AirPrint via HP Photosmart

21 reacties

HP heeft ons gevraagd een printer te testen en daarbij vooral te letten op de AirPrint functionaliteit. Het gaat om de HP Photosmart Premium C310, een inktjetprinter, scanner en kopieermachine in één. In deze review bekijken we naast AirPrint, ook de printfunctionaliteit. Het apparaat verwisselt tussen de 150 en 200 euro van eigenaar.

Wij testen niet vaker printers en hebben buiten onze asociaal grote copier geen vergelijkingsmateriaal. Daarom worden de prestaties van de printer slechts oppervlakkig besproken.

Eerste indruk

Elk zichzelf respecterende fabrikant voorziet zijn harde waren tegenwoordig van het bekende glanzend zwart. Zo ook HP. De printer oogt modern en dankzij het grote touchscreen schreeuwt de printer haast om bediend te worden. Helaas tref je met het scherm wel het eerste minpunt. Het aanraakscherm heeft een groot Nokia-gehalte. Dat wil zeggen, een resistief scherm dat drukgevoelig is en niet reageert op energie, zoals we de laatste drie jaar gewend zijn bij moderne telefoons. Dat is ietwat verwarrend aangezien HP zich met AirPrint toch ook duidelijk richt op iOS-gebruikers. Dan bezuinig je dus niet op de kwaliteit van het scherm, waardoor je het hard moet indrukken om door de menu’s te scrollen. De besturing van de inktjet is dus geen pretje.

Ziehier, de pianolak

Installatie

De software geeft aan dat je de printer eerst fysiek aan moet sluiten. Na het inprikken van de USB-kabel is de installatie snel voltooid en werkt de printer bedraad. Dan komt het spannende gedeelte. Werkt de printer ook direct draadloos? Nee dus, de printer moet eerst in het draadloze netwerk gehangen worden. Eerst maar de netwerkinstellingen invoeren dus. Dat gaat snel en de printer is meteen te gebruiken vanaf een iPhone of iPad. Ook Macs zien de printer direct en openen een korte automatische installatie na het selecteren van het apparaat in een willekeurig programma waar vanuit je kan printen.

Gebruiksgemak

Op de iOS-apparaten zijn geen drivers vereist. Via het optiemenu in Safari kan je direct kiezen voor ‘Druk af’, waarna alleen gevraagd wordt wat je wilt printen, hoeveel afdrukken je wilt en of je het papier aan twee kanten wilt bedrukken. Bevindt de printer zich niet in hetzelfde draadloze netwerk als het iOS-apparaat? Geen probleem, de HP heeft ook een uniek e-mail adres, waardoor je een printopdracht kunt geven door een webpagina of foto te mailen. Weinig negatiefs dus op dit gebied. Zeker als we de printer terugzetten naar fabrieksinstellingen en blijkt dat de printer al draadloos functioneert na het invoeren van de juiste netwerkinstellingen. De USB-installatie blijkt dus overbodig en dat is precies wat je verwacht van een printer met AirPrint.

Hierboven staan twee methodes beschreven om content van een scherm op papier te krijgen. Een derde methode is er ook. HP heeft een gratis iOS-applicatie gemaakt. Hiermee kan je foto’s uit je bibliotheek previewen en afdrukken. Tijdens het afdrukken krijg je in de applicatie een statusbalk te zien, waarmee je de voortgang van het printen kunt bekijken.

Kwaliteit

Tot zover het gebruiksgemak en over naar de kwaliteit. Wij van OMT zijn zoals gezegd geen experts op het gebied van printers, maar met enig gezond verstand kunnen we er wel wat over zeggen.

Wat opvalt is dat de inkt als het ware op het papier ligt. Dat heb je sowieso eerder bij inktjetprinters en is dus geen verassing. Aan de kwaliteit van de tekst valt weinig op te merken; niet slecht, niet geweldig. Wat betreft fotokwaliteit scoort de HP minder goed. Foto’s worden zelfs op het bijgeleverde fotopapier wazig afgedrukt. Iets wat niet verwacht mag worden van een printer die ‘zichzelf’ Photosmart noemt. De snelheid is daarentegen verassend goed. Bij kleur, maar zeker bij zwart-witte tekst presteert de printer qua snelheid niet onder voor een laaggeprijsde laserprinter.

