FaceTime-kosten T-Mobile teruggedraaid

27 reacties

Behoorde jij ook tot dat select groepje gelukken dat een iPhone 4 heeft kunnen bemachtigen én vrienden heeft die ook een iPhone 4 hebben? Dan ben je waarschijnlijk één van de gelukkigen die FaceTime heeft kunnen proberen, Apple’s interpretatie van videobellen.

Apple beloofde bij de introductie dat FaceTime gratis zou zijn, buiten de eerste belminuut. Klanten van T-Mobile die de dienst gebruikten kregen echter €0,25 per FaceTime-gesprek op hun factuur gepresenteerd. Voor dat bedrag werd een geheimzinnig SMS’je gestuurd naar een Engels nummer. T-mobile komt vandaag met een verklaring hiervoor én een oplossing.

De SMS die in rekening werd gebracht is een verificatiebericht naar een FaceTime server van Apple in Engeland, zo legt T-Mobile uit. Of T-Mobile op de vingers getikt is door Apple of dat het nooit de bedoeling is geweest om de kosten voor het bericht in rekening te brengen is onduidelijk. In ieder geval belooft T-Mobile dat alle tot nu toe gefactureerde FaceTime berichten bij de volgende factuur gecrediteerd worden. Vanaf nu hoeven klanten ook niet meer te betalen voor het opzetten van FaceTime-gesprekken en verschijnen de berichten niet meer op de factuur. Eind goed, al goed?

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  farl4web

  Ik heb dit bericht vorige week al ontvangen.

  In mijn vriendenkring heb ik niemand met een iPhone 4, maar wel heb ik eens tijdens een audiogesprek geklikt op de knop Facetime, er gebeurde niets, maar er werd dus wel die sms in rekening gebracht. Fijn dat T-Mobile later met een bericht kwam, dat deze worden gecrediteerd.

 • Profielfoto
  Vodka

  dus dat betekent als je een iphone op een ander netwerk dan t-mobile hebt dat er dus per facetime gesprek sms kosten naar het buitenland in rekening worden gebracht

 • Profielfoto
  Petje

  Ben benieuwd hoe dat zal gaan als je facetime gaat gebruiken met iChat op een mac. Lijkt mij dat je gesprek ook de eerste minuut gratis zal zijn omdat het via je mail contacten zal gaan en niet via een telefoonnummer.

 • Profielfoto

  Goed om te horen, ik kijken eigenlijk nooit naar mijn facturen maar gebruik Facetime af en toe wel. Erg leuke en simpele applicatie met goede kwaliteit video en geluid!

 • Profielfoto
  the_one

  Goed van T-Mobile:) (mag ook wel een keer gezegd worden he;) ).
  Verder heb ik FaceTime eigenlijk nog nooit gebruikt… Ik ken niemand die een iPhone 4/nieuwste iPod heeft

 • Profielfoto
  prullenbak

  Ben benieuwd hoe dat zal gaan als je facetime gaat gebruiken met iChat op een mac

  Dat mag wel een keertje tijd worden he..? En dan niet meer met dat trieste mobile me, waarvoor je dik moet betalen. Maar gewoon met je apple-id. ik vind t namelijk best wel van de zotte dat je moet betalen voor mobile me om n beetje te kunnen chatten.

 • Profielfoto
  Maverick9898

  En voor iPod touch gebruikers dan? Die hebben helemaal geen abonnement:P.

 • Profielfoto
  So Klear

  Ben benieuwd hoe dat zal gaan als je facetime gaat gebruiken met iChat op een mac

  Dat mag wel een keertje tijd worden he..? En dan niet meer met dat trieste mobile me, waarvoor je dik moet betalen. Maar gewoon met je apple-id. ik vind t namelijk best wel van de zotte dat je moet betalen voor mobile me om n beetje te kunnen chatten.

  Ooit gehoord van een AIM account?!

 • Profielfoto
  martijnsch

  Ben benieuwd hoe dat zal gaan als je facetime gaat gebruiken met iChat op een mac

  Dat mag wel een keertje tijd worden he..? En dan niet meer met dat trieste mobile me, waarvoor je dik moet betalen. Maar gewoon met je apple-id. ik vind t namelijk best wel van de zotte dat je moet betalen voor mobile me om n beetje te kunnen chatten.

  Ja…. Maar iChat is toch gewoon een van de vele XMPP clients? en MobileMe is toch gewoon een van de vele XMPP servers? net zoals Google Talk een XMPP client is en Gmail een XMPP server?

