‘Apple investeert in retinascherm iPad 3’

15 reacties

De afgelopen weken zijn er verschillende berichten opgedoken over de volgende generatie iPad. Een van de meest in het oog springende functies van deze iPad 3 moet het beeldscherm worden. Net als de iPhone zou de iPad 3 een retina-beeldscherm krijgen. Vooralsnog wordt uitgegaan van een resolutie van 2048×1536, hoger dan de resolutie van een Full-HD televisie dus.

Een nadeel van dit retina-beeldscherm zou het hogere energieverbruik en de dikkere vorm zijn, in vergelijking met de beeldschermen die Apple in de iPad 2 gebruikt. Nu zegt een analist van Jefferies & Co echter dat Apple in het geheim geïnvesteerd heeft in een nieuwe beeldscherm-technologie van Sharp waarmee een oplossing voor die nadelen gevonden zou zijn.

Met de nieuwe ‘IGZO-technologie’ van Sharp zou een beeldscherm van 330 ppi (pixels per inch) gemaakt kunnen worden. Ter vergelijking, de iPhone 4S heeft 326 ppi. Dit beeldscherm zou ook dunner en vooral energiezuiniger zijn dan bestaande beeldschermen.

Met Apple’s investering in de technologie van Sharp zou 0,5 tot 1 miljard dollar gemoeid zijn. Hoe waarheidsgetrouw de bron is kan moeilijk gezegd worden, maar het zou niet de eerste keer zijn dat Apple groots investeert in nieuwe technologie. Dit gebeurde bijvoorbeeld ook bij het beeldscherm in de eerste iPhone en de unibody-behuizing van de MacBook Pro. Door veel geld in nieuwe technologie te stoppen zorgt Apple dat de ontwikkeling ervan versneld wordt én kan het bedrijf een aantal jaren exclusief gebruik claimen. Daarmee heeft Apple wellicht nu al een voorsprong genomen op concurrerende tablet-makers.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  wouwout

  ik ben benieuwd, indrukwekkende specs. maar de Retina hype snap ik niet zo – een lagere ppi werkt op normale gebruiksafstand even goed.
  Maar goed, de resolutie van de huidige iPad (en bijbehorende ppi) begint wat achterop te raken en is wel erg laag. Dus verbetering is welkom!

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Dat klinkt alsof het “Steve-DNA” stevig in Apple is verankerd:smile:

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Maar wat doet dat met de uiteindelijke prijs?

  Nog steeds 16GB Wi-Fi voor € 479,- of € 499,- ?

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  @ Ruud Ravenhorst
  Jobs heeft van Apple als bedrijf ook een goed doordacht concept gemaakt. De structuur en hiërarchie is zo opgebouwd dat alle wielen blijven draaien. Wat rest is trouw blijven Jobs zijn visie en als het even kan Jonathan Ive tevreden houden. Dat laatste zit wel goed want volgens mij heeft hij meer in de pap te brokkelen dan wie dan ook bij Apple als het gaat om techniek icm design.

  OT: LCD, LCD, LCD…. wat is er gebeurd met de OLED techniek die zoveel beloofde? Nog steeds te duur? Te korte levensverwachting? Kan iemand hier duidelijkheid over geven?

 • Profielfoto
  wouwout

  OT: LCD, LCD, LCD…. wat is er gebeurd met de OLED techniek die zoveel beloofde? Nog steeds te duur? Te korte levensverwachting? Kan iemand hier duidelijkheid over geven?

  O.a. Samsung en Nokia gebruiken super Amoled. Denk Galaxy S (1 en 2), Galaxy Note en de Nokia Lumia 800. Ziet er erg goed uit, maar de maximale grootte waarop het nu (betaalbaar?) leverbaar is de ruim 5 inch van de Galaxy Note.

 • Profielfoto
  Chillie

  @SunKeeper:
  Prijzen van Apple producten wijzigen vrijwel nooit (significant). Als je vandaag een Macbook Pro koopt voor 1800 euro, koop je over 3 jaar nog steeds een MBP voor 1800 euro (met betere specs). Zelfde voor iDevices.

  De marge voor Apple wordt alleen beter en indien de concurrentie echt hard wordt, zouden ze natuurlijk ruimte hebben om te zakken in prijs.

 • Profielfoto
  Jorik

  Ik heb misschien niet de beste AMOLED schermen gezien, maar ik vind de Galaxy toestellen met een AMOLED toch wel vaak een heel blauwig scherm hebben. Misschien is het met OLED moeilijker dan met LCD om een goede kleurbalans te krijgen? Contrastverhouding is natuurlijk wel super met AMOLED.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  Het menselijke oog kan maar beperkt aantal pixels waarnemen en retina display zit daar al ver over heen dacht ik. Dus mooier dan het nu is gaat het niet worden lijkt me.

