Het verhaal achter een Apple-product

Michiel de Vries op 10 januari 2012 29 reacties Laatste door mixthead

Als je dit leest, dan heb je zeer waarschijnlijk een bovengemiddelde interesse in de producten die Apple maakt en ongetwijfeld gebruik je ze dagelijks. Heb je je echter wel eens afgevraagd waar die glimmende iPhone nu precies vandaan komt en wie hem maakt?

Mike Daisey (ooit een fervent aanhanger van ‘the cult of Mac‘) stelde zichzelf die vraag en vloog naar China om het verhaal achter de producten van Apple te zoeken. Directe aanleiding was een foto die hij had gezien van de binnenkant van een fabriek van Foxconn in Huan, China. Het verhaal van Daisey is opgepikt door de Amerikaanse radioshow This American Life en is nu online te beluisteren. Het is een interessant relaas over de mensen die zich soms letterlijk doodwerken om ons de speeltjes te geven met het kekke fruit-icoontje.

Daisey heeft daarnaast een theatershow gemaakt over de Apple-cultus, genaamd The Agony and the Ecstacy of Steve Jobs. In deze show vertelt Daisey een minder romantisch verhaal over het succes van Apple, en de menselijke offers die het soms kost om de producten te maken. Helaas is de show alleen in Amerika te zien en over een eventuele wereldwijde distributie is nog met geen woord gerept.

En nu?

29 reacties

Profielfoto

Appletosh op 10 januari 2012

Een paar foto’s en zijn reisverslag op een blog had voldaan.
Om er nu gelijk een show van te maken rijkt naar geld klopperij.

Profielfoto

Thomas18NL op 10 januari 2012

Tsja, is dat niet bij elk bedrijf zo?

Waarom zouden er anders nog zoveel mensen bij Apple willen werken?

Ik heb mezelf al een tijdje terug voorgenomen er geen tijd aan te besteden, je kunt er toch niets aan veranderen. Daarnaast moeten wij alleen blij zijn, als ze die mensen meer betalen word de iPhone e.d. Alleen maar duurder.

Daarnaast zijn daar de mensen blij dat ze werk hebben, die enkele pipo’s die de werkdruk niet aankunnen moeten maar iets anders zoeken hoor

Profielfoto

BenDover op 10 januari 2012

Mensen die zich doodwerken zodat we olie hebben…
Mensen die zich doodwerken zodat we steenkool hebben…
Mensen die zich doodwerken zodat we het Panamakanaal hebben…
Mensen die zich doodwerken zodat we huizen hebben…
Mensen die zich doodwerken zodat we wegen hebben…
enz enz

Risico zit in elke baan.

Profielfoto

ramrod op 10 januari 2012

Ben Dover, dit is wel de meest domme en arrogante reactie die ik in jaren op het web heb gelezen , gefeliciteerd .

Profielfoto

Timvangessel op 10 januari 2012

Helemaal mee eens. Echt dom. Blijkbaar kunnen sommige mensen zwaardere onderwerpen dan sesamstraat niet aan….

Profielfoto

Jaysaintonge op 10 januari 2012

Het is triest dat die mensen overlijden, maar het is onmogelijk om alle Apple klanten te laten geloven dat dit elke dag gebeurd en dus geen Apple’s meer kopen.

Soms gebeurd het nu eenmaal, bij elk vak gaan er mensen dood, maar ik zou er totaal geen moeite mee hebben om meer te betalen voor betere arbeidsomstandigheden, tenslotte: zij zijn het die onze mooie appeltjes maken, Apple moet zuinig zijn met z’n werknemers!!

Profielfoto

spreenbrouwer op 10 januari 2012

Ik vind die vol gegeten dikke meneer niet echt heel grappig. Hij gaat klaarblijkelijk wel prat op zichzelf. Het feit dat die Aziaten zich dood werken aan een product is natuurlijk werkelijk belachelijk, maar om hier zelf nou beter van te worden door er een show om heen te gaan maken vindt ik het andere uiterste. Maak er dan een documentaire van, dit neem ik echt niet serieus.

Profielfoto

sedikit op 10 januari 2012

@Ben Dover,
Dat is nou zo’n religieuze mantra van een bepaalde politieke partij waarvan ik de naam maar niet zal noemen. En altijd daaraan toegevoegd: “marktwerking, zodat de consument er beter wordt”. Een gotspe heet zoiets.

