iMac voor onderwijs komt terug [UPDATE]

Koen van Tongeren op 08 augustus 2011 20 reacties Laatste door MacAanZee

Apple heeft vandaag onaangekondigd een nieuwe iMac op de markt gebracht, speciaal voor het onderwijs en bedrijfsleven. Deze 21 inch iMac is minder snel en heeft minder opslag dan zijn grote broers, maar wordt daardoor wel goedkoper.

De versoberde iMac heeft een 3,1 Ghz duaal-core i3 processor, 2 GB RAM en een harddisk van 250 GB. De grafische chip is de zelfde AMD Radeon HD 6750M als in de bestaande iMacs, maar voor het budget-model moet deze het doen met 256 in plaats van 512 MB geheugen.

De zakelijke budget-iMac kost $ 999,- in de V.S.. Prijzen en beschikbaarheid voor Nederland en België zijn nog niet bekend, maar het apparaat zal sowieso alleen verkrijgbaar zijn in de zakelijke- en educatie-online Apple Store.

Koen van Tongeren is mede-oprichter van One More Thing. Daarnaast is hij zelfstandig filmmaker en is hij te vinden op Twitter, Facebook en Instagram. Lees meer artikelen van Koen.

En nu?

20 reacties

Profielfoto

iPredict op 08 augustus 2011

Stel je voor, onderwijsinstellingen met rijen iMacs. Zelfs bij Industrieel Ontwerp aan TU Delft waar ik gestudeerd heb, waren er (nog) geen Macs voor het onderwijs. Ik ben benieuwd.

Profielfoto

Anicos op 08 augustus 2011

Slim van Apple om weer met een ‘kaalgeplukte’ iMac te komen. Een grote rij iMac’s ziet er toch stukken beter uit als de grote rij ouderwetse Dell computers die nu dienst doen op m’n school. Om nog maar niet te spreken van de verlossing van Windows.:wink:

Profielfoto

guide506 op 08 augustus 2011

Goed nieuws! Hopelijk zijn de geruchten waar.
Overigens wordt bij de advertentie onder het nieuwsbericht de nieuwe Mac mini getoond met een sleuf voor de optical drive.

Profielfoto

Maverick9898 op 08 augustus 2011

Het nieuws dat de MacBook (de witte) ook nog steeds verkocht wordt voor onderwijsdoeleinden heb ik nog niet gezien op de voorpagina! Want die wordt nu voor 950 dollar aangeboden voor onderwijsinstellingen, a la de 20 inch iMac van toen.

Slim, want scholen hebben niet per se een dure computer nodig die van alles kan en als je in bulk koopt, is het waarschijnlijk nog goedkoper.

Profielfoto

STEVEJ0BS op 08 augustus 2011

@iPredict
Ik ben weleens geweest op de Hogeschool Leiden. Het staat daar bomvol met gloednieuwe iMacs. Werknemers en docenten maken alleen maar van Apple gebruik. Studenten huren MacBooks en door de hele school staan werkplekken ingericht met iMacs. Best heel gaaf om te zien! En het is niet eens een grafische school…

Profielfoto

Maverick9898 op 08 augustus 2011

De Macs doen het lang en dat is wel een voordeel. Aan de andere kant moet je je afvragen wat een student eraan heeft om een Mac te delen met iedereen. Bij ons op de VU wordt eigenlijk alleen maar getypt en gebrowsed op de computers. Of je daar per se zo’n dure computer voor moet aanschaffen is dan de vraag…..

Profielfoto

sanderploegsma op 08 augustus 2011

en voor 200 dollar meer krijg je een Quad Core i5, 2x zoveel RAM, 2x zoveel opslag, een betere grafische kaart…

Oftewel, die onderwijs iMac is ontzettend overpriced.

Profielfoto

diotav op 08 augustus 2011

Die opmerking slaat op een consument. Instellingen rekenen in volume, niet of een machine voor € 200 meer betere specs heeft.

Profielfoto

mattietissen op 08 augustus 2011

slordig artikel;
bronvermelding?
pica van imac in edu apple store
en interpunctie fouten.
/pro?

Profielfoto

Hessel89 op 08 augustus 2011

goede zet van apple!:)

vraag me alleen af hoe dat met de muizen en trackpads zit. die zouden beveiligd moeten worden met een draadje zoals in de apple stores, of er zou een ouderwetse muis bij zitten. wat eigenlijk te weinig is om gebruik te maken van OSX Lion.

