Apple meer waard dan Google en Microsoft samen

28 reacties

Er lijkt geen einde te komen aan Apple’s dominantie op de aandelenmarkt. Het aandeel schoot gisteren met drie procent omhoog en is op het moment van schrijven $493,17 waard. Een historisch moment, want Apple is nu meer waard dan Google en Microsoft samen.

Met ‘meer waard’ wordt de marktkapitalisatie bedoeld, ofwel het aantaal uitstaande aandelen maal de gangbare aandelenprijs. Er staan bijna 1 miljard aandelen van Apple uit, wat een totaalwaarde geeft van ruim $456 miljard. Google en Microsoft zijn op dit moment respectievelijk $198,9 miljard en $256,7 miljard waard. Beide bedrijven zagen hun aandelen naar beneden zakken in de laatste maand.

Het aandeel van Google slankte af met 9% omdat de geprojecteerde winst niet werd gehaald en Microsoft’s aandeel zakte 6%, ondanks het wel halen van de geprojecteerde winsten. Apple haalde laatste kwartaal een recordwinst ter hoogte van $13,06 miljard. Apple is nog steeds het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Nummer twee (en voorheen rivaal als het ging om de eerste plaats) energiebedrijf Exxon Mobile is $402 miljard waard, een slordige $50 miljard minder dan Apple.

Analysten hebben inmiddels hun projecties wat betreft het aandeel van Apple bijgesteld en gokken op een maximum van $665 per aandeel voor het komende jaar. Het zou goed kunnen dat Apple op weg is om het eerste bedrijf te zijn dat over een tijdje 1 biljoen waard is. Denk daar eens over na; 1 biljoen.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Zucht.. Aandelen zijn puur speculatieve waarde. Leer dat nou eens. Apple is dus meer gebakken lucht waard dan Google + Microsoft. Dachten jullie nou echt dat Apple meer waard is dan een bedrijf dat de complete PC industrie (90%+ van de markt) of de complete zoekindustrie (80%+ van de markt) beheerst..? Zelfs de telefoonindustrie wordt meer beheerst door Samsung en Nokia dan Apple. Alleen op de mp3 speler markt zijn ze nr. 1

 • Profielfoto
  suzanne12

  Wauw!!! Amazing:)

 • Profielfoto
  Bramvt

  Goede reactie twentyeyes! Vind dit soort berichtgevingen er niet minder waar om, maar ze plaatsen hem wel in een iets realistischer, gerelativeerder perspectief.

 • Profielfoto
  100percentme

  en weer een slag voor Apple!!!!:crazy:

 • Profielfoto
  Appelsteel

  Dat is nog n’s een job’s hè Steve

 • Profielfoto
  Gfive

  Ah lekker voor mijn apple aandelen:-)

  @ twentyeyes,
  Als dit het geval is voor alle beursgenoteerde bedrijven, ook al is het speculatieve waarde, dan kan je juist wel zo’n vergelijking maken:-)

 • Profielfoto
  Thomas18NL

  Zucht.. Aandelen zijn puur speculatieve waarde. Leer dat nou eens. Apple is dus meer gebakken lucht waard dan Google + Microsoft. Dachten jullie nou echt dat Apple meer waard is dan een bedrijf dat de complete PC industrie (90%+ van de markt) of de complete zoekindustrie (80%+ van de markt) beheerst..? Zelfs de telefoonindustrie wordt meer beheerst door Samsung en Nokia dan Apple. Alleen op de mp3 speler markt zijn ze nr. 1

  Tsja, maar Apple maakt veel meer winst dan Samsung. MS beheert alleen 90% van de software, Apple +- 10% van de software+hardware. En dan ook nog de mp3 markt. 3 markten waarin ze bij de top 3 zitten. En ja, daarom denk ik inderdaad dat he meer waard is dan die andere bedrijven, kijk alleen al naar de winst.

 • Profielfoto
  janharke

  Tja, de markt bepaalt de waarde of je het nu leuk vindt of niet. Het is dus zeker realistisch. Overigens een leuk bericht. Ik ben Apple-gebruiker sinds 1985 en heb ook de moeilijke tijden meegemaakt. Echter, ik ben nooit afgunstig geweest op pc nerds als ik weer eens geconfronteerd werd met wijsneuzen die met verhitte gezichten hun windows rommelbakken voor afbraakprijzen aanschaften.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Stel dat een bedrijf Apple over zou willen nemen (haha), dan zou er toch echt ’n slordige $500 miljard neergelegd moeten worden, ’t zegt dus wel degelijk iets.

