Apple behaalt recordwinst in Q1 2012

46 reacties

Apple heeft zojuist de financiële resultaten voor het eerste kwartaal van 2012 online gezet. Dit kwartaal duurde 14 weken en eindigde op 31 december 2011. De cijfers liegen er niet om; weer zijn er records gesneuveld. Apple heeft het beste kwartaal ooit gedraaid.

Apple-fanatici die cijfers en keiharde dollars een warm hart toedragen, kunnen er even goed voor gaan zitten. Apple heeft in het eerste fiscale kwartaal van 2012 de hoogste omzet ooit gehaald van $46.33 miljard met een winst van $13.06 miljard. Ter vergelijking; een jaar geleden werd er een omzet behaald van $26.74 miljard met een winst van $6 miljard. Een aanzienlijke stijging dus. Ruim 58% van de omzet werd buiten Amerika gegenereerd. Ook niet verkeerd; Apple haalt een marge van 44.7% op de verkochte producten.

In het eerste kwartaal werden er 37.04 miljoen iPhones, 15.43 miljoen iPads en 5.2 miljoen Macs verkocht. Respectievelijk is dit een groei van 128%, 111% en 26% ten opzichte van vorig jaar. Ook dit kwartaal werden er minder iPods verkocht: 15.4 miljoen, een daling van 21% in vergelijking met het jaar ervoor.

Deze cijfers geven reden voor een feestje, zo vindt ook Apple CEO Tim Cook:

We’re thrilled with our outstanding results and record-breaking sales of iPhones, iPads and Macs. Apple’s momentum is incredibly strong, and we have some amazing new products in the pipeline.”

CFO Peter Opperheimer wist daar nog aan toe te voegen dat het volgende kwartaal eveneens gunstig wordt ingeschat. Volgens Oppenheimer moeten we dan rekenen op een omzet van $32.5 miljard.

Reacties

46 reacties
 • Profielfoto
  Sven Dion

  Gaat lekker met iPod… Voor de rest natuurlijk weer mooi.

 • Profielfoto
  Marius1976

  @Sven Dion

  Knap van je dat je uit een stuk dat bolstaat van het goede nieuws, toch iets negatiefs weet te pikken.

 • Profielfoto
  spacefreek

  @Sven Dion

  Knap van je dat je uit een stuk dat bolstaat van het goede nieuws, toch iets negatiefs weet te pikken.

  Eigenlijk niet eens, Steve introduceerde de iPhone als 3 producten in 1, ook een iPod. Dus eigenlijk gaat het prima:wink:

 • Profielfoto
  iFlorens

  Ik denk niet dat ze bij Apple wakker liggen van de iPod:P

  Maar dit gaat goed! Ik denk dat ze het nog wel even volhouden. Ben benieuwed welke producten ze in de pipeline hebben:P

 • Profielfoto
  iAlwin

  Sick… Maar goed, ben erg benieuwd wat de toekomst brengen zal.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nu begrijp ik waarom mijn portemonnee zo leeg is….

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Kijkend naar de koers kan gerust worden gesteld dat Apple ruimschoots is ondergewaardeerd.

 • Profielfoto
  ikra

  @swiftly, wat is you target?

 • Profielfoto
  MacMartino

  Viel wel te verwachten. Kijk om je heen, iedereen heeft wel n ipad, iphone en de vervangende compus veelal macs. Steeds meer mail met spelfouten dus;)
  Vanmiddag maar extra aandelen gekocht want dit zat er dik in!

 • Profielfoto
  bassbug

  Werkelijk, ze flikken het toch weer!

 • Profielfoto
  swiertje

  Zal morgen denk ik wel een leuke stijging van het aandeel worden omstreeks drie uur als de Nasdaq opengaat, wie gaat er er op inspelen?

 • Profielfoto
  donut

  “Ook niet verkeerd;

  Apple haalt een marge van 44.7% op de verkochte producten”

  Dat is extreem!?
  Misschien een goed idee de werknemers van Foxconn wat opslag te geven??

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  Staat er nu in het artikel dat men verwacht dat de omzet de volgende 3 maanden met 14 miljard gaat dalen ?
  Zou de eerste keer zijn in 5 jaar.

 • Profielfoto
  Sander86

  44,7% is wel een beetje pikken, of denk ik dat alleen?

 • Profielfoto
  Statenweg

  k-the-ripper: Je moet het cijfer vergelijken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het afgelopen kwartaal was een piek door de feestdagen. Het kwartaal daarop is altijd minder, maar volgens de voorspelling dus wel meer dan vorig jaar.