Profielfoto

Hessel89 op 08 augustus 2011

en voor 200 dollar meer krijg je een Quad Core i5, 2x zoveel RAM, 2x zoveel opslag, een betere grafische kaart…

Oftewel, die onderwijs iMac is ontzettend overpriced.

is niet helemaal waar natuurlijk.. zoek maar eens naar een LED-backlit TFT scherm van diezelfde kwaliteit voor een lage prijs + desktop kast. dan kom je ongeveer op hetzelfde uit alleen staat er geen OSX op. bovendien zijn macs makkelijker te onderhouden voor systeembeheerders.

Profielfoto

Hessel89 op 08 augustus 2011

De Macs doen het lang en dat is wel een voordeel. Aan de andere kant moet je je afvragen wat een student eraan heeft om een Mac te delen met iedereen. Bij ons op de VU wordt eigenlijk alleen maar getypt en gebrowsed op de computers. Of je daar per se zo\’n dure computer voor moet aanschaffen is dan de vraag…..

wat dacht je van programmatuur als autocad?

of bijvoorbeeld audio/grafisch/webdesign

tuurlijk, die dingen kan je ook op windows desktops doen maar in die ”industry” word eigenlijk alleen maar met Macs gewerkt. dan is het ook logisch als daar op school alvast aan went.

Profielfoto

sanderploegsma op 08 augustus 2011

en voor 200 dollar meer krijg je een Quad Core i5, 2x zoveel RAM, 2x zoveel opslag, een betere grafische kaart…

Oftewel, die onderwijs iMac is ontzettend overpriced.

is niet helemaal waar natuurlijk.. zoek maar eens naar een LED-backlit TFT scherm van diezelfde kwaliteit voor een lage prijs + desktop kast. dan kom je ongeveer op hetzelfde uit alleen staat er geen OSX op. bovendien zijn macs makkelijker te onderhouden voor systeembeheerders.

Ik doelde op deze.;)

Profielfoto

maluku-nick op 08 augustus 2011

Leuk, wij hebben op school al diverse lokalen met de instap 21 inch.. Waarvan een met 128 exemplaren =P Ziet er indd zeer strak uit!

Profielfoto

Ladurance op 08 augustus 2011

@STEVEJ0BS
Klopt, ik studeer daar. Er zijn inderdaad erg veel iMacs en veel studenten lopen rond met een MacBook. Helaas moet bij mijn studie bijna alles ingeleverd worden als .doc. Erg irritant want dit gaat ten koste van de opmaak van mijn pagesdocument. Ze mogen wat dat betreft wel nog wat Macvriendelijker worden (ook al zijn alle werkplekken voor de docenten ingericht met iMacs).

Profielfoto

KarelWillem op 09 augustus 2011

en voor 200 dollar meer krijg je een Quad Core i5, 2x zoveel RAM, 2x zoveel opslag, een betere grafische kaart…

Oftewel, die onderwijs iMac is ontzettend overpriced.

is niet helemaal waar natuurlijk.. zoek maar eens naar een LED-backlit TFT scherm van diezelfde kwaliteit voor een lage prijs + desktop kast. dan kom je ongeveer op hetzelfde uit alleen staat er geen OSX op. bovendien zijn macs makkelijker te onderhouden voor systeembeheerders.

Hij bedoeld dat je voor 200 dollar meer de consumenten iMac hebt, met betere specs.

Profielfoto

Mick-23 op 09 augustus 2011

dual* er staat duaal:P

Profielfoto

KarelWillem op 09 augustus 2011

En er staat 21″. Ik neem toch aan dat het gewoon 21.5″ is.

Of maken ze speciaal een scherm en kast die een 1/2 inch kleiner is?

Profielfoto

MacAanZee op 09 augustus 2011

@Maverick: voor scholen en bedrijven zijn iMacs helemaal niet duur, ze zijn voordelig in onderhoud, sneller en eenvoudiger te repareren en gaan veel langer mee. Als er normaal mee wordt omgesprongen gaan ze zeker een jaar of zes mee. Daardoor is gebruik van Macs uiteindelijk goedkoper dan gebruik van Windows computers. Bij het bedrijf waar ik werk worden alleen iMacs gebruikt en er staan hier nog G5 iMacs uit 2004. Probeer dat ’s met een Windhoosbak!
Een heel belangrijke pré is natuurlijk de ongevoeligheid voor virussen etc.

Ik vind het trouwens een domme zet van Apple dat de goedkopere witte MacBook uit de handel is genomen. Dat was nou juist een mooi instapmodel voor scholieren en studenten. Een MacBook Air of iPad vormt daar toch niet een acceptabele vervanger voor.
Maar misschien dat Apple nog ’s ergens mee komt op dit gebied?

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?