die had ook een numeriek toetsenbord. De voorloper 512K had het afgebeelde toetsenbord.

 • Profielfoto
  Steven Paul

  Ik vind het huidige toetsenbord van apple (bij de iMac) mét numeriek gedeelte erg prettig.. en mooi!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Apple gaat zich druk maken om een dunner toetsenbord. Geeft de concurrentie tenminste de tijd om lekker op ze in te (blijven) lopen.:-)

 • Profielfoto
  Tempest

  …denkt Apple tussen 1,3 en 1,8 millimeter te kunnen besparen.

  Dat is mooi, daar kan ik dan mooi drie extra boekenkasten kwijt.
  Wat is dit voor onzin? In het gunstigste geval wordt er 1,8 mm bespaard. Wie schiet daar iets mee op dan?

  Met zo’n instelling kan je het best de hele dag in je bed blijven liggen, daar schiet de wereld sowieso niets mee op.

  Eindelijk iemand die het zegt. Een aantal OMT-leden is de laatste tijd zo negatief tegenover alles dat voorbij komt, dat het voor de rest gewoonweg irritant wordt. Een kritische blik is goed, maar alles afbreken en ronduit grof zijn gaat te ver.

 • Profielfoto
  JeveStobs

  Ik verbaas me over de soms wat felle reacties, het blijft toch een kwestie van smaak;)

 • Profielfoto
  Minoe

  ik werk nu sinds 2 jaar op een iMac en In verhouding tot het toetsenbord van mijn iMac lijkt het toetsenbord van de HP wel uit de middeleeuwen te komen ( net als de PC zelf trouwens ) met die dikke lompe toetsen er op en zeker op gebied van het gebruiksgemak – doe mij maar een toetsenbord van Apple graag

 • Profielfoto
  Froggle

  Kennen we nog die Commodore Amiga’s waarbij de computer in het toetsenbord zat:

  Toch vind ik zoals Apple het nu doet, de voornaamste hardware in het beeldscherm integreren een betere optie.

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Minoe, lekker makkelijk ook, een 4 jaar oude HP met een gloednieuwe iMac vergelijken. Vergelijk maar eens de nieuwste iMac met een PC van 1300 euro die Windows 7 draait, denk dat je bijna schrikt hoe soepel en snel Windows draait (zelfs in vergelijking met de Mac).

 • Profielfoto
  Dennix

  Het enige toetsenbord waar ik de minst moeie vingers en polsen van krijg is het (jawel) Micro$oft Natural Keyboard. Ja, ik heb een hekel aan ’t bedrijf en ja, ’t toetsenbord ziet er niet uit en ja, ’t is net zo dun als een flinke bijbel maar

  het is het enige toetsenbord dat ik ken dat niet alleen je polsen zijwaarts (lateraal) in natuurlijke anatomische stand laat staan maar ook in hoogte (flexie): zó comfortabel om je polsen/handen naar beneden te laten hangen ipv omhoog tegen de toetsen op. Dáár zou Apple wat mee moeten doen.

 • Profielfoto
  Bento

  Eindelijk iemand die het zegt. Een aantal OMT-leden is de laatste tijd zo negatief tegenover alles dat voorbij komt, dat het voor de rest gewoonweg irritant wordt. Een kritische blik is goed, maar alles afbreken en ronduit grof zijn gaat te ver.

  Huilie huilie.

 • Profielfoto
  JTD

  Eindelijk iemand die het zegt. Een aantal OMT-leden is de laatste tijd zo negatief tegenover alles dat voorbij komt, dat het voor de rest gewoonweg irritant wordt. Een kritische blik is goed, maar alles afbreken en ronduit grof zijn gaat te ver.

  Als er dit in het artikel staat:

  Inmiddels vindt Apple het blijkbaar tijd om deze ietwat ouderwetse techniek ten grave te dragen. In een patent-aanvraag heeft het bedrijf een aantal nieuwe technieken beschreven waarbij het indrukken van een toets nog net zo voelt als nu, maar waarbij het totale toetsenbord minder ruimte in beslag neemt.

