Apple, pers en Chinezen over werkomstandigheden in China

53 reacties

Apple ligt al jaren onder vuur bij mileu- en mensenrechtenorganisaties vanwege de omstandigheden in Chinese fabrieken waar met name iPhone’s en iPad’s geproduceerd worden. Het bedrijf zou zich niet bekommeren om medewerkers die er blootgesteld worden aan giftige stoffen, eentonig werk doen en slecht gehuisvest zijn. De fabrieken zijn geen eigendom van Apple en produceren ook voor alle andere grote electronica-bedrijven. Desalniettemin blijft Apple regelmatig aangesproken worden op de werkomstandigheden in de fabrieken.

Recent laaide weer een storm van kritiek op na een uitzending van het Amerikaanse radioprogramma This American Life waarin een grimmig beeld werd geschetst van de werkomstandigheden in een Foxconn-fabriek. Inmiddels zijn er reacties gekomen van de media, voormalige Apple-medewekers, Apple’s CEO én lokale bewoners in China en allemaal vertellen ze een ander verhaal.

Pers
Kranten, televisie en radio hebben zich sinds 2006 regelmatig beziggehouden met fabrieken in China waar Apple-producten gemaakt worden. Gevaarlijke chemische stoffen waar medewerkers aan blootgesteld werden, grote bedrijfsongevallen, zelfmoorden, we hoorden er over dankzij berichten in de internationale media.

In sommige publicaties wordt de nuance aangebracht dat de slechte werkomstandigheden en het niet naleven van mileunormen een probleem zijn van alle technologie-bedrijven en niet alleen van Apple. Het feit dat Apple een van de meest succesvolle bedrijven ter wereld is en diens producten door miljoenen geadoreerd worden maakt het echter begrijpelijk dat het bedrijf vaak wel als enig voorbeeld dient voor het grotere probleem.

Opvallend genoeg lijken media in de Verenigde Staten het onderwerp echter niet alleen aan te grijpen om de problematiek in de Chinese fabrieken aan de kaak te stellen. Apple wordt ook aangesproken op het feit dat het slechts 40.000 arbeidsplaatsen in de Verenigde Staten gecreëerd heeft terwijl er in China en andere lage-lonenlanden meer dan 700.000 mensen werken om Apple-producten in elkaar te zetten.

Reddingswerkers na een grote brand in een Foxconn-fabriek waar iPad's gemaakt werden.

Apple
Apple heeft zich een aantal keer uitgesproken over de werkomstandigheden in fabrieken waar Mac’s en iOS-apparaten geproduceerd worden. Naar aanleiding van de eerste negatieve berichten is het bedrijf in 2006 begonnen met het uitvoeren van strengere controles. Sindsdien worden fabrieken getoetst aan de Supplier Code of Conduct. Jaarlijks worden de restulaten van die controles gepubliceerd. Fabrieken die zich niet aan de regels houden worden verplicht om actie te ondernemen. Gebeurt dat niet, dan doet Apple er geen zaken meer mee.

Voormalige leidinggevenden binnen Apple vertelden tegenover de New York Times echter dat er binnen het bedrijf een constante strijd gaande is tussen teams die de werkomstandigheden in de fabriek voorop stellen en teams die het vooral belangrijk vinden dat nieuwe producten volgens een bepaald productieproces zo snel mogelijk in grote getale de fabriek uit komen. Eén ex-medewerker beweert zelfs dat het bedrijf al lang fundamentele verbeteringen had kunnen bewerkstelligen als de omstandigheden in de fabrieken écht op de eerste plek gestaan zouden hebben.

Tim Cook heeft gereageerd op deze berichten in een e-mail aan alle Apple-medewerkers. Hierin zegt hij dat Apple zich niet herkent in de aantijgingen. Volgens Cook zijn er weinig bedrijven in de tech-industrie die doen wat Apple doet om werkomstandigheden in fabrieken te verbeteren. Als voorbeeld noemt hij de steeds strengere controles, de hulp die fabrieken van Apple krijgen om verbeteringen uit te voeren en de cursussen die werknemers krijgen over hun rechten in en buiten de fabriek. Daarnaast is Apple als een van de eerste bedrijven een samenwerking aangegaan met de Fair Labor Association. Deze organisatie voert onafhankelijke controles uit op eerlijk werk, werkomstandigheden en mileurnormen.

Een fabriekshal van Foxconn in China.

China
In het eerdergenoemde artikel van de New York Times komt ook een voormalig manager aan het woord van de Chinese Foxconnfabriek waar de iPad gemaakt wordt. Volgens hem heeft Apple zich nooit om iets anders bekommerd dan het verbeteren van het productieproces en het omlaag brengen van kosten. Het welzijn van werknemers zou het bedrijf nooit geïnteresseerd hebben. Hoe betrouwbaar dit verhaal is valt overigens te betwijfelen. De ex-manager is in april ontstlagen bij Foxconn en vecht sindsdien voor de rechter zijn ontslag aan.

De meest opvallende reacties zijn echter te vinden onder een Chinese vertaling van het stuk uit de NYT. Daar wordt niet in twijfel getrokken dat de werkomstandigheden bij Apple-toeleveranciers verbeterd kunnen en moeten worden. Chinezen schetsen er echter het beeld dat het er buiten de muren van de iPhone- en iPadfabrieken nog veel erger aan toe gaat. Zo wordt gesproken over zeer slechte controles in fabrieken waar HP, Sony, HTC en Samsung-apparaten gemaakt worden. Werknemers hebben te maken met nog slechtere werkomstandigheden, lagere lonen en meer blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Fabrieken waar producten voor de eigen Chinese markt gemaakt worden zouden überhaupt niet gecontroleerd worden. Anderen merken op dat de situatie op het platte land van China (waar veel fabrieksarbeiders vandaan komen) nog erbarmelijker is. Daarom blijven er stromen jonge Chinezen vluchten naar de steden waar Foxconn en andere bedrijven ze werk en onderdak bieden.

De reacties wijzen eigenlijk maar één grote boeman aan: de Chinese overheid. Deze zou zich niet om zijn eigen inwoners bekommeren door nauwelijks controles uit te voeren in fabrieken en bedrijven niet te straffen voor de slechte behandeling van werknemers. Ook corruptie blijft een groot probleem volgens de reacties. Daarnaast verbiedt de overheid nog altijd de vorming van vakbonden waardoor het onmogelijk is voor werknemers om samen op te komen voor hun rechten.

Mensen verdringen zich bij Foxconn om hun CV af te geven tijdens een banenbeurs.

Maar wat is er nu waar? Doet Apple wat het kan om werkomstandigheden te verbeteren in fabrieken waar Mac’s en iOS-apparaten gemaakt worden of is het onethisch om miljarden dollars winst te maken over de ruggen van laagbetaalde Chinezen die het werk alleen maar doen omdat er geen alternatief is?

Wat vind jij?