Profielfoto

1984 op 10 januari 2012

@Ben Dover

Het is maar hoe je het wil zien: Dertien dagen geen vrijaf door iPad
De onderzoekers beweren ook dat de arbeiders veel meer overuren moeten maken dan de 36 uur per maand die de Chinese overheid toestaat. In piekperiodes tijdens de productie van de iPad zouden de arbeiders slechts om de dertien werkdagen een dag vrij krijgen. Praten tijdens het werk is verboden en wie niet goed presteert, wordt publiekelijk vernederd.
http://www.youtube.com/watch?v=V3YFGixp9Jw

Profielfoto

RubbereRobbie op 10 januari 2012

het komt er op neer dat we allemaal inhalig aan het worden zijn.
hebben hebben hebben ten koste van anderen.
ik zou het niet erg vinden als ik een maandje extra moet wachten op bijvoorbeeld een ipad 3 als ik weet dat de mensen die hem maken normaal kunnen leven zoals ik.

@BenDover… heel slecht maar waarschijnlijk geniet je van alle aandacht die je nu krijgt en heb je wat om lachend op een verjaardag te vertellen of naast het koffiezet apparaat op je werk met de collegas die je al jaren ziet, heel stoer ben, heel stoer

Profielfoto

BenDover op 10 januari 2012

Even wat olie op het vuur
@1984, kijk eerst maar eens wat dichter bij huis:
Controle van schoonmakers op tankstations wegens vermoedens van uitbuiting
Celstraf geëist voor uitbuiting Polen in champignonkwekerij
Polen onderbetaald door schoonmaakbedrijf
enz enz

32500 doden om het Panamakanaal te maken.
20.000 directe doden in de Chinese mijnbouw elk jaar.
5.000.000 indirecte doden in de Chinese mijnbouw elk jaar (kanker etc)

Het is natuurlijk leuk om overal Apple de schuld van te geven, maar jullie werken er net zo hard aan mee.

Ben nu eenmaal realist en niet hypocriet.

Profielfoto

1984 op 10 januari 2012

Even wat olie op het vuur
@1984, kijk eerst maar eens wat dichter bij huis:

Er zijn veel voorbeelden van mensen die de krachten van andere gebruiken om zich zelf te verrijken.Echter hier was de titel : Het verhaal achter een Apple-product

Profielfoto

BenDover op 10 januari 2012

Ehh, je gebruikt net zelf een bron van iemand anders.
En het verhaal gaat over een glimmende iPhone en niet over een iPad als je toch alles in hokjes wilt stoppen.

Even wat olie op het vuur
@1984, kijk eerst maar eens wat dichter bij huis:

Er zijn veel voorbeelden van mensen die de krachten van andere gebruiken om zich zelf te verrijken.Echter hier was de titel : Het verhaal achter een Apple-product

Profielfoto

Lauwrence op 10 januari 2012

En de strekking van dat verhaal is mensen die zich soms doodwerken om ons een iPhone te bezorgen. De overige voorbeelden van Ben zijn allesbehalve subtiel, maar wèl waar.

It’s a dog-eat-dog world out there. Join the feast or get eaten..

Profielfoto

JamesJohannson op 10 januari 2012

leuk gebracht inderdaad, maar misschien iets interessants om te kijken;
het gaat er nu eenmaal zo aan toe in China.

http://www.youtube.com/watch?v=SZnZOe_tKCs

Edward Burtynsky – Manufactured Landscapes

in china word kapitalisme nu eenmaal redelijk ernstig toegepast.

Profielfoto

rastarobin op 11 januari 2012

Making the clothes i wear was een documentaire van de BBC over de kleding die wij allemaal dragen en hoe die wordt gemaakt.
Dat is duizend maal erger dan wat er in de fabrieken voor Apple spullen gebeurd en iedereen draagt nog steeds kleding.
Ben Dover heeft wel gelijk en dat weten jullie heus wel , maar waarom er zo wordt gereageerd daar kan ik niet bij.

Profielfoto

sedikit op 11 januari 2012

@rastarobin,
Over de splinter en de balk:
Beetje flauw en blind om, als er iets op dit gebied wordt gezegd ten nadele van Apple, meteen op de proppen te komen met vergelijkingen die duizend maal erger (1000x?!!. Toe maar!) zijn. Het ene sluit het andere niet uit. Fout is fout. Kan het simpeler?!

Profielfoto

jtd op 11 januari 2012

Zo’n verhaal kun je voor heel veel producten ophangen. Bedrijven gaan niet voor niets naar lage lonen landen om hun productielijn te ontwikkelen. Niet alleen zijn de lonen daar laag, maar de mensen werken er ook keihard voor en de regeringen kunnen of willen de misstanden niet zien.
Textiel fabrieken, auto(onderdelen)fabrieken, uitgeefconcerns, electronicabedrijven etc. werken allemaal met lage lonen landen.
Apple is hier in dus geen uitzondering.
Het is prachtig dat iemand hier op in springt, maar volgens mij kun je zo’n show ook geven voor andere bedrijfstakken.
Dat Apple nu ‘gepakt’ wordt is omdat Apple nu eenmaal een hoge boom is.

Profielfoto

jtd op 11 januari 2012

Onze arbeidsomstandigheden zijn ook (in de geschiedenis gezien) pas recent beter geworden. De ontwikkeling in de westerse wereld op dat vlak heeft iets eerder plaatsgevonden. Dit soort omwentelingen gaat namelijk gepaard met welvaart voor iedereen. De welvaart die de Westerse wereld heeft verkregen moet nog doordringen in de andere werelddelen.
Maar nu al zijn er signalen uit bijvoorbeeld China dat er niet alleen hele arme mensen zijn (die worden uitgebuit) en hele rijke mensen (de uitbuiters), maar dat er een middenklasse ontstaat. Deze middenklasse kan ervoor zorgen dat arbeidsomstandigheden, scholing en zorg beter geregeld kan gaan worden. Zo is dat ook in de westerse wereld geëvolueerd.
Het is dus een kwestie van tijd eer dat deze lage lonen landen niet meer interessant zijn voor bedrijven.

Profielfoto

sedikit op 11 januari 2012

@jtd.
Dank voor je college economie in een historisch perspectief. Een openbaring. Nooit geweten dat je een misstand zo kunt goedpraten. Daar lust ik wel pap van! Maar….het kan véél eenvoudiger. Even mijn reactie hierboven lezen. Daar worden gevoelige apple-teentjes ook in een perspectief geplaatst.

Profielfoto

F_Vervoort op 11 januari 2012

Elk verhaal heeft zijn waarheid. Maar ik heb de indruk dat Mike Daisey behoorlijk in de clinch ligt met apple en daardoor behoorlijke oogkleppen gekregen heeft.
Dat er in lageloon-landen gewerkt wordt, dat is duidelijk en dat daar hard gewerkt moet worden voor weinig loon, dat staat ook als een paal boven water. Maar men moet zich dan niet vastpinnen op 1 bedrijf. Kijk bv. naar Nokia. Die zetten ‘Made in Finland’ op hun toestellen, maar binnenin staat ‘Assembled in China’. Wie houdt hier de consument voor de gek? Lees maar eens op volgende link:
http://edition.cnn.com/2002/BUSINESS/asia/11/28/china.dongguan

Voorbeelden genoeg. Of heeft er zich iemand al eens afgevraagd hoeveel Turkse arbeiders gestorven zijn omdat jullie allemaal die leuke ‘versleten’ jeansbroeken willen? Of hoe de kledingwinkels aan die spotgoedkope kledingwaar kunnen komen. Kwestie van een selectieve benadering van de realiteit. Zo ken ik mensen die in dergelijke goedkope kledingzaken hun kleding kopen, maar mij verwijten of ik wel besef wie die glimmende iphone heeft gemaakt heeft, en welke ellende daaraan vast hangt.

Ik denk dat we nog weinig kunnen/mogen kopen als we nagaan vanwaar de producten allemaal vandaan komen. Maar ja, voor sommige producten doen we liever onze ogen even dicht. De ene doet dat voor (goedkope of merk-)kleding, de andere voor een Apple-product. Waarom? Omdat hij/zij dat ene product toch wel eigenlijk graag wil hebben… En zolang ze dit doen, blijven deze toestanden bestaan.

En voor BenDover; Wij KIEZEN hier een baan. De mensen ginder nemen een baan aan uit noodzaak omdat er GEEN ANDERE KEUZE is en omdat er thuis monden gevoed moeten worden! Een beetje nuancering van je antwoord zou hier toch wel mogen.

Dus geen vrijspraak voor Apple, maar ook niet voor vele anderen…

Profielfoto

McShamus op 11 januari 2012

Iemand weleens in China geweest? Prachtig om te zien hoe hierboven de westerse hemelse verworvenheden één op één geprojecteerd worden op een land waar álles anders werkt.

Vorig jaar nog de collectieve verontwaardiging over wel 17 zelfmoorden binnen Foxconn! Verschrikkelijk! Als je dat afzet tegen het aantal werknemers, is dat 5.4x lager dan het Nederlands landelijk gemiddelde. De Chinees kijkt met medelijden naar ons diep, diep ongelukkige volk.

Profielfoto

Zakske op 11 januari 2012

Vorig jaar nog de collectieve verontwaardiging over wel 17 zelfmoorden binnen Foxconn! Verschrikkelijk!

Op dit moment zitten er 300 werknemers van Foxconn op het dak van een fabriek in Wuhan, en dreigen er vanaf te springen als ze hun salaris niet krijgen. Niks aan de hand!

Profielfoto

jtd op 11 januari 2012

@jtd.
Dank voor je college economie in een historisch perspectief. Een openbaring. Nooit geweten dat je een misstand zo kunt goedpraten. Daar lust ik wel pap van! Maar….het kan véél eenvoudiger. Even mijn reactie hierboven lezen. Daar worden gevoelige apple-teentjes ook in een perspectief geplaatst.

Mij hoor je niks goed praten, hoor!
Ik zeg alleen dat sommige werelddelen onze waarden en normen nog niet hebben overgenomen…

Profielfoto

klaasb op 11 januari 2012

De vraag is of ze al onze waarden en normen over moeten willen nemen.

Apple kan veel meer druk op Foxconn zetten voor betere omstandigheden. Een weekend van twee dagen, etc. etc.
Wat je eerder ziet is dat voor sommige bedrijven ook China nu te duur wordt en ze uitwijken naar landen die lager op de economische ladder staan. Scheelt een paar centen op een iphone, maar op veel iphones scheelt dat weer veel dollars. Dat men het in die landen nog minder nauw neemt met de omstandigheden waarin werknemers verkeren, is ook algemeen bekend.
Alles draait om geld, en normen vervagen zodra er meer geld te verdienen is.

Profielfoto

jtd op 11 januari 2012

@Klaasb,
Dat is precies mijn punt.
In onze Westerse ogen is veel niet goed, mag je zelfs een paardje niet dag en nacht in de regen laten staan…

Profielfoto

F_Vervoort op 11 januari 2012

Trouwens, die 300 werknemers op het dak van Foxconn zijn van de divisie Microsoft X-Box. Niet dat dat minder erg is, maar het laat weer eens de oogkleppen van Mike Daisey zien. Als je dergelijke situaties (terecht) aanklaagt, klaag dan alle bedrijven aan, en ook het bedrijf wiens laptop je gebruikt om het artikel te schrijven…

Profielfoto

Maestro Rackam op 12 januari 2012

Tsja, is dat niet bij elk bedrijf zo?

Waarom zouden er anders nog zoveel mensen bij Apple willen werken?

Ik heb mezelf al een tijdje terug voorgenomen er geen tijd aan te besteden, je kunt er toch niets aan veranderen.

Er zijn een paar vrij simpele dingen die je kunt doen die weinig moeite kosten,
bijv. je geld parkeren bij Triodos of ASN waarmee je in ieder geval voorkomt dat jouw geld geinvesteerd wordt in zaken die niet deugen. Met iets meer moeite kun je zelf rekening houden met wat je koopt denk bijv. aan FairTrade producten, en je stroom door een 100% groene energie leverancier te laten leveren (dan ben je in ieder geval een stuk minder medeverantwoordelijk voor de dood van duizenden kolenmijnwerkers).

Daarnaast moeten wij alleen blij zijn, als ze die mensen meer betalen word de iPhone e.d. Alleen maar duurder.

Onzin, teardowns hebben keer op keer uitgewezen dat de kosten van de onderdelen bij bijna alle Apple producten rond of zelfs onder de 50% van de verkoopprijs liggen, als de aandeelhouders met normale winst genoegen nemen (en laten we wel wezen, aandeelhouders hebben anders dan de werknemers van Apple geen vinger opgetild voor het dividend) dan blijft de consumentenprijs gewoon gelijk.

Daarnaast zijn daar de mensen blij dat ze werk hebben, die enkele pipo\’s die de werkdruk niet aankunnen moeten maar iets anders zoeken hoor

Dat het aanbod op een arbeidsmarkt groter is dan de vraag is natuurlijk geen enkele reden om werknemers uit te buiten en hen hun basale rechten te ontnemen.
(Hoewel het natuurlijk wel erg verleidelijk is om te doen als je als bestuur van een bedrijf van achter je comfortabele bureau naar je eigen aandeeltjes kijkt.)
En als je nog steeds nul medeleven hebt met mensen buiten de Nederlandse grens, denk je dan in dat jijzelf net zo goed daar geboren had kunnen worden in een kansarme familie, misschien helpt dat…

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?