 • Profielfoto
  JR88

  Dit betekent dat Apple nu even groot is als België! (als het mogelijk is om marktkapitalisatie met BNP te vergelijken).
  Ik durf ook wel te stellen dat er meer mensen van Apple gehoord hebben dan van Nederland.

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Jullie snappen niet dat aandeel geen kapitaal is. Aandeel is een indicatie van de waardering die de markt heeft van jouw producten, uitgedrukt in liquide middelen (geld, voor de leek). Je kunt de marktbeheersing van bijvoorbeeld Microsoft niet uitdrukken in geld, dus zal het voor het normale volk lijken alsof Apple meer waard is, maar dat is dus zeker niet zo. Denk eens na hoeveel geld Apple ertegenaan zou moeten gooien om Microsoft uit de pc-markt te drukken. Juist, dat redden ze zelfs met hun huidige kapitaal niet.
  Overigens heb ik zelf een iPhone 4 en een Macbook Pro 15″ uit 2009. Vooral de Macbook is echt een prachtmachine, vergeleken met de meeste laptops, en OS X is ook heerlijk stabiel. De andere kant is wel dat Windows 7 echt een pracht OS is geworden dat net zo “it just works” is als OS X. Plug een obscure USB soundcard in, 20 seconden wachten en Windows update trekt de driver binnen via internet. Daarom vind ik verhalen over “verhitte nerds die hun windhoos bakken voor afbraakprijzen halen” ook wat flauw. Met de aankomende ultrabook golf worden de laptops ook mooier, van betere bouwkwaliteit, en beter gesupport. En dat is alleen maar goed! Immers, op de smartphone markt word Apple door Samsung “gedwongen” snel en goed te innoveren om voor te blijven. Idem op de laptop en OS markt. Alleen op tablet en mp3 speler gebied blijft Apple de keiharde nummer 1.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Zucht.. Aandelen zijn puur speculatieve waarde

  Ken jij ook waardes die niet speculatief zijn dan ? Als ‘de gek’ het ervoor geeft dan is het dat blijkbaar waard. Jij praat over aantallen verkochte units, de waarde hier gaat over Dollars, Euros.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Jullie snappen niet dat aandeel geen kapitaal is. Aandeel is een indicatie van de waardering die de markt heeft van jouw producten

  Nee, een aandeel is gedeelte (een aandeel dus) van het bedrijf (niet van de producten). Als aandelen gewaardeerd worden door de markt dan wordt daarmee het bedrijf gewaardeerd. Marktbheersing, aantallen zijn andere grootheden. Waardering is ALTIJD een indicatie.

 • Profielfoto
  javga

  bladiebla… Zoals Twentyeyes het al haarfijn uitlegt, het is lucht als het er op aan komt. (zie fin. crisis). En maakt dit Apple beter? Ik betwijfel het. Er loert eerder een groot gevaar dat er een soort luiheid of gemakzucht ontstaat waardoor innovatie wellicht minder vanzelfsprekend gaat worden. Dit soort berichten vind ik niet meteen goed nieuws in ieder geval. Kapitaal is goed, maar om nou de machtigste te moeten worden? Tja…

 • Profielfoto
  JR88

  Ik denk dat het niet zonder reden is dat Apple nu zo groot is, en dat dit nieuwsbericht gerechtvaardigd is. Apple-producten zijn op dit moment gewoon mateloos populair. Ik ken nauwelijks mensen die niet tenminste één iApparaat hebben. Wat we nu ook al enkele jaren zien is dat de computers steeds meer gekocht worden door “normale mensen” die dat tien jaar geleden absoluut niet gedaan hadden, maar nu, door positieve ervaringen met de andere apparaten, de dood van Steve Jobs en de uitgebreide media-aandacht van gedachten veranderen.
  Mijn verwachting is dat dit nog wel even zo door zal gaan, maar het succes gaat en ís Apple al parten aan het spelen. Sinds enkele jaren zijn er scheurtjes ontstaan (bijvoorbeeld de kritiek op de Chinese fabrieken, flash e.d.). Maar wat naar mijn mening de doorslag gaat geven voor een achteruitgang van Apple is dat mensen aan Apple-moeheid gaan leiden. In 2007 was het bezitten van een iPhone, zeker in Nederland, nog superexclusief. Nu heeft elke kassa- en plantsoenmedewerker er één, en je oma ook. Het is mensen eigen om hiertegen te gaan ageren en iets anders exclusiefs te vinden. Als ik nu Apple was, zou ik een soort super-iPhone maken die minstens twee keer zo duur is als de normale en veel betere specs heeft, en er bovendien anders uitziet. Dat zou nóg meer geld opleveren en bovendien de exclusiviteit wat terugbrengen. Anders gaat die teruggang snel komen!

