Apple past voorwaarden iBooks Author aan

12 reacties

Toen Apple vorige maand de app iBooks Author introduceerde ontving het al snel kritiek over de gebruiksvoorwaarden. Daarin stond dat Apple eigenaar zou worden van de gecreëerde content. Inmiddels zijn de voorwaarden aangepast: je blijft zelf de eigenaar van het boek en mag het ook op andere platforms aan bieden.

In de voorwaarden staat beschreven dat Apple alleen boeken met het formaat .iBooks zal verkopen in de iBookstore. Heb je net je magnum opus afgerond, maar wil je het op een ander platform tegen betaling aanbieden? Dan kan dat dus alleen als je het naar een ander formaat exporteert, zoals pdf. Alleen dan eist Apple geen deel van de inkomsten.

In de oude voorwaarden stond in sectie 2 het volgende:

B. Distribution of your Work. As a condition of this License and provided you are in compliance with its terms, your Work may be distributed as follows:
(i) if your Work is provided for free (at no charge), you may distribute the Work by any available means;


(ii) if your Work is provided for a fee (including as part of any subscription-based product or service), you may only distribute the Work through Apple and such distribution is subject to the following limitations and conditions: (a) you will be required to enter into a separate written agreement with Apple (or an Apple affiliate or subsidiary) before any commercial distribution of your Work may take place; and (b) Apple may determine for any reason and in its sole discretion not to select your Work for distribution.

Dit is in de nieuwe overeenkomst aangepast naar:

B. Distribution of Works Generated Using the iBooks Author Software. As a condition of this License and provided you are in compliance with its terms, works generated using iBooks Author may be distributed as follows:
(i) if the work is provided for free (at no charge), you may distribute it by any means;

(ii) if the work is provided for a fee (including as part of any subscription-based product or service) and includes files in the .ibooks format generated using iBooks Author, the work may only be distributed through Apple, and such distribution will be subject to a separate written agreement with Apple (or an Apple affiliate or subsidiary); provided, however, that this restriction will not apply to the content of the work when distributed in a form that does not include files in the .ibooks format generated using iBooks Author. You retain all your rights in the content of your works, and you may distribute such content by any means when it does not include files in the .ibooks format generated by iBooks Author.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Ricardo95

  Dat is mooi, dan kan mijn geplande boek mooi doorgaan!

 • Profielfoto
  Gheimans

  Ik zou m’n E-book gewoon een Sigil maken. Gratis software zonder bemoeienis van Apple.

 • Profielfoto
  NTG

  Een deel van je inkomsten afdragen aan Apple vind ik sowieso te ver gaan voor een iBook.

 • Profielfoto
  iJos

  @NTG Tenzij je via Apple’s verkoopkanaal je book kan verkopen, toch?

 • Profielfoto
  Buzz

  Opvallend dat je 36 MB moet downloaden voor alleen een nieuwe EULA.

 • Profielfoto
  Bento

  @NTG Tenzij je via Apple\’s verkoopkanaal je book kan verkopen, toch?

  Betalen schrijvers ook aan Bol.com?

 • Profielfoto
  quincyt

  @Bento: maar je maakt de boeken toch via software van Apple die gratis aangeboden wordt. Buiten dat om: je betaald voor je auto en daarnaast ook wegenbelasting voor gebruik van de wegen (infrastructuur). Dit is hetzelfde: je betaald om je boek te maken en de distributie (zie het als infrastructuur) ervan.

  Volledig terecht vind ik. Als je het gratis wilt distribueren (weliswaar zonder het interactieve van iBooks), kan je dus bij Bol.com terecht.

  Mensen willen tegenwoordig meer en meer voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.

 • Profielfoto
  Buzz

  @Bento: Wat denk je zelf? Uiteraard gaat er een gedeelte van de opbrengst van verkochte boeken naar de winkel (zoals bol.com) en de uitgever.

 • Profielfoto
  Bento

  Mensen willen tegenwoordig meer en meer voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.

  Jij ook toen je je school uitzocht?

 • Profielfoto
  quincyt

  @Bento: nee hoor, ik wilde zo min mogelijk reistijd…;)

  Maar de scholieren maken en distribueren de boeken toch niet? En de prijs van die boeken voor de grote uitgeverijen in Amerika is in al vast gezet op 15 dollar.

  So what’s your point?

 • Profielfoto
  Bento

  So what\’s your point?

  Dat je op school geen Nederlands hebt geleerd.

 • Profielfoto
  quincyt

  @Bento: en jij hebt blijkbaar nooit geleerd volwassen reacties te geven in een discussie.