  En Bento maakt daar gekscherend een opmerking over (boekenkast etc) dan is dat een prima opmerking.
  Want…
  Wie o wie van de consumenten merkt die 1,8mm verschil in ruimte

 • Profielfoto
  blurryMotions

  Begrijp ik het nou verkeerd? Onder elke toets een schaarmechanisme? Bedoel je het metalen asje? Dat zit alleen nog maar onder toetsen die heel breed zijn en is bedoeld om de hele toets gelijkmatig in te drukken. Druk je links, dan zorgt dat asje ervoor dat rechts ook mee naar beneden gaat.
  Onder de gewone toetsen zit volgens mij een rubbertje of zoiets dat voor de veerkracht zorgt. Het contact wordt volgens mij gemaakt door twee met contactstrips bedrukte plastic velletjes die door een tussenlaagje van elkaar gescheiden worden zodat ze geen contact maken… ach jee waar hebben we het over…

  Ik ga weer eens wat nuttigs doen:-)

 • Profielfoto
  iPredict

  Uitgaande van de dikte van de Air, is 1,8 millimeter behoorlijk veel. Het lijkt me een mooie stap richting voorop lopen, en dat is inmiddels nodig met al die net macbook airs die overal (asus..) verschijnen

 • Profielfoto
  essiw

  @blurryMotions
  Er zit een plastic schaarsysteem onder elke toets bij de dunne aluminium toetsenborden + dat rubbertje waar jij het over hebt. Bij de vorige toetsenborden zit idd alleen maar dat rubbertje.

 • Profielfoto
  Jesper

  Ik heb het dunner maken van gadgets nooit echt begrepen, tenminste niet als ik kijk naar de idioterie sinds de afgelopen 3 jaar. Heeft het soms iets te maken met het psychologische fenomeen dat dunne / slanke vrouwen aantrekkelijker gevonden worden?

 • Profielfoto
  msimons61

  Als je uitgaat van
  – een toetsenbord van 29 cm bij 12 cm bij 1 cm en
  – de gemiddelde afname in dikte van 1,3 en 1,8 mm is 1,55 mm.

  Voor het 1 cm dikke. toetsenbord heb je 348 cm3 grondstof nodig.
  Voor het dunnere toetsenbord heb je 294,06 cm3 grondstof nodig.

  Bij een productie van 5 miljoen MacBooks op jaarbasis scheelt je dat 269,7 m3 aan grondstof (vermoedelijk) aluminium.

  Met de grondstof die je overhoudt, kun je 917.159 extra toetsenborden maken.

  Als je vervolgens zoals Apple kennelijk heeft gedaan, grondstoffen ruim van te voren hebt vastgelegd, dan kun je dus meer producten maken bij een gelijk blijvende hoeveelheid grondstof.

  Dus de grondstof kosten per product gaan omlaag. Bij een gelijkblijvende prijs gaat de marge omhoog.

  Briljant.

 • Profielfoto
  Bento

  Als je uitgaat van
  – een toetsenbord van 29 cm bij 12 cm bij 1 cm en
  – de gemiddelde afname in dikte van 1,3 en 1,8 mm is 1,55 mm.

  Voor het 1 cm dikke. toetsenbord heb je 348 cm3 grondstof nodig.
  Voor het dunnere toetsenbord heb je 294,06 cm3 grondstof nodig.

  Bij een productie van 5 miljoen MacBooks op jaarbasis scheelt je dat 269,7 m3 aan grondstof (vermoedelijk) aluminium.

  Met de grondstof die je overhoudt, kun je 917.159 extra toetsenborden maken.

  Als je vervolgens zoals Apple kennelijk heeft gedaan, grondstoffen ruim van te voren hebt vastgelegd, dan kun je dus meer producten maken bij een gelijk blijvende hoeveelheid grondstof.

  Dus de grondstof kosten per product gaan omlaag. Bij een gelijkblijvende prijs gaat de marge omhoog.

  Briljant.

  Als ik zo’n toetsenbord wil kopen, moet ik dan zelf de grondstoffen meenemen?

 • Profielfoto
  essiw

  ^Jij wel.

 • Profielfoto
  Bento

  De kwestie hier is dat sommigen zo apple geil zijn dat ze dit verhaal alleen van de fabrikantzijde bekijken en voorbij gaan aan het feit dat de klant alleen maar een fijn werkbaar product wil en het totaal oninteressant vindt als er iemand twee mm dikte of vier kilo grondstoffen wint.