Reacties

53 reacties
 • Profielfoto
  Dagaloni

  Tjaa… wat vind ik? Het is een combinatie. Natuurlijk gaat het er bij Foxconn er niet goed aan toe, natuurlijk wil Apple zoveel mogelijk winst maken en natuurlijk speelt de Chinese overheid een grote rol. Allemaal hebben ze eigen belangen die niet altijd ten gunste komen voor de andere partij.

  Natuurlijk zou elk bedrijf China moeten boycotten omdat iedereen weet dat het daar slecht aan toe gaat. Maar wil iedereen meer betalen of wil het bedrijf daardoor een flink stuk van z’n winst inleveren om het nog ‘betaalbaar’ voor de consument te houden?

  Het antwoord mag duidelijk zijn: nee. Alleen dat ene stukje van die arbeiders oplossen kan niet. Dus wat je ook doet, beiden kanten hebben hun voor- en nadelen.

 • Profielfoto
  Twijfelaar

  Een fabriekshal van Foxconn in China” Nou dat ziet er niet bepaald gezellig uit!:cry:

 • Profielfoto
  donut

  Apple valt altijd al op door het feit dat alles is vormgeven tot en met de verpakking.
  Een bedrijf dat zoveel aandacht aan de details van zijn producten besteed, moet ook zijn werknemers die aandacht geven. Dat past in volledig in de filosofie.

  Als Apple een nieuw Crystal Palace bouwt voor zijn werknemers in Amerika, dan moet het op zijn minst ook aandacht besteden aan de arbeidscondities van zijn werknemers in China zonder wie de enorme winsten niet mogelijk zouden zijn.

  Als Apple het grootste bedrijf van Amerika is dan heeft het bovendien een voorbeeldfunctie.
  Als Apple een 40 % winstmarge heeft op zijn producten en miljarden op de bank , dan is er zeker ruimte voor verbetering van arbeidscondities in China.

  Als Apple slim is zou ze de rol van wereld verbeteraar nu op zich moeten nemen.
  Ze hebben nu de kans om ook op dit vlak grens verleggend te zijn en het zou ze commercieel zeker geen windeieren leggen.

 • Profielfoto
  klaasb

  Als Apple (als trendsetter) zijn activiteiten in China staakt en bijv. onderbrengt in andere landen waar de overheid wel het welzijn van de werknemers hoog in het vaandel heeft staan (in ruil voor de extra werkgelegenheid die zo’n fabriek hoogst waarschijnlijk met zich meebrengt) dan zal men zich in China wel achter de oren gaan krabben.
  Kunnen de kranten zich richten op de wanpraktijken van de andere fabrikanten.
  “With great power comes great responsibility.”

 • Profielfoto
  donut

  Een bedrijf dat zoveel aandacht aan de details van zijn producten besteed, moet ook zijn werknemers die aandacht geven. Dat past in volledig in de filosofie.

  Als Apple een nieuw Crystal Palace bouwt voor zijn werknemers in Amerika, dan moet het op zijn minst ook aandacht besteden aan de arbeidscondities van zijn werknemers in China zonder wie de enorme winsten niet mogelijk zouden zijn.

  Als Apple het grootste bedrijf van Amerika is dan heeft het bovendien een voorbeeldfunctie.
  Als Apple een 40 % winstmarge heeft op zijn producten en miljarden op de bank , dan is er zeker ruimte voor verbetering van arbeidscondities in China.

  Als Apple slim is zou ze de rol van wereld verbeteraar nu op zich moeten nemen.
  Ze hebben nu de kans om ook op dit vlak grens verleggend te zijn en het zou ze commercieel zeker geen windeieren leggen.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Het imago van Apple als “cool en progressief, hippie en anti-establishment” past natuurlijk niet meer bij een bedrijf dat zoveel winst maakt en te weinig voor de (Chinese) werknemers doet. Ik besef dat Apple niet in haar eentje de regels voor China kan herschrijven en dat daar produceren de enig optie is bij deze hoeveelheden, maar betere pogingen tot verbeteringen en minder winst dan maar voor lief nemen; dat moet toch wel kunnen?

 • Profielfoto
  TakkU

  Ik heb laatst een artikel gelezen op volgens mij Appleinsider waarin aangegeven wordt dat de lonen nog niet eens hetgeen is waarom ze in China zitten… Wanneer ze de productie in de VS zouden hebben zou de productiekosten van een iPhone stijgen met maar 60 dollar… De belangrijkste reden is de snelheid waarmee geproduceerd kan worden, en productielijnen opgestart kunnen worden… De 1e iPhone zou een plastic scherm krijgen, maar dit bleek te snel te krassen… Binnen 96 uur na de beslissing om over te stappen op glas kwamen de eerste duizenden schermen van de productie lijn afrollen.. In de VS zou dit een proces van weken zij geweest

 • Profielfoto
  liesebirdie

  ik vind het te simpel om met de fabriek te vertrekken uit China om de overheid een lesje te leren. Het zijn de werknemers die dan zonder werk zitten. Zij zullen het voelen. Als de overheid het nu niet wil inzien, zal dat dan niet ineens wel zo zijn.

  Apple kan niet als enige ‘goede’ lonen betalen, dat komt de onrust in de fabrieken niet ten goede. Ik denk dat er te veel werklozen zijn, te veel concurrentie van andere burgers, dat het probleem groter is. Betere lonen uitbetalen en betere werkomstandigheden bij Apple-producten, is niet de oplossing als deze actie op zichzelf staat.

 • Profielfoto
  Supermacfreak

  Ik heb ooit een artikel gelezen in de trant van stel dat de iPhone, iPad en alle andere Apple producten in Cupertino of Europa zou worden gemaakt, dan zou de productie kosten maar met ± 10 à 15% stijgen. Volgens mij hebben jullie ook aandacht aan besteden. De iPhone zou $ 68 duurder zijn. Zou de consument hier extra willen betalen? Ik zou het wel doen, mijn contributie aan Greenpeace en Milieudefensie is vele maal hoger.
  We hadden een heuse Apple assemblage fabriek in Apeldoorn in de jaren 90, nu zit de belasting dienst in de Apple gebouwen, en worden nog steeds zo genoemd.
  Om de kosten de drukken en andere logistieke vraagstukken zijn alle fabrieken van Apple (o.a. Cupertino, Ireland en Apeldoorn) naar goedkope landen verhuisd. Helaas hebben de werknemers in deze goedkope landen geen toegang tot vakbonden en alle rechten die wij vanzelfsprekend vinden. Maar om helemaal de schuld aan Apple toe te schuiven gaat iets te ver. Waarom wordt Apple altijd met de vinger aangewezen en niet Samsung, Sony, etc…? Ik denk dat het meer als bliksemafleider is. Voor heel veel Windows en Android adepten is Apple verontrustend, wat voor nieuwe producten en diensten gaan ze weer bedenken? Wat moeten we weer kopiëren? Zolang je Apple bekritiseerd vergeet je Samsung en de rest. Die hebben echt boter op hun hoofd. Eerst door Apple schaamteloos te kopiëren, en dan meeliften in het succes van een bepaalde genre: voorbeeld meeliften in de succes van de iPhone, en dan het in te halen. Samsung heeft nog nooit zoveel smartphone’s verkocht (heeft inmiddels Apple ingehaald) die ook bij Foxconn worden gemaakt. Maar geen woorden hierover!
  Nog iets, stel dat men de hele Apple productie zou verhuizen naar de US en Europe (bijvoorbeeld) dan zou er andere problemen naar boven komen, zoals logistiek, snelheid om productielijnen aan te passen en capaciteit. Waar vindt je in de US of Europa fabrieken met onuitputelijke vijvers waar je werknemers uit kunt vissen? Ik denk dat Foxconn meer dan één miljoen werknemers heeft!

 • Profielfoto
  1984

  Het is maar hoe je het wil zien: Dertien dagen geen vrijaf door iPad
  De onderzoekers beweren ook dat de arbeiders veel meer overuren moeten maken dan de 36 uur per maand die de Chinese overheid toestaat. In piekperiodes tijdens de productie van de iPad zouden de arbeiders slechts om de dertien werkdagen een dag vrij krijgen. Praten tijdens het werk is verboden en wie niet goed presteert, wordt publiekelijk vernederd.
  http://www.youtube.com/watch?v=V3YFGixp9Jw

 • Profielfoto
  spacefreek

  Persoonlijk vind ik dat Apple, gezien de hoeveelheid cash die ze hebben en de marges die ze behalen, een statement zou moeten maken door een flinke fabriek gewoon in the USA te plaatsen. Gooi er maar gewoon eens 10-20 miljard tegenaan en accepteer de iets mindere marges. Het bedrijf zal er zeker niet door ten onder gaan.

  Maar aan de andere kant, kijkend vanuit Apple, dus met een meer bedrijfskundige, -technische en -economische bril op. Ook kijkend naar beleggers in Apple. Af en toe dat negatieve gelul ontvangen door een select groepje, terwijl je er wel miljarden meer door verdiend. Waarom dan niet gewoon een beetje aanmodderen met het hanteren van strenge regels voor de toeleveranciers (zoals nu gedaan wordt), klinkt cru, ben er ook niet voor, maar met bovenstaande bril op is het de beste, gemakkelijkste en meest economisch positieve keuze. Want het lijkt toch alsof je er meer voor doet dan andere bedrijven (wat ik best durf te geloven).

  Maar wat ik vind zal Apple vast niet doen, ondanks dat het ze zou sieren. Want ‘Think different’ past er allang niet meer bij. ‘Get a Mac’ echter wel (als is het meer; Get an iOS-device)

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Kennen jullie het verhaal van Apple als het grootste filantropische bedrijf dat het geld uitgeeft aan de (werk)omstandigheden in buitenlandse fabrieken en aan de lokale overheden?

  Als jullie zo begaan zijn met het lot van de Chinese arbeiders koop dan geen Apple/Samsung/HP/Dell/etc./etc. spullen. Lekker makkelijk he achter je bureau Apple gaan vertellen welke rol ze moeten spelen. Keihard geld verdienen, daar gaat het om. Klinkt hard maar dat is wel de bottomline. Het is een economische/politiek spel. Toezicht op arbeidsomstandigheden, werktijden etc. is geen rol van de klant maar van de fabrikant en de overheden.

  Alsof Apple altijd een hippiebedrijf geweest is? Lees de biografie van Jobs en je weet genoeg.

 • Profielfoto
  Witte Haai

  Ik denk dat het probleem heel complex is. Apple, de toeleveranciers, de Chineze overheid zitten allemaal vast in de zelfde vicieuze cirkel. Bereid zijn minder winst te maken, hun concurrentiepositie opgeven, behoort niet tot hun opties. Zo werkt ook het Chineze kapitalisme. ( Terzijde: Ook in China groeit de onrust: Stakingen, en -oke, het is wel offtopic- maar heel bizar is deze docu over de Chineze huizen-bubble: China’s Ghost Cities and Malls; en dan dit: Iedere provincie in China is een Griekenland; Volksopstand in Wukan. )

  Maar het zou zomaar kunnen, dat dit systeem de komende jaren compleet op z’n kop komt te staan: De verwachting is dat met 5 tot 10 jaar (*) de 3D-printer betaalbaar word; Dan zouden Apple (en ook Samsung, HTC, Sony, enz) het wel ‘ns zwaar kunnen krijgen. Het is al jaren heel normaal dat je muziek en films kunt downloaden. Maar nieuw is dat je via Pirate Bay nu ook 3D-designs kunt downloaden en door een 3D-printer kunt laten printen. Zie hier: Visionair.nl: Pirate Bay slaat terug: download 3D-designs

  (*) Bron: FabLab => Zie de Labyrint-uitzending ‘Alles is maakbaar’ Uitzendinggemist (flash), of hier Hebikietsgemist.nl (Silverlight).

  En deze ontwikkelingen zullen zich meer en meer doorzetten. De consument zal meer en meer zelfvoorzienend worden. De verwachting voor de toekomst is dus, dat een aantal fabrieken die in massaproductie werken, hun productie geheel of gedeeltelijk terug zullen moeten schroeven.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ach…Apple houdt de mensen van de straat in China. Ze zitten droog, keurig op een rij en volgens het artikel is het overal slechter dan daar. Voor hun dan.
  En nu mijn echte mening: Hoe booming het ook lijkt in China, het is en blijft een Communistisch land, geregeerd door een stel keiharde ouwe Communistische knarren die over lijken gaan. En zoals het een Communistisch land betaamt, is iedereen gelijk. Maar zoals George Orwell 70 jaar geleden al wist: de één is gelijker dan de ander. China wilde meeprofiteren. Er kwam een vrij economische zone, waar giga-winsten worden gemaakt en rijke yuppen wonen plus de eigenaren van al die booming bedrijven. In 90% van het land wonen straatarme mensen, die vaak van armoe en honger sterven. Een groot deel van China bestaat uit andere landen en volken die keihard onderdrukt worden, vermoord, gemarteld.

  Miljoenen worden voor een hongerloontje als een soort slaven gebruikt door bedrijfsdirecteuren die erger zijn dan het in de kapitalistische wereld ooit geweest is. Er moet dus wat gebeuren in China. Toen begin vorig jaar de Arabische Lente begon en in het ene na het andere land de dictators verdreven werden door protesterende volksmassa’s, dachten Chinezen in honderden steden dat hun moment ook gekomen was en gingen ook protesteren. Kleine aantallen. Honderden, soms duizenden mensen. Maar er waren geen media bij, wel het leger dat de protesten met fors geweld neersloeg. Het is volledig uit de publiciteit gebleven. Schaarse berichten via internet en twitter. China houdt de media ver weg en censureert het internet. Daar is speciale internetpolitie voor.

