ABC Nightline filmt in Apple-fabrieken

16 reacties

Apple kwam de laatste tijd negatief in beeld: slechte arbeidsomstandigheden in Chinese fabrieken en een hoog zelfmoordpercentage onder de arbeiders. Hoewel Apple voorheen altijd erg gesloten was over de kwestie lijkt dat nu langzaam te veranderen. Met als klap op de vuurpijl: ABC Nightline mocht een kijkje nemen in de fabrieken.

Journalist Bill Weir reisde af naar de fabrieken in Shenzhen om een reportage te maken. Naar aanleiding van Weir’s bezoek gaf ABC de volgende verklaring af:

For years, Apple and Foxconn have been synonymous with monster profits and total secrecy so it was fascinating to wander the iphone and iPod production lines, meet the people who build them and see how they live. Our cameras were rolling when thousands of hopeful applicants rushed the Foxconn gates and I spoke with dozens of line workers and a top executive about everything from hours and pay to the controversies over suicides at the plant and the infamous “jumper nets” that line the factories in Shenzhen. After this trip, I’ll never see an Apple product the same way again.

Sinds Tim Cook het stokje heeft overgenomen van Steve Jobs lijkt Apple een transparanter beleid te voeren. Onlangs werd bekend dat Apple de productieketen opent voor de Fair Labor Association. Afgelopen week sprak Cook bijvoorbeeld op de Technology & Internet Conference van Goldman Sachs. Tijdens zijn toespraak meldde hij dat Apple iedere maand rapporten op haar website gaat zetten van controles in Chinese fabrieken. Met de reportage op ABC Nightline lijkt een transparanter beleid dichterbij.

Bill Weir’s reportage wordt uitgezonden bij ABC Nightline op 21 februari om 23:35 uur (Eastern Standard Time). Indien beschikbaar zal OMT de reportage op de website plaatsen.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Het zou natuurlijk zo maar kunnen dat we over vijf jaar zeggen dat het met Apple een stuk beter is gegaan sinds Cook de topman van Apple is. Zou mij niet verbazen. Eea wordt voortvarender aangepakt. Verwacht serieus iPad geweld, 10.8 draait als een zonnetje en kritiek wordt goed gepareerd. Go Tim!

 • Profielfoto
  iFlorens

  Vind het goed dat dit allemaal gebeurd. Vind alleen de manier van berichtgeving op andere sites niet zo tof. Er staat altijd ‘Apple-fabriek’, waardoor de comments ontploffen over apple haat, terwijl de Samsung waarop ze dat bericht typen in dezelfde fabriek worden gemaakt. Maarja, niks aan te doen..

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Jammer dat OMT het onmogelijk maakt de tekst aan te klikken zodat uit de tekst een afspraak in mijn agenda kan worden gezet van de ABC uitzending.
  Heeft Apple zoveel moeite gedaan om deze functie mogelijk te maken, en dan gaat notabene OMT dit onmogelijk maken!

 • Profielfoto
  dinck

  Tja, meer transparantie? Ik heb gelezen dat de New York Times geboycot werd bij de berichtgeving over Mountain Lion omdat ze te kritisch geschreven zouden hebben over Foxconn, reality distortion lijkt nog steed een Apple trade mark…

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Apple heeft volgens mij geen fabrieken meer.
  Apple laat spullen maken in door hun uitgezochte bedrijven, volgens de door Apple omschreven specificaties.
  Het kan best zijn dat die bedrijven naast het maken van de Apple-spullen ook voor Dell werken. Of voor HP, of bedenk maar wat.
  De enige Applefabrieken noemen we Apple Stores.

 • Profielfoto
  1984

  Sinds Tim Cook het stokje heeft overgenomen van Steve Jobs lijkt Apple een transparanter beleid te voeren.

  Een jaar eerder werd het zelfde gezegd 16 feb 2011 Nieuwsuur Apple
  http://nieuwsuur.nl/onderwerp/219370-apple-belooft-beterschap.html
  http://www.youtube.com/watch?v=Ut29KzXBG4Qhttp://nieuwsuur.nl/onderwerp/219370-apple-belooft-beterschap.html
  Dergelijke afbeeldingen worden verstrekt door de Chinese overheid.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Goede zaak, maar waarom de nadruk op Apple? HP, Dell en Intel laten ook spullen maken in Shenzhen.

