Apple claimt uitvinding compacte brandstofcel

Koen van Tongeren op 23 december 2011 28 reacties Laatste door Obi

Een van de grootste obstakels in de ontwikkeling van mobiele apparaten als laptops en telefoons is accu-technologie. Het is nog steeds niet mogelijk om accu’s te maken die compact en betaalbaar zijn en toch genoeg energie kunnen opslaan voor meer dan een paar uur intensief gebruik. Mede daarom lijkt Apple naar andere technologieën te kijken om iPhones, iPads en MacBooks in de toekomst van stroom te voorzien.

AppleInsider heeft ontdekt dat Apple een aantal patenten heeft verkregen op nieuwe brandstofceltechnologie. Brandstofcellen bestaan al langer en bieden langdurig energie in een relatief compacte vorm. Omdat alleen waterstof en zuurstof gebruikt wordt zijn brandstofcellen ook relatief milieuvriendelijk. Tot nu toe zijn ze echter te groot om in compacte apparaten te passen. Daarnaast is de technologie nog te duur voor toepassingen in consumenten-electronica. Apple’s gepatenteerde uitvinding zou met name voor die twee punten een oplossing bieden. Daarmee zou het bijvoorbeeld mogelijk worden om dagen of zelfs weken op één batterijlading te kunnen werken op een Mac.

Het patent van Apple beschrijft een kleine brandstofcel die stroom opwekt voor een interne accu van een apparaat. Een ‘controller’ regelt wanneer en hoeveel stroom moet worden opgewekt om de accu op spanning te houden. Of de brandstofcel zelf ook in het apparaat ingebouwd zit of dat het aangesloten wordt om de interne accu op te laden valt niet uit het patent op te maken. Ook is onduidelijk hoe zo’n brandstofcel van nieuwe waterstof voorzien wordt, al zijn er al voorbeelden bekend van herlaadbare brandstofcellen met waterstof-cardridges.

Vooralsnog lijkt een concrete toepassing van brandstofcellen in Apple-producten nog niet in zicht, maar de verkregen patenten doen wel vermoeden dat de techniek serieus overwogen wordt. Ze brengen de mogelijkheid in ieder geval dichterbij.

Koen van Tongeren is mede-oprichter van One More Thing. Daarnaast is hij zelfstandig filmmaker en is hij te vinden op Twitter, Facebook en Instagram. Lees meer artikelen van Koen.

En nu?

28 reacties

Profielfoto

MDPNL op 23 december 2011

Hmm lijkt me niet echt handig hoe moet je hem dan opladen?

Profielfoto

DNibbeling op 23 december 2011

Nou laat maar komen zou ik zeggen. De accu vindt ik altijd het grootste nadeel van laptops.

Profielfoto

Dick de Roos op 23 december 2011

Zoiets als een aansteker denk ik.
Flesje waterstof in de cel duwen en wat waterstof in het tankje laden. Dan kan het ding weer een tijdje vooruit.

Profielfoto

Mausy op 23 december 2011

@MDPNL Niks opladen. Je vervangt gewoon de brandstofcel.

Profielfoto

Wallinator op 23 december 2011

Hmm lijkt me niet echt handig hoe moet je hem dan opladen?

Ja, daar hebben ze vast niet over nagedacht. Het zal inderdaad helemaal niet handig zijn. Ze kunnen beter stoppen met de ontwikkeling hiervan!

Profielfoto

P3t3r op 23 december 2011

…het probleem met fuel cells is hitte: bij het chemische proces komt relatief veel hitte vrij en die moet ergens naartoe. Zo heeft het apparaat waar brandstofcellen in zitten veel ventilatie nodig en ventilatie uitsparingen, kortom het zal nog jaren duren alvorens ze dit probleem ook getackeld hebben. Niemand wil een gloeiend hete iPhone in z’n broek…

Ik zet eerder mijn geld op batterijen die binnen een paar seconden kunnen worden opgeladen en dan weer het normale aantal uur meegaan. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van het sterkste materiaal ter wereld: grafeen waarmee ze op nano niveau de kern van de batterij OPEN willen zetten c.q.. poreus maken bij het opladen en als de batterij vol is, dan sluit de kern c.q.. wordt deze weer massief! Batterij opladen in enkele sec. dus!

