Nightline ‘iFactory’ in audio en video

17 reacties

Gisteren zond ABC’s Nightline de langverwachte ‘iFactory’-reportage uit. Voor het eerst kreeg een cameraploeg vrij toegang tot de fabrieken van Foxconn waar Mac’s, iPhone’s en iPad’s gemaakt worden. Na toenemende kritiek over werkomstandigheden in de fabrieken van Foxconn besloot Apple om Nightline toegang te verschaffen.

De audio-podcast van de reportage is al te vinden in de iTunes Store. Daarnaast is er een video verschenen met de eerste 15 minuten van de 30 minuten durende reportage.

http://youtu.be/CtEUjd7H4gk

Uit de reportage blijkt dat de Apple-producten eigenlijk met de hand gemaakt worden. Zo vergt het produceren van één iPhone 141 stappen die vrijwel allemaal handmatig door medewerkers van Foxconn uitgevoerd worden. Voor de productie van één iPad zijn 325 handen nodig.

De Amerikaanse site The Verge concludeert na het zien van de uitzending dat Nightline weinig schokkende heeft onthuld. Schrijnende werkomstandigheden heeft men niet gevonden. Medewerkers klagen vooral over het lage loon van € 1,35 per uur. Foxconn zegt zelf graag de lonen te willen verhogen, als Apple vraagt dit te doen. Uiteraard gaan de productiekosten van Mac’s en iOS-apparaten dan wel omhoog.

Dank aan @ioscar voor de tip.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Basvn

  Welke is om te zien op iphone?

 • Profielfoto
  Maverick9898

  Interessant en je ziet dat het uiteindelijk meevalt. Natuurlijk is het niet super, maar voor hen is het fantastisch dat ze uberhaupt kunnen werken. Je ziet ook dat Apple echt weet wat ze doen.

  Chapeau Apple!

 • Profielfoto
  spacefreek

  Tja, ’t is wel een beetje dubbel, maar ze doen hun best bij Apple..

  Wel jammer dat al die modellen constant veranderen, anders konden robots prima het werk doen, zoals bijvoorbeeld in de autoindustrie (overigens ook niet voor alle onderdelen, maar toch een flink verschil)

 • Profielfoto
  iFlorens

  Ik vind het eigenlijk wel meevallen als ik dit zo zie! Voor Chinese standaarden natuurlijk. Ben ook blij dat ze regelmatig hebben gezegd dat er ook andere dingen als Nintendo en Intel worden gemaakt.. Dat vergeten de meeste meestal.

 • Profielfoto
  Bento

  Toen de opnamen werden gemaakt waren de kinderen die er werken zeker toevallig net een dagje vrij?

 • Profielfoto
  App-ie

  Wel meevallen? Je ziet niet live dat er gasten in de zelfmoordnetten springen nee en je ziet ook niet de pijn van het lage loonstrookje. Zag gisteren trouwens een item waarin China in Roemenië op zoek is naar lage loners voor hun eigen industrie. Het zal er wel bij horen, zucht.

 • Profielfoto
  Cyberhuis

  Foxconn heeft meer dan 300.000 werknemers, het zou raar zijn als daar nooit iemand tussen zou zitten die zwaar depressief is.

 • Profielfoto
  1984

  Na toenemende kritiek over werkomstandigheden in de fabrieken van Foxconn besloot Apple om Nightline toegang te verschaffen.

  En we weten allemaal hoe Apple boven op de productie zit van hun producten, Zo ook bij de productie van ‘iFactory’
  Enfin ABC’s Nightline weet waar ze niet meer omheen kunnen, echter weten het allemaal weer mooier te verfilmen en te monteren. en waar heb ik dat o.a eerder gezien http://www.youtube.com/watch?v=4odmtUBtfeU

 • Profielfoto
  makasa

  Geef de mensen (op de werkvloer) meer salaris en neem wat winder winst. Dan is Apple goed bezig.

 • Profielfoto
  Minoe

  Medewerkers klagen vooral over het lage loon van € 1,35 per uur
  dat ziet er niet echt zo slecht uit naar Chinese normen

  Het kan natuurlijk altijd beter maar ik ben al in China geweest en de meeste mensen moeten het daar redden met 1 dollar per dag en dat is ook het geval in Egypte – onze buschauffeur in India verdiende 25 € netto per maand !!!

 • Profielfoto
  Plim

  Mijn reactie van gisteren, op het oorspronkelijke bericht:

  “Ik heb nightline net gekeken. Ik vond het een matige rapportage, althans, in alle vooraankondigingen op tv werd gesuggereerd dat er heel wat aan de hand zou zijn en dat het we bijzondere rapportage zou zijn die zou laten zien hoe slecht het is gesteld met de fabrieksarbeiders.
  Wat ze lieten zien vond ik erg meevallen en ik kan je vertellen dat het werken in clean rooms veel zwaarder is dan de assemblage activiteiten die ze hier lieten zien.
  Ik ben niet geschokt!”

  Ik ben net op, ondanks dat ik een Apple liefhebber ben en producten heb die bij Foxconn gemaakt zijn, heb ik na het zien dan deze rapportage nog steeds lekker geslapen.
  – Lonen zijn naar Chinese maatstaven goed,
  – de arbeiders moeten betalen voor hun eten….. is niet vreemd
  – de arbeiders moeten betalen voor huisvesting als ze op de fabriek willen blijven slapen …. is niet vreemd.
  – er zijn geen mensen boven de 30 gesignaleerd…. is dat omdat de journalist zo goed kan zien aan het uiterlijk van een chinees of hij de 30 is gepasseerd, of omdat hij de paspoorten heeft bekeken? En wat dan nog ?
  – veel arbeiders doen een tukkie als ze pauze hebben…. dat zie ik wel in meer fabrieken

  nee, de aankondigingen die ze hier de hele vorige week al op tv lieten zien waren meer stemming makerij dan wat dan ook!