  De Chinese bevolking heeft niks aan dit soort uitbuiting. Je houdt een wreed systeem in stand. Het lijkt mij inderdaad beter als Apple de guts heeft op de productie gewoon naar Amerika over te plaatsen, zoals president Obama vorig jaar gevraagd heeft. Daar zijn miljoenen werklozen die graag voor een relatief klein loon hard willen werken. De Amerikaanse economie is ermee gebaat, wij ook en de Chinezen….tja te hopen is dat het daar eindelijk veranderd. Door hun economomische grootmacht exporteert het land zijn macht nu wereldwijd door bedrijven op te kopen. In Europa, Amerika en vooral ook Afrika. Hopelijk breekt de Echte Lente ook een keer in China aan. Die kan niet komen van verbetering van werkomstandigheden door eisen van Apple. Hoe sympathiek dat ook lijkt en al beter is dan wat ALLE andere collega’s doen. Het blijft een druppel op de gloeiende plaat.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Als [email protected] Tims email is heb ik laten weten dat Apple wat meer moet doen aan de werkomstandigheden. Maar ja wij zijn de gene die hun spul kopen en nu we het weten zijn we even schuldig als we nog nieuwe dingen kopen. Hoewel een samsung kopen niet de oplossing is want ook hier zit het fout. Het bestuur van Foxconn moet misschien ook wat menselijker worden maar apple kan zomaar niet zijn fabrieken verhuizen van de ene dag op de andere.

 • Profielfoto
  Panda

  Dit artikel is een beetje dubbelop.

  De fabrieken zijn geen eigendom zijn van Apple en produceren

  een continue strijd gaande is tussen teams die teams die de werkomstandigheden in de fabriek voorop stellen

  Volgens hem heeft Apple zich nooit om iets anders bekommerd dan de het verbeteren van het productieproces

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  @Panda dat klopt, artikel is een beetje haastig geschreven. Als het goed moeten alle fouten er inmiddels uit zijn.

 • Profielfoto
  mac osx rules

  Donut heeft gelijk. Punt.

 • Profielfoto
  FilX

  Ik sluit me ook bij Donut aan. Het is een vorm van kolonisme waar overheersing en onderduiking opnieuw zijn uitgevonden. Het is dan ook niet zo raar dat men ‘in den vreemden’ geen hoge pet meer op heeft van de Amerikanen cq het westen. Dat deze gang van zaken ‘mede mogelijk is gemaakt’ door de lokale overheid doet daar niets aan af. Apple heeft namelijk de keus of zij gebruik maakt van de ‘commercieel goede omstandigheden ter plaatsen’ of niet, en dat geldt natuurlijk ook voor Sony, Samsung etc.

  We kunnen als consument hand in eigen boezem steken en Apple links laten liggen, waren het niet dat we dan Sony, HP, Samsung, elk bedrijf links moeten laten liggen. Kortom, we hebben geen keus. Kortom, de consument wordt ook gegijzeld door de bedrijven. (Ons probleem is natuurlijk niet vergelijkbaar met de Chinese arbeiders).

  Kortom, Apple doe eens different denken…

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Wat een hypocriet verhaal. Probeer nu niet met een (linkse) westerse bril op te kijken naar de werk omstandigheden in China. Dat er zaken niet goed gaan is bekend, maar China kennende, zal dat de komende jaren wel veranderen. China ontwikkelt zich in rap tempo en heeft de afgelopen 20 jaar een gigantische economische groeispurt gemaakt. Ze komen economisch gezien van heel ver. Die ontwikkeling gaat met vallen en opstaan.

  50-100 jaar geleden in Nederland was het niet anders in de Nederlandse fabrieken. Wij hebben die ontwikkeling ook doorgemaakt in het Westen!

  De “fabrieken van de wereld” staan nu eenmaal in China. Kledingfabrikanten, electronica fabrikanten etc etc produceren allemaal in China. Als de boe-roepers consequent china producten zouden gaan boycotten, blijft er heel weinig voor ze over!

  De Chinese economie groeit op dit moment, terwijl we in Europa flink wat economische problemen moeten verwerken, nog steeds met 10%. Binnen enkele jaren is de Chinese economie zelfs de grootste. Daar profiteren uiteindelijk alle chinezen van! Betere leefomstandigheden, infrastructuur etc. etc.

  En vergeet niet dat de gemiddelde Chinees anders denkt dan gemiddelde Westerling! Geld verdienen (winst maken) is voor veel Chinezen een doel op zich! Het individu is daarbij van ondergeschikt belang. Onlangs las ik nog een verhaal over een student in Peking die een orgaan uit zijn lijf had verkocht om een iPhone te kunnen kopen. Kun je het je voorstellen?

  Het ethisch besef is bij veel producenten nog erg laag. Naar werknemers toe, maar ook zelfs naar klanten! Denk aan het melkpoeder schandaal met melamine van enkele jaren geleden. Die directeur heeft de doodstraf gekregen.

  En ook corruptie is een groot probleem. Maar goed, dat kennen we ook nog steeds in Europa!

  Dat dit gebeurt is niet goed te praten, maar realiseer je dat China zich in rap tempo ontwikkelt. Dat gebeurt nu eenmaal met vallen en opstaan.

  Het grote economische voordeel is nu dat china een “lage lonen land” is. Binnen China is er echter sprake van een flinke prijsinflatie. Ook voor de chinezen zelf wordt alles duurder door de toegenomen vraag. Het voordeel van de lage lonen verdwijnt dus op den duur, doordat werknemers moeten gaan verdienen.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Het gaat goed met Apple en nu zoeken naar een stok om de Hond: Apple, te slaan. China is zo anders dan wij hier in het westen. Productie bedrijven willen opdrachten en uitkeringen bestaan niet/nauwelijks; dus werken wil/doet iedereen. Ondernemen dat was altijd al een eigenschap van de Chinezen. Dat gegeven zorgde b.v. ook in Ned. Indië voor anti-Chinese jaloezie.

 • Profielfoto
  Sufkont

  Als wij met zijn allen begaan zijn met het lot van de chinezen, dan kunnen we maar het beste veel kopen wat daar vandaan komt, en vooral NIET weggaan.

  Flyinghigh geeft het goed aan: Ze leven daar in de situatie die wij rond 1900-1950 hadden.

  Mijn vader (68) heeft nog met de kruiwagen de treinwagons moeten vullen met zware balen, Niks bijzonders zou je zeggen, maar het treinstation stond maar 5 km van de fabriek…
  das een heel eind lopen met een zware kruiwagen….
  Dan is het zo verkeerd nog niet om droog, met goed licht in een schone (want dat zijn ze) fabriekshal te zitten

  Ik wil daarmee niet zeggen dat mijn vader een stumper was, maar wel aangeven dat alles relatief is.

  Zelf werk ik in een fabriek, en zie ik mijn collega’s 8 uur per dag dezelfde saaie handelingen doen, maar het is er veel stoffiger en rumoeriger.
  Die mensen wordt ook “opgedragen” om over te werken
  Het “vreemde” is dat ze hun werk graag doen, en ook nog willen overwerken.
  Reden: ze hebben een baan en willen wat extra verdienen
  Waarom? om een iPhone te kunnen kopen die in China is gemaakt door collega fabrieksarbeiders met een zelfde eentonige job…

  Ik ontken hierbij niet dat er misstanden zullen zijn, en dat er zelfmoorden gepleegd worden.
  Dat heeft een collega in een eerdere werkkring ook gedaan, hij zag helaas zijn werk/leven ook niet meer zitten.
  Dat is 1 op de in totaal ca 500 collega’s die ik heb gehad in 20 jaar…
  Ik denk dat er in het welvarende Nederland procentueel meer mensen zijn die zelfmoord plegen dan de 7? gevallen bij Foxconn….