Profielfoto

LT Barclay op 23 december 2011

Ja, daar hebben ze vast niet over nagedacht. Het zal inderdaad helemaal niet handig zijn. Ze kunnen beter stoppen met de ontwikkeling hiervan!

Ik mag hopen dat je dat ironisch bedoelt:wink:

Profielfoto

eppelke op 23 december 2011

Ik denk dat het heel simpel is. Je schuift een waterstof cartridge aan de zijkant erin en een watercatrige, zuiver water, geen kraan water. Kun je ter zijner tijd gewoon bij de supermarkt kopen, hoe je ook batterijen kunt kopen. Als de schrijver in zijn opleiding tekening lezen had gehad, dan had hij dat ook meteen gezien.

Profielfoto

klonic op 23 december 2011

Mooi man, dit is DE toekomst in de energiemarkt. Vooral voor autos, maar nu is dit dus ook voor draagbare electronika.
Het opladen kan op verschillende manieren. Door inderdaad waterstofcellen te instaleren en water weg te gooien. Of door het hele systeem in een oplader te doen die het water weer omzet in H2 en O2. Dit laatste systeem is te koop bij o.a. Conrad. Het eerste systeem zal in autos worden toegepast waarbij de gebruiker waterstof zal tanken en de auto water gewoon op de weg zal lozen. De accus in dergelijke systemen dienen om schommelingen in vermogen op te vangen omdat de waterstofinstillatie niet goed met schommelingen om kan gaan.

Profielfoto

pim939 op 23 december 2011

Misschien hebben alle huizen in de toekomst wel waterstof aanvoer.

Profielfoto

jtd op 23 december 2011

Binnenkort komt Apple met de iCar…

Profielfoto

Emerson72 op 23 december 2011

@jtd

Ik hoorde een paar jaar geleden iemand in de Tegenlicht-uitzending over de waterstofrevolutie – die er scheen aan te komen – zeggen dat echte grote en revolutionaire doorbraken in de auto-industrie van bedrijven zoals Apple zouden kunnen komen. Dus wie weet. De iCar GTI voor mij graag. Of liever GTO…

Profielfoto

Swiftly op 23 december 2011

Dan komt er water uit je iPhone….

Profielfoto

poing op 23 december 2011

Van mij mag ie komen hoor de waterstof revolutie, maar ik denk dat de oliebaronnen dit zo lang mogelijk tegen gaan houden.

Profielfoto

Zakske op 23 december 2011

Apple claimt uitvinding compacte brandstofcel

Wat een ongelooflijk onzinnige titel… de kwaliteit van deze (roddel)site zakt steeds verder weg. Al deze technologie bestaat al jaren, het enige wat Apple gedaan heeft is een patent aanvragen om dit in een laptop te proppen met één aanpassing (= de al aanwezige accu als bron / ontvanger van elektriciteit).
.
Bovendien krijgt Apple hier nooit toestemming voor, want waterstofcellen zijn nog steeds extreem ontvlambaar, erg brandbaar en zetten gigantisch uit (= een groot gevaar voor explosie). Als zo’n ding bijvoorbeeld in een vliegtuig in brand vliegt is iedereen meteen dood.

Profielfoto

Swiftly op 23 december 2011

Als je naar het plaatje kijkt zie je dat het “Fuel cell system” (FCS), via een snoer aan het “device” wordt aangesloten.
Daarom zit er in het FCS ook een aparte controller.
En het apparaat heeft cartridges met brandstof. Dus die kun je apart verwisselen.

Profielfoto

michiel112 op 23 december 2011

Hmm lijkt me niet echt handig hoe moet je hem dan opladen?

Op de zelfde manier als je een batterij oplaad: stekker in stopcontact. Door middel van elektrolyse zet je het verkregen water weer terug om in zuurstof en waterstof (omgekeerde proces).

Profielfoto

Dustin24 op 23 december 2011

@P3t3r
“Niemand wil een gloeiend hete iPhone in z’n broekzak”
Jij laat je iPhone altijd in je broekzak als je hem oplaadt?

Profielfoto

spacefreek op 24 december 2011

Over 10 jaar zomaar een actie bij/aan de pomp: “Bij ’t volgooien van uw waterstoftank nu gratis uw laptop bijgevuld”, genius!

