Waar kan je terecht voor een iPad?

27 reacties

Nu het er op lijkt dat het nog wel even duurt voordat we de iPad officieel mogen verwelkomen in ons land wordt de iPad op grote schaal geïmporteerd vanuit Amerika. Voor de ongeduldige lezers zetten we uiteