Maak een pro-audiorecorder van je iPhone/iPad

Koen van Tongeren op 22 januari 2012 11 reacties Laatste door bjel

Met de keur aan accessoires voor de iPhone, iPod touch en iPad lijken de toepassingen voor die apparaten eindeloos. Van hartmonitor tot creditcardlezer, van microscoop tot elektrische gitaar. Alles is mogelijk. Nu kan je vraagtekens zetten bij het nut van sommige accessoires, maar dat kan niet gezegd worden van de toepassingen die IK Multimedia uitbrengt.

De maker van de iRig-serie microfoons, gitaarversterkers en midi-connectors voor iOS komt dit jaar met een nieuwe gadget: de iRig PRE, een microfoonversterker voor de iPhone of iPad die als muziek in de oren zal klinken voor podcasters en muzikanten maar bijvoorbeeld ook voor DSLR-filmers.

De iRig PRE is een compact kastje waar een externe microfoon ingeplugd kan worden via XLR. Er zit een voorversterker in die van stroom wordt voorzien via een 9v batterij. Daarmee kan er ook fantoomvoeding geleverd worden voor condensatormicrofoons. Via een mini-jackconnector sluit je de iRig PRE aan op je iPhone, iPod touch of iPad. Verder zit er een gain-regelaar en een minijack-aansluiting voor monitoring op het kastje.

Met de iRig PRE tussen een microfoon en een iOS-apparaat creëer je dus een mobiele (semi-)professionele audiorecorder. Nu klinkt dit misschien niet zo spannend, tenzij je een radiomaker, muzikant of podcaster bent. Dan gebruik je nu waarschijnlijk een losse recorder met XLR-input. Ook filmmakers die met DSLR-camera’s filmen zijn voor de audio-opnames vaak overgeleverd aan dit soort apparaten, die niet goedkoop zijn.

Met een verwachte verkoopprijs van 40 dollar lijkt de iRig PRE een zeer voordelig alternatief, des te meer omdat je er gratis de apps iRig Recorder en VocaLive bij krijgt. Geïnteresseerden moeten echter nog even wachten. IK Multimedia brengt ‘m pas in het tweede kwartaal van 2012 op de markt.

Koen van Tongeren is mede-oprichter van One More Thing. Daarnaast is hij zelfstandig filmmaker en is hij te vinden op Twitter, Facebook en Instagram. Lees meer artikelen van Koen.

En nu?

11 reacties

Profielfoto

viero op 22 januari 2012

We hebben ook de tascam im2, 100 euro voor een dubbele condensatormic, dockconnectie met mini USB aan boord om op te laden.

Profielfoto

ln.XSOcam op 22 januari 2012

De haakjes rondon “semi” kunnen gerust weg hoor. Evenals de Zoon H4N etc. blijft dit semi-professioneel. “Professioneel” is echt iets heeeel anders hoor.

Profielfoto

Buzz op 22 januari 2012

Van de iRig was ik niet erg onder de indruk. De term semi professioneel kan je maar beter helemaal weglaten. Dit merk is leuk voor de beginnende hobbyist.

Profielfoto

NTG op 22 januari 2012

Ik kan mij herinneren dat je ook ooit zoiets had voor de iPod Classic/Nano/Mini

Profielfoto

junkie op 22 januari 2012

Met de kabels van KV Connection is dit al langer mogelijk. Die hebben ze in vele soorten aansluitingen. En die zijn goedkoper dan die hierboven.

http://www.kvconnection.com/iPhone-Adapter-Cables-s/8404.htm

Profielfoto

Koen van Tongeren [moderator] op 22 januari 2012

@junkie er is natuurlijk wel een verschil tussen kabels en voorversterkers met fantoomvoeding, he?;-)

Profielfoto

plonserd op 22 januari 2012

Er zijn zoveel verschillende coole muzikale iPhone/iPad-producten aangekondigd op de WinterNAMM, en dit is het enige wat hier voorbijkomt?

Auria voor iPad: http://www.youtube.com/watch?v=vnkFDM65jjw
Alesis DM-dock: http://www.theverge.com/2012/1/21/2723725/alesis-dm-dock-amp-dock-ipad-hands-on
Akai MPC Fly: http://www.djbooth.net/index/dj-equipment/entry/namm-2012-akai-mpc-fly-for-ipad/
Digitech iStomp: http://www.musicradar.com/news/guitars/namm-2012-digitech-introduces-the-istomp-ios-powered-effects-pedal-525301

en nog zoveel meer..

Profielfoto

App-ie op 23 januari 2012

Was ook op zoek naar een audio interface voor de iPad. Ik had op aanraden van een vriend bijna de IO Dock van Alesis gekocht, ware het niet dat ‘ie nu onder 5.0.1 niet meer werkt en voorheen als een tierelier… Dus altijd even googlen vóór je wat wilt kopen.

Profielfoto

wesleybakker op 23 januari 2012

@oogappel

ik heb hem gekocht bij bax.
na betaling een mailtje gekregen dat ze hem nog helemaal niet hebben !
STOM !

Profielfoto

bjel op 24 januari 2012

Dus dan kan je je prachtige condensatormic met phantom voeding aansluiten, en mag je de A/D converter van de iPhone gebruiken…? Ai.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?