  Bij XMPP is het emailadres de gebruikersnaam en servernaam. ( gebruikersnaam @ servernaam .com ) Net zoals je bij Google enkel @gmail.com adressen als xmpp account kan gebruiken (omdat ze dat domein beheren) kan Apple alleen @me.com adressen als XMPP account aanbieden.

  Het hele voordeel van XMPP is nou juist dat jij als @me.com gebruiker kan chatten met een gebruiker van @gmail.com of een andere gebruiker op een andere XMPP server.

  Dat het nooit is aangeslagen is dat mensen nou eenmaal vallen voor toeters en bellen zoals die in Windows Live Messenger zitten, omdat ze hun adres niet weer willen wijzigen, en omdat al hun vrienden al op dat gesloten netwerk van Microsoft zitten. Dus niemand stapt over.

 • Profielfoto
  MacSjon

  @ Prullenbak: Mobile Me heb je niet alleen voor iChat. Ik kan zo een heel rijtje met voordelen opnoemen die voor Mobile Me pleiten, maar ik ga je ff een linkje geven zodat je het zelf kunt bekijken: http://www.apple.com/benl/mobileme/

  Daarnaast heeft Perfect Dark Zero ook al het gratis alternatief gegeven

 • Profielfoto
  Simlock

  tsjonge… ik dacht dat facetime gewoon gratis was! Het zit toch ook op een iPod??
  of kan het ook via wifi met een iPhone??

 • Profielfoto
  Helmert

  lezen mensen ook het nieuwsbericht voordat ze reageren?? Het was dus een FOUTJE!!!! Het is gewoon GRATIS!!

 • Profielfoto
  Julian Gijsen

  Ik heb ook mobileme, en ben daar al jaren meer dan tevreden over. Koop mijn account altijd via eBay en ben zo maar een paar euro per maand kwijt. Topservice die Apple in het leven geroepen heeft!!!

 • Profielfoto
  druppelstop

  Je hoeft niet te betalen voor MobileMe als je je naam alleen voor iChat gebruikt.

 • Profielfoto
  maluku-nick

  Zie je, T-Mobile zijn afzetters!

 • Profielfoto
  Steve Werk

  Wat even belangrijk is om te weten en dus ook fout staat in dit bericht is dat de betreffende SMS 1 x keer word verstuurd als je in je instellingen Facetime activeert hij word dus niet elke keer bij een facetime gesprek verstuurd maar in principe slechts 1 keer! (of een aantal keer als de activatie fout gaat…)

 • Profielfoto
  prullenbak

  @perfect dark zero
  Weleens van gehoord ja…maar wat schiet ik daar mee op in deze context? Verklaar u nader? Misschien mis ik iets…

  @martijnsch
  Ja, ik gebruik iChat ook als Gtalk-client, zeg maar. Maar kan ik dan met ichattende mensen praten? Die zitten gezellig op hun mobileme eilandje. Of mis ik hier ook iets?

  @macsjon Ja nee dat klopt. Mobile me heb je voor andere dingen. Maar daarmee draaien we de zaak wel een beetje om. Dat je mobile me nodig hebt om te kunnen ichatten (en dus, hopelijk, waarschijnlijk, binnenkort facetimen) met andere apple (niet mobile-me) gebruikers, vind ik gek.

 • Profielfoto
  MacSjon

  @ prulenbak: Ok dan zijn we het eens over Mobile Me.

  Dat iChat niet samenwerkt met andere chat programma’s is een gemis. Ik zou graag een integratie hebben met Skype ofzo want ik heb veel meer mensen die dat gebruiken.

  Lees ik het nou goed dat je Google talk kunt gebruiken op iChat?

 • Profielfoto
  Chantal C.

  En Vodafone klanten dan? Bij mij stond er ook een smsje apart op de factuur…:sad:

 • Profielfoto
  prullenbak

  Lees ik het nou goed dat je Google talk kunt gebruiken op iChat?

  Nou nee niet echt. Niet “op” iChat. Dat is nou joist wat ik bedoel: je kunt niet “op” ichat zonder mobile me. En ik vind dat gek. Dat zou gewoon met je apple-id moeten kunnen. Dan kunnen ze dat gelijk gebruiken voor facetime later, en nu ook voor t nu al geflopte ping.
  Maar je kan wel met het programma iChat “op” gtalk, zeg maar.