Conclusie

De HP Photosmart Premium C310 is op het aanraakscherm na, een degelijke printer te noemen. Voor persoonlijk gebruik biedt het apparaat genoeg afdrukkwaliteit. AirPrint werkt prima en integreert makkelijk met gebruikers die toegang hebben tot het netwerk. Met een C310 loop je niet te stoeien met IP-adressen en drivers, maar doe je meteen wat je wil doen: printen.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  J3roenP

  Hoe doe je dat ‘in het draadloze netwerk hangen’ precies?

 • Profielfoto
  Remcovanderveer

  Meestal is de printer goedkoop, en wordt je dan gestraft bij het kopen van de inkt. Iets wat ik nu meemaak met mijn HP Photosmart. Ik vind hem waardeloos, en draadloos is hij helemaal drama! En dan heb ik de duurste en de goedkoopste versie. En raar maar waar, ik ben nog steeds het gelukkigst met mijn Brother KleurenLASERprinter, terwijl voor kleur eigenlijk inkt beter zou moeten zijn…

 • Profielfoto
  hoteldebotel

  Alleen jammer dat de inkt-cartridges meer kosten dan de printer zelf.

 • Profielfoto
  kerelvent

  Printen via AirPrint vond ik, zeker de eerste keer, echt zo’n ‘Apple magie’ momentje. Het werkt gewoon, ontzettend bijzonder voor een printer. Maar dan ga je cardridges kopen en mag je voor een blokje zwart en een blokje kleur zo meer dan 50 euro neertellen.
  Dan weet ik altijd meteen weer waarom ik m’n iPad m’n beste aankoop ooit vind.

  Als de HP’s van deze wereld graag degelijke apparaten aan me willen verkopen: graag! Ik tel met plezier dat bedrag voor die printer hierboven neer, maar dan wil ik niet binnen een jaar het driedubbele aan fucking inkt hebben uitgegeven. In een BIC van een duppie zit evenveel inkt, mogen ze mij uitleggen waar ‘m de crux zit.

 • Profielfoto
  McBeo

  HP en Apple werkt zeker niet altijd goed. Bij mij is het een drama.

  Vorige week de HP CM2320nf gekocht, want ja, aanbevolen door Apple:
  http://store.apple.com/nl/product/TV335N/A?fnode=MTY1NDA1MQ&mco=MTE0MTIyMzQ

  Werkt dus erg slecht samen met name het scannen kan alleen maar via HP Director! Nee, dat wil ik dus niet. Ik wil kunnen scannen via Voorvertoning of Fotolader. Niet via een slecht werkend programmaatje van HP.

  Bij de support van HP geven ze aan dat ze geen support voor HP leveren en verwijzen me door naar Applesupport.
  Verder zijn de scans van een tekstdocument met een gekleurd logootje in pdf al gauw 6MB.
  Ongelooflijk, gelukkig werkt de printer wel.

 • Profielfoto
  PvdO

  Bij mij werkt de oude HP (CD-ROM erbij met installatie voor 10.2) die ik heb prima, maar de wat latere printers werden eigenlijk steeds slechter. Het wazig afdrukken is een van de problemen.

  Wat betreft het artikel: leuk en informatief stuk, maar m.i. hoort een term als ‘asociaal grote’ in de kroeg en niet in een beschouwend artikel. En probeer te letten op dt-fouten.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Bij de support van HP geven ze aan dat ze geen support voor HP leveren en verwijzen me door naar Applesupport.

  *proest*:grin:
  Ze kunnen beter hun telefoon en computer uitzetten en maar naar huis gaan daar.