 • Profielfoto
  FilX

  Valt wel mee ?!?
  Een camera ploeg wordt binnen gelaten in de fabriek, brengt helemaal niets nieuws ter tafel, meer beelden zoals we ze al lang gezien hebben op foto’s alleen beweegt het nu wat en hoppa: de gemiddelde ‘ik-heb-mijn-buikje-lekker-rond-gegeten’ westerling kan weer met een schoon geweten gaan slapen.

  Mensen, mensen, wanneer dringt het nou eens door dat het rond uit absurd is dat er mensen voor een habbekrats apparaatjes in elkaar schroeven die ze zelf nooit, maar dan ook nooit kunnen betalen, zodat anderen het voor een leuke meeneem prijsje kunnen aanschaffen. “Voor Chinese maatstaven” hoor ik hier, of “Het kan in de clean rooms nog erger”, mijn hemeltje lief, wat een armoede. Je zal het lot van een Chinees maar moeten dragen…

  …maar ach, die zijn al lang blij met een droge werkplek…

  …en wij ? wij wachten nog even tot mei, dan is ons vakantiegeld binnen en kopen we de nieuwe iPad3, kan de iPad2 mooi door naar de kinderen…

  Als je er echt even 10 minuten voor neemt dan kan je toch niet anders concluderen dan dat het een afschuwelijke, minachtende, verwerpelijke wereld is waarin we leven…

  Gelukkig hebben we de foto’s nog…

 • Profielfoto
  bestbier

  Op m’n iPad is hier geen video te zien.

  Ga ik ‘m maar op m’n iMac bekijken.:-)

 • Profielfoto
  Werty

  @FilX: Ja, en jij typt jouw berichtje natuurlijk op een ouderwetse in Holland gemaakte Tullip computer? De wereld is verrot ja, en we helpen er allemaal aan mee… Ook de mensen die het hardst schreeuwen dat de wereld verrot is. This is your wake-up call.

 • Profielfoto
  Bento

  Mijn reactie van gisteren, op het oorspronkelijke bericht:

  “Ik heb nightline net gekeken. Ik vond het een matige rapportage, althans, in alle vooraankondigingen op tv werd gesuggereerd dat er heel wat aan de hand zou zijn en dat het we bijzondere rapportage zou zijn die zou laten zien hoe slecht het is gesteld met de fabrieksarbeiders.
  Wat ze lieten zien vond ik erg meevallen en ik kan je vertellen dat het werken in clean rooms veel zwaarder is dan de assemblage activiteiten die ze hier lieten zien.
  Ik ben niet geschokt!”

  Ik ben net op, ondanks dat ik een Apple liefhebber ben en producten heb die bij Foxconn gemaakt zijn, heb ik na het zien dan deze rapportage nog steeds lekker geslapen.
  – Lonen zijn naar Chinese maatstaven goed,
  – de arbeiders moeten betalen voor hun eten….. is niet vreemd
  – de arbeiders moeten betalen voor huisvesting als ze op de fabriek willen blijven slapen …. is niet vreemd.
  – er zijn geen mensen boven de 30 gesignaleerd…. is dat omdat de journalist zo goed kan zien aan het uiterlijk van een chinees of hij de 30 is gepasseerd, of omdat hij de paspoorten heeft bekeken? En wat dan nog ?
  – veel arbeiders doen een tukkie als ze pauze hebben…. dat zie ik wel in meer fabrieken

  nee, de aankondigingen die ze hier de hele vorige week al op tv lieten zien waren meer stemming makerij dan wat dan ook!

  Naïef.

 • Profielfoto
  yellow

  Hebben jullie deze al gezien:
  Bloed, zweet…

  Hier heeft niemand het over…
  Koffie

 • Profielfoto
  Plim

  @Bento, @FilX
  Ik snap serieus niet waar jullie problemen mee hebben, of op welke manier ik naïef zou zijn.

  ik werk in de electronica industrie in Silicon Valley. Ik kom regelmatig bij onze fabrieken in het verre oosten. Ben regelmatig te vinden in clean rooms zowel in de US als in Azië, als ook in de assemblage lijnen die verhuisd zijn van Amerika naar Azië. Ik spreek altijd met mensen op de fabrieksvloer, ook in Azië. Ik kan je 1 ding vertellen: over het algemeen is men blij dat we ze werk verschaffen! En ja ook bij ons moeten ze voor het eten betalen! En ja ze verdienen daar veel minder dan wat onze mensen in Amerika verdienen. Maar relatief verdienen ze net zo veel! Luxe is in een ontwikkelingsland gewoon veel duurder dan in een westers land. Dus die flat screen tv die, die Chinezen op het platte land hadden ( in rapportage te zien), is gewoon heeeeel erg duur. Daar hadden ze ook andere dingen voor kunnen kopen.
  Dit is gewoon zoals het altijd gaat. Over een aantal jaren is de prijs van de Chinese arbeider ook te duur en wordt er uitgeweken naar andere lage lonen landen.

  Maar hoe dan ook: de rapportage geeft niks bijzonders aan. De aankondigingen waren behoorlijk stemming makend (althans hier op tv). Als er issues zijn hebben deze vooral met Foxconn te maken! Ik weet dat Apple behoorlijk strikte regels heeft aan welke haar leveranciers moeten voldoen.