Apple gaat luisteren naar aandeelhouders

20 reacties

Op de eerste aandeelhoudersvergadering na het overlijden van Steve Jobs is het duidelijk geworden dat er onder de leiding van Tim Cook een andere wind begint te waaien binnen het bedrijf. Nadat grootaandeelhouders meermalen tevergeefs hadden aangegeven een vinger in de pap te willen hebben in het benoemingsbeleid van bestuurders, is hun wens tijdens een aandeelhoudersvergadering gisteren in Cupertino door Tim Cook ingewilligd.

Aandeelhouders moeten over benoemingen geconsulteerd worden en alleen als een meerderheid van de aandeelhouders het eens is met een benoeming, dan mag iemand lid worden van de board of directors. Om meteen de daad bij het woord te voegen zijn tijdens dezelfde vergadering alle bestaande bestuurders door de aandeelhouders herkozen. Gore, Iger, Levinson, Campbell, Drexler, Jung en Sugar waren akkoord gegaan om vrijwillig af te treden wanneer ze geen meerderheid haalden.

De aandeelhouders waren ook benieuwd of Apple met plannen zou komen voor de $ 90 miljard cash die ze nog in een oude sok hebben zitten. Een leuk dividendje voor aandeelhouders? Het terugkopen van aandelen? Aankondigingen van acquisities in het mediawereldje? Helaas voor ons, maar Tim hield z’n kaken stevig op elkaar en liet alleen los dat Apple alle opties onderzoekt. Ondanks protesten voor de deur is een betere betaling van Chinese arbeiders is niet ter sprake gekomen.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Maxx1987

  Zo te horen willen aandeelhouders graag meer geld zien, met hun dividendjes, als ze geld willen verkopen ze toch hun aandelen:)
  Ik ben overigens benieuwd of alle leden van de board herkozen worden en ook wat Apple met die 90 Miljard gaat doen!

 • Profielfoto
  Zegveld

  Het einde van Apple is aandeelhouders meer inspraak geven. zij hebben geen gevoel voor een bedrijf, zij kiezen voor geld. We hebben toch gezien dat je niet iedereen Apple kan laten leiden.

 • Profielfoto
  Hans

  Zorgwekkend dat ze nu gaan doen wat Steve Jobs met grof geweld wilde tegenhouden. Zodra je beleggers de macht in handen geeft, gaat het snel bergafwaarts. Dan gaat kwantiteit al heel snel belangrijker worden dan kwaliteit.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Inderdaad.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Dan gaat kwantiteit al heel snel belangrijker worden dan kwaliteit.

  Zolang Apple dat in gedachten houdt mogen de aandeelhouders lekker overstappen op aandelen in Samsung of Google als ze het niet aanstaat. Maar de aandeelhouders begrijpen dat zelf ook zo onderhand wel hoor, zoals wij dat ook begrijpen..

 • Profielfoto
  Di May

  Zelf aandeelhouder van Apple zijnde lijkt me dat geen gezonde ontwikkeling. Steve Jobs was verre van perfect, maar hij had op een aantal domeinen wel een gefundeerde visie. Ik zie die niet graag weggevaagd worden.

 • Profielfoto
  RonMac

  Gevaarlijke ontwikkeling. Niet meer dan normaal in de rest van de wereld maar bij Apple stonden andere waarden in hoger aanzien dan het pure gelddenken van aandeelhouders. Ook geen goed nieuws voor de mensen in China die aan dit alles hebben bijgedragen. Goed in de gaten houden dus en als community er boven op blijven zitten.

 • Profielfoto
  macpro

  @spacefreek: aandeelhouders begrijpen niks.
  Die willen alleen snel geld zien.
  Dus hoe minder die te zeggen hebben, hoe beter.

  Wil je een bedrijf goed ontwikkelen, dan heb je tijd nodig en een lange termijn visie. En dat staat nou eenmaal haaks op de belangen van een aandeelhouder.

 • Profielfoto
  klonic

  Lijkt me heel dom, gelukkig klopt de kop niet. Apple heeft namelijk één wens van de aandeelhouders ingewilligd. Gezien het feit dat Steve Jobs die toch mr. Apple is (en logischerwijs dus het meest gepassioneerd met apple was/het was toch zijn kindje), is het niet zo gek dat deze wens is ingewilligd.

  Helaas denken aandeelhouders vaak niet langer dan een jaar vooruit.

 • Profielfoto
  DefCharlie

  De kop van het artikel luid: ” Apple gaat luisteren naar aandeelhouders”

  Ik zie dat als luisteren naar de wensen van aandeelhouders, ze het gevoel geven dat ze gehoord worden. Dus niet automatisch al hun grillige wensen inwilligen.

 • Profielfoto
  Simlock

  Ah! Het begin van het einde is begonnen, hele foute zet Tim. Jammer.

 • Profielfoto
  Simlock

  Volgens mij moet Tim de biografie van Steve nog lezen om beter te vegrijpen waar Apple over gaat, en waardoor het bijna te gronde ging.

 • Profielfoto
  Elger

  Alles in me zegt dat dit een slechte zaak is… alsof er geen vertrouwen meer is en dus de aandeelhouders nu allerlei goede/slechte mensen kunnen aanstellen die hun dansje doen.

 • Profielfoto
  peterfoliant

  Zal wel met Tim’s bezoek aan Goldman Sachs te maken hebben. Die willen vast Apple zo snel mogelijk leegzuigen.

 • Profielfoto
  Di May

  Ik hoop dat sites als deze door de Apple-mensen in de gaten houden en reacties als deze van mij lezen en rapporteren.

  Ik ben namelijk, als decennia-lange Apple-adept en -consument, lang niet zo gelukkig met de gang van zaken nu met démarche van onze vriend Tim Cook. Dit is echt on.Apple’s.

  Bovendien zit ik als aandeelhouder helemaal niet te wachten op een dividend. Daar worden vooral onze respectievelijke overheden beter van. En heel eerlijk toegegeven, dat gun ik ze niet. Als ik centen nodig heb, dan verkoop ik wel enkele ‘shares’ aan de meest biedende.

  Tim Cook, please, watch our treasures, and beware the future of Apple …

 • Profielfoto
  Macman

  OMG was mijn eerste reactie. Als aandeelhouders gaan bepalen hoe een bedrijf gerund gaat worden dan is dat het begin van het einde. Apple is groot geworden door passie, de wens om de wereld te verbeteren en innovatieve ideeën, niet door de zucht om veel geld te verdienen zoals aandeelhouders willen. Bah, wat een rotbericht!

 • Profielfoto
  Lucide-B

  aandeelhouders denken in korte termijn. heel slecht om je daardoor te laten leiden

 • Profielfoto
  mmmac

  Eens met @lucide-b Lange termijn focus draait naar korte termijn. Meest recente voorbeeld in Nederland van wat dit betekent is TNT Express.

 • Profielfoto
  Dennix

  Einde van Apple. Wát een ongelooflijke domme zet. Dit weekend alvast een op zoek naar een alternatief dat nog in de kinderschoenen staat, kan ik over een paar jaar overstappen…

 • Profielfoto
  EWH

  *grinnik grinnik* Ik moet altijd wel gniffelen als ik mensen hier zie schrijven dat Apple hogere waarden bevat dan alleen maar geld verdienen, de wereld wil verbeteren, dat Apple nu al per definitie ten einde is door deze ene zet en meer van die idyllische illusies:-P

  Wakey, wakey mensen, het is geen liefdadigheidsinstelling… Hoe vaak moet dat nou nog gezegd worden? Er wordt hier gedaan alsof men het belang van de mensheid op ’t oog heeft ofzo. *zucht*