 • Profielfoto
  k-the-ripper

  @Statenweg
  Inderdaad je hebt gelijk, uitleg staat ook op macrumors.
  Vond het verschil alleen zo groot als je artikel leest- maar het is me nu duidelijk.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @ikra
  Ik heb niet echt een target voor Apple (omdat ik ze voorlopig niet wil verkopen). Ik verwacht een koers van ca. $2500 binnen 2 jaar.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Als dit de game Apple Tycoon zou zijn dan was ik nu wel een beetje uitgekeken op het spelletje:-P

 • Profielfoto
  heroicnonsense

  Q1 2012?! Die loopt pas eind maart 2012 af, dus die resultaten zijn nog lang niet bekend.

  Dit zijn natuurlijk de resultaten van Q4 2011 (inclusief de feestdagen dus), die op 31 december 2011 afliep.

 • Profielfoto
  vanquish

  @heroicnonsense

  De “normale” kwartalen en fInanciele kwartalen lopen niet gelijk bij Apple.
  Dus genoemde Q1 2012 is correct

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  @ heroicnonsense toch noemen ze dit Q1 2012. Heeft iets met fiscale jaar te maken. Kan het verder niet uitleggen, misschien iemand anders?

 • Profielfoto
  KR1275

  Die recordwinsten waren mogelijk omdat al die sukkels veel te veel voor een stukje elektronica betalen en diezelfde sukkels verdedigen het ook nog eens herhaaldelijk.. De marge die in Apple’s kas verdwijnt is enorm, ten koste van de consumenten (en winkeliers). Apple is er niet voor jou, maar voor de aandeelhouders. Net zo beschaafd ondernemen als de gemiddelde bankinstelling dus…

 • Profielfoto
  Kdingo

  En dit is allemaal vanuit een garagebox begonnen! Nu ga ik er ook een huren:)

 • Profielfoto
  vanquish

  @ richard-kruizinga

  Beetje kort door de bocht….
  Zeker, Apple is niet heilig.
  Maar ik zou willen dat onze banken en regering zich net zo “misdroegen”
  Er zit een groot verschil tussen hard zaken doen en wanbeleid !!

 • Profielfoto
  ex-macfreak

  Die recordwinsten waren mogelijk omdat al die sukkels veel te veel voor een stukje elektronica betalen en diezelfde sukkels verdedigen het ook nog eens herhaaldelijk..

  Wat is jouw probleem eigenlijk? Niemand zal je tegenhouden als je Apple achter je laat en naar andere computer- of telefoonbouwers overstapt.

  Kwaliteit kost geld en ik zou niet willen weten hoeveel miljarden er opgaan in de research and development afdeling bij Apple en hoeveel prototypes van producten het nooit halen wegens niet goed genoeg.

  Ik lig er echt niet wakker van dat ik wat meer betaal voor een superieur product.

 • Profielfoto
  SanderMichelsen

  Wat een gejank om die winstmarge. Hoezo zou dit ‘pikken’ zijn? Ooit de winst op een flesje Spa blauw uitgerekend, of een doosje tandenstokers? Wordt een beetje moe van de mensen die winsten van een bedrijf aan banden willen leggen. Verzin liever zelf iets dat geld oplevert ipv van te zeuren.

 • Profielfoto
  Cornelis

  Deze sukkel betaalt al 17 teveel dan maar heeft er veel plezier van en heeft zo ook bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van Apple in het algemeen.
  Die oplichters van de bank helpen nog steeds mee aan mondiale oplichting ipv ontwikkeling.
  Apple 4 ever.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  We have some amazing new products in the pipeline.

 • Profielfoto
  EOS

  Mooi die prachtige producten van Apple, maar tegen welke prijs? Waar is het maatschappelijk verantwoord ondernemen?

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3136640/2012/01/25/Zonder-Steve-Jobs-ligt-de-lat-voor-Apple-nog-hoger.dhtml

  Nu is Apple niet alleen ‘schuldig’:

  http://www.youtube.com/watch?v=wQhlLuBwOtE

 • Profielfoto
  frankiecount

  Wat ontzettend veel geld en een ongelovelijke winstmarge. 43%
  Zakelijk succes heeft wel een hoge prijs en het zal steeds moelijker worden voor de top van het bedrijf om te blijven innoveren. Stay hungry, stay foolish klinkt heel leuk maar wat nu als het belangrijkste personeel miljonair is of wordt door opties en elk overgenomen bedrijf louter uit miljonairs bestaat, die niet 70 uur per week willen werken.

  Ook aan klantzijde zal steeds meer onderhuidse kritiek gaan komen. Weten jullie Baghwan nog, de sekteleider uit India, zijn volgers vonden het prachtig dat deze man 365 rolls royces had. 1 voor elke dag van het jaar. En de fans/volgers bleven maar jubelen.