 • Profielfoto
  iNicky

  Bij marktwaarde denk ik aan dat je het bedrijf voor dat bedrag zou kunnen kopen. Niemand heeft 500 miljard ergens in een hoek liggen, dus niemand zou 500 miljard kunnen geven om Apple te kopen. Daarmee is Apple onbetaalbaar geworden en heeft dit alles helemaal niets meer met markt of waarde te maken. Het meest onzinning is het natuurlijk om dit bedrag te vergelijken met wat er in een jaar tijd in een land wordt omgezet. Het slaat echt helemaal nergens op. Maar voor de cijfertjesgekken: Met de verkoop van Apple kunnen ruim 4 Griekenlanden gered worden, maar nog slecht een kwart van Italië.

 • Profielfoto
  Bento

  …aantaal uitstaande aandelen maal de gangbare aandelenprijs.

  Aantaal?
  En wat is nu weer een gangbare aandelenprijs? Gangbaar drukt een algemeenheid uit, een regelmaat. Een bedrijf wordt gewaardeerd tegen de regelmatig voorkomende beurskoers?Wat een gezwets weer. Als je vandaag een bedrijf op deze wijze wilt waarderen gebeurt dat over het algemeen tegen de slotkoers van gisteren. Als je ergens geen veratand van hebt, bericht er dan ook niet over. Stelletje lustsers!

 • Profielfoto
  Melle

  nondepietjes, ik heb mijn aandelen verkocht op 475… ik dacht dat de 500 grens nog niet voor de eerste maanden zou zijn… Maar dit alles maakt de 600 grens in 2012 bereiken een stuk bereikbaarder.

 • Profielfoto
  koen

  Grouphug!:heart:

 • Profielfoto
  wensink

  Twentyeyes hou je mond maar, apple is sws het beste bedrijf ooit kijk over 3 jaar nog maar eens

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  Ten eerste is het nogal laag om het op de man te spelen. Ten tweede, hoe stupide ben jij wel niet. Ik zei toch dat ik een Macbook pro 15″ en een iPhone 4 heb. Begrijpend lezen heet dat. Ik zei alleen dat Android en Windows niet het drama zijn dat hersenloze Apple rukkertjes als jij ervan maken.
  P.s. Veel plezier met in het bedrijfsleven werken. Op design en muziek na (2 mini-sectoren) gebruikt iedereen Windows vanwege Group Policies voor het managen van grote gebruikersgroepen e.d., al zal dat jou waarschijnlijk niks zeggen omdat je nog niet oud genoeg bent.

 • Profielfoto
  Spongebob

  ik vind die evolutie eerder ‘griezelig’ worden, hoor.

 • Profielfoto
  smacdab

  Hoeveel dividend is er uitgekeerd gedurende de succesjaren?

  Al Gore wel opties gehad?;-)

  Hierin schuilt het gevaar voor de ondergang van Apple tzt.: bestuurdersbelangen!

 • Profielfoto
  smacdab

  Twentyeyes, is er een alternatief voor Outlook? Ik geen bedrijf dat zonder werkt.
  Wel medewerkers die een ipad hebben.

 • Profielfoto
  smacdab

  Melle, koop/verkoop wat je begrijpt dan zit je altijd goed. Mooie winst. Je kunt ook met je winst weer instappen.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  De reactie van dennis999 lijkt me de meest verstandige. Je kunt alleen macht en kapitaal opbouwen door anderen een (in dit geval Chinese) poot uit te draaien. In dat perspectief plaats ik dit soort nieuws dan ook.

  Apple probeert alleen de beeldvorming voor hun eigen imago bij te schaven dan dat ze die mensen echt terwille zijn, anders zouden ze veel meer succes boeken dan ze nu doen. Dat heeft als positief resultaat: meer winst! Nou, hoera hoor …

 • Profielfoto
  Bento

  De enige reden dat apple groter is als belgië is omdat België opkomt voor rechten van de mens. Voor apple werken 12 jarige kinderen 16 uur per week in foxconn. Ik weet heus wel dat apple lang niet de enigste is, maar met een waarde van 493,17 euro kun je toch wel een wat fatsoenlijkere loon geven. Maar ja, net als MCdonnalds en vrijwel alle andere multinationals geven zei ***** om 3rde werelds landen. Maar nu moet ik niet alleen negatief over multinationals gaan spreken. Wij kopen deze soort goedkope producten, dus als multinationals dat niet doen gaan ze faillied. Word eens wakker, de wereld is groter dan Europa en Noord-Amerika.

  Is dit een poging om het wereldrecord taalfouten per vierkante centimeter te verbeteren?

 • Profielfoto
  JTD