 • Profielfoto
  1984

  Goede zaak, maar waarom de nadruk op Apple? .

  Ga naar 9.00 http://www.youtube.com/watch?v=Ut29KzXBG4Q

 • Profielfoto
  maconly

  Apple moet gewoon in de usa zijn spullen gaan maken, moet met de marge die ze pakken geen probleem zijn en is een geweldig statement en verkoopargument, stukje dankbaarheid naar de economie waar ze hun omzet maken..

  Zou Philips ook moeten doen zich richten op kwaliteit made in Nederland, ga ik ook weer eens wat Philips producten aanschaffen.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Klopt , al dat offshoring brengt onze economie ten val

  Het klinkt heel aanlokkelijk door het geld dat je bespaard.
  Maar als iedereen dit doet , en al de jobs naar Azie versast , zal de westerse wereld snel verarmen…

 • Profielfoto
  dinck

  Made in China of Made in USA, dat is inderdaad weer een andere kwestie. Ik heb al sinds 1989 Macs gekocht en wat mij altijd is opgevallen is levensduur en kwaliteit.
  Mijn eerste was tweede-hands, een SE, en die heb ik na jaren gebruik nog goed werken door kunnen verkopen. De volgende twee, een LC en een Performa 5400 Black waren ook onverwoestbaar. Mijn voorlaatste Mac, een Titanium PowerBook heb ik 7 (zeven!) jaar intensief gebruikt en pas vervangen omdat hij langzamerhand erg verouderd was.
  Mijn huidige MacBook Pro (Made in China) heeft na vier jaar gebruik meer ergerlijke problemen dan mijn PowerBook – toetsenbord, sluiting, harde schijf, superdrive -en dat terwijl ik hem alleen thuis gebruik. Eigenlijk zou ik nu een nieuwe moeten kopen.
  Nou weet ik natuurlijk niet of het kwaliteitsverschil met de plaats van fabricage te maken heeft of dat het een gevolg is van scherper calculeren. De MacBook Pro was relatief goedkoper dan de PowerBook, maar gemeten aan levensduur is hij duurder… Als de levenscclus van Apples producten bewust afneemt maakt dat Apple als onderneming in mijn ogen ook minder duurzaam.
  ik vind dat elke onderneming morele plichten heeft, zowel in sociaal opzicht als op het gebied van duurzaamheid. En zoals Soulshaker terecht opmerkt is het outsorcen op termijn geen oplossing maar een probleem. Apple is zeker niet het enige bedrijf dat steken laat vallen, maar Apple is wel een bedrijf dat pretendeert het beter te doen en daar mogen ze best op worden afgerekend. En dan valt Apple wel erg door de mand als critici worden geboycot.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  @1984
  Dankjewel!

 • Profielfoto
  Twentyeyes

  @dick: hulde! Vergelijk hoe makkelijk de iphone 4 barst maar eens met de originele iphone. Daarnaast had mijn macbook pro uit 2008 vorig jaar ook flink wat kuren met de superdrive en het glas dat losliet. Na 3 jaar natuurlijk, dus geen garantie. Ik zie langzamerhand de kwaliteit wegsijpelen uit Apple(producten).

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Fabricage Apple terugbrengen naar de Verenigde Staten: een flinke boost voor de werkgelegenheid én meer garantie voor perfecte kwaliteit.

 • Profielfoto
  Plim

  Ik heb nightline net gekeken. Ik vond het een matige rapportage, althans, in alle vooraankondigingen op tv werd gesuggereerd dat er heel wat aan de hand zou zijn en dat het we bijzondere rapportage zou zijn die zou laten zien hoe slecht het is gesteld met de fabrieksarbeiders.
  Wat ze lieten zien vond ik erg meevallen en ik kan je vertellen dat het werken in clean rooms veel zwaarder is dan de assemblage activiteiten die ze hier lieten zien.
  Ik ben niet geschokt!