  Maar 2011 was wel het jaar van de absolute Apple gekte door de trieste dod van Jobs. En die 37 mln telefoons geeft toch wel aan hoeveel mensen hebben gewacht op het neuwe model, lijkt me

 • Profielfoto
  sedikit

  Begrijp hier het enthousiasme van sommigen niet. Waar ligt in jobsnaam het voordeel voor de consument, of is men al zo gebrainwashed dat het blinde hallelujah als een offer opgedragen wordt aan de graaierige aandeelhouder?

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ sedikit
  Ik denk dat de winst flink omhoog gaat vanwege de inkomsten uit de Appstore en iTunes. Daarnaast voel ik me als Apple fanboy niet echt bestolen. Je krijgt waar voor je geld en je hebt nog altijd zelf de keuze.

  En denk nou niet dat de alternatieven (merken) minder aan je verdienen. Dat is nou eenmaal hoe het gaat. Als je daar niet tegen kan moet je schapen gaan hoeden op de Veluwe. Dat Apple’s winst zo enorm is heeft vooral met de steeds groter wordende doelgroep te maken en natuurlijk alle kruimels van Apps en iTunes bij elkaar opgeteld en niet vanwege enorm onbeschofte marges op producten.

 • Profielfoto
  dinck

  Zulke winsten rechtvaardigen door te wijzen op research en development getuigt niet van veel inzicht. De kosten van R&D worden vóór de winst gemaakt, en zijn dus (net als marketing, reclame, bedrijfsvoering etc.) in de kostprijs van producten opgenomen. Het is overigens bekend hoeveel Apple aan R&D uitgeeft, en dat is niet uitzonderlijk veel. Ook is bekend dat Apple een gigantisch bedrag ‘in kas’ heeft en dat dat nog steeds groeit, dáár gaat die winst naar toe.
  Hoera voor de aandeelhouders!
  Als de consument bereid is zulke hoge winsten mogelijk te maken is daar in principe niets mis mee, het is een questie van vraag en aanbod en van de evaren waarde (wat je ervoor over hebt). Maar vervolgens is het wel de vraag wat je met dat geld doet.
  Met zo’n winstmarge ga ik mij afvragen waarom het nodig is zó op productiekosten te sparen dat de arbeidsomstandigheden bij Foxconn ‘dammage control’ voor Apples imago noodzaken. Investeer een deel van je winst in betere arbeidsomstandigheden en beter loon, zou ik zeggen.

 • Profielfoto
  vanquish

  Voor iedereen die alles niet eerlijk vind :
  Wat weerhoud je om aandeelhouder worden ??
  Wie in 1997 had gekocht heeft inmiddels een rendement van 36000 %

  (Achteraf had ik veel beter aandelen kunnen kopen als met klasgenoten naar Salou gaan die zomer)

 • Profielfoto
  DPA46

  De echte Apple fan heeft Apple aandelen en wanneer je toen je die MacBook Pro 2 jaar geleden kocht voor € 1500 ook voor dat bedrag in Apple, waarin je toen toch al geloofde anders had je die MacBook Pro niet gekocht, had geïnvesteerd, had je nu die Mac Book Pro met alles erop en eraan voor €3000 kunnen kopen van de winst.

  Apple zorgt goed voor de echte liefhebber (lees aandeelhouder). Bij $ 500 stap ik uit. Er komt een eind aan alle mooi dingen, ook an de koers van Apple!

 • Profielfoto
  dinck

  @Dr. Maddox

  Daarnaast voel ik me als Apple fanboy niet echt bestolen. Je krijgt waar voor je geld en je hebt nog altijd zelf de keuze

  Helemaal gelijk, het gaat om de perceptie, het gevoel.
  Een goed voorbeeld van perceptie kun je in de muzieksector vinden. Platenmaatschappijen werden altijd bekritiseerd om ‘woekerwinsten’ en schandalig hoge prijzen voor CD’s. Vergeten werd dat de winsten ook gebruikt werden voor het uitbrengen van minder gangbaar repertoire en nieuw talent. Ook werd maar gemakshalve vergeten dat de fabricage (van schijjes, doosjes en drukwerk), distributie, marketing en ‘onverkoopbaar’ van CD’s geld kost.
  Enter iTunes: een album kost ergens tussen 10 en 13 euro, maar de kostprijs van het verkopen is minimaal. De muziek word bovendien in een lagere kwaliteit aangeboden dan op CD (al schijnt bijna niemand dat belangrijk te vinden). En toch vangt Apple daar 30% van, alleen voor het ter beschikking stellen van een distributiekanaal. En Apple wordt aanbeden….