  Bovenstaande allemaal in de hoop dat ik t goed zeg:)

 • Profielfoto
  Sentitel

  @Prullenbak. Je kunt op aim.com gewoon een account aanmaken op basis van je eigen e-mailadres. Dat is exact dezelfde techniek die MobileMe gebruikt en die gebruikers kun je dan ook gewoon toevoegen aan je contactpersonen. Niks betalen dus voor iChat.

 • Profielfoto
  prullenbak

  @sentinel JA daah…maar dan kan ik toch alleen maar weer mensen die op AIM zitten toevoegen?!? Dus wat schiet een mens dáár nou weer mee op :S

  Ik snap niet dat het niet zo werkt:
  “hey, heb je ichat”
  “ja”
  “wat is je apple-id?”
  [email protected]
  Hup, voeg toe, en bam.

  Zoals het op msn ook werkt, maar dan met ene live id.

  Dit is gewoon 1 ding wat microsoft goed geregeld heeft, en apple niet.
  (live-id werkt over alle microsoft producten goed samen, apple id maar half.)

 • Profielfoto
  MacSjon

  Volgens mij heb ik het gevonden: http://www.google.com/support/talk/bin/answer.py?answer=24076

  Zou leuk zijn als het werkt want ik ken iig een hoop meer mensen die Gtalk gebruiken als dat ik mensen ken die Aim of MobileMe hebben en dat ook gebruiken om te chatten.

  Vanavond eens proberen. Weet iemand mij te vertellen of schermdeling etc. ook werkt dan (wat dan natuurlijk alleen van toepassing is bij een mede OSX gebruiker)?

 • Profielfoto
  Bor

  Nou nee niet echt. Niet “op” iChat. Dat is nou joist wat ik bedoel: je kunt niet “op” ichat zonder mobile me. En ik vind dat gek. (..)Bovenstaande allemaal in de hoop dat ik t goed zeg:)

  Je zegt het helemaal fout. Met je AIM account kun je gewoon inloggen in het programma iChat, evenals met een verlopen MobileMe-trial. Daar hoef je dus niet voor te betalen.

 • Profielfoto
  Enriekie

  @ Prullenbak

  Samenvatting:

  iChat kan gebruikt worden met ieder willekeurig AIM account!
  (Bijv. Google Talk, Mobile-me, etc. etc.)

  Daarmee kun je dan Chatten met iedereen die ook AIM gebruikt.
  Je kan als Google-Talk gebruiker dus gewoon chatten met een mobile-me gebruiker.

  Je kunt hiervoor iChat gebruiken maar er zijn ook genoeg alternatieven.
  Ik vind Adium erg prettig.

  Ook op de telefoon werkt AIM erg prettig, ik kan zo op mijn iPhone chatten met vrienden die een Blackberry gebruiken.

 • Profielfoto
  prullenbak

  Je kan als Google-Talk gebruiker dus gewoon chatten met een mobile-me gebruiker.

  Kijk. Die samenvattig, die mistte ik dus.

  Betekent dit nu ook, dat als ik een mobile me trial neem (daar is nog nooit van gekomen) dat ik vanaf dat moment altijd met mijn apple id kan inloggen op iChat (begrijp ik uit bor’s veraal) en dan ook tegelijkertijd met google talk mensen kan chatten??

  (er gaat een wereld voor me open he…dat hebben jullie door:D )

  Blijf het overigens gek vinden dat je nog steeds eerst die mobile me ongein nodig hebt (of google account, of AIM), en niet gewoon met een apple-id zonder mobile me in eerste instantie erop zou kunnen…

 • Profielfoto
  Siparti

  … dat mensen nou eenmaal vallen voor toeters en bellen zoals die in Windows Live Messenger zitten, omdat ze hun adres niet weer willen wijzigen, en omdat al hun vrienden al op dat gesloten netwerk van Microsoft zitten. Dus niemand stapt over.

  Huh? Ik MSNWLM gewoon met m’n @gmail.com en @me.com (van m’n werk) account. Tot een paar jaar terug gebruikte ik een planet/WXS adres, het kan allemaal hoor!

  Over het bericht; niks aan de hand lijkt me zo. Administratief foutje/sloridigheid en wordt erg netjes rechtgezet.

  Over MobileMe (comments pagina 1); uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het het geld dubbel en dwars waard is (ook al heb ik het de komende jaren voor € 0,00 :))