iBooks, iTunes U verklappen retina iPad?

12 reacties

Apple heeft gisteren drie nieuwe producten uitgebracht: iBooks schoolboeken, iBooks author én een vernieuwde versie van iTunes U. Misschien is het daar echter niet bij gebleven en is er onbewust een vierde product aangekondigd: de volgende generatie iPad met een retina beeldscherm.

Een lezer van 9to5Mac heeft wat rondgesnuffeld in de bestanden van de nieuwe iBooks en iTunes U Apps. Daar vond hij plaatjes die in de Apps gebruikt worden (bijvoorbeeld voor bladwijzers en achtergrondafbeeldingen) in tweevoud. Naast de versie die in de nu in de app gebruikt wordt is er een tweede versie van de plaatjes verstopt in dubbel zo hoge resolutie. Deze afbeeldingen hebben de mysterieuze toevoeging ‘2X’ in de bestandsnaam gekregen. 

Een logische conclusie zou zijn dat deze afbeeldingen bestemd zijn voor een versie van de app in hogere resolutie voor een iPad met retina-beeldscherm. Afgaand op de gevonden afbeeldingen zou zo’n scherm waarschijnlijk een resolutie van 2048×1536  krijgen, wat overeenkomt met eerdere geruchten.

Of de vondst onomstotelijk bewijs levert voor zo’n retina iPad moet echter nog maar blijken. In 2010 werden immers ook al ‘2x’-afbeeldingen gevonden in versie 1.1 van de iBooks 1.1 app. Daarmee ontstonden destijds geruchten dat de iPad 2 een scherm met hogere resolutie zou krijgen. Dat bleek toen niet het geval.

Een reguliere en hi-res-afbeelding uit iTunes U naast elkaar (via 9to5Mac)

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  voor een apple en een ei

  Mysterieuze toevoeging? Dat is altijd zo als je apps maakt. Je gebruikt twee afbeeldingen, een gewone en eentje in dubbele resolutie met @2x erachter voor retina devices. Niks mysterieus aan dus.

 • Profielfoto
  I Xyzyx I

  Bij de iPhone staat overal ook 2x achter voor het retina icoontje, plaatje enz..

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  Logisch dat ze er twee keer in staan. een voor de oude schermen (iphone 3gs en oudere modellen ipod) en een voor iphone 4(s) en ipad.

  Dus het verraad volgens mij helemaal niets. Men wil te graag dingen vinden naar mijn mening. Die iPad 3 die komt wel, en hij is ongetwijfeld ‘amazing’ en ‘up to ten times faster’ etc…etc…

 • Profielfoto
  DNibbeling

  Of Apple doet het bewust aangezien ze ook wel weten dat er vroeg of laat iemand is die in de bestanden gaat lopen snuffelen. Alleen om het geruchtencircuit op het verkeerde been te zetten…

 • Profielfoto
  spacefreek

  In 2010 werden immers ook al ’2x’-afbeeldingen gevonden in versie 1.1 van de iBooks 1.1 app. Daarmee ontstonden destijds geruchten dat de iPad 2 een scherm met hogere resolutie zou krijgen. Dat bleek toen niet het geval.

  Kan ik inkomen, reken maar dat Apple toen al begonnen was met de ontwikkeling van de iPad 3, ’t is niet zo zeer dat ze pas beginnen met een opvolger zodra de nieuwste versie uit is gekomen. M.a.w. er wordt nu (bijvoorbeeld) hard gewerkt aan de 6e iPhone en eerste oriëntatie stappen richting de 7e iPhone gezet.

  Voor de iPad denk ik zelfs dat er nu meer aandacht richting de ontwikkeling van de iPad 4 dan iPad 3 gaat, die is zo onderhand (qua ontwikkeling) klaar en men maakt zich nu drukker om de productie/het uitrollen ervan. Ontwikkelingscapaciteit kan dus richting iPad 4, want je blijft niet tot de laatste dag ontwikkelen.

 • Profielfoto
  Xcode

  Laat maar komen die iPad 3. En als de grote Amerikaanse uitgevers op korte termijn ook nog even hun boeken voorbereid hoger onderwijs in de iBooks store zetten dan ben ik bereid het een kans te geven.

 • Profielfoto
  olbo

  Zou er misschien een iPad komen met een groter scherm? iPad 3xl.

 • Profielfoto
  iPredict

  Volgens mij snappen sommigen niet dat er sprake is van retina plaatjes voor een ipad, niet voor iphone/ipod touch. Een retina ipad zal een resolutie hebben van 2048*1536 en dat is heel wat anders dan een retina iphone.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Volgens mij snappen sommigen niet dat er sprake is van retina plaatjes voor een ipad, niet voor iphone/ipod touch. Een retina ipad zal een resolutie hebben van 2048*1536 en dat is heel wat anders dan een retina iphone.

  Klopt, ook de vermelding van iPad in de filenames verduidelijkt dat

 • Profielfoto
  Derzug

  Kan niet wachten op de 3! Eindelijk de iPad die er toe doet!

 • Profielfoto
  knekkie

  jeeej scherper…. en dan???

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik gebruik gewone plaatjes voor de resolutie van de oude iphone (pre-4), Voor de iphone 4 gebruik ik plaatjes met @2x als codering en voor iPad beeld gebruik ik @4x. Onofficieel gebruik ik ook nog @8x wat bij mij dubbele ipad resolutie is. Deze staat los van het ontwikkelprotocol.