 • Profielfoto
  dinck

  Hoe komt het dat een eerdere reactie van mij op ex-macfreak niet is geplaatst?
  Toen ik het net opnieuw probeerde, ging het weer mis…

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Apple maakt iets waar ik voor wil betalen. Zelfs als ik goedkoper uit kan zijn. En zo duur is Apple ook niet als je het bekijkt op lange termijn.

 • Profielfoto
  dinck

  @ex-macfreak
  De winsten van Apple rechtvaardigen door te wijzen op research en development getuigt niet van veel inzicht. De kosten van R&D worden vóór de winst gemaakt, en zijn dus (net als marketing, reclame, bedrijfsvoering etc.) in de kostprijs van producten opgenomen. Het is overigens bekend hoeveel Apple aan R&D uitgeeft, en dat is niet uitzonderlijk veel. Ook is bekend dat Apple een gigantisch bedrag ‘in kas’ heeft en dat dat nog steeds groeit, dáár gaat die winst naar toe.
  Hoera voor de aandeelhouders!
  Als de consument bereid is zulke hoge winsten mogelijk te maken is daar in principe niets mis mee, het is een questie van vraag en aanbod en van de ervaren waarde: wat je ervoor over hebt.

  Ik lig er echt niet wakker van dat ik wat meer betaal voor een superieur product.

  Maar vervolgens is het wel de vraag wat je met dat geld doet.
  Met zo’n winstmarge ga ik mij afvragen waarom het nodig is zó op productiekosten te sparen dat de arbeidsomstandigheden bij Foxconn ‘dammage control’ voor Apples imago noodzaken. Investeer een deel van je winst in betere arbeidsomstandigheden en beter loon, zou ik zeggen.

 • Profielfoto
  Aerea

  Wauw. Wat een bizarre en ongelooflijke cijfers. :innocent:

 • Profielfoto
  Cenobyte

  44,7% is wel een beetje pikken, of denk ik dat alleen?

  Ik ben het wel met je eens dat dit een schandalige marge is…

 • Profielfoto
  donut

  dinck 6 uur geleden
  Hoe komt het dat een eerdere reactie van mij op ex-macfreak niet is geplaatst?
  Toen ik het net opnieuw probeerde, ging het weer mis…

  Dat gebeurde mij ook al eens op de Macfan site…
  Niet alle (apple) fora zijn democratisch…
  soms wordt er behoorlijk gecensurreerd als het ‘ de reactie niet behoort tot de groep ‘gewenste reacties’

 • Profielfoto
  dinck

  @donut
  Ik heb inmiddels begrepen dat het een bug is waaraan wordt gewerkt. Zoals je ziet is de eerste reactie alsnog met vertraging doorgekomen, en zelfs in de juiste volgorde. In censuur geloof ik niet, het lijkt me onwaarschijnlijk dat alle reacties op dit forum op de voet gevolgd worden – dat zou nogal wat (betaald) personeel veronderstellen. Voor mij geen reden om er een ‘conspiracy theory’ op na te houden.

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Het is een bug jongens. Geloof mij maar dat ze op OMT heel veel toelaten! Sowieso gaat er altijd eerst een waarschuwing of PB de deur uit.

 • Profielfoto
  spacefreek

  @donut @dinck

  Hier een simpele workaround:

  1. Maak je reactie/bericht
  2. Knip je reactie en typ gewoon een woord, bijvoorbeeld FAIL (die kies ik altijd)
  3. Plaats je reactie (woordje)
  4. Bewerkt je reactie
  5. Plak je eerste bericht

  Voila, ’t is inderdaad een bekende bug..

 • Profielfoto
  Willem III

  Ik weet dat kritiek op Apple voor ieder Apple freak taboe is. Zelf noem ik mij redelijk Apple vriendelijk, maar zulke giga winsten zijn natuurlijk a-sociaal en is wel “pikken”. Ik heb de Imac sinds de komst ervan en van de week een 2e Imac gekocht voor een kennis. Echt lullig dat je dan IDVD en Iweb nu moet kopen wat eerst gratis was. Schijnt 2 tientjes te kosten. 5 miljoen Imacs x 2 tientjes moeten ze op het hoofdkantoor hebben gedacht is toch dikke pret voor onze bonussen. Sinds ik ooit van Windows af ben heb ik lang moeten wennen aan de Mac maar ben er nu niet vanaf te slaan. Alles werkt zo relaxed en rustig. Ondanks 2x het scherm en de DVD speler/brander is vervangen. Tip voor Apple: Als Apple niet in een neerwaartse spiraal terecht wil komen (en dan kan best zomaar eens gebeuren) zou ik toch goed naar de klachten van gebruikers blijven luisteren om je als topproduct te blijven handhaven. Enige bescheidenheid zou Apple alleen maar siere, want het Apple marketing trucje krijgt de consument natuurlijk ook wel door.