 • Profielfoto
  Hailstorm

  Ontbreekt het woordje advertorial niet in dit artikel gezien de TradeDoubler-link? :innocent:

 • Profielfoto
  Kajtjo

  Wellicht aangestoken door de “t” waarop “print” eindigt, zijn er wat “t’s” verschenen waar de spelling der Nederlandsche Taal toch echd een d verlangt. Ik tel er 2…

  En ehm… een verassing is écht een crematie!:lol:

  Ik heb overigens de HP Laserjet P1102 met wi-fi… en draadloos printen is bijzonder handig!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik heb een goedkope HP Photosmart C4580. Werkt uitstekend. Ook het scannen. Let ‘r wel op dat je met een inkjet of en toe een klein printje maakt, zodat de spuitmondjes van de cartridges niet dicht gaan zitten..

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Lijkt me niks, mn HP deskjet nog iets van €40,- kan ook scannen kopieren en printen, en die hang ik ook gewoon aan mn airport. Met de HP app kan ik vervolgens printen via mn Iphone.
  Deze lijkt me dan ook n beetje overpriced, dat “touch” scherm lijkt me erg lastig te bedienen met die drukgevoeligheid. jammer..

 • Profielfoto
  iJos

  Ik heb de printer van mijn keuze (Canon iP4850) met usb aan mijn Airport Extreme. Zo hangt mijn printer dus in het netwerk en is bereikbaar voor elk device.
  Is nu het enige verschil in dit verhaal dat de HP niet met kabel aan de AE hoeft?
  groet,
  Jos

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Ik heb de printer van mijn keuze (Canon iP4850) met usb aan mijn Airport Extreme. Zo hangt mijn printer dus in het netwerk en is bereikbaar voor elk device.
  Is nu het enige verschil in dit verhaal dat de HP niet met kabel aan de AE hoeft?
  groet,
  Jos

  Ja en n belabberd “touch” schermpje en wat zwartlak plastic.
  Over kwaliteit van het printen/scannen kan ik alleen niks zeggen

 • Profielfoto
  bestbier

  Ik adviseer jullie hiernaar te kijken: http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1080162

  Dan weet je waarom je een pak geld voor een cartridge betaalt.;-)

 • Profielfoto
  paul4826

  “De software geeft aan dat je de printer eerst fysiek aan moet sluiten. Na het inprikken van de USB-kabel is de installatie snel voltooit… “. Voltooid = voltooid deelwoord, met een D.

 • Profielfoto
  PJ_9911

  Wellicht aangestoken door de “t” waarop “print” eindigt, zijn er wat “t’s” verschenen waar de spelling der Nederlandsche Taal toch echd een d verlangt. Ik tel er 2…

  +1

  verschrikkelijk :ftim:

  verder is het misschien interessant om te weten dat deze printer met afzonderlijke kleurencartridges werkt (zoals Epson al jaren doet)

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Ik adviseer jullie hiernaar te kijken: http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1080162

  Dan weet je waarom je een pak geld voor een cartridge betaalt.;-)

  Leuke handel voor €3000 de liter.
  Vet dat er een hele after markt is, en dat we 18 miljoen weggooien aan cartridges haha
  *gaat manier zoeken om cartridges te scheiden van afval :P*

 • Profielfoto
  Dr. Maddox

  Ik vind het echt ondingen, die printers met touchscreen displays die meer weghebben van Chinese imitatie dan van een iPhone. Overbodig, lelijk en duur.

 • Profielfoto
  Sjakelien

  Kajtjo 14 uur geleden
  Wellicht aangestoken door de “t” waarop “print” eindigt, zijn er wat “t’s” verschenen waar de spelling der Nederlandsche Taal toch echd een d verlangt. Ik tel er 2…
  En ehm… een verassing is écht een crematie!

  Dank Kajto. Kom op OMT!

 • Profielfoto
  beammeup

  Verwisselt?
  Verassend?
  :sealed:

 • Profielfoto
  Jean72

  Heb sinds gisteren ook de c310
  Scannen lukt, maar alleen via de Mac (Lion) naar printer
  Direct vanaf het scherm scannen vanaf printer lukt me niet ( melding dat ik vanaf de computer moet scannen) Scannen lukt vervolgens wel
  Iemand een idee ??