Eén op de zes Macs draait Lion

77 reacties

20 juli 2011 markeerde de datum waarop de laatste versie van het Mac OS X besturingssysteem het licht zag. Traditiegetrouw werd ook deze versie vernoemd naar een grote kat en dit keer was de eer aan de koning van de jungle; de leeuw. Mac OS X Lion was een feit.

Lion bracht vernieuwingen met zich mee als Launchpad, Mission Control en full screens apps, die het desktopsysteem qua besturing iets meer langszij iOS brengen. Hoewel Lion met goede reacties werd ontvangen, zijn nog maar relatief weinig Mac-gebruikers overgestapt. Om precies te zijn nog maar 17 procent.

Volgens Net Applications, een web metrics kantoor in Californië, was Lion verantwoordelijk voor 1 procent van het totale internetverkeer vorige maand. Zoals gezegd viel het aandeel onder Mac-gebruikers uit op ongeveer 17 procent. Mac OS X 10.6, met de bijnaam Snow Leopard, is op moment van schrijven nog steeds het meest aanwezig op de Macs rond de wereld met een percentage van 57% en een totaal marktaandeel van 3,5%.

Bron: MacWorld

 

Reacties

77 reacties
 • Profielfoto
  mtooster

  6% != Eén op de 6
  6% = 1/16
  1/6 = 16%

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Als ik naar mezelf kijk, is dit de eerste keer dat ik een nieuw OS niet direct installeer. Om de een of andere reden voelt Lion voor mij nog niet goed.

 • Profielfoto
  Aerea

  Whaha. Als 6% tegenwoordig 1 op de 6 is, dan kun je beter maar 1% marktaandeel hebben, dan zit je op de volledige markt. :sealed:
  .
  Oh Dear God, waarom worden mensen die hier dit soort nieuws plaatsen niet verbannen van de website? Zou OMT echt sieren.:nerd:
  .
  En ik vind Lion zuigen. Een paar mini features, daar jaren mee bezig zijn en dan nog zo brak uitbrengen en nog steeds geen fixes!
  .
  Zo, en nu opstaan, eerst goed kijken met welk been, anders wordt dit wel een heel nare dag voor mij en mijn collega’s.:razz:

 • Profielfoto
  Catbert

  Volgens mij gebruikt pas 1 op de 6 gebruikers Lion bij een marktaandeel van 16.66%… Nu is het 1 op 0,6 gebruikers

 • Profielfoto
  pim939

  Verbaasd mij niets. Er zitten te veel bug’s in

 • Profielfoto
  Type-R

  Ook hier nog Snow-Leopard. Nog geen behoefte om te upgraden. Full screen apps niet nodig op een iMac. LaunchPad overbodig, enz. enz.

 • Profielfoto
  Djmichel

  Als je midden in allerlei projecten zit stap je niet direct over. M’n MacBook draait al wel op Lion, m’n iMac nog niet. Inmiddels ben ik wel tevreden over Lion. Dus na de vakantie gaat Lion er op:)

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Het knappe is dat de functies zo mooi lijken en je er in praktijk eigenlijk weinig aan hebt. Het heeft mij wel bewogen te updaten naar Lion en het bevalt ook prima. Echter merk ik dat ik de nieuwe functies eigenlijk niet echt gebruik.

  Alleen de nieuwe looks en functies van Mail bevallen mij wel heel erg. Het auto-resume verhaal vind ik tot nu toe echt niet handig.

  Het opslaan van een Pages document is onhandig. Je kan niet een eerder gemaakt document opslaan onder een andere naam, zonder het eerst te dupliceren. Al met al een prima besturingssysteem, maar wel met de nodige bugs zoals hierboven ook al aangegeven.

 • Profielfoto
  Roggie

  Gewoon niet goed overgeschreven

  One in six Macs now runs Apple’s latest operating system, a Web metrics company said Thursday.

  According to California-based Net Applications, Mac OS X 10.7, aka Lion, accounted for 1 percent of all desktop operating systems that were used to connect to the Internet last month.

  The total usage share of Mac OS X was 6 percent, said Net Applications.

 • Profielfoto
  Lifelogger

  Kan het me wel voorstellen. Ik ben ook voor het eerst niet gelijk overgestapt en nog steeds niet over. Snow Leopard doet het prima en zie de meerwaarde van Lion nog steeds niet in. Daarnaast hoor je toch nog te veel problemen links en rechts, dat ik liever wacht op een grote update die de belangrijkste problemen verhelpen.

 • Profielfoto
  My My

  Ik heb Lion op mijn mac geïnstalleerd en behoor dus bij die 6%, maar heb er spijt van.:sad: Ik wil eigenlijk weer terug naar Snow Leopard! Mijn imac is behoorlijk trager geworden, duurt aanmerkelijk langer voordat hij opgestart is, de grijze symbolen vindt ik saai en minder leesbaar waardoor minder herkenbaar zowel in Finder als in mail heb ik daar problemen mee. Ik mis de ‘opslaan als’ functie. enz, enz. Nee, “geef mij maar OSX 10.6”.

  Deze OSX 10.7 upgrade geeft mij voor het eerst een zeer ontevreden gevoel over de verbeteringen die Apple doorvoert. en ik had zulke hoge verwachtingen van deze upgrade. Jammer!

  Ik hoop dat Apple de ontevreden klanten tegemoet komt met een update

 • Profielfoto
  macjonge

  +1 Lifelogger.

 • Profielfoto
  sedikit

  VerbaasT :lol:(@plm939…) mij ook niet. Waarom meteen op “commando” overstappen. Het heeft mij altijd verbaasD dat sommige mensen zoiets wèl meteen blindelings doen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Inderdaad onzorgvuldig overgeschreven: één op de zes Macs draait op Lion.
  In het totale computergebruik van alle computers (of alleen van Amerika – dat wordt bij dit soort onderzoeken nooit goed duidelijk!), draait 6% op Mac OS X – alle systemen bij elkaar dus en niet alleen Lion. Van die 6% is 3,5% Snow Leopard en 1% Lion. 1,5% blijkbaar op oudere versies, zoals Leopard etc.
  Lees volgende keer persberichten of nieuws van anderen eerst goed door voordat je het citeert én zet de bron erbij, dat is wel zo netjes.

  Overigens ben ik het eens met Maverick2001: Lion lijkt vooral veel ‘show’ te bieden, maar weinig nieuwe functies die je echt nodig hebt of gebruikt. Launchpad onnodig, biedt alleen visuele overeenkomsten naar iOS. Inderdaad de nieuwe Mail lijkt me wel veel beter, maar de bugs en problemen met Lion zijn voorlopig nog zo hardnekkig dat ik en vele anderen nog ff wacht met overstappen. Bedrijven wachten altijd tot alle bugs eruit zijn voordat ze overstappen. Dat scheelt veel extra werk!

