Thunderbolt op CES 2012

12 reacties

De Consumer Electronic Show in Las Vegas is weer begonnen. Elk jaar tonen duizenden bedrijven in de tech-industrie daar aan een nog groter publiek van voornamelijk journalisten wat ze dit jaar aan gadgets op de markt gaan brengen. Traditiegetrouw is Apple niet aanwezig op CES, maar bedrijven die gadgets voor iOS en Mac maken zijn er wel.

De komende dagen zetten we de belangrijkste innovaties op een rij in de categorieën Mac, iOSAirPlay en Thunderbolt. Vandaag beginnen we deze supersnelle en -versatiele aansluiting voor randapparatuur die sinds februari 2011 wordt ingebouwd in Mac’s. Alhoewel de techniek veelbelovend is zijn er nog relatief weinig apparaten met Thunderbolt verkrijgbaar. Op CES 2012 zijn er echter een aantal opgedoken die de moeite waard zijn.

Een van de belangrijkste kenmerken van Thunderbolt is dat het verschillende standaarden en protocollen ondersteunt. Dat heeft twee grote voordelen. Allereerst kun je zo apparaten gebruiken waarvoor je computer eigenlijk helemaal geen aansluiting heeft. Daarnaast kun je met één connector direct externe video-, audio-, netwerk- en databronnen tegelijkertijd aansluiten, waarmee Thunderbolt iets wegkrijgt van een dock.

Belkin heeft deze twee kenmerken van Thunderbolt gecombineerd in één kastje: het Thunderbolt Express Dock. Dit dock sluit je aan op de Thunderbolt-poort van je Mac en opeens heb je er drie USB-poorten, een HDMI-poort, audio-output, FireWire 800 én een gigabit ethernetpoort bij. Voor bezitters van een MacBook Air is dat extra bijzonder, want die laptop heeft zelf geen FireWire- en Ethernetpoort.

Goedkoop is Belkin’s Thunderbolt Express Dock niet met een verwachte verkoopprijs van $299. Gelukkig krijg je nog wat tijd om ervoor te sparen. Belkin verwacht ‘m in september 2012 op de markt te kunnen brengen.

Belkin Thunderbolt Express Dock

Met Belkin’s dock is de meest innovatieve Thunderbolt-gadget van CES 2012 meteen genoemd. Overige bedrijven richten zich vooral op externe opslag. Een traditionele harde schijf is echter te langzaam om het maximale uit de Thunderbolt-verbinding te kunnen halen. Daarom zijn veel Thunderbolt-harddisks uitgerust met SSD drives.

Zo is er een externe drive van OCZ met de tot-de-verbeelding-sprekende naam Lightfoot. Dit kastje biedt ruimte aan 128 GB, 256 GB, 512 GB of zelfs 1 TB aan SSD-opslag. Dankzij de Thunderbolt-aansluiting kan informatie met 750 MB/s van en naar de Lightfoot gestuurd worden. Daarmee is het apparaat snel genoeg om bijvoorbeeld vanaf te video-monteren.

Wat de prijzen voor de verschillende Lightfoots gaan worden is nog niet bekend, al verwacht OCZ ze voor ongeveer $2 per GB te kunnen aanbieden. Daarmee is de kleinste nog betaalbaar maar voor 1 TB zal je dan zo’n 2000 dollar moeten neertellen.

OCZ Lightfoot

Elgato, het merk dat we vooral kennen van de TV-oplossingen voor Mac, is ook naar CES gekomen met een externe Thunderbolt SSD-schijf. De dunne behuizing ziet er strak uit, maar Elgato’s SSD-schijf is wel een stuk duurder dan die van OCZ. 120 GB opslag kost $429,95. Voor $699,95 krijg je het dubbele. Met een data-doorvoer van 270 MB/s wint ie het ook al niet qua snelheid.

Het enige voordeel dat Elgato’s externe SSD lijkt te hebben is het feit dat er geen losse powerkabel voor nodig is. Voor mobiele USB harddrives is dit niets bijzonders, maar bij Thunderbolt gaat zoveel stroom verloren aan het systeem zelf dat er weinig overblijft voor randapparatuur, zo legt Cnet uit.

Elgato SSD

Dan blijft LaCie nog over. Dat bedrijf kondigde bij de lancering van Thunderbolt al aan dat het de standaard zou ondersteunen in nieuwe ‘traditionele’ externe harddisks. De Thunderbolt Little Big Disk was daar het eerste voorbeeld van. Nu heeft LaCie iets anders uitgebracht: een hub om één of meerdere ‘oude’ harddisks te koppelen aan Thunderbolt.

Bepaalde series LaCie schijven worden al jaren uitgerust met eSATA. Deze standaard is een voorloper van Thunderbolt maar werd geen groot succes. Met de ‘eSATA Hub Thunderbolt Series’ kunnen maximaal twee van dit soort schijven aangesloten worden op een Mac met Thunderbolt en zo data doorvoeren met de maximale snelheid van 750 MB/s, iets dat dergelijke externe harddisks tot nu toe niet konden doen op een Mac.

LaCie eSATA Hub Thunderbolt Series

En zo zie je maar wat voor potentieel Thunderbolt heeft. Het kan andere toevoegen aan je Mac, je externe harddisk net zo snel maken als een interne én meer potentie halen uit je bestaande externe harde schijven.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  App69

  “De komende dagen zetten we de belangrijkste innovaties op een rij in de categorieën Mac, iOS en AirPlay en Thunderbolt. ”

  Thanks guys.

 • Profielfoto
  polansky

  Die Thunderbolt Express Dock nomineer ik nu al voor de ‘Top of Flops 2012 award’.
  .
  USB 2.0 (valt na te lezen op de website van Belkin).

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Die Belkin dock zullen enkel macbook air bezitters kopen
  Met usb 3.0 had dit nog een meerwaarde voor andere mac eigenaars

  In ieder geval 299 euro is gewoon te duur !
  Een max van 150 euro was nog acceptabel geweest

  Lacie komt trouwens nog met iets extra , een 2big met thunderbolt
  http://www.lacie.com/us/products/product.htm?id=10573

 • Profielfoto
  MEEUW

  Mag ik reageren Hansi2124?

  Eigenlijk staat thunderbolt gelijk aan DUUR, heel duur….
  Dus usb3.0 is veel meer belovend.

 • Profielfoto
  iPredict

  Thunderbolt en ssd is een mooie combinatie, maar het is wel een beetje een “duur + duur”-gevalletje.

 • Profielfoto
  djromdebom

  Ik zie een
  Dc in moet deze gebruikt worden aangezien
  Thunderbolt zelf stroom doorvoer heeft

 • Profielfoto
  spacefreek

  Overigens leuk om erbij te melden: Zowel Sony als Acer hebben laptops aangekondigd met Thunderbolt poorten aan boord. Heeft vast een positieve impuls :thumbsup:

 • Profielfoto
  Edwin377

  Leuk en prettig zo’n overzicht. Fijn als iemand de voor ons relevante info uit de stortvloed aan informatie haalt. Overigens heet versatile in het Nederlands gewoon veelzijdig!;)

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Neemt niet weg dat versatiel ook correct nederlands is .:nerd:

 • Profielfoto
  polansky

  @spacefreek,

  Heb je ook gezien hoe Sony deze thunbolt poort heeft geïntegreerd in de USB3 aansluiting…. Zeg maar op de manier zoals je dat ook van Apple had mogen verwachten.

 • Profielfoto
  aknetsch

  Hoop dat er snel een thunderbolt bluray brander op de markt komt die ook nog beetje snel die data weg kan schrijven. Eerder heeft voor mij persoonlijk de port op me macbook pro geen nut.