  Tot slot: ik ben het er helemaal mee eens dat Apple best minder winst mag maken om het lot van die paar (1.000.000?) chinese medewerkers te verbeteren.
  er blijven er dan nog 1.387.299.500 andere over die niet aan die het voordeel hebben van de “hoge” Apple standaard….

  Conclusie…
  We lossen het probleem dus nog niet 1,2,3 op in China…
  Dan hebben we ook nog Africa, India, Pakistan, Afganistan….

 • Profielfoto
  Dennis002

  Wat een toestand, kennelijk doen we zaken met dictaturen, ik schrik er van, ik hoop wel dat het in de olieproducerende landen beter geregeld is..
  Ok, stuur alles naar mij, ik zal er oncontroleerbaar op toezien dat alle i-apparaten platgehamerd worden en naar China worden verzonden.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Supermacfreak 22 uur geleden
  Ik heb ooit een artikel gelezen in de trant van stel dat de iPhone, iPad en alle andere Apple producten in Cupertino of Europa zou worden gemaakt, dan zou de productie kosten maar met ± 10 à 15% stijgen. Volgens mij hebben jullie ook aandacht aan besteden. De iPhone zou $ 68 duurder zijn. Zou de consument hier extra willen betalen? Ik zou het wel doen, mijn contributie aan Greenpeace en Milieudefensie is vele maal hoger.

  Als Apple nu een rekeningnummer opent waarop je 68 dollar kunt storten om de werkomstandigheden in china te verbeteren, zou je dat dan doen? Ik vraag het me werkelijk af!

 • Profielfoto
  appievanr

  Apple dit….. Apple dat! Apple is niet verantwoordelijk voor wat er daar in de Foxconn fabriek gebeurt. Er lopen daar leidinggevende die een steekje laten vallen en ze nemen zelf het productie proces aan als er nieuwe orders binnen komen.

  Betere is dat alle werknemers die lopen te blaten over slechte werkomstandigheden gewoon naar huis gaan of ander werk gaan zoeken. Misschien kan China hierin een voorbeeld nemen aan alle jankers die hier in Nederland lopen te zeiken over 1 week vakantie minder op de 12 weken in tijden van Crisis en Recessie. Misschien kunnen wij eens beter een voorbeeld nemen aan China.

  Niet zeiken!. En gewoon werken met je donder. D’r zijn er hier in de bouw ook nog zat die cement zakken zonder mondkapje in de molen donderen of er worden in ziekenhuizen thermoskannen met stikstof gevuld zonder veiligheidsmaatregelen door tijdsdruk.:lol:

  Oh Jah! voor alle Fanboys hier met Apple producten die lopen te janken. Koop gewoon géén Apple producten meer als je het niet eens bent met wat er in China gebeurt, daar help je die mensen tenminste mee.:smile:

 • Profielfoto
  appievanr

  Een fabriekshal van Foxconn in China” Nou dat ziet er niet bepaald gezellig uit!:cry:

  Zeker nooit hier in Nederland bij een sociale werkplaats wezen kijken. Weet je wel! Die mensen die voor ons goedkoop NEMEF sloten in elkaar zitten te zetten met Politie keurmerk voor een hongerloon. Zodat onze dure spulletjes niet uit ons luxe koophuis wordt gestolen.

  Nee, dat heet hier in Nederland…. Arbeidstherapie.:grin:

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Een fabriekshal van Foxconn in China” Nou dat ziet er niet bepaald gezellig uit!:cry:

  Deed mij hier aan denken… (het einde 2:40)

 • Profielfoto
  sally

  Een bedrijf dat zoveel aandacht aan de details van zijn producten besteed, moet ook zijn werknemers die aandacht geven. Dat past in volledig in de filosofie.

  Als Apple een nieuw Crystal Palace bouwt voor zijn werknemers in Amerika, dan moet het op zijn minst ook aandacht besteden aan de arbeidscondities van zijn werknemers in China zonder wie de enorme winsten niet mogelijk zouden zijn.

  Als Apple het grootste bedrijf van Amerika is dan heeft het bovendien een voorbeeldfunctie.
  Als Apple een 40 % winstmarge heeft op zijn producten en miljarden op de bank , dan is er zeker ruimte voor verbetering van arbeidscondities in China.

  Als Apple slim is zou ze de rol van wereld verbeteraar nu op zich moeten nemen.
  Ze hebben nu de kans om ook op dit vlak grens verleggend te zijn en het zou ze commercieel zeker geen windeieren leggen.

  Ik vind het maar moeilijk te begrijpen dat er ook nog reageerders zijn die het hier niet vanzelfsprekend mee eens zijn.
  En wat de verantwoordelijkheid betreft; dat is heel simpel, Apple is vanzelfsprekend zeer veeleisend wat betreft kwaliteit van het product en het productieproces en is daarvoor in zijn relatie met de consument natuurlijk verantwoordelijk. De verantwoording voor de arbeidsomstandigheden valt evenmin af te schuiven op de leverancier als die voor een goed werkend apparaat.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Uiteindelijk is dit natuurlijk een probleem dat in China ligt en ook daar opgelost moet worden. Daarom is het noemen van Apple (en de rest doodzwijgen) journalistiek gesproken bullshit.
  Helaas is het zo dat onze westerse samenleving inmiddels zo consument gericht is en tevens uit zijn voegen barst van de regeltjes waarvan een groot deel eveneens bullshit is dat het haast onmogelijk wordt voor welk bedrijf dan ook om naast al die veel te hoge lonen (ja inderdaad hoog!) ook nog eens winst te maken. Wij leven in een hogelonenland en het is tekenend dat mijn spellingscontrole “hogelonenland” als fout ziet, en “lagelonenland” niet…
  .
  In onze westerse samenleving is inmiddels alles zo duur geworden dat je een vermogen moet hebben om een zaak te beginnen en vervolgens het hoofd boven water te houden. Daarom is het niet vreemd dat menigeen naar andere landen uitwijkt of in een ander land filialen opzet omdat het hier gewoon te duur is geworden en omdat te veel (en soms tegenstrijdige regels) de ondernemer veel geld kosten waar niets tegenover staat.
  .
  ‘Mooi’ voorbeeld:
  Ongeveer 5 jaar geleden was er in Afrika een burgeroorlog beëindigd. Dat betekende o.a. dat het een en ander opgebouwd moest worden. In enkele gevallen ging het om practisch een nieuw te bouwen stad. Voor met name bouwbedrijven zou dit natuurlijk een goudmijn zijn geweest ware het niet zo dat er uiteindelijk geen enkel westers bedrijf naar toe ging. De reden? Men kon de kosten die men moest maken om aan alle regels te voldoen vóórdat men er naar toe kon niet ophoesten! Wie gingen er wel: de Chinezen!
  .
  Onze westerse wereld verkeerd al jaren in een benarde situatie:
  Door steeds hoger energie prijzen etc. en de honger naar winst (van de 1 mans zaak tot een conglomeraat) werd alles duurder, ging korter mee, met als gevolg dat de lonen steeds omhoog moesten wilde de consument nog iets kunnen kopen. Maar op een gegeven moment ontstond er een verzadiging want je kunt de mensen niet meer betalen als er technisch gesproken niet steeds meer geld is! Inmiddels zit door deze ‘levenswijze’ haast elk westers land in de schuld met Amerika voorop. Het schuldenplafond van dat land bedraagt inmiddels meer dan 12 cijfers (in $). Dit geld is niet bestaand geld!!
  .
  Om dus het een en ander nog rendabel te houden moet men wel naar o.a. China uitwijken om weer net als vroeger producten te kunnen leveren tegen een prijs die hier in de westerse wereld ‘normaal’ is, maar die in een ander land voor een jaar eten kan zorgen. Kunnen we nog verder zakken? Ja hoor makkelijk, maar daarna heb je er praktisch een oorlog voor nodig om weer een beetje normaal te doen met wat je (over) hebt en met ons geld dat we nu eigenlijk soms niet eens echt hebben. (25% van de Nederlandse huishoudens zit al jaren diep in de schuld en dat noemen we dan ‘welvaart’.)