 • Profielfoto
  poing

  Lion draait goed maar dingen als launchpad en mission control gebruik ik nooit, die hebben in mijn ogen ook echt geen toegevoegde waarde.

 • Profielfoto
  I-GJ

  Het artikel is verkeerd vertaald. Mac OS X draait op 6% van alle systemen wereldwijd. Dus niet alleen Lion. Van die 6% draait 1% op Lion. Vandaar die 1 op de 6.

 • Profielfoto
  Jazzywezzy

  Lion icm een trackpad is heerlijk! Probeer maar eens. Met een muis kan ik me voorstellen dat de behoeft om over te stappen minder is.

 • Profielfoto
  blurryMotions

  @I-GJ: bedankt:-)

 • Profielfoto
  MichMich

  Er zitten net zoveel bugs in dit artikel als in Lion.:)

 • Profielfoto
  PatrickHopman

  @MichMich noem eens 2 bugs uit lion dan!:P

 • Profielfoto
  MEEUW

  Zover komen sommige niet @patrickHopman, want ze lopen al vast bij de installatie ….

 • Profielfoto
  MEEUW

  buggggg 1:)

 • Profielfoto
  MacTS

  Ik ben best wel tevreden over Lion. Op mijn MBA was ik al gewend alleen de trackpad te gebruiken, daar vind ik Lion een verbetering. Op de iMac heb ik er, om gebruik te kunnen maken van de nieuwe functies, een losse trackpad bijgekocht. Met de linkerhand de trackpad en met de rechterhand de muis. Echt, ik zou al niet meer zonder kunnen.

 • Profielfoto
  MacTS

  Lion icm een trackpad is heerlijk!

  Sluit ik mij bij aan. Op mijn MBA was ik al gewend om alleen de trackpad te gebruiken, dus vind ik Lion een verbetering. Voor de iMac heb ik er een losse trackpad bijgekocht. Met de linkerhand de trackpad en met de rechterhand de muis. Ik ben er inmiddels zo aan gewend dat ik niet anders meer zou willen.

 • Profielfoto
  Edwin377

  Van die 6% draait 1% op Lion. Vandaar die 1 op de 6.

  Nou, dat klopt ook niet want dan zou het 1 op 100 zijn!:razz:

  Overigens ben ik ook niet blij met mijn overstap naar Lion. Nog best veel bugs. En wat ik het meest irritant vind:

  Als je een mail gaat schrijven dan komt er een popup window in iOS stijl. Je kunt niet bij de rest van mail zolang je dat bericht schrijft. Heel irritant want ik wil juist vaak informatie uit andere mails verzamelen om in mijn mail te kunnen verwerken. Namen opzoeken bijvoorbeeld. Echt een achteruitgang dus. En het ergste; dit is geen bug maar zo bedacht bij Apple.

 • Profielfoto
  Ostinato

  Even afgezien van de ronduit rommelig geciteerde cijfers in het artikeltje, ik denk toch dat er mensen bij Apple zijn die zich nu achter de oren krabben. Volgens mij was de acceptatiegraad bij Snow Leopard veel hoger dan bij Lion.

  Voor mij geldt het ook: ik zie voorlopig te weinig voordelen en te veel nadelen aan Lion. Ik vind Launchpad een rare, inconsistente toevoeging aan het OS (waarom zou ik een iOS-interface willen op een iMac zonder touch-functionaliteit?).

  En het feit dat Rosetta verdwijnt, waardoor ik opeens Photoshop, Office en misschien nog wel meer zou moeten upgraden…

  Dit is echt de eerste keer dat ik ernstig twijfel over upgraden. Ik ben altijd vrijwel direct meegegaan met alle OS-updates, maar Lion… Ik weet het niet.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Edwin: dat wist ik nog niet over het schrijven van een mailtje. Als je écht tijdens het schrijven van een nieuwe mail niet bij je andere mails kunt, dan ga ik écht niet updraden tot dat veranderd is. Want voor mij is dat essentieel bij het schrijven van goede emails.

 • Profielfoto
  Pokerface

  Edwin377 7 minuten geleden

  I-GJ
  Van die 6% draait 1% op Lion. Vandaar die 1 op de 6.

  Nou, dat klopt ook niet want dan zou het 1 op 100 zijn!

  I-GJ z’n berekening klopt wel. 1% van 6% is 1 op 6. OMT heeft het bericht verkeerd vertaald. 1 op de 6 Mac gebruikers gebruikt Lion. 6 op de 100 internetgebruikers gebruikt Mac. 1 op de 100 internet gebruikers gebruikt Lion.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik gebruik Lion vanaf dag één. Geen last van bugs, en wel veel plezier van de nieuwe features.

  De meeste features in Lion zijn geen dingen die ik dacht te missen toen ik Snow Leopard nog gebruikte. En omdat nog niet alle applicaties al zijn aangepast zitten we wat betreft Resume en Auto-Save in een soort overgangssituatie. Het is soms even wennen dat je Duplicate moet kiezen in plaats van Save As, of dat zelfs het opslaan van een nieuw bestand eigenlijk helemaal niet nodig is omdat Lion de oude versies op de achtergrond bewaart. Ik denk dat veel gebruikers dat nog niet door (willen) hebben, en het is natuurlijk enigszins verwarrend dat het nog niet meteen in alle applicaties zo werkt.

  Maar de nieuwe manier van met bestanden omgaan die in Lion is geïntroduceerd is wel duidelijk veel handiger!

 • Profielfoto
  Meh1965

  Mac OS X 10.6, met de bijnaam Snow Leopard

  Snow Leopard is de naam van OS X 10.6, niet de bijnaam volgens mij.

 • Profielfoto
  Undaunted

  Ik ben voor m’n werk afhankelijk van een aantal software-pakketten die nog niet compatible zijn met OSX Lion. Zodra dat wel het geval is geef ik het zeker een kans.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Je kunt niet bij de rest van mail zolang je dat bericht schrijft.

  Ik herken dit helemaal niet. Waarschijnlijk heb je een instelling niet goed staan of zo.
  Misschien werkt het weer als je de klassieke indeling gebruikt….

 • Profielfoto
  Yggdrasil

  Als je vergelijkt hoeveel mensen reeds op Snow Leopard zaten na de release spreekt dit bericht boekdelen. Ik heb Lion op mijn iMac maar wacht lekker af om die op mijn MBP te zetten. Voor mij voelt het ook nog niet lekker aan.

 • Profielfoto
  brinylon

  Ik ben te lui om het weer terug te draaien maar ik vind het nog super buggy. Achteraf gezien had ik natuurlijk moeten wachten.

 • Profielfoto
  bonoman

  Ik twijfel nog, lees hier en daat wat Photoshop probleempjes en er kunnen problemen zijn met de Nik software plug-ins. Iemand ervaringen?

 • Profielfoto
  partyfart

  Zijn er ook cijfers bekend van Apple gebruikers in NL? Aantal, leeftijden, jobs, etc. Lijkt me ook wel een interessant artikel…

 • Profielfoto
  ibla

  Hansi2124 28 minuten geleden
  Edwin377
  Je kunt niet bij de rest van mail zolang je dat bericht schrijft.
  Ik herken dit helemaal niet. Waarschijnlijk heb je een instelling niet goed staan of zo.
  Misschien werkt het weer als je de klassieke indeling gebruikt….

  Hoe kom je daar nou bij? Ik draai Lion met mail in de nieuwe weergave. Je kan gewoon switchen tussen je mail lijst, zoeken, etc terwijl je een nieuwe mail opmaakt. Zou ook niet echt in lijn zijn met de multitasking grondslag van Apple OS

 • Profielfoto
  Djofvrie

  Van die 6% draait 1% op Lion. Vandaar die 1 op de 6.

  Als je een mail gaat schrijven dan komt er een popup window in iOS stijl. Je kunt niet bij de rest van mail zolang je dat bericht schrijft. Heel irritant want ik wil juist vaak informatie uit andere mails verzamelen om in mijn mail te kunnen verwerken. Namen opzoeken bijvoorbeeld. Echt een achteruitgang dus. En het ergste; dit is geen bug maar zo bedacht bij Apple.

  Ook ik heb hier totaal geen last van hoor ik kan gewoon switchen tussen alles in mijn mail op Lion, dus ik weet niet wat voor gekke instellingen jij hebt op je mac?

 • Profielfoto
  Hansi2124

  @ibla: ik denk dat je verkeerd aan het quoten bent geslagen. Is een beetje onduidelijk zo…:wink:

 • Profielfoto
  Maikelw

  Kan helaas niet zomaar over… Mac van ’t werk. Laten we eerst nog maar even wachten… Kan geen kwaad als ik zo een aantal reviewsites bekijk.

 • Profielfoto
  swoon

  Dat probleem in Mail ervaar ik ook. In fullscreen-modus kun je niet switchen in velden als je een nieuw bericht tikt. Behoorlijk irritant als je net als wat Edwin377 noemde nog info wil verzamelen.

  Verder draait Lion als een zonnetje hier en ben ik tevreden.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Ben wel tevreden over Lion. De nieuwe features boeien me niet, Ik werk te lang met Mac om nog nieuwe trucjes te leren. Maar het draait meestal probleemloos. Een enkele keer problemen gehad met zware 3D rendering, toen toch maar herstart vanaf m’n tweede schijf met Snow Leopard #Love dual boot:)

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Goh waar heb ik dit eerder gehoord? Ohja bij de introductie van Tiger (10.4), Leopard (10.5) en Snow Leopard (10.6). Iemand ook bedacht hoe je gaat tellen als iemand op zijn Mac (Pro) twee (of meer) partities heeft? 1 met 10.5, 1 met 10.6 en 1 met 10.7? Zeg dan maar dahaag tegen je getallen. Deze getallen zijn alleen het resultaat van metingen van internetverkeer. Dusssss….. En ja ook ik draai op productiemachine(s) (nog) geen Lion. Niet voordat er diverse softwarebedrijven met updates/patches komen. Heeft niets met Lion zelf te maken, ik heb het gezien en ben er zelf best enthousiast over maar ik gebruik het nog niet. Al wel aangeschaft:wink:

 • Profielfoto
  KR1275

  Dat aandeel gaat dalen, want vanavond gaat Lion er bi mij weer af en SL er weer op. Vanacht heeft de backup gedraaid. Ik hoop dat de inhoud van Mail dan niet weg is, maar dat was toch al niet mijn hoofdmailprogramma. Gisteren weer alle inhoud van mappen door elkaar. Dat was de druppel. Lion is de grootste teleurstelling die Apple mij ooit heeft geleverd. Zo snel is het ook niet, want alles wat net geinstalleerd is, is in het begin snel (Safari bijvoorbeeld).

 • Profielfoto
  recoiller

  Misschien is mijn mening negatief gekleurd maar na een week Lion ben ik op hangende pootjes terug gegaan naar Snowleopard. Het was een verademing om terug te gaan.
  Buiten het gegoochel met de percentages denk ik dat het helder is dat Lion toch niet zo positief ontvangen is.
  Volgens de statistieken ben ik ook over gestapt op Lion aangezien ik het op meerdere computers heb gezet. Ik heb het ook weer van deze computers afgehaald dus ik kan me voorstellen dat de verkoopcijfers niet overeen komen met de gebruikscijfers.
  Voor de mate van gammelheid vind ik dat Lion met 1 op de 6 nog helemaal niet slecht scoort. Ik had verwacht dat nog geen 10% op Lion zou werken. Mede door de extreem negatieve recensies en commentaren en het grote aantal terugstappers.
  De schrijver van het artikel blijft wel netjes neutraal, hoewel ik persoonlijk de indruk heb dat de negatieve reacties niet onder deden voor de positieve reacties.

 • Profielfoto
  Gezalfde

  Ik gebruik Lion nu een paar weken, ben er wel tevreden over. Het scrollen blijft wel wennen, maar ik merk dat mijn iMac een stuk sneller is dan met Snow Leopard.
  Ik heb wel Lion Tweaks 1.2 gebruikt om de lelijke lederenlooks van iCal en Agenda terug te zetten naar de vertrouwde kleuren.

 • Profielfoto
  jan jansen

  6% of 1 op de 6? Snap er geen bal van.

 • Profielfoto
  casper4u

  Mmm had het nooit gedacht: maar ik ben terug gestapt naar Snow.
  Op mijn (vrij nieuwe, maar niet nieuwste) air en dito macbooks pro maakt de fan overuren. Ook vind ik bepaalde applicaties langzamer draaien en de reactiesnelheid voor op het opzetten van verbindingen trager.
  Helaas moet je dan alles weer opnieuw installeren. Maar nu is alles wel weer lekker fris:lol:

 • Profielfoto
  cezanne

  idd beetje teleurstellend die lion, ben als apple fan alle keren direct meegegaan naar het nieuwe os maar ik kan, ook na herlezen van de lijst met features, maar niet begrijpen waarom ik zou overstappen; niet alleen heb ik de mooiste dingen van lion allang draaien onder snow leopard via aparte progs, ik ben ook bang dat ik met een aantal van mijn programma’s zal ontdekken dat die (nog) niet geschikt zijn voor lion; dus al boden ze hem aan voor 0,79, dan hoefde ik hem (voorlopig) nog niet:)

 • Profielfoto
  .Robin

  Ik heb Lion en ik kan nou niet zeggen dat ik het een geweldige ervaring vind… ’t Eerste wat ik deed toen ik Lion er op had staan was al die baggerfucnties er uit slopen met een guide op MacRumors. :’) Alleen de nieuwe Mail vind ik bijzonder fijn en de fullscreen apps op een 13″ is ook wel fijn, verder gebruik Launchpad nooit en de nieuwe exposé is nou ook niet om over naar huis te schrijven.

