Apple TV krijgt Bluetooth 4, maar waarom?

22 reacties

Gisteren werd al bewijs gevonden voor het bestaan van een volgende generatie Apple TV, in de code van de iOS 5.1 beta. Na nog eens dieper in die code gespit te hebben komt 9to5Mac nu tot de conclusie dat die derde generatie Apple TV iets bijzonders aan boord krijgt: Bluetooth 4.0.

Over de voordelen van Bluetooth 4 (dat ook te vinden is in de nieuwe Mac Mini, MacBook Air en de iPhone 4S) schreven we al eerder. Een van de belangrijkste kenmerken is het extreem lage stroomverbruik in vergelijking met vorige Bluetooth-generaties én hogere data-doorvoersnelheden. Door de techniek in te bouwen in een Apple TV kan Bluetooth 4 een nieuwe generatie afstandsbediening inluiden.

De afstandsbediening die bij de huidige Apple TV geleverd wordt maakt gebruik van infrarood, een techniek die als voordeel heeft extreem energiezuinig te zijn. De Apple TV remote wordt dan ook van stroom voorzien door een knoopcelbatterij. Daar staat tegenover dat de afstandsbediening gericht moet zijn naar het apparaat en er maar weinig informatie tussen de afstandsbediening en het apparaat gestuurd kan worden. Commando’s worden via een soort morse-seincode doorgestuurd.

Net als infrarood is Bluetooth 4 zuinig genoeg voor knoopcelbatterijen. Een Bluetooth-afstandsbediening hoeft daarentegen niet gericht te worden, zolang deze maar in een straal van ongeveer 20 meter van het apparaat gebruikt wordt. Het belangrijkste is echter dat Bluetooth digitaal communiceert en zo daadwerkelijk (grote) hoeveelheden data door kan sturen. Daarmee zou een Bluetooth-afstandsbediening met ingebouwde microfoon bijvoorbeeld Siri-commando’s kunnen doorsturen naar de Apple TV. Ook kan gedacht worden aan het spelen van games door middel van bewegingssensoren in de afstandsbediening.

Met iOS als besturingssysteem en een Store vol Apps zou gaming in combinatie met een geavanceerde Bluetooth controller zomaar de ‘killing feature’ van de nieuwe Apple TV kunnen worden… vol verwachting klopt ons hart.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Bento

  Gisteren werd al bewijs gevonden voor het bestaan van een volgende generatie Apple TV…

  Waar “bestaat” die dan?

 • Profielfoto
  blurryMotions

  @Bento: Bij Apple op de R&D afdeling. Tenminste, als ze er software voor schrijven, dan zal de hardware ook wel bestaan. En als die bestaat is er in ieder geval 1 plek op aarde waar die zich kan bevinden… bij Apple dus.

 • Profielfoto
  Bento

  …als…..zal……als

  Klinkt niet overtuigend;-)

 • Profielfoto
  Jord

  Ik Heb toch zo’n vermoeden dat de onlangs voor mijn verjaardag gekregen Apple TV2 snel zijn weg naar de slaapkamer zal vinden en plaats zal moeten maken voor zijn opvolger. Al zou alleen een betere afstandsbediening hier niet reden genoeg voor zijn. Wat ik mis in de Apple tv is volgens mij vooral softwarematig.

 • Profielfoto
  Monsta

  Ik zie weinig toegevoegde waarde in nog een afstandsbediening. Handig als het er bij zit maar ik wil gewoon m’n iPhone+iPad als afstandsbediening gebruiken, inclusief een functie om de tv mee aan en uit te zetten.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik zie ’t wel zitten om m’n iPhone (4S) als afstandsbediening te gebruiken, evt. i.c.m. Siri

 • Profielfoto
  Bart01

  De apple remote als een soort van Wii remote te gebruiken, kom maar op. Dat ding is al prachtig en als het via bluetooth gaat werken is het helemaal mooi!

 • Profielfoto
  Roko

  Ik weet het niet hoor. Ik denk dat Siri mij niet kan verstaan als ik m’n 7.1 geluidsinstallatie bulderend hard heb staan

  “Siri, kan het wat zachter!”

  “Commando niet verstaan”

  “Siri, zet ZACHTER!”

  “Commando niet verstaan”

  “SIRI, ZET ZACHTER!!”

  enz.

 • Profielfoto
  serum

  Dank voor je bijdrage Roko, zonder verdere resultaten af te wachten; ik denk dat we hiermee de slechtste grap van de dag troffee alweer vergeven hebben.

  Gezien het nieuws dat apps toegankelijk worden door siri, is het meer voor de hand liggen dat ze een dergelijke controle via de remote app zullen doen, mocht het al een toepassing vinden op dit vlak.

  Ik zet hoog in op gaming voor de bluetooth.

 • Profielfoto
  serum

  sorry, trofee..