 • Profielfoto
  Aidovive

  @STEVEJ0BS Tja, dat denkt de mens al jaren. En steeds weer komt er iets ‘beters’.

 • Profielfoto
  Monsta

  Ik ben zeer blij met mijn iPhone4 retina scherm, maar een Retina scherm voor de iPad betekend dat websites (bitmaps/foto’s/video’s) er automatisch 50% op achter uit gaan, en dat websites standaard door de browser vergroot moeten worden (ipv van dat sites op de iPhone automatisch verkleind worden). De oplossing om beeldmateriaal op de iPad er mooi/scherp uit te laten zien is elk plaatje dubbel zo groot te uploaden. Op zich is dat ook nog geen ramp, behalve dat de internet verbinding het zelfde blijf, en dit nu al regelmatig slecht is. Ik ben dus nog steeds erg sceptisch of Retina voor de iPad3 zal komen.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  @STEVEJ0BS Tja, dat denkt de mens al jaren. En steeds weer komt er iets \’beters\’.

  Net zoals wasmiddelen ook steeds met ‘verbeterde formules’ komen….

 • Profielfoto
  spacefreek

  Het menselijke oog kan maar beperkt aantal pixels waarnemen en retina display zit daar al ver over heen dacht ik. Dus mooier dan het nu is gaat het niet worden lijkt me.

  Maar voor de iPad gaat die grens nog niet op, je kan (net als op de computer) van dichtbij prima de pixels onderscheiden, probeer dat maar eens op een iPhone 4(S)

 • Profielfoto
  Ganymedus

  Het menselijke oog kan maar beperkt aantal pixels waarnemen en retina display zit daar al ver over heen dacht ik. Dus mooier dan het nu is gaat het niet worden lijkt me.

  De iPad 1 en 2 bevatten nog geen retina scherm.
  Het is m.i. absoluut een verbetering als er een goed retina scherm in zit, zeker omdat veel mensen hem toch gebruiken om documenten te lezen in de trein.

 • Profielfoto
  peterfoliant

  STEVEJ0BS 16 uur geleden
  Het menselijke oog kan maar beperkt aantal pixels waarnemen en retina display zit daar al ver over heen dacht ik. Dus mooier dan het nu is gaat het niet worden lijkt me.

  Ik begrijp dit ook niet. Meer pixels dan je kan zien heeft geen nut. Zo wordt het aantal pixels alleen maar een marketing instrument om degenen die denken dat meer beter is, weer een iPad te laten kopen. Straks krijg je er een Apple vergrootglas bij met een pennetje geïntegreerd. Is men bij Apple “Stilus? Yuck!” van Steve vergeten?

 • Profielfoto
  Monsta

  Ik begrijp dit ook niet. Meer pixels dan je kan zien heeft geen nut. Zo wordt het aantal pixels alleen maar een marketing instrument om degenen die denken dat meer beter is, weer een iPad te laten kopen.

  Meer pixels dan je kan zien heeft wel degelijk nut. Het is namelijk in eerste instantie helemaal niet gewenst/prettig dat je ‘pixels’ van elkaar zou kunnen onderscheiden.

  In de huidige desktop situatie is het vrij eenvoudig om de pixels op een ‘normaal’ (72/100/133 PPI) beeldscherm van elkaar te kunnen onderscheiden. Het feit dat de pixels met een Retina scherm +/- 4x worden verkleind is een verademing voor het lezen van tekst en het bekijken van groot foto en video materiaal. Vooral voor lettertypes in een lagere pixel dichtheid zeer gewenst ipv van noodgedwongen web/pc/72PPI geoptimaliseerde lettertypes (zoals Arial, Verdana) te moeten gebruiken.

  Maar zoals ik al in mijn vorige post aangaf er kleven ook nadelen aan. Los van het feit dat we straks wellicht spreken van het ‘Web’ en het Retina geoptimaliseerde ‘HD Web’, betekend het ook dat alle bestaande iPad apps een metamorfose moeten ondergaan om er weer gelikt uit te zien. Deze Retina geoptimaliseerde iPad apps zullen zo’n groot formaat krijgen dat ze te groot zijn om op een 24″ iMac (1920×1280) te openen/testen. Kunnen we hiermee niet eerst wachten tot we net zo ver zijn als South Korea met haar 4g verbinding?

  Straks krijg je er een Apple vergrootglas.

  Daar heb je gewoon de ‘pinch-to-zoom’ vingerhandeling voor. Maar los daarvan, er is helemaal geen rede om persee te willen inzoomen zodat je lekker pixels van elkaar kunt onderscheiden.