 • Profielfoto
  petervl57

  Afgezien dat het artikel verkeerd vertaald is, geeft het ook een onvolledig en zelfs verkeerd beeld, want hoe moet je dit gegeven van het marktaandeel nu interpreteren. Mensen in dit draadje die “minder enthousiast” zijn:sarcastic: over Lion zien het meteen als een teken, dat Lion “toch niet zo positief ontvangen is” (citaat van een van de voorgaande schrijvers). Ach, een mens heeft altijd de neiging om gebeurtenissen snel naar de eigen situatie te draaien.

  Maar het beeld klopt niet. Bovenstaand artikel zegt dat maar relatief weinig mensen overstappen. Het tegendeel is waar: het aandeel van Lion groeit namelijk sneller dan zijn populaire voorganger. Snow Leopard had er twee maanden voor nodig om over de procent markt aandeel te gaan. Lion haalt dat al binnen 6 weken.

 • Profielfoto
  johnbijl

  Je kan gewoon switchen tussen je mail lijst, zoeken, etc terwijl je een nieuwe mail opmaakt. Zou ook niet echt in lijn zijn met de multitasking grondslag van Apple OS

  Niet in full screen-modus!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Vlak na de introductie van Lion was de stand 5,8% voor Lion en 67% voor Snow Leopard. Volgens deze site staat Lion omgerekend op ±17% en SL staat nu op 58%. Dus Lion is in een periode van pakweg 2 maanden 11,2% gestegen en SL natuurlijk als gevolg daarvan gedaald.
  .
  Kijken we echter naar de reacties hier, dan moeten we toch echt concluderen dat een behoorlijke meerderheid Lion een teleurstelling vindt of op zijn minst juist die nieuwe features heeft uitgezet. Kennelijk is de achterliggende gedachte daarvan alleen de gedachte van Apple en niet die van de gemiddelde gebruiker!
  .
  Daaruit zou je dus kunnen concluderen dat van die 17% Lion gebruikers toch al gauw de helft weliswaar Lion heeft, maar dit voornamelijk gebruikt op de manier zoals ze in SL gewend waren.
  Zo vinden de meeste (zo niet iedereen!) de ‘resume’ functie gewoon lastig, vinden sommige ‘mission control’ minder goed dan spaces & expose, Launch Pad meer eye candy dan functioneler dan het oude vertrouwde dock en fullscreen met name op een 27″ eerder overkill dan handig.
  Nu heb ik zelf Lion nog nooit geprobeerd, maar bij het lezen van de ‘sneek previews’ en de latere reviews waren precies dat ook mijn gedachten.
  .
  En wat meer op het persoonlijke vlak heb ik doodeenvoudig Rosetta nodig omdat ik geen geld heb (en ook niet wil uitgeven) om verschillende PPC applicaties te vervangen (wat niet eens altijd mogelijk is!) voor Intel varianten. Het betreft allemaal applicaties die ik dagelijks nodig heb.
  Ook zijn er genoeg Intel applicaties (waaronder zowat traditiegetrouw CS) die ge-update moeten worden en waarvan lang niet alles een gratis service zal zijn.
  Hemeltje lief: zelfs enkele Apple programma’s zoals Logic Pro dat ik professioneel gebruik blijken niet 100% Lion compatible te zijn.
  .
  En eerlijk gezegd begin ik het een beetje triest en frustrerend te vinden dat de ‘geroemde’ backwards compatibility die we van Apple gewend waren al jaren langs de zijlijn staat. Want niemand kan mij echt uitleggen waarom tientallen third-party developers hun producten steeds maar weer moeten updaten voor een nieuw OS terwijl Apple die zelfde developers toch vooral op het hard drukt te programmeren volgens regels gedefinieerd in de API, frameworks en andere protocollen. Toch gaat er geen upgrade voorbij of van alles en nog wat weigerd ineens dienst!
  .
  Ook ik ben tot nu toe zonder mij onzeker te voelen direct overgestapt van 10.2 t/m 10.6, maar Lion roept bij mij te veel vraagtekens op en zorgt voor een onbehaaglijk gevoel.
  .
  Zat Rosetta er nog in, hoefde we niet wéér uit te kijken naar allerlei updates (als ze al komen!) of zaken zoals bepaalde plug-ins te missen, ja dan en alleen dan stapte ik over op Lion. (En dan heb ik het nog niet eens over de iOS interface trekjes wat ik helemaal niet vind passen bij een desktop!)
  Nu blijf ik met SL werken want dat heeft wat ik wil en daar draait alles wat ik (nodig) heb goed op.

 • Profielfoto
  recoiller

  Iedere mac die nu verkocht wordt heeft ook Lion en je hebt niet de optie om terug te gaan zonder een nieuwe aanschaf. Sterker nog, als e er meteen een nieuwe schijf in zet dan heb je ook een probleem omdat je het OS er niet los meer bij krijgt.
  Dat Lion mogelijk toch veel verkocht wordt heeft ook met de makkelijke distributie en lage drempel te maken. Dat hoeft niets te zeggen over de kwaliteit van Lion. Bij ieder nieuw besturingssysteem zijn er klachten en critici, maar bij Lion lijken het dit keer wel heel veel te zijn.. en dat ligt ook in lijn met de klachten.
  Ook is het duidelijk dat veel mensen de noodzaak van Lion niet zien en dan de vele negatieve kanten graag zo lang mogelijk uitstellen.

 • Profielfoto
  Koen van Tongeren

  Inderdaad zit er een slordigheidje in de berekening van Michiel. Is aangepast.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Maar het beeld klopt niet. Bovenstaand artikel zegt dat maar relatief weinig mensen overstappen. Het tegendeel is waar: het aandeel van Lion groeit namelijk sneller dan zijn populaire voorganger. Snow Leopard had er twee maanden voor nodig om over de procent markt aandeel te gaan. Lion haalt dat al binnen 6 weken.

  Of het klopt dat het met SL langer duurde weet ik niet, maar dat is niet zo relevant. Wat wel relevant is zijn de reacties op de nieuwe features van Lion.
  Afgaande op de reacties schat ik dat 80% van de mensen die Lion (blijven) gebruiken deze stomweg hebben uitgezet. Wat er dan eigenlijk overblijft is SL in een leeuwenhuid. Dat Lion snel(ler) stijgt betekend dus niet dat iedereen Lion ook gebruikt zoals Apple het bedoelt heeft!

 • Profielfoto
  petervl57

  @recoller …. ik heb niet zoveel negatieve kanten kunnen ontdekken. Als je de nieuwe features niks vindt, dan gebruik je ze gewoon niet. Dan nog heb je voor 24 euro een systeem met state-of-the-art beveiliging.

  Ik kan me goed voorstellen dat je baalt als je nog veel PPC-programma’s gebruikt, dat je niet kunt/wilt overstappen. Ik kan me voorstellen dat je baalt als je toevallig bij de groep hoort, die videoproblemen ondervond (een bepaalde groep macbooks en mini’s). Dat had nooit mogen gebeuren.
  Ik kan me voorstellen dat als je een muisgebruiker bent of toetsenbordfanaat, dat de vernieuwingen in Lion je wat minder aanspreken.
  En ja, Lion bevat nog wat bugs, en dat was met 10.6, 10.5 ,10.4 etc niet anders. Over een paar maanden hoor je er niemand meer over, want dan zijn die er allemaal weer uit (en ook daar is niks nieuws onder de zon).

  Mensen die dit soort dingen niet incalculeren moeten inderdaad de overstap een poosje uitstellen. Stap je wel meteen in, haal je gegarandeerd een hoop ergernis op de hals.

  Ik had geluk dit keer. De installatie verliep vlekkeloos, ik had geen hardware-problemen, behalve het programma van de belastingdienst 2009 :lol:, had ik geen rosetta-programma’s meer en alles draait al een zonnetje. Zo kan het ook.

 • Profielfoto
  petervl57

  @ Hendrik IJzerbroot. Knap dat je dat zomaar weet in te schatten. Afgaande op de reacties schat ik dat 80% van die reacties vooral afkomstig zijn van mensen, die Lion niet helemaal zien zitten. De mensen die tevreden zijn hoor je minder op de forums. In de appstore kun je ook je rating en je kritiek kwijt (en geloof me daar wordt soms ook forse kritiek gegeven), maar het totaal beeld ligt toch iets anders dan jouw 80%:

  Ik geloof dat dat neerkomt op een gemiddelde waardering van ongeveer een 9.
  En dat voor de zuinige hollanders…

 • Profielfoto
  computer space

  Wat ook nog kan is dat 6% is overgestapt, en dat de andere 11% een nieuwe mac heeft gekocht met Lion pre-installed.

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Voor iedereen die “zeurt” om Rosetta: PPC is dood, klaar, finito, ende, fin. Wees er blij mee, juist het achterlaten van oude vertragende code ondersteuning zorgt voor een nieuwe generatie hard- en software die sneller is. Juist een van de problemen van Windows is het nog steeds blijven ondersteunen van ouwe meuk. Als je nu steeds afhankelijk bent van Rosetta (dus eigenlijk OS9 applicaties) dan heb je, imho, toch de verkeerde software boer gekozen of de softwareboer is zelf arrogant. Kijk eens wat er met Quark gebeurde toen de CEO doodleuk zei dat er geen OS X native QXP gemaakt zou worden met als toevoeging: Je koopt amar een PC! Hallo InDesign….

  Ja, ik heb ook een Mac mini staan PPC. Dus daar draait 10.58 op, ja ik heb ook nog een MB, 1ste generatie Intel dus die kan 10.7 ook niet draaien. Zijn het daarom mindere machines? Nee.

  Lion is weer een stap verder dan Snow Leopard (overigens was De Grote “Klacht” van Snow Leopard het ontbreken van eye candy…), je hoeft niet alles te gebruiken. Ik gebruik Spaces al niet sinds de invoering ervan, ik kan er niet aan wennen/ mee werken. Is daarmee het hele OS minder van? De meeste (grote) software bedrijven zitten met applicaties die een behoorlijke historie hebben (in oude code/oude ondersteuning). Dus wacht je totdat er een definitieve versie van een nieuw OS is voordat je je fikken gaat branden aan zaken.

  Als je een Mac (of meerdere) gebruikt als productiemachine weet je toch allang dat er bij elke nieuw OS een overgangsfase is tussen uitkomen van versie .0 en alle applicaties die compatibel moeten worden en de .1 of zelfs .2 updates van het OS. Als je dat niet weet of wil accepteren, eigen schuld dikke bult.

  Reken er maar op dat als de grote(re) apps Lion ondersteunen er een hoop meer mensen overstappen naar het nieuwe OS. Bugs? Ellende? Had je maar geen early adopter moeten zijn:wink:

 • Profielfoto
  iep

  En ik vind Lion zuigen. Een paar mini features, daar jaren mee bezig zijn en dan nog zo brak uitbrengen en nog steeds geen fixes!

  Beter je huiswerk doen dan want daar klopt niets van. Er zijn een paar zichtbare features maar het merendeel is onderhuids en vooral gericht op security. Ook zijn er toch aardig wat fixes met Lion uitgebracht. Het probleem is dat je niet alles kunt fixen en dat een nieuwe OS ook weer nieuwe problemen met zich meebrengt waardoor het lijkt alsof er niets gefixed wordt.
  .

  Als je een mail gaat schrijven dan komt er een popup window in iOS stijl. Je kunt niet bij de rest van mail zolang je dat bericht schrijft.

  Dat geldt alleen wanneer je Mail fullscreen draait. Fullscreen was nou juist bedoeld om je beter te concentreren op een specifieke taak en dan is het eigenlijk ook niet logisch om nog bij van alles en nog wat te kunnen als je een nieuw bericht schrijft. Als je niet in fullscreen mode bent heb je dit niet.
  .

  Kijken we echter naar de reacties hier, dan moeten we toch echt concluderen dat een behoorlijke meerderheid Lion een teleurstelling vindt of op zijn minst juist die nieuwe features heeft uitgezet.

  Nee dan kun je alleen concluderen dat je op halve informatie je conclusie baseert. De enige plek waar je nog wel eens positieve geluiden tegenkomt is bij reviews en laten die bijna allemaal (incl. die in de Mac App Store) zeer positief zijn. Ieder nieuw systeem heeft zo zijn problemen, vooral in den beginne en vooral met nieuwe features (Launchpad, Resume, Autosave/Versions, inverse scrolling, fullscreen) omdat deze een verandering in iemands workflow kan betekenen. De stijging van 11.2% die je laat zien geeft dat deels weer. Kennelijk durven meer mensen de upgrade naar Lion aan en dat zou je niet doen als iets overwegend slecht is wat jij nu suggereert.
  .

  En wat meer op het persoonlijke vlak heb ik doodeenvoudig Rosetta nodig omdat ik geen geld heb (en ook niet wil uitgeven) om verschillende PPC applicaties te vervangen (wat niet eens altijd mogelijk is!) voor Intel varianten. Het betreft allemaal applicaties die ik dagelijks nodig heb.

  En dat kan een verklaring zijn waarom mensen nog niet naar Lion upgraden of dat ooit zullen doen. Het hebben van een Core Duo cpu die dus niet voldoet aan de systeemeisen van Lion is een andere. Ontevredenheid (om wat voor reden dan ook) over Lion komt daarna pas en is iets wat je (zoals gezegd) eigenlijk hoofdzakelijk in de eerste paar maanden na de release ziet.
  .

  En eerlijk gezegd begin ik het een beetje triest en frustrerend te vinden dat de \’geroemde\’ backwards compatibility die we van Apple gewend waren al jaren langs de zijlijn staat.

  Voor ppc geldt dat dit al 5 jaar (!!!) geleden einde oefening was. Er is geen enkel bedrijf dat nog zo lang ouwe meuk ondersteund, zelfs Microsoft doet dat niet meer. Vijf jaar lang is dan ook lang genoeg.
  .

  Want niemand kan mij echt uitleggen waarom tientallen third-party developers hun producten steeds maar weer moeten updaten voor een nieuw OS terwijl Apple die zelfde developers toch vooral op het hard drukt te programmeren volgens regels gedefinieerd in de API, frameworks en andere protocollen. Toch gaat er geen upgrade voorbij of van alles en nog wat weigerd ineens dienst!

  Die API’s en frameworks wijzigen nog wel eens waardoor je om aan het advies van Apple te voldoen dus opnieuw moet programmeren. Er zijn nog wel eens dermate grote wijzigingen waardoor de oude API’s niet werken. Dingen compatible maken met diverse systemen is vaak ook een hel (ook in onderhoud). Dan moet je als ontwikkelaar een keuze maken.
  Anderzijds kunnen upgraders vaak ook niet vertellen waarom ze nou met alle geweld van de wereld per direct naar de nieuwste versie moeten upgraden en waarom de oude versie niet zou volstaan. Dat je enige terughoudendheid hebt lijkt me slim (omwille van security maar ook stabiliteit; nieuwste van het nieuwste hoeft niet per definitie ook meteen het veiligste te zijn). Ik ben dan ook enigszins blij dat je dit ook in de cijfers voor Lion terug ziet: nog wel een laag percentage maar wel eentje die stijgende is. Dat lijkt te duiden op mensen die rustig afwachten en dus ook doelbewust wel/niet upgraden. Liever dat dan het vaak hersenloze upgrade gedrag bij alles wat maar bij Apple vandaan komt.

 • Profielfoto
  bjornkeizers

  Bij een nieuwe OS is het verstandig om altijd even de kat uit de boom te kijken. Veel software is immers niet direct compatible en de OS zelf bevat bugs.

  Zelf upgrade ik een OS vaak pas na een jaar. Soms zelfs veel langer… heck, ik gebruik nog steeds Windows XP op sommige computers.

  Ik hoorde afgelopen week dat een kennis in de marketing / reclame sector erg veel problemen heeft met de nieuwe OS. Veel software werkt niet meer of slecht en hij was zelfs werk kwijt. Hij was voornemens om alles weer opnieuw te installeren of te downgraden. Tsja. Als het niet hoeft wacht ik lekker even af.

 • Profielfoto
  AppleStef

  Snow leopard had na een maand pas 0,78% aandeel en ging het pas na twee maanden door de grens van 1 procent. Dus Lion doet het niet slecht.

  Bron: http://www.icreatemagazine.nl/nieuws/mac/lion-nog-minder-gebruikt-dan-leopard/34884/

 • Profielfoto
  dickyyee

  Inclusief illegale gebruikers ?;)

 • Profielfoto
  R-Flow

  Inclusief illegale gebruikers ?;)

  Deze cijfers zijn gebaseerd op internet gebruik, niet op App Store downloads.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Snow leopard had na een maand pas 0,78% aandeel en ging het pas na twee maanden door de grens van 1 procent. Dus Lion doet het niet slecht.

  Ik denk dat dat wel verklaarbaar is: Snow Leopard was het eerste “Intel only” OS en dus moest een waarschijnlijk flinke groep gebruikers ook nog even een nieuwe Mac aanschaffen en dat duurt wat langer dan alleen maar een OS kopen van ‘enkele tientjes’.
  Dus kun je hier niet uit afleiden dat Lion het beter doet dan SL.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @ Hendrik IJzerbroot. Knap dat je dat zomaar weet in te schatten.In de appstore kun je ook je rating en je kritiek kwijt (en geloof me daar wordt soms ook forse kritiek gegeven), maar het totaal beeld ligt toch iets anders dan jouw 80%:

  Inderdaad het totaal beeld is anders, want je laat hier de waarderingen zien voor alle versies. Maar het aantal waarderingen voor Lion is slechts 27, een getal waar je weinig mee kan als statistiek.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @iep:

  Nee dan kun je alleen concluderen dat je op halve informatie je conclusie baseert.

  Ik heb gewoon op verschillende forums de positieve en negatieve reacties de revue laten passeren en dan is het toch niet zo rooskleurig als b.v.b. de waarderingen en ‘recensies’ in de App Store suggereren.

  De stijging van 11.2% die je laat zien geeft dat deels weer. Kennelijk durven meer mensen de upgrade naar Lion aan en dat zou je niet doen als iets overwegend slecht is wat jij nu suggereert

  Dat suggereer ik niet, dat is de indruk die ik krijg van al die reacties. En de mensen die nu een Mac kopen (en dus niet beter weten) vinden het sowieso prachtig. Ik suggereer slechts dat op basis van reacties op forums men SL eigenlijk beter vindt, wat niet automatisch betekend dat Lion slecht is. Vrij veel mensen zetten juist die nieuwe features van Lion uit en daar kun je uit opmaken dat ze de manier van SL beter vonden.

  Voor ppc geldt dat dit al 5 jaar (!!!) geleden einde oefening was. Er is geen enkel bedrijf dat nog zo lang ouwe meuk ondersteund, zelfs Microsoft doet dat niet meer. Vijf jaar lang is dan ook lang genoeg

  Dat het niet meer ondersteund wordt wil niet zeggen dat het dan ook maar gelijk verleden tijd moet worden voor bedrijven die er nog mee werken want dat gebeurd namelijk nog wel. Dat Apple zegt “ik stop er mee” wil nog niet zeggen dat de rest dat dan ook maar moet gaan doen. Ik vind dat het Apple zou sieren als ze gewoon Rosetta in Lion hadden laten zitten. Het is toch niet zo dat Rosetta de functionaliteit van Lion in de weg zit? Nee! In tegendeel het vergroot juist de functionaliteit! Feitelijk zijn er nog genoeg third-party developers die ook in 2011 nog UB’s maken om een grotere markt te bereiken. Degene die dat niet doen zijn waarschijnlijk stinkend rijk net als Apple…

  Die API\’s en frameworks wijzigen nog wel eens waardoor je om aan het advies van Apple te voldoen dus opnieuw moet programmeren.

  En wéér wordt niet duidelijk wáárom dat steeds moet veranderen! Dat het veranderd snapt mijn reet nog wel!
  Er zijn bepaalde regels die o.a. in de API zijn terug te vinden waaraan een developer zich dient te houden wil zijn programma goed werken. Wat Apple (maar ook Microsoft) om de haverklap aanpast. Dat een oud programma uit de tijd van Panther of zelfs Tiger niet draait onder Lion kan ik nog begrijpen, maar het OS is nu zover dóórontwikkeld dat de reden van dergelijke veranderingen mij totaal ontgaat. Zelfs programma’s van Apple zelf (zoals Logic) draaien nog niet goed en betrekkelijk nieuwe programma’s van third-parties ook niet. Het is net als wanneer regels uit de maatschappij voor de zoveelste keer veranderen: niemand weet later nog waarom dat is gedaan…

 • Profielfoto
  petervl57

  Hendrik IJzerbroot: Inderdaad het totaal beeld is anders, want je laat hier de waarderingen zien voor alle versies. Maar het aantal waarderingen voor Lion is slechts 27, een getal waar je weinig mee kan als statistiek.

  Weer mis Hendrik. Die 27 gaan alleen over de huidige versie van Lion 10.7.1 en de 1695 waardering zijn waarderingen over alle versies VAN LION ofwel 10.7.0 en 10.7.1.
  Ik krijg de indruk dat je Lion niet leuk vind en dat je vervolgens wilt aantonen dat de hele wereld dat dus ook vindt. Dat is nu eenmaal niet het geval.

 • Profielfoto
  petervl57

  hendrik ijzerbroot 18 uur geleden
  En wat meer op het persoonlijke vlak heb ik doodeenvoudig Rosetta nodig omdat ik geen geld heb (en ook niet wil uitgeven) om verschillende PPC applicaties te vervangen (wat niet eens altijd mogelijk is!) voor Intel varianten. Het betreft allemaal applicaties die ik dagelijks nodig heb.

  Nu heb ik zelf Lion nog nooit geprobeerd, maar bij het lezen van de ‘sneek previews’ en de latere reviews waren precies dat ook mijn gedachten.

  Teruglezend, viel mijn oog op deze zinnetjes…. Mijn conclusie is dus waarschijnlijk verkeerd. Je weet niet eens of Lion niet leuk vindt, je baalt gewoon dat je niet kunt overstappen, omdat je veel PPC-programma’s gebruikt. Dat is vervelend, maar m.i. nog geen reden om een theoretische kruistocht te beginnen tegen Lion? Ik werk sinds begin jaren tachtig met PC’s en heb vele overgangen meegemaakt naar nieuwe OS-en meegemaakt. Zelf heb ik ook wel eens in jouw situatie gezeten (in mijn “windows-tijdperk”).
  Wat ik in al die jaren nooit heb meegemaakt is dat ik een nieuw OS kon installeren, wat na een uurtje weer functioneerde zonder enig hinderlijk probleem. Dat werkte in de overstap naar Leopard niet zo, dat werkte in de overstap van Snow leopard niet zo. Lion is het eerste nieuwe OS, wat ik ooit heb geinstalleerd, wat meteen probleemloos functioneerde.

  Zoals je terecht aangeeft zijn ook mensen met hele andere ervaringen, want bepaalde videokaarten en bepaalde airportchips bleken in sommige Mac’s wel forse problemen te geven). Ik kan me voorstellen dat als jou dat overkomt, dat dit je beeld van Lion bepaald en dat is dan geen positief beeld. Het is dan moeilijk te accepteren dat op andere Mac’s het gewoon probleemloos draait. Dat deze mensen massaal de forums zoeken voor hulp om of zich af te reageren, dat snap ik ook.

  Van heel andere orde zijn de meningen over de aangebrachte vernieuwing. Je constateert terecht dat ook daar veel kritiek op is en een aantal mensen de vernieuwingen uitschakelen of niet gebruiken. Dat kan ik me bij een bepaalde categorie gebruikers goed in denken. Gebruikers met vooral een klein scherm en/of een trackpad zullen veel van deze nieuwigheden waarderen. De overgrote meerderheid (3 van de 4) kopers, koopt een macbook en de desktopgebruikers raken in de minderheid.
  Maar destopgebruikers met een groot scherm die nog een muis gebruiken, begrijpen het nut van deze vernieuwingen niet. Het is voor muisgebruikers soms lastig en omslachtig om de nieuwe features te gebruiken. Launchpad presenteerd zich op een 27″ scherm als een kleuterpuzzel (hele grote puzzelstukken) en je kunt dit niet aanpassen. Gevolg ze gebruiken het niet of omzeilen de nieuwe methodes en – zoals je zegt – die categorie heeft de neiging om Lion op dezelfde manier te gebruiken als SL.

  Boze tongen beweren dat Apple dit bewust doet om ons allemaal richting de trackpad te duwen. Ik ben zelf een enthousiast trackpadgebruiker, maar zo’n aanpak zou ik niet slim vinden. Je creëert een categorie ontevreden klanten in een segment waarin juist veel professioneel gebruik te vinden is.
  Ik ga er dus vanuit dat in de komende releases aanpassingen plaats vinden, waardoor er voor desktopgebruikers een beter werkbare situatie ontstaat. Sommige zeggen sussend dat echte pro’s toch de kat uit de boom kijken en pas overstappen als het safe is. Maar het moet wel snel, want bedrijven die machines moeten vervangen zijn toch aangewezen op Lion.

 • Profielfoto
  PierreVanMouche

  Eén op de 6 in zo’n korte tijd is toch SUPER:
  – Een behoorlijk deel van de Mac’s is helemaal niet geschikt voor Lion
  – Lion is nog maar net uit
  – Als je nog programma’s hebt die Rosetta vereisen, zul je die eerst moeten upgraden ($$$) en van sommige programma’s bestaan niet eens non-Rosetta versies

  Ik denk dat Microsoft een gat in de lucht zou springen wanneer één op de zes klanten in zo’n korte tijd op de volgende versie van haar besturingssysteem zou overstappen.

 • Profielfoto
  petervl57

  Ik denk dat Microsoft een gat in de lucht zou springen wanneer één op de zes klanten in zo’n korte tijd op de volgende versie van haar besturingssysteem zou overstappen.

  Om deze mededeling even heel concreet te maken:
  Windows 7 heeft binnen de windowswereld een goede naam opgebouwd en is per 1-8-2011 (na 9 maanden) door ongeveer 1 op de 3 van de windows-gebruikers geïnstalleerd.
  Lion is na 6 weken door ongeveer één op de 6 Mac-gebruikers geïnstalleerd.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @petervl57:
  Ik ben in het geheel niet bezig met een ‘kruistocht’ hoor. Waarom zou ik? Ik kan prima uit de voeten met Snow Leopard. Ik heb hier verschillend professionele applicaties en werk aan behoorlijk grote projecten. (ik programmeer, werk met PS en CAD applicaties, componeer m.b.v. Logic Pro en maak X-Plane scenery)
  .
  Ik werk al met een Apple sinds het prille begin (mijn eerste was de Apple ][+ van 1979). Dus ik heb al heel wat transities mee gemaakt van het ene OS naar het andere. En elke keer ging dat min of meer probleemloos en vond ik het een verbetering.
  .
  Tot nu dus… Ik voelde ‘de bui’ al hangen toen ik de eerste previews zag verschijnen. Ik heb er een neus voor om een OS te kunnen beoordelen nog voor dat het uit komt voor de consument. En nogmaals: de reacties in forums bevestigde de vermoedens die ik pakweg een jaar geleden al had toen de eerste artikelen over Lion verschenen.
  .
  Nu stel jij dat juist veel mensen Lion wel ‘leuk’ vinden, maar dat is heel betrekkelijk. Want als veel mensen (lees de reacties maar) pakweg 3 van de 5 nieuwe functies juist uit zetten (er is al ik weet niet hoe vaak een draadje gestart waarin men dan vraagt hoe dat moet) dan wordt het toch wel wat minder ‘leuk’. Immers: door die functies uit te zetten krijg je als het ware een kleine ‘downgrade’ naar Snow Leopard toe. Men heeft dus wel Lion, maar schakelt terug naar wat ze van Snow Leopard gewend zijn. Die mensen zijn dus overduidelijk veel te haastig of slecht geïnformeerd geweest en zullen met Snow Leopard net zo tevreden zijn of zelfs meer.
  .
  Ware het niet dat de prijs van Lion zoveel lager is dan vroeger dan stond Lion ongetwijfeld wat procentjes lager want ook die lage prijs trekt mensen over de streep die later zeggen: ik vind Snow Leopard toch beter.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik ben in het geheel niet bezig met een ‘kruistocht’ hoor. Waarom zou ik? Ik kan prima uit de voeten met Snow Leopard. Ik heb hier verschillend professionele applicaties en werk aan behoorlijk grote projecten. (ik programmeer, werk met PS en CAD applicaties, componeer m.b.v. Logic Pro en maak X-Plane scenery)
  .
  Ik werk al met een Apple sinds het prille begin (mijn eerste was de Apple ][+ van 1979). Dus ik heb al heel wat transities mee gemaakt van het ene OS naar het andere. En elke keer ging dat min of meer probleemloos en vond ik het een verbetering.
  .
  Tot nu dus… Ik voelde ‘de bui’ al hangen toen ik de eerste previews zag verschijnen. Ik heb er een neus voor om een OS te kunnen beoordelen nog voor dat het uit komt voor de consument. En nogmaals: de reacties in forums bevestigde de vermoedens die ik pakweg een jaar geleden al had toen de eerste artikelen over Lion verschenen.
  .
  Nu stel jij dat juist veel mensen Lion wel ‘leuk’ vinden, maar dat is heel betrekkelijk. Want als veel mensen (lees de reacties maar) pakweg 3 van de 5 nieuwe functies juist uit zetten (er is al ik weet niet hoe vaak een draadje gestart waarin men dan vraagt hoe dat moet) dan wordt het toch wel wat minder ‘leuk’. Immers: door die functies uit te zetten krijg je als het ware een kleine ‘downgrade’ naar Snow Leopard toe. Men heeft dus wel Lion, maar schakelt terug naar wat ze van Snow Leopard gewend zijn. Die mensen zijn dus overduidelijk veel te haastig of slecht geïnformeerd geweest en zullen met Snow Leopard net zo tevreden zijn of zelfs meer.
  .
  Ware het niet dat de prijs van Lion zoveel lager is dan vroeger dan stond Lion ongetwijfeld wat procentjes lager want ook die lage prijs trekt mensen over de streep die later zeggen: ik vind Snow Leopard toch beter.

 • Profielfoto
  Capillatus

  Interessant stukje statistiek, met name omdat het op zoveel manieren te interpreteren is. “Weinig” zegt het artikel, maar volgens mij is in feite de snelheid waarmee het zich verspreidt juist erg hoog. Belangrijkste ding hierbij is dat een groot gedeelte van de computers helemaal niet over kunnen stappen. Ik weet daarvan de cijfers natuurlijk niet, maar er moeten toch nog een flink aantal non-Core 2 Duo intels zijn die dus uitgesloten zijn van een upgrade. Als je dan ook nog ziet dat het sneller gaat dan Snow Leopard, laat staan dan van Windows versies, begrijp ik echt niet hoe je dit resultaat negatief kan interpreteren.

 • Profielfoto
  petervl57

  @ Hendrik IJzerbroot
  Ik constateer alleen maar dat de waardering in de Mac App Store op ongeveer een 9 staat (niet alleen in Nederland, maar ook in andere App Stores).
  Ik heb geen idee hoe representatief de reacties in de forums zijn (maar jij ook niet). Maar als je langer in forums meedraait, dan is het een bekend fenomeen dat vooral mensen met problemen hier een uitlaatklep of hulp zoeken. dat is heel begrijpelijk, maar daarmee nog niet algemeen geldend voor alle Lion-gebruikers. Ik vind wel dat het aantal mensen met echte problemen bij versie 10.7.0 (te) hoog was (als je uitgaat van de commentaren bij de rating in de app store is dat bijna 10%) en dat er kennelijk hiaten hebben gezeten in het test-programma.
  Ik heb geen idee (en jij ook niet) of bij die overgrote meerderheid die Lion een hoge waardering geeft mensen zijn die functies uitzetten.Ik geef alleen in mijn reacties aan dat ik me kan voorstellen dat de categorie muis-gebruikers (inmiddels een minderheid) weinig lol zal beleven aan de vernieuwingen, omdat die vernieuwingen zich vooral richten op trackpad-gebruikers. Bij deze categorie kan ik me heel goed voorstellen dat mensen de voordeling van Lion ten opzichte van Snow leopard niet zien (hooguit de betere beveiliging, maar daar merk je in het gebruik niets van) en een beter gevoel hadden bij Snow Leopard of zelfs teruggaan naar Snow Leopard. Maar muisgebruikers vormen niet de meerderheid van de Macgebruikers.
  Ik kan alleen maar met zekerheid zeggen dat ik zelf een trackpadgebruiker (met iMac) ben en zou er niet over piekeren om funkties uit te zetten, omdat ik daarmee de voordelen van Lion voor mij als trackpadgebruiker teniet zou doen.
  En dat Lion voor mij als trackpadgebruiker voordelen heeft boven Snow leopard is voor mij heel duidelijk.

 • Profielfoto
  Caszz

  Ja hier nog iemand met een 5 jaar oude MacBook, kan gewoonweg geen Lion draaien, dus ook geen iCloud voor me. Over een half jaartje misschien, nu nog even flink doorsparen voor een nieuwe Mac.