  Amerika klaagt dat er slechts 70.000 banen in hun eigen land zitten, maar daar hebben ze zelf om gevraagd door allerlei kosten ongebreideld steeds hoger te laten worden totdat de maat vol is…

 • Profielfoto
  dinck

  Iedereen die vindt dat het probleem in China ligt en dat bijna elk product in China onder erbarmelijke omstandigheden gemaakt wordt heeft gelijk. Verwijzen naar toestanden in Europa van 100 jaar geleden en verwijten van een (linkse) westerse bril zijn echter goedkoop. De gedachte dat de Chinese volksaard een rol speelt is ronduit absurd, getuige het Chinees protest dat ondanks zware repressie de kop opsteekt. Wat overblijft is dat bedrijven volop profiteren van omstandigheden (zoals lage lonen, weinig regels en een overschot aan arbeidskrachten) en hun productie wegtrekken als verbeterde arbeidsomstandigheden andere minder ontwikkelde landen weer ‘gunstiger’ maken. De massaproductie heeft zich verplaatst van Japan naar Korea en vervolgens naar China, welk land volgt? Van Europa (en America) 100 jaar geleden kun je nog zeggen dat we niet beter wisten, inmiddels is meer bekend over de gevolgen van arbeidsomstandigheden dan toen en de gevolgen zijn in China niet anders.

  Natuurlijk heeft dit te maken met onze westerse kapitalistische consumptiemaatschappij, en met ons gedrag als consument om zoveel mogelijk en zo goedkoop mogelijk aan zo nieuw mogelijke producten te willen. Daar bovenop komt nog dat ondernemen steeds meer gericht is op winstmaximalisatie en dat maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds minder telt – of alleen dient als ‘window dressing’. Ik wil hiermee beslist niet beweren dat winst vies is, maar ik vind het fout als dat de enige doelstelling is of als alles aan winst ondergeschikt gemaakt wordt. hendrik ijzerbroot heeft gelijk als hij wijst op de weeffouten van ons systeem, en misschien ook met de overdaad van regels, maar regels worden wel nodig als fundamentele menselijke waarden niet meer vanzelfsprekend zijn.

  Met duurzaamheid heeft het huidige productiemodel weinig te maken, het beeld dat mij voor ogen staat is een sprinkhaanzwerm die een gebied kaal vreet en vervolgens doorgaat naar nieuwe sappige groene weides.

  Voor wie het wil is er trouwens genoeg documentatie over de productie van onze consumptiegoederen, van goedkoop markttextiel tot high tech gadgets. En er is genoeg bekend over de gevolgen voor de natuur en voor de levensomstandigheden van de winning en verwerking van grondstoffen. Helaas willen wij dat niet zo graag zien. Wij hebben de producten en de grondstoffen nu eenmaal ‘nodig’. Voor consumentenproducten is er op vele gebieden helaas geen alternatief voor ‘made in China’, niet kopen is dus nauwelijks een optie.

  En waarom is de aandacht dan nu zo op Apple gericht? Een aantal jaren geleden was het Nike met kinderarbeid, en er zijn meer voorbeelden te bedenken, het lijkt of alleen merken met een gezicht de kritiek vangen. Ik vind dat eigenlijk wel verklaarbaar, het probleem is zo veelomvattend dat je het tot een bevatbaar voorbeeld moet reduceren om het te zien. In het geval Apple speelt het imago van voortreffelijkheid een rol, maar ook de gigantische winstcijfers die Apple in staat stellen daadwerkelijk iets te doen.

  ik ben blij dat er meer forumleden zijn die in dit opzicht niet kritiekloos naar Apple kijken.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Wat ik er van vind? Ik stond met m’n bek vol tanden na het zien van dit filmpje:
  http://www.dumpert.nl/mediabase/1971861/708e30bc/jon_stewart_over_de_foxconn_fabriek_in_china.html
  Ook al wordt het een beetje komisch gebracht, ik voelde me voor het eerst schuldig voor het bezit van Apple gadgets. Best wel confronterend. Een must see van het begin tot het eind!

 • Profielfoto
  Fokkema

  “Apple valt altijd al op…”

  Ik sluit me volledig bij donut aan.

 • Profielfoto
  Brombeer

  Maddox, je gaat me toch niet vertellen dat je nú pas je kop uit het zand hebt kunnen trekken?

  Verder is die Fair Labor Association met een korrel zout te nemen. Ten eerste besteedt Apple de fysieke productie uit en in die club zaten al bedrijven als Nike, Nestlé en pesticidenproducent Syngenta: DIe hebben ook zo hun ‘vlekjes’ en je vraagt je af waarom Apple met zulke bedrijven geassocieerd zou willen worden.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  “Apple valt altijd al op…”

  Ik sluit me volledig bij donut aan.

  donut heeft anders geen gelijk als hij zegt:

  moet het op zijn minst ook aandacht besteden aan de arbeidscondities van zijn werknemers in China

  want het zijn geen werknemers van Apple. Ook is het een utopie om te verwachten dat juist een keihard Amerikaans bedrijf dat geleidt werd door iemand die filantropie niet in zijn woordenboek had staan als een voorbeeld voor allen moet dienen. Daar hebben we activisten voor.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Maddox, je gaat me toch niet vertellen dat je nú pas je kop uit het [s]zand[/s] sneeuw hebt kunnen trekken?

 • Profielfoto
  W0utR

  Toch ook wel mooi om te lezen wat de Chinezen er zelf van vinden: http://www.theatlantic.com/technology/archive/2012/01/5-fascinating-comments-by-chinese-readers-about-apple-and-foxconn/252067/

  En gewoon lachwekkend om te zien hoe weinig wereldkennis sommige mensen hier hebben …

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ Brombeer – Het wordt hier vlijmscherp op een rijtje gezet hoe bizar de verhoudingen zijn. Ik roep al een hele tijd dat ons westerse leven ten koste gaat van lage loon landen. Dat kan je niet ontgaan zijn… Weerhoudt mij er niet van om eerlijk toe te geven dat er een schuldgevoel heerst wanneer ik alle feiten op een rij voorgeschoteld krijg. Kop in het zand gaat voor mij niet op. Misschien een laat besef van verantwoordelijkheidsgevoel. Dan rest mij de vraag, wat kan je er aan doen? Apple boycotten is geen optie dus wat dan?

 • Profielfoto
  FilX

  Goeie vraag Dr. Maddox, ik heb werkelijk geen idee. Het doet mij wel deugd dat er nog mensen zijn met een ‘schuldgevoel’ en een ‘verantwoordelijkheidsgevoel’. Alle mensen die menen dat de Chinezen het maar moeten uitzoeken zijn stelsel matig aan het wegkijken om juist die verantwoordelijkheid niet in de ogen te hoeven zien. Ook het laten zien van ‘kijk, de Chinezen vinden het helemaal niet zo erg’ wat W0utR doet toont een enorme naïviteit. Deze beste Chinezen leven in een dictatoriaal regiem en uitspraken van zij die in een dergelijk regiem leven waarin sencuur, afpersing en onderdrukking dagelijkse kost is langs onze democratische waarheidsbevindingen leggen toont alleen maar aan dat de kloof nog veel dieper is dan ons doet vermoeden. Hoe ironisch de opmerking over de lachwekkendheid van mensen die weinig wereldkennis hebben… Denk er nog eens over na als je vrolijk door onze westerse nieuwspagina’s bladert op je iMac, iPad of iPhone…

 • Profielfoto
  W0utR

  FilX, ik wil enkel maar laten zien wat die mensen er zelf van denken.
  Als je trouwens ooit al in China geweest bent, dan ga je misschien ook is beseffen hoe sommige mensen daar echt leven, en dan is zo’n baantje in die fabriek echt wel een verbetering voor hen.
  En dan heb ik het niet over de grote steden, maar eerder over arme dorpen waar mensen amper geld hebben om te overleven.

  En wat ik bedoel met die weinig wereldkennis, ook op andere sites zie ik vaak reactie’s van mensen die dit allemaal zeer erg vinden, maar zoals ik al gezegd heb, als je er zelf bent geweest zie je dat het enkel een verbetering is voor die mensen.

  Dat neemt niet weg dat het allemaal erg is wat er gebeurd.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Het is inderdaad zo dat juist op het platteland de armoede groot is en de kans op een baan zo goed als 0. Haast iedereen van Foxconn komt dan ook van het platteland en werkt daar zijn eigen soms letterlijk het graf in om geld te verdienen voor thuis.
  .
  Volgens deze bron uit de Wikipedia waarbij de zogenaamde internationale armoedegrens wordt gehanteerd (leven van minder dan $2 per dag) leeft 21 tot 40% van de Chinezen onder deze grens. Voor praktisch heel noord Amerika en Australië + Nieuw Zeeland alsmede praktisch heel Europa plus heel Rusland en Japan is dit 2%. Maar het kan erger: in India leeft 41 tot 60% onder deze grens.
  .
  Aangezien Foxconn zijn werknemers tevens onderdak en voedsel geeft (ik meen maar weet het niet zeker is dat al afgetrokken van het loon) is werken bij Foxconn inderdaad beter dan verhongeren op het platteland.
  Toch is dit natuurlijk uitbuiting en moderne slavernij van een werkgever die niet of nauwelijks gecontroleerd wordt door de eigen overheid. Ook wij (het westen) zijn daar indirect schuldig aan omdat wanneer alles voor redelijke kosten in het eigen land zou kunnen worden gemaakt wat onze economie en werkgelegenheid een boost zou geven Foxconn niet eens bestaan zou hebben!
  .
  Hoe anders gaat het hier. Hier in Nederland hebben we iets waar we ook niet trots op hoeven te zijn: de voedselbanken. Maar in ieder geval hoef je jezelf daarvoor niet eerst kapot te werken om er recht op te hebben…

 • Profielfoto
  Brombeer

  Dan rest mij de vraag, wat kan je er aan doen? Apple boycotten is geen optie dus wat dan?

  Die vraag kwelt mij al heel lang. Ik wordt echter geen lid van partijen die deze scheefstand lijken aan te moedigen.
  Aan electronica van andere fabrikanten kleeft hetzelfde bloed; we hebben het hierboven over chinese fabrieksarbeiders, maar we mogen de Congolese mijnwerkertjes (-tjes: want veelal kinderen, die passen in de nauwe gangen) niet vergeten. Die hebben een welstandsniveau waarin het voeren van een telefoongesprek nog niet is voorgekomen.

  In zijn soort maakt Apple de mooiste producten, maar met al dat ge-app van tegenwoordig krijg je de indruk dat je vooral iets koopt om aan een gedwongen winkelnering mee te doen.
  En die dure spullen verouderen mij ook veel te snel of gaan toch nog te snel stuk. Lightbulb conspiracy. Zou iedereen die aan de productie van zo’n ipparaat heeft meegewerkt een evenredige beloning krijgen, dan zijn die spullen onbetaalbaar en worden ze net zo exclusief als een autotelefoon in de jaren zeventig.
  Kunnen wij die stap terug nog maken of zit ook de consument gevangen in het harnas van het westerse groeidenken?
  Voor de kwaliteit van de gesprekken heb je echt geen iPhone5 nodig, zoveel is wel zeker.

 • Profielfoto
  flatwound
 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot
 • Profielfoto
  sikbok

  Natuurlijk prima om kritisch te zijn maarrrrr, is daar ook niet een taak weggelegd voor westerse overheden. En is het niet zo dat juist de meeste die westerse overheden hun kop in het zand steken omdat iedereen graag handel drijft met de Chinezen? Kijk rond in de grote goedkope warenhuizen met ‘lekker goedkope spullen’ ‘made in China’, aan zo ongeveer alles wat daar vandaan komt kleeft bloed. De communistische volksrepubliek China is de grootste uitbuiter van het eigen volk en het hele westen houd z’n smoel dicht. Daar zit het grote probleem. Lees een goeie krant en ontwaak.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  De westerse wereld heeft dit probleem feitelijk zelf veroorzaakt. Je kunt daar een bedrijf niet de schuld van geven. Omdat wij met zijn alle deze spullen kopen houden we de huidige situatie in stand. Onze ‘welvaart staat” bestaat tegenwoordig uit landen die alles zelf zo duur hebben gemaakt dat het onbetaalbaar is geworden om de productie binnen de eigen grenzen te houden. Onze ‘welvaart staat” bestaat tevens uit landen die bol staan van de schulden en wat er in China gebeurt is een moderne vorm van slavernij opdat wij onze 4e iPhone en 2e iPad (en straks de 3e omdat die ‘nog meer features’ heeft) te kunnen kopen waarbij we dan in de vrieskou s’morgens vroeg voor de winkel gaan liggen om de eerste te zijn terwijl ironisch genoeg die mensen die bij Foxconn werken zonder die baan amper voedsel en een huis hebben (de meeste zijn zeer arm en komen van het platteland.)

  Zou het nog mogelijk zijn om alles goedkoop binnen de eigen grenzen te maken dan bestond Foxconn niet eens. Maar doordat allerlei koste stijgen en stijgen en stijgen, moesten de lonen ook steeds omhoog. Prima zou je als consument zeggen maar effectief kun je niks meer uitgeven omdat alles weer duurder werd.
  Dat geldt ook voor de loonkosten waardoor een bedrijf een kleinere winstmarge heeft en omdat weer te herstellen maakt hij zijn producten duurder en bij de eerstvolgende CAO onderhandelingen willen wij weer meer loon en zo gaat het door totdat de bom barst.
  Het kan toch niet zo zijn dat één van de grootste economieën ter wereld (Amerika) een schuldenplafond heeft van ruim 12 cijfers?

 • Profielfoto
  Brombeer

  Toch allemaal de schuld van Apple?

  Die tot het uiterste doorgevoerde geheimdoenerij heeft in elk geval de zelfdoding van Sun Danyong (google die naam maar eens) veroorzaakt. Sun werd verantwoordelijk gesteld voor een iPhone4 prototype dat zoek was geraakt.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ik wordt echter geen lid van partijen die deze scheefstand lijken aan te moedigen.


  Als de partijen waar jij op stemt het voor het zeggen hadden, joegen ze de rest van producerend Nederland naar het Oosten vanwege hogere belastingen op topinkomens. Geld verdienen is vies maar uitgeven de oplossing voor alles? Beetje tegenstrijdig vind je niet? Niks mis met optimisme maar als het om verantwoordelijkheid gaat kies ik liever voor realisme. En tja, blijft moeilijk om een liberaal in een sociale rol te zien is het niet? Of heeft het een andere reden dat je de politiek er weer eens bij sleurt om een punt te maken?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Toch allemaal de schuld van Apple?

  Die tot het uiterste doorgevoerde geheimdoenerij heeft in elk geval de zelfdoding van Sun Danyong (google die naam maar eens) veroorzaakt. Sun werd verantwoordelijk gesteld voor een iPhone4 prototype dat zoek was geraakt.

  Ik kon het verhaal uiteraard al, maar ging toch even zoeken en vond toen dus dit:

  Sun was responsible for sending iPhone prototypes to Apple, and on July 13 he reported that he was missing one of the 16 fourth-generation units in his possession, the newspaper reported. His friends said company security guards searched his apartment, detained him and beat him, the paper reported.

  Dit soort uitwassen kun je Apple dus niet aanrekenen. Het is bovendien zeer kort door de bocht om zonder verdere details te weten Apple de schuld van die zelfmoord te geven. Het percentage zelfmoorden in landen zoals China (lees: een vrijheid onderdrukkend regime en een vaak zinloos bestaan) is sowieso hoog en de reden voor een zelfmoord is altijd veel complexer dan slechts een conflict met je werkgever.
  Chinezen zijn bovendien gedrogeerd door hun regering om hun hogere zeer te respecteren en om zich onmenselijk diep te schamen als er iets mis gaat.

 • Profielfoto
  Brombeer

  Geld verdienen is niet vies. Maar als je zelf al meer dan genoeg hebt, hoef je een ander niet ook nog het laatste brood uit de mond te stoten.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  En dat is waar de VVD wel voor staat? Weet je, bespaar je de moeite om te antwoorden. Ik heb er geen behoefte aan.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Geld verdienen is niet vies. Maar als je zelf al meer dan genoeg hebt, hoef je een ander niet ook nog het laatste brood uit de mond te stoten.

  Heb je de biografie gelezen? (Lijkt van niet)
  In het slotwoord van Jobs zelf staat dat winst maken nooit op de eerste plaats heeft gestaan. Wat wel op de eerste plaats stond was het maken van fantastische producten. Nu zal je misschien zeggen: “ja dat zal wel”, maar de geschiedenis bewijst dat dit gewoon waar is.
  Neem een willekeurig elektronica merk, maakt niet uit wat en kijk dan eens wat dat bedrijf heeft gemaakt:
  De ene radio, tuners, versterkers, luidsprekers, cassette / bandrecorders, TV’s, DVD (of nu weer Blu-Ray) spelers, harde schijven, DVD branders, enz, enz, enz. Ook deze bedrijven maken door de jaren heen grote winsten (kijk maar eens hoe duur in het begin de DVD speler was en vervolgens wederom de Blu-Ray terwijl de research van die laatste grotendeels steunt op die van de eerste).
  .
  Kijken we echter naar Apple dan heeft die in vergelijking met die andere merken eigenlijk maar heel weinig verschillende producten gemaakt. Maar WAT ze hebben gemaakt zijn stuk voor stuk meesterwerken. (De winst van Apple is dus ontstaan uit een beperkt aanbod en een klein marktaandeel wat gewoon knap is)
  Ik vergelijk dat met een componist: Mozart heeft meer dan 600 werken geschreven en Schubert het dubbele daarvan, maar er zitten echter maar enkele meesterwerken bij, de rest is 13 in een dozijn. Maar Gustav Mahler en George Enescu schreven ±20 resp. 33 werken. Maar dat zijn op een paar na allemaal meesterwerken die nog steeds na zoveel jaar (±100) niet geëvenaard zijn en dat geldt ook voor wat Apple heeft gemaakt.

 • Profielfoto
  FilX

  Hendrik, dat klinkt mooi, maar als ‘het maken van fantastische producten’ werkelijk op één stond, waarom dan uitwijken naar China voor de productie ? Daar is maar één antwoord mogelijk op: geld verdienen. Let wel, Apple is geen kleine jongen, het heeft miljarden op de rekening staan. Productie in het westen met de bijbehorende arbeidsomstandigheden had ook volstaan, zo lees ik in deze discussie. Het eindproduct was voor de consument niet onbetaalbaar geworden.
  En daarnaast: ‘het maken van fantastische producten’ op één zetten krijgt wel een heel nare smaak als we kijken wie ‘die fantastische producten’ uiteindelijk kunnen, en dus mogen gebruiken. Gezien de situatie en het loon van de Chinezen die het in elkaar zetten, vallen die in ieder geval buiten de boot.

  Nee, ik ben dan toch voor ‘geld verdienen’; dat is een helder, eerlijk antwoord.

 • Profielfoto
  msimons61

  Zoals zo vaak verwoord David Pogue mijn mening en gedachten beter dan ik zelf zou kunnen

  http://pogue.blogs.nytimes.com/2012/02/09/the-dilemma-of-cheap-electronics/#more-5297