iCloud was in 1997 al droom van Jobs

16 reacties

Vanavond (Nederlandse tijd) markeert de lancering van iCloud, de nieuwe service van Apple waarbij klanten aanspraak kunnen maken op hun eigen stukje opslag op de servers van Apple, voor het herbergen van diverse soorten media. Jobs had het idee over opslag over een netwerk al in 1997, zoals te zien is in zijn toespraak op de WWDC van dat jaar. De visionair loopt dus al 14 jaar rond met het idee en vanavond wordt het eindelijk realiteit.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Tuvok

  de nieuwe service van Apple waarbij klanten aanspraak kunnen maken op hun eigen stukje opslag op de servers van Apple

  Dat hebben we toch al? iDisk wel te verstaan.

 • Profielfoto
  macpro

  Gisteravond dit filmpje bekeken.
  Zitten een paar hele mooie uitspraken in over bijvoorbeeld de licenties van Mac OS en de Newton.
  En dat idee over opslag is al heel lang realiteit. Alleen niet voor de gewone consument met één of twee computers thuis. Ben benieuwd hoe Apple dat plaatje volledig gaat invullen. De componenten zijn zo’n beetje bekend, maar het zal de software zijn waarmee Apple het zal moeten doen.

 • Profielfoto
  polansky

  Leuk dat Cloud gebeuren, maar ik snap al die mensen niet die er zo hallelujah over doen.

  Flink betalen voor een beetje opslag die ook nog eens traag is op te halen en waarbij het nog langer duurt voordat je data er op staat.
  En verleng je jou abonnement niet dan ben je al je persoonlijke data ook nog eens kwijt!

  Wij hebben hier thuis een NAS staan en die zit ook gewoon op internet aangesloten, gewoon onze eigen ‘cloud’ en ik bepaal hoeveel data ik over dat lijntje wil verstoken en ik bepaal zelf hoeveel toegang gebruikers krijgen.

  Hoe moeilijk is het tegenwoordig nog om een backup te maken?
  Het kost zero tijd want alles gebeurt op de achtergrond.

  Nee, de cloud, zoals apple en anderen commerciele jongens dat zien is niet voor mij. Ik leg mijn persoonlijke data niet graag in de handen van een ander.
  Je zit vervolgens ook nog eens met handen en voeten gebonden aan die ene leverancier. Mij niet gezien.

 • Profielfoto
  SvS

  Even iets anders uit dat filmpje: liep Steve nou in een oude lappenbroek of moet ik nog eens in mijn ogen wrijven?

 • Profielfoto
  polansky

  Even iets anders, is er al ergens een plekje op internet bekend, waar we een live stream kunnen zien van de keynote?

 • Profielfoto
  macpro

  @polansky: wacht maar eens af wat vanavond gaat gebeuren. Volgens de laatste geruchten krijgt de TimeCapsule een grotere rol in het iCloud gebeuren en staat al jouw data lokaal. Net zoals je dat nu hebt in jouw NAS.

 • Profielfoto
  wouwout

  Even iets anders uit dat filmpje: liep Steve nou in een oude lappenbroek of moet ik nog eens in mijn ogen wrijven?

  LOL. those were the 90s!

 • Profielfoto
  ronald

  Het was Larry Ellison van Oracle die stelde: het netwerk is de computer
  Tijd toen ver vooruit met zijn zienswijze.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Heb geen geduld & tijd om die film van ruim een uur (!) te bekijken. Ben wel blij dat Steve intussen zijn jaarinkomens van $ 1,- heeft opgespaard om een nieuwe spijkerbroek te kopen. (Kan ook een goeie tweedehandse zijn van de Salvation Army).

  Ik zie de Cloud ook nog niet helemaal voor me, maar kan een gebrek aan begrip zijn. Iedereen loopt met z’n hoofd in de wolken:grin: Maar wat kan je er nou écht mee? Ik hoop dat we dat vanavond goed uitgelegd krijgen.

  Als het gaat om snelle communicatie tussen je iPhone of iPad en je iMac thuis via iCloud dan lijkt het me prima, als het maar veilig is af te schermen. Ik zie mezelf nog niet al m’n informatie in mijn eigen stukje Cloud opbergen. En ik zal er zeker niet voor betalen – zoals ik er nu over denk.

 • Profielfoto
  djneo

  Wat hij zo ver bespreekt is toch een AD

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat is een AD? Ik ken dat alleen als het Algemeen Dagblad.

 • Profielfoto
  Zakske

  Het was Larry Ellison van Oracle die stelde: het netwerk is de computer. Tijd toen ver vooruit met zijn zienswijze.

  En het was diezelfde Larry Ellison die toen dit filmpje gemaakt werd (1997) in de raad van bestuur van Apple zat, en keihard zijn Network Computer-idee aan het pushen was. Apple heeft zelfs bijna een Mac NC uitgebracht, maar het idee was z’n tijd te ver vooruit. Zeggen dat dit een visionair idee van Jobs is vind ik onjuist, het is gewoon het idee van Ellison waar hij verder op bouwt.

 • Profielfoto
  Jesper

  @ Zakske

  Cool dat ze toen al dachten aan een plat scherm dat verticaal staat, aangezien je met internetpagina’s nogal veel moet scrollen. Jammer dat het nooit in productie genomen is, denk dat het best wel een succes had kunnen zijn!

 • Profielfoto
  johan2657

  Leuk dat verhaal over Larry Ellison van Oracle, en “The Network is the Computer”. Behalve dan dat het Scott McNeally was, van Sun Microsystems. Zelfde soort vent trouwens, met net zo’n grote mond. En Oracle heeft Sun gekocht, dus wat maakt het uit.

 • Profielfoto
  johan2657

  Verticaal scherm: wel degelijk in productie geweest hoor. Een Apple product nog wel: de Apple Portrait Display. Flopte, jammer want het is best een logisch idee. Tot je meer dan één window open wilt hebben natuurlijk, dan wil je gelijk een breder scherm…

 • Profielfoto
  justi

  Al op 44:00 minuten gekeken? :innocent: daar denk Steve nu wel anders over:evil: