Patent maakt multi-user iPad mogelijk

Koen van Tongeren op 30 december 2011 14 reacties Laatste door RamonV

De iPad groeit langzaam maar zeker toe naar de personal computer. Dat is te danken aan meer ‘serieuze’ apps voor bijvoorbeeld tekstverwerking of media-bewerking, een keur aan externe toetsenborden en andere accessoires, maar bovenal aan iOS 5 waarmee vrijwel alles op de iPad zonder tussenkomst van een computer ingesteld en gebruik kan worden.

Toch mist er nog altijd één mogelijkheid op de iPad waardoor het apparaat in veel huishoudens nog niet de computer kan vervangen: het gebruik door meerdere personen via een eigen login. De basis van het iOS besturingssysteem voor de iPad en Mac OS X is weliswaar het zelfde, toch heeft de eerste een single-userstructuur terwijl de tweede gebouwd is voor meerdere gebruikers. Daar gaat misschien verandering in te komen, afgaand op een nieuw patent dat deze week opdook. Hierin wordt beschreven hoe meerdere gebruikers van één iPad elk hun eigen apps en instellingen krijgen, door in te loggen met hun gezicht!

Het patent beschrijft een inlogmethode die toegepast kan worden op iOS-apparaten én Mac‘s. De camera op het apparaat herkent welke gebruiker er voor zit, ontgrendelt het beeldscherm en toont de apps, wallpapers en andere instellingen die voor die specifieke gebruiker toegewezen zijn. Hiermee biedt het een alternatief voor het intypen van een pincode of een wachtwoord.

Nu is het inloggen op een apparaat via gezichtsherkenning an sich niet vernieuwend. Er zijn al Android-telefoons verkrijgbaar die deze functie bieden als alternatief op een persoonlijke pincode om in te loggen. De methode die in het patent van Apple beschreven wordt is echter in een aantal opzichten anders. Om te beginnen hoeft het beeldscherm niet eerst uit de slaapstand gehaald te worden. De camera blijft altijd geactiveerd. Zodra een gebruiker in beeld komt start de gezichtsherkenning. De methode van deze herkenning verschilt ook van de bestaande methodes die biometrische gegevens opslaan en vergelijken. Apple’s methode kijkt vooral naar verschillen van een aantal elementen in gezichten en combineert dat met de detectie van verschillende tinten in huidskleur.

Het belangrijkste verschil met andere gezichtsherkenningsmethodes en het grootste nieuws dat uit dit patent te halen valt blijft echter de mogelijkheid om meerdere gebruikers in te laten loggen op één apparaat en daarop hun eigen apps en instellingen te krijgen. Nu is dat bij het gebruik van de iPhone waarschijnlijk weinig functioneel. Voor de iPad kan dit echter een nieuwe killing-feature zijn ten op zichte van concurrerende tablets én ten op zichte van personal computers. Als elk gezinslid een eigen afgeschermd ‘hoekje’ krijgt op de iPad, zal de huiscomputer in veel gezinnen steeds meer stof gaan happen.

Koen van Tongeren is mede-oprichter van One More Thing. Daarnaast is hij zelfstandig filmmaker en is hij te vinden op Twitter, Facebook en Instagram. Lees meer artikelen van Koen.

En nu?

14 reacties

Profielfoto

ruben op 30 december 2011

Kan al als je jailbreakt maar zelf ben il geen fsn van jailbreaken

Profielfoto

iPredict op 30 december 2011

Er is nog een fundamenteel verschil tussen iPad en een personal computer: op een iPad kan geen software ontwikkeld worden. In het geval van iOS is daarvoor een mac vereist

Profielfoto

youp.c op 30 december 2011

Lijkt me niet altijd handig, laat je een foto zien aan een ander logt de ipad opeens uit en krijg je zijn homescreen te zien.

Profielfoto

spacefreek op 30 december 2011

Er is nog een fundamenteel verschil tussen iPad en een personal computer: op een iPad kan geen software ontwikkeld worden. In het geval van iOS is daarvoor een mac vereist

User – developer. Hierboven gaat voornamelijk om ‘users’.

Profielfoto

joostjoost op 30 december 2011

Handig voor eeneiige tweelingen.

Profielfoto

pim939 op 30 december 2011

@joostjoost dat wou ik ook net gaan zeggen. En aan de huidskleur heb je ook niet veel omdat dit kan veranderen door de zon.

Profielfoto

demandiebakt op 30 december 2011

apple was toch zo aan het zeuren tegen samsung en android? nou, volgens mij unlock je de nieuwe android 4.0 toestellen met je gezicht, dus dat wordt weer gezellig in de rechtszaal!
verder wel fijn dat je meerdere users kan inloggen maar met je vinger op je eigen account tikken is toch ook prima?

Profielfoto

puchelaar op 31 december 2011

Ik hoop toch dat multi-user sneller komt dan die gezichtsherkenning; ik had mijn ouders net zo ver dat ze elk hun eigen accoutn gebruikten op hun iMac, moet ik ze nu gaan uitleggen dat dat niet doorgetrokken is naar de iPad…

Profielfoto

Maverick9898 op 31 december 2011

De iPad is echt nog verre van een PC. Apps zijn leuk en aardig maar toch blijft de kwaliteit niet zo super…..

Profielfoto

hendrik ijzerbroot op 31 december 2011

Er is nog een fundamenteel verschil tussen iPad en een personal computer: op een iPad kan geen software ontwikkeld worden. In het geval van iOS is daarvoor een mac vereist

User – developer. Hierboven gaat voornamelijk om \’users\’.

Vanuit het standpunt van een computer is een developer ook een user hoor. Tenslotte moet een developer net als ieder ander inloggen om zijn eigen (vaak geheime project) te kunnen bereiken. Iedereen is een user voor een computer, maar wat je na inloggen doet bepaald wat je bent voor de rest van de wereld.
.
Dus dat verschil tussen een iPad of een pc blijft zolang je op de eerste niks kan ontwikkelen.

Profielfoto

hendrik ijzerbroot op 31 december 2011

De iPad is echt nog verre van een PC. Apps zijn leuk en aardig maar toch blijft de kwaliteit niet zo super…..

De iPad is ook niet bedoeld volgens mij om een pc te vervangen. Neem nu het feit dat professionele designers of film editors met peperdure ontspiegelende schermen werken met veel meer kleur profielen in een speciale ingerichte ruimte en dat er altijd met een team van mensen (soms wel meer dan 1000 zoals bij Lord of the Rings) aan iets werken. Zie jij dat team al met iPads aan het strand zitten of ergens anders in de open lucht? Want mobiel kunnen zijn betekend in de regel dat je niet in zo’n duffe studio blijft zitten toch?

Profielfoto

Brims op 01 januari 2012

En hoe printen jullie dan vanaf de Ipad?

Profielfoto

Daan25 op 02 januari 2012

En hoe printen jullie dan vanaf de Ipad?

Printen is zo 2011!

Profielfoto

RamonV op 02 januari 2012

je kan gewoon printen in IOS hoor!

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?