 • Profielfoto
  Tim H.

  Een toetsenbord moet vooral lekker typen en ook nog eens dat de toetsen makkelijk te vinden zijn.
  Zoals op mijn Olivetti Praxis 35 uit 1983.
  Ik kan op de meeste toetsenborden blind 180 aanslagen per minuut, maar op het aluminium plankje van mijn iMac lukt dat niet.
  Dat ziet er fraai uit, maar typisch een ontwerp waar de ontwerper niet van de gebruiker uitgaat maar van het design.
  Dit is het onderdeel waar ik het minst tevreden over ben. Hoewel het glimscherm ook een hoge irritatiefactor heeft.

 • Profielfoto
  Martinus

  Bento, denk je niet dat apple juist zijn succes te danken heeft door klantgericht te zijn? Denk je dat ze die strategie ineens terzijde schuiven als het dunner wordt? Het doel van een dergelijk bericht is om productinnovaties aan te merken, niet om een strategiewijziging aan te kondigen. Als je niet het vertrouwen in het merk hebt om te weten dat innovatie en gebruiksgemak samen kunnen gaan vraag ik me af wat je hier doet en hoe intelligent je bent.

  Wat een vreselijke negativiteit gooi je hier weer te grabbel, denk gewoon even na voordat je post man.

 • Profielfoto
  Bento

  Bento, denk je niet dat apple juist zijn succes te danken heeft door klantgericht te zijn? Denk je dat ze die strategie ineens terzijde schuiven als het dunner wordt? Het doel van een dergelijk bericht is om productinnovaties aan te merken, niet om een strategiewijziging aan te kondigen. Als je niet het vertrouwen in het merk hebt om te weten dat innovatie en gebruiksgemak samen kunnen gaan vraag ik me af wat je hier doet en hoe intelligent je bent.

  Wat een vreselijke negativiteit gooi je hier weer te grabbel, denk gewoon even na voordat je post man.

  Je hebt er werkelijk helemaal niks van begrepen.

 • Profielfoto
  koen

  Don’t feed the trolls. :sealed:

 • Profielfoto
  ocramarco

  Bento, denk je niet dat apple juist zijn succes te danken heeft door klantgericht te zijn? Denk je dat ze die strategie ineens terzijde schuiven als het dunner wordt? Het doel van een dergelijk bericht is om productinnovaties aan te merken, niet om een strategiewijziging aan te kondigen. Als je niet het vertrouwen in het merk hebt om te weten dat innovatie en gebruiksgemak samen kunnen gaan vraag ik me af wat je hier doet en hoe intelligent je bent.

  Dat zie jij verkeerd. Apple doet ons geloven dat een product goed is of fijn werkt dat is wat anders dan dat het daadwerkelijk zo is. Echt die muizen van apple daar springt de RSI spontaan van in je lichaam, niet mee te werken! Beedschermen van apple zijn standaard veel te laag zodat ver uit de meest gebruikers een boek eronder hebben liggen. En dan zijn ze klantgericht, no way! Ze luisteren helemaal niet naar de klant, ze lezen juist de klanten de les maar wel goed zodat iedereen het aanvaard. Zij brengen de standaard en niet andersom!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Na:

  In een patent-aanvraag heeft het bedrijf…

  Verloor ik mijn interesse ineens…:slant:

 • Profielfoto
  Martinus

  @ ocramarco

  Wat betreft de muizen heb je gelijk. Zowel de clitorale als de platgeslagen nieuwe variant is er hier dan ook nooit ingekomen. Dit heeft echter ook te maken met de onmogelijkheid om te pannen met dergelijke muizen.
  Beeldschermen nooit last van gehad en toetsenbord ook niet.

  Ga eens kijken naar de algehele gebruikservaring van het gemiddelde product en vergelijk dat eens met andere fabrikanten. Er is niemand die zo uitvoerig test hierop (en dit oordeel een dito waarde geeft) dan apple. Dat is waar ik het over heb. Geen gemiereneuk in de marge over incidentele niet geslaagde producten.

 • Profielfoto
  toineenzo

  Ze moeten een soort oprolbaar tietsenbord of een lazer toetsenbord majen!

 • Profielfoto
  JTD

  Bento, denk je niet dat apple juist zijn succes te danken heeft door klantgericht te zijn?

  Klantgericht zijn ze al een tijdje niet meer. Ze hebben hun producten inmiddels zo opgezet dat, als je eenmaal aan boord bent van de Appleschuit, dat je niet meer zonder kan. Daar is Apple nu. Apple bepaald hoe jij moet werken op hun producten. Dat is begonnen met de iMac van begin deze eeuw. Je weet weel, heel gedurfd zonder floppy. Dat was de eerste stunt van Steve in de richting van: Apple bepaald hoe en wat.

 • Profielfoto
  JTD

  Don\’t feed the trolls. :sealed:

  En sinds wanneer is men een troll als men kanttekeningen zet bij bepaalde zaken.
  Du moment er iemand een kritische noot laat horen over Apple krijgt die persoon de volle laag over zich heen van de fanboys.

 • Profielfoto
  koen

  Er is een verschil tussen een kritische noot (prima) en constant zeiken (trollen).

 • Profielfoto
  JTD

  Eens, en soms gaat Bento een beetje te ver (spelling bijv), maar al die halleluja verhalen en reacties hier lokken dat soms ook wel uit.
  Sommige mensen verdragen echt geen kritiek op ‘hun’ Apple.

 • Profielfoto
  Dustin24

  Die dikke toetsenborden zijn gewoon ergonomische nachtmerries, doet u mij die Apple keyboards maar gewoon.

 • Profielfoto
  peebeenl

  Hefboomprincipe voor een toetsenbord….hmmm. Nu nog een lintje gedoopt in inkt en we hebben een typemachine (of zoals het tegenwoordig heet een instantprinter)

 • Profielfoto
  Heijtink

  Het is verbazingwekkend hoe mensen in deze 3D wereld zo 1D kunnen denken. De ruimte die je bespaart 1.3-1,8 mm moet je natuurlijk wel maal lengte x breedte doen. Als je hele batterij 1,3-1,8 mm hoger kan zijn kun je er toch weer 15-20 extra accuzuur instoppen. Of extra isolatielaag over de processor etc.

  Het het hefboomtechniek doet mij denken aan, jawel, een eeuwen oude piano. Als je de toets indrukt gaat het hamertje omhoog en slaat tegen de corresponderende snaar.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ach…waar blijft de tijd….ploink ploink ploink……
  @Heijtink: geen accuzuur in mijn Macbook-batterij hoor….:ftim:…wat als ik ‘m scheef houd…?!

 • Profielfoto
  R-Flow

  Apple gaat zich druk maken om een dunner toetsenbord. Geeft de concurrentie tenminste de tijd om lekker op ze in te (blijven) lopen.:-)

  Jij denkt dat er maar één designer bij Apple in dienst is die zich maar met één ding tegelijk kan bezig houden?

  De kwestie hier is dat sommigen zo apple geil zijn dat ze dit verhaal alleen van de fabrikantzijde bekijken en voorbij gaan aan het feit dat de klant alleen maar een fijn werkbaar product wil en het totaal oninteressant vindt als er iemand twee mm dikte of vier kilo grondstoffen wint.

  Ondertussen ga jij voorbij aan het feit dat minder grondstoffen op termijn inhoud dat producten goedkoper worden of tenminste gelijk in prijs blijven. Iets dat wel degelijk interessant is voor de eindgebruiker.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Maar daar blijft weinig van heel als blijkt dat het produceren van steeds dunner spul op zich duurder is ondanks de minder grondstoffen en/of als blijkt dat door het aantrekkelijke design de verkoop stijgt. De een zorgt er dan voor dat goedkoper worden wel een heel kleine kans heeft en de ander zorgt ervoor dat de hoeveelheid grondstoffen juist meer worden.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  @R-Flow: En jij denkt dat de prijzen dan dalen?

  Nee hoor, gewoon allemaal extra winst voor Apple.

 • Profielfoto
  JTD

  Precies, iedereen die gelooft dat Apple dit doet om de prijs voor de consument te drukken moet ff wakker worden. Fanboy talk, wishfull thinking etc.

  Puur prestige van Apple: kijk eens wat wij kunnen en kijk eens hoe jij dat nodig hebt!

 • Profielfoto
  Appledude

  het magic keyboard is al dun zat

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Magic Keyboard?:sealed: