Sony komt met concurrent voor iTunes Match en Spotify

Michiel de Vries op 12 januari 2012 27 reacties Laatste door MacAanZee

De muziekrevolutie die Apple heeft ontketend kan niet worden ontkend. De iTunes Store heeft er eigenhandig voor gezorgd dat het kopen van muziek in het digitale tijdwerk winstgevend blijft. De volgende stap van Apple, iTunes Match, heeft ook in Nederland het groene licht gekregen.

Met iTunes Match kunnen gebruikers tegen betaling hun volledige muziekcollectie in de ‘cloud’ plaatsen om deze waar dan maar ook te streamen of te downloaden. Dit met toestemming van de muzieklabels. Sony heeft het succes van iTunes Match en andere muziekdiensten als Spotify afkekeken en komt het eerste kwartaal van dit jaar met een eigen service: Sony Music.

Sony Music maakt eveneens gebruik van een abonnementsvorm ($4 of $10 per maand): bij het goedkoopste abonnement kan de muziek gestreamd worden, terwijl bij het duurste abonnement de muziek eveneens lokaal kan worden opgeslagen. Een soortgelijke benadering als Spotify dus. Sony Music zal binnenkort in de App Store verschijnen en de muziek is af te spelen op een iOS-apparaat naar keuze.

Mocht de gebruiker kiezen voor een abonnement, dan kan deze putten uit de muziekbibliotheek van Sony, die op dit moment uit ongeveer 15 miljoen nummers bestaat. Het uiteindelijke doel van Sony is duidelijk; meer klanten naar Sony lokken. “Door een dienst van Sony op een concurrerend platform te lanceren, hopen we meer mensen te overtuigen van de kwaliteit die Sony kan bieden,” aldus Tim Schaaff van Sony Network Entertainment tijdens de CES.

 

En nu?

27 reacties

Profielfoto

patrick337 op 12 januari 2012

Ik ben nog steeds niet verkocht op iTunes Match, ik vind het niet erg om een keer per maand ofzo even een kabeltje in me iPad te stoppen om muziek over te zetten.

Profielfoto

Emielgroendijk op 12 januari 2012

lees nog ff wat het allemaal doet,
het organiseert je muziekcollectie en maakt betere kwaliteit. Zal zeker aanslaan

Profielfoto

Bijdehand op 12 januari 2012

Ben je niet meer afhankelijk van je mobiele opslagcapaciteit. Die is altijd te weinig op enig moment

Profielfoto

diedrikringenier op 12 januari 2012

En zo ontstaat de versplintering. Spotify, Sony. En welke stream diensten er nog meer komen in de toekomst. Overal wat te luisteren, maar niet alles. Straks begint elke platenlabel een eigen streamdienst.

Profielfoto

Ce op 12 januari 2012

Ik heb het nog even nagelezen op de site van Apple. Stel je hebt 100 songs. Die kun je voor een bepaald bedrag uploaden naar Apple. Je hebt dan nog steeds 100 songs, waarschijnlijk in een iets betere kwaliteit (is inbegrepen bij de prijs). Vervolgens kun je die 100 songs weer van de cloud streamen of downloaden naar jouw iPhone, iPad of vul maar in. Om de collectie uit te breiden moet je er track bij kopen, d.w.z. als je het netjes doet.
Net als Patrick337 zie ik echt niet het voordeel t.o.v. af en toe even inpluggen en de boel via een kabeletje overzetten. Het wordt pas een beetje interessant wanneer je een collectie hebt die veel te groot is voor het geheugen van de iPhone of iPad en je altijd en overal over de volledige collectie wilt beschikken.
Zelf bevalt Spotify me verschrikkelijk goed. Altijd en overal 17 miljoen nummers (elke maand “tig-duizend” er bij) tot jou beschikking voor een paar euro per maand…heerlijk allerlei nieuwe muziek ontdekken of oude glorie weer terughalen.

Profielfoto

michelvdb op 12 januari 2012

Geef mijn portie maar aan Fikkie.

Profielfoto

bram91 op 12 januari 2012

Ik kijk ontzettend uit naar iTunes Match, omdat ik dan niet al mijn muziek op mijn iPhone hoef te zetten. Zo kan een iPhone/iPad met een lagere opslagcapaciteit toch beschikken over alle muziek die je bezit.
.
Laat Apple iTunes Match maar snel activeren!

Profielfoto

Thomas18NL op 12 januari 2012

Ik snap het ook niet.. Wat is het nut van meer dan 20gb muziek bijhebben op een mobiel apparaat (iPhone iPad).

Als je nou 6 maanden op vakantie gaat en daar heb je geen computer, oke (is dat ergens? Xd)

Daarnaast moet je de muziek uit de cloud streamen. Op die vakantie moet je dan wel internet hebben. Met 1 gb data hoef je ook geen 3000 liedjes te gaan luisteren. En minder dan 3000 liedjes kan je gewoon op je iPhone zetten lijkt mij.

Naja t zal wel =)

Profielfoto

Bart01 op 12 januari 2012

Ja sorry ik zweer ook bij Spotify. Heilig als reizende student zijnde. En om de kosten hoef je het ook niet te laten.

Profielfoto

Voorne op 12 januari 2012

Itunes match niet nodig.
Een synology server en ds audio app op je iphone of ipad en je kan al je muziek afspelen zonder dat het geheugen kost.

Profielfoto

Moofnor op 12 januari 2012

En om de kosten hoef je het ook niet te laten.

Dat zinnetje gaat er samen met reizende student er bij mij niet in:slant:

Ik, ook als reizende student, prefereer gewoon mijn macbook. Oordopjes in, hele itunes collectie, en er 3 uur tegenaan

Profielfoto

Julian Gijsen op 13 januari 2012

3 uur? Als ik ‘m een beetje handig instel kan ik de hele autoreis naar Oostenrijk naar muziek luisteren. En als ‘ie dan toch op mocht gaan, dan biedt mijn iPhone voldoende vertier totdat ik mijn Macbook weer kan opladen.

Spotify ben ik inmiddels lyrisch over, iTunes match heeft mij als muziekliefhebber (heb al mijn muziek in 320 kbps of ander hoog formaat) helemaal niks te bieden…

Profielfoto

essiw op 13 januari 2012

lees nog ff wat het allemaal doet,
het organiseert je muziekcollectie en maakt betere kwaliteit. Zal zeker aanslaan

Als je zelf CD’s koopt en ript gaat de kwaliteit juist enorm omlaag, je hebt internet nodig om er gebruik van te maken. Het idee dat het handig is voor de mensen die teveel muziek hebben werkt ook niet, aangezien je als je meer dan een aantal nummers (geen idee meer hoeveel het er waren) hebt de dienst helemaal niet gebruiken kan.
.
Voor een aantal mensen dus iets leuks, maar beter is het niet.

Profielfoto

District op 13 januari 2012

Typo

De muziekrevolutie die Apple heeft ontketend kan niet worden ontkend

Profielfoto

Airswing op 13 januari 2012

Ik draai vinyl. Thuis in de huiskamer. Voor muziek ga ik altijd lekker zitten. Ik luistert dat beter dan naar een mp3-tje.

Profielfoto

App69 op 13 januari 2012

Profielfoto

dirkuijt op 13 januari 2012

Okee, voor iedereen die niet goed heeft gelezen:
je muziek in de cloud wordt 256kb AAC, maar als het in iTunes FLAC is, of 320kb of whatever, blijft het op je mac gewoon die kwaliteit.
Wat mij een groot voordeel lijkt, naast het feit dat je “al je muziek bij je hebt”, is dat je het tussen apparaten kan syncen.
Ik heb een mini aan mijn tv hangen als media center en mijn itunes db staat op mijn imac. Met itunes match kan ik mijn mini via de cloud gesynchroniseerd houden, inclusief playlists (iets wat home sharing niet kan).
En als ik ergens ben met mijn macbook air en internet, en ik wil muziek luisteren, kan ik het streamen en kost het geen waardevolle ssd ruimte.
Ik heb ook een synology met ds audio, maar vind itunes en de native apps op mijn iphone echt wel lekkerder werken…

my 2 ct’s…

Profielfoto

MacAanZee op 13 januari 2012

iTunes Match is alleen nodig als je lange tijd weg bent van huis. Zo niet dan is het een kleine moeite om ’s avonds met of zonder draad even te syncen. Wat Sony betreft: dat vind ik nou één van de weinige bedrijven buiten Apple, die durf tonen, met eigen producten en ideeén komen en niet alles alleen maar namaken zoals Samsung en anderen. Ook de tablets van Sony zijn erg origineel. Er is zelfs een opvouwbaar tablet. Slimme zet inderdaad om de Sony muziekdienst via de App store op iOS uit te zetten! Als ze slim zijn dan verkopen ze het abonnement ook per maand. Kan je in je zomervakantie ff een maandje streamen. Moet je wel wifi hebben of in het binnenland zitten, anders wordt het nog een dure hobby.

Profielfoto

barto7 op 13 januari 2012

De muziekrevolutie die Apple heeft ontketend kan niet worden ontkent.

Dat in deze zin de laatste letter een ‘d’ moet zijn kan niet worden ontkend.

Profielfoto

mymac op 13 januari 2012

iTunes Match lijkt me niet alleen handig als ik langer weg ben van huis. Uiteraard is het in dat geval praktisch om bij je hele collectie te kunnen. Maar buiten dat, hoe vaak ik op de zaak, in de auto of ergens anders ben en met de gedachte zit ‘kon ik maar even dit luisteren’… Dat is dan ook voorbij. Daar moet ik wel bij vertellen dat ik dit al oplos door Plex te gebruiken. Hiermee is ook mijn hele iTunes bieb gedeeld en benaderbaar van buitenaf.
Op mijn Air gaat dit wat minder makkelijk, want Plex is niet het programma om op de achtergrond te draaien. iTunes staat wel altijd aan in principe, en dan kan ik dus makkelijk bij al m’n muziek.
Wat sowieso een reden voor mij is om iTunes Match te prefereren boven m’n huidige Plex methode is dat het van Apple zélf is. Werkt in dit geval toch fijner (wat ik al aangaf met iTunes vs Plex voor muziek op de Mac)
De reden om niet voor Spotify te gaan is in mijn geval dat ik graag muziek wil bezitten. Zo nu en dan haal ik een CD en die importeer ik lossless. Voor thuis is dat toch wel een extra kwaliteit tov een mp3. Daarnaast heb ik de mogelijkheid om de CD af te spelen op de CD speler beneden, ook dat is op z’n tijd eens leuk.:smile:

Profielfoto

Cube op 13 januari 2012

Het zou pas ècht hard zijn als Apple zou komen met een totaal pakket van Films, TV series & muziek voor 15,00 euro per maand ofzo.

Profielfoto

marcz op 13 januari 2012

Hallo,

Misschien is dit artikel uit Tidbits ook nog nuttig bij de juiste besluitvorming:

http://tidbits.com/article/12702

Met name de vaststelling dat iedere keer als je een nummer uit de “cloud’ afspeelt, dat nummer ook weer op je apparaat wordt gedownload, maakt mij niet enthousiast.

Marc.

Profielfoto

Bart01 op 14 januari 2012

En om de kosten hoef je het ook niet te laten.

Dat zinnetje gaat er samen met reizende student er bij mij niet in:slant:

Ik, ook als reizende student, prefereer gewoon mijn macbook. Oordopjes in, hele itunes collectie, en er 3 uur tegenaan

Tja dat kan ook maar ik zit helaas niet op een intercity traject maar op een stoptrein traject van 50 minuten waarbij het erg lastig is om je macbook op je schoot te nemen!

Dan vind ik het heerlijk om voor 10 euro alle muziek die ik maar wil op m’n iphone offline op te slaan.

Profielfoto

op 14 januari 2012

Ik haat Sony! Altijd naapen

Profielfoto

dinck op 15 januari 2012

@toineenzo
Sony zou altijd naäpen? Sony heeft nota bene aan de wieg gestaan van muziek-op-zak! Zonder Walkman en de daarop volgende systemen(Discman en MD-Discman en DAT-Walkman) was het waarschijnlijk niet zo gewoon geweest dat er draagbare MP3 spelers zijn gekomen. Sony heeft daarnaast altijd oog gehad voor een hoge geluidskwaliteit, een oude digitale Sony MD of DAT klinkt aan de thuisinstallatie véél beter dan een iPod, zeker als daar alleen 256kb bestanden op staan.

Het wachten is natuurlijk op een aan je hersenen gekoppelde geïmplanteerde chip die je zodra je er aan denkt het audio- of videobestand rechtstreeks laat ‘horen’ of ‘zien’, zonder storende tussenkomst van apparaten. Ach, toekomstmuziek….

Profielfoto

ruben op 15 januari 2012

Is Ubuntu One dan niet ook bedreigend?

Profielfoto

MacAanZee op 16 januari 2012

@Dinck: absoluut mee eens. Sony is de uitvinder van de originele Walkman – het kleine cassettespelertje dat je aan je riem kon dragen (ca. 1980) en alle apparaten die daarna zijn gevolgd, met andere technieken maar met het zelfde principe.
Ook nu nog aapt Sony niet na, maar komt met eigen designs en eigen producten. De eerste flinke MP3 speler was volgens mij de Nomad Jukebox, die in 2000 uitkwam met 600Mb HD – wat toen erg veel gevonden werd!

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?