 • Profielfoto
  Aidovive

  Leuk, maar wat voegt het extra toe t.o.v. de Remote App die via wifi op de iPad en iPhone of iPod Touch ook al zijn werk doet?
  Verder gebruik ik een Logitech One die ook via IR commando’s naar de AppleTV kan sturen.

  Ik ben wel erg benieuwd wat de Apple TV3 allemaal voor ons in petto heeft.

 • Profielfoto
  Jojo890

  Ik zie \’t wel zitten om m\’n iPhone (4S) als afstandsbediening te gebruiken, evt. i.c.m. Siri

  Dat kan al;)

 • Profielfoto
  pim939

  Ik zie \\\’t wel zitten om m\\\’n iPhone (4S) als afstandsbediening te gebruiken, evt. i.c.m. Siri

  Dat kan al;)

  Echt? Wist ik niet:lol: hoe werkt her dan?

 • Profielfoto
  SMac

  Ik denk dat hij Apple Remote bedoelt… siri vraag ik me af…

 • Profielfoto
  ruteij

  Wanneer zou de nieuwe Apple Tv komen dan ?

 • Profielfoto
  Xcode

  Maar… dan zijn de iPhone en iPod touch toch de ultieme afstandsbedieningen? Ben benieuwd.

 • Profielfoto
  macboy

  Volgens mij komt er een Gamecontrole uit dat de nieuwe ATV spellen er op komt!:razz:

 • Profielfoto
  wouwout

  ik heb de zwarte apple tv 2. Maar het ding kan vooral veel niet en wordt daardoor vrijwel niet gebruikt. iOS is een veel te gesloten systeem, en de Apple tv het beste jongetje van de iOS klas op gebied van geslotenheid.
  Heb daarom sinds kort een Boxee Box. Die kan wel vrijwel alles afspelen.

 • Profielfoto
  Mausy

  [Over infrarood:] Commando’s worden via een soort morse-seincode doorgestuurd.

  .
  Duh. Alle digitale communicatie, dus ook Bluetooth, is een “soort morse-seincode”.
  .
  Bij IR is het allemaal heel compact, vergelijk het met het versturen van een of twee karakters om een commando te verzenden. Bij BT worden (gok ik) meerdere karakters (misschien wel meerdere woorden) inclusief wat heen-en-weer handshaking gebruikt om hetzelfde te bewerkstelligen. Dus, ik ben benieuwd hoe energiezuinig BT 4.0 zal zijn t.o.v. IR.
  .
  Ik zie trouwens wel dat er een wereld aan nieuwe functionaliteit opengaat als BT onze IR-remote zou gaan vervangen. Nintendo gebruikt overigens ook al BT voor de Wii-remote, dus conceptueel niks nieuws.

 • Profielfoto
  binaries4me

  ik heb de zwarte apple tv 2. Maar het ding kan vooral veel niet en wordt daardoor vrijwel niet gebruikt. iOS is een veel te gesloten systeem, en de Apple tv het beste jongetje van de iOS klas op gebied van geslotenheid.
  Heb daarom sinds kort een Boxee Box. Die kan wel vrijwel alles afspelen.

  Precies en aangezien de Boxee Box ook Airplay zowel video als audio ondersteund heb je echt alles in 1. Ik heb alles van apple maar de Boxee Box heeft bij mij plek gemaakt voor de Apple TV dat ding vreet alles en heeft ook nog gewoon airplay net zoals de Apple TV. Hij geeft alleen niet zo mooi foto’s weer als de Apple TV maja dat laat ik toch zien op de iPad;)

 • Profielfoto
  macpro

  Zolang ze IR maar blijven ondersteunen vind ik het prima.
  Gebruik nu de AB van de TV om de AppleTV te bedienen.
  Meer heb ik niet nodig.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Ik zie \\\’t wel zitten om m\\\’n iPhone (4S) als afstandsbediening te gebruiken, evt. i.c.m. Siri

  Dat kan al;)

  Je TV besturen met Siri? Nee..

  Ik denk dat hij Apple Remote bedoelt… siri vraag ik me af…

  Nee, ik bedoel iOS devices als afstandsbediening, via Bluetooth of WiFi, met evt. ondersteuning van Siri.

  Ik weet het niet hoor. Ik denk dat Siri mij niet kan verstaan als ik m\’n 7.1 geluidsinstallatie bulderend hard heb staan

  “Siri, kan het wat zachter!”

  “Commando niet verstaan”

  “Siri, zet ZACHTER!”

  “Commando niet verstaan”

  “SIRI, ZET ZACHTER!!”

  enz.

  Mooie van een iOS afstandsbediening is natuurlijk dat het beide mogelijk is, schermknoppen én Siri.. Maar dan nog, Siri weet wat de tv afspeelt, en dus ook welk geluid er genegeerd kan worden, dan blijft er enkel nog het geluid van jouw stem over. Er zijn overigens al genoeg praktische toepassingen waar stemmen gefilterd worden uit omgevingsgeluid en/of muziek, dus zo’n probleem is het niet..