Mac-ontwikkelaars nog niet de zandbak in

13 reacties

Sandboxing, vrij vertaald ‘zandbakken’ (als werkwoord). Het is een begrip waar iOS-ontwikkelaars al mee bekend zijn. kortweg komt het er op neer dat een App geen toegang heeft tot andere onderdelen van het systeem buiten de elementen die strikt noodzakelijk zijn. Dat betekent dat het nagenoeg onmogelijk wordt om malware te verspreiden in een sandbox-systeem.

Apple maakte eerder al bekend dat ook Mac applicaties in de Mac App Store ‘gesandboxed’ moeten worden en wel uiterlijk november 2011. Dat leverde veel protest op. Inmiddels is bekend geworden dat er uitstel van executie voor niet-gesandboxte Apps gegeven wordt. Apple geeft ontwikkelaars nu tot maart 2012 de tijd om hun Apps aan te passen. Gebeurt dat niet, dan worden ze alsnog uit de Mac App Store gegooid.

Sommige ontwikkelaars hebben kritiek op Apple’s besluit om sandboxing te eisen. Buiten het feit dat ze hun Apps moeten herschrijven zijn sommigen bang voor bugs en incompatibiliteit als ze gebruik maken van AppleScript of Carbon in hun software. Daarnaast is men bang dat sommige onderdelen van het systeem niet langer toegankelijk zullen zijn voor hun applicaties, terwijl ze die wel nodig hebben om te functioneren.

Daarom heeft Apple nóg een handreiking gedaan naar sandbox-sceptici: er mogen uitzonderingen gevraagd worden op de sandbox-regeling. Wie toegang nodig heeft tot onderdelen die anders afgesloten zouden blijven kan dit aanvragen bij het insturen van de applicatie. Apple beslist dan of die toegang verstrekt zal worden. Dit is echter een tijdelijke maatregel die uiteindelijk uitgefaseerd zal worden.

En zo komen we uiteindelijk uit op de Apple-mantra waar iOS-ontwikkelaars mee hebben leren leven: ‘it’s our way or the highway”, al hebben Mac-ontwikkelaars in tegenstelling tot hun iOS-collega’s nog de vrijheid om hun Apps buiten Apple’s eigen winkel te verkopen.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  iPredict

  Nouja, herschrijven is een groot woord, de code moet hooguit aangepast worden. Waarom zouden de developers gebruik moeten maken van Carbon btw?

 • Profielfoto
  polansky

  …En zo wordt Mac OSX helemaal dichtgetimmerd totdat we als Mac gebruiker eigenlijk alleen nog maar een compleet gesloten systeem mogen gebruiken.

 • Profielfoto
  Exotic08

  Jailbreak van Mac OS wordt dadelijk nog eens realiteit…

 • Profielfoto
  RoyHochstenbach

  En daarom maak ik bijna geen gebruik van de App Store omdat ik hier dus al bang voor was. Moeten alle andere Mac gebruikers doen, dan is er nooit een Jailbreak nodig.

 • Profielfoto
  appievanr

  Zo is dat!:thumbsup:

 • Profielfoto
  JIK

  Sorry, maar je Mac jailbreak?? Wat is het nut van jailbreaken van een systeem waar je al root kan zijn? Volgens mij hebben weinigen door dat het jailbreaken van een iPhone inhoud dat je toegang tot de root krijgt. Door die root toegang is uiteindelijk al dat leuks met een gejailbreakte iPhone/iPod mogelijk.

  Dus een Mac jailbreak is niet nodig want technisch gezien is hij al gejailbreakt;)

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik vind het eigenlijk juist een goede zaak. Mocht je het niet willen, dan maak je geen gebruik van de App Store. Maar aan de andere kant weet je zeker dat de software die je via de App store installeert geen grote schade aan kunnen richten. Het is een kwestie van tijd voordat OS X net zo onbetrouwbaar en kwetsbaar voor virussen wordt als Windows. Op deze manier blijft het allemaal wel veel veiliger.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Ben benieuwd hoe dat straks gaat met apps die toegang tot het systeem nodig hebben om ‘hun ding’ te doen. Zouden er daarvoor uitzonderingen worden gecreëerd of vallen die gewoon buiten de boot?

 • Profielfoto
  Rickje

  Als consument met teveel geld zal het me een worst wezen. Als persoon die ik nu ben vind ik het wel fijn dat ik elders op internet dingen kan downloaden en Apple niet alles afbakent!!

 • Profielfoto
  csteelooper

  Die komen dan misschien niet in de App Store, maar je kunt ze gewoon bueten de App Store om downloaden, hoor. ‘Buiten de boot’ vallen ze dus niet. De Devs van Growl lijken er juist blij mee te zijn – die zijn Growl al ‘App Store complient’ aan het maken.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Typisch gevalletje gemengde gevoelens..

 • Profielfoto
  martinvanbuuren

  Het volstaat voor mij en vele anderen ook prima om in de App-store aan te geven met een vinkje of een applicatie gesandboxed is of niet zodat je zelf een beslissing kan maken. Maar ja, dan moeten de eindgebruikers dingen leren en begrijpen, en dat is helaas niet wat de huidige consumptiemaatschappij wil. Zucht.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  In dit artikel kun je lezen dat ontwikkelaars zich zorgen maken over dit sandbox idee van Apple. Men verwacht dat het innovatie in de weg zal staan.
  .

  Apple’s dictum doesn’t affect Mac OS developers who distribute their own Mac software. But there’s ongoing concern among developers that consumer affinity for the Mac App Store user experience will marginalize independent software distribution and limit potential revenue to the point that Apple’s way becomes the only commercially viable way.

  M.a.w: we hebben het als consument zelf in de hand.
  .
  Sandboxing is overigens een nogal extreme stap in het kader van beveiliging, een stap die niet gerechtvaardigd is gezien de al reeds zeer lage dreiging voor OS-X. Het wordt dan ook voornamelijk toegepast bij gevoelige data van het bedrijfsleven en is op een doorsnee consumenten computer met een op Unix gebaseerd systeem (OS-X, Linux e.d.) dan ook overkill.