Profielfoto

boerke op 24 december 2011

Volgens mij draaien jullie allemaal door!!
Dit patent heeft niks te maken met ontdekkingen/innovatie betreffende brandstofcellen, maar beschrijft alleen een methode van eventueel brand-stof-cel gebruik in samenwerking met een batterij.
.
Brandstofcellen bestaan al tig jaar, je kan je eigen hobby brandstofcel-experimenteerset bestellen bij francis-verlag…… voor een paar tientjes.
.
Je moet ze alleen ff aanslingeren, daarna kunnen ze stroom leveren,
die dan weer naar je batterij gaat, die naarna weer gebruikt kan worden om
de brandstofcel aan te slingeren etc….
.
En nee, zeker geen perpetuum mobile, er moet “brandstof” in
er komt (minder energie) stroom uit.
.
Blijft toch een rare naam, brandstofcel… terwijl er uiteindelijk niets brand!
En algemene brandstoffen worden ook al niet gebruikt?
Is mijn fiets dan ook brandstofcel-aangedreven, omdat ik (de motor) draai op stampot andijvie? (+spekjes)

Profielfoto

r.heijma op 24 december 2011

En uhh….. waar halen we dan waterstof vandaan?

Elektrolyse van water??? Met elektriciteit van een
– kerncentrale
– gasgestookte centrale
– kolengestookte centrale
– …..
– …..
– …..
– biogas
– waterkracht
– windenergie
– zonnecellen

De wet van behoud van ellende is nog steeds van toepassing.

Profielfoto

polansky op 24 december 2011

Niks mis met een accu voor je laptop zoals het nu is.
Hoeft veelal pas vervangen te worden als je laptop toch al aan vervanging toe is.
.
Straks betaald iedereen zich blauw aan de brandstofcellen.
Encrypted chipje er in om illegale brandstofcellen tegen te gaan en het feest voor Apple is compleet. Alleen niet voor de gebruiker van Apple producten want die betaald zich scheel.
.
Misschien ben ik een azijnpisser, maar iedereen die niet wil inzien dat dit enkel en alleen straks gebruikt gaat worden om de winstmarges nog verder te verhogen is, denk ik toch een beetje dom.
.
Leuke duurzame gedachte die waterstofcellen, klinkt erg groen, maar er is behoorlijk veel energie voor nodig om ze te maken. Waterstof gemaakt uit kolen en gascentrales, dus.

Profielfoto

aukem op 24 december 2011

Binnenkort komt Apple met de iCar…

Wat is iCar?

Profielfoto

wwgnr op 24 december 2011

En uhh….. waar halen we dan waterstof vandaan?

Elektrolyse van water??? Met elektriciteit van een
– kerncentrale
– gasgestookte centrale
– kolengestookte centrale
– …..
– …..
– …..
– biogas
– waterkracht
– windenergie
– zonnecellen

De wet van behoud van ellende is nog steeds van toepassing.

Dankje, ik wilde dit net plaatsen. Waterstof is geen oplossing.

Profielfoto

jtd op 24 december 2011

Binnenkort komt Apple met de iCar…

Wat is iCar?

Zelfde als een iPhone, iPod, iCal, iMovie, iPad, maar dan met 4 wielen en een stuur…

Profielfoto

hendrik ijzerbroot op 25 december 2011

Misschien hebben alle huizen in de toekomst wel waterstof aanvoer.

Dan moeten ze wel oppassen geen leiding te raken bij graafwerkzaamheden…

Profielfoto

hendrik ijzerbroot op 25 december 2011

Blijft toch een rare naam, brandstofcel… terwijl er uiteindelijk niets brand!

Toch wel hoor! H2O is verbrande waterstof (elke verbinding met zuurstof en een ander element is chemisch gezien een verbranding)

Profielfoto

Obi op 30 december 2011

“opladen” gaat zo te zien dmv de zgn ‘fuelcartridge’.
De fuelcartridge zal wel uitwisselbaar zijn. En als meer elektronica fabrikanten in de toekomst gebruik gaan maken van (soortgelijke) brandstofcellen zal hopelijk de fuel cartridge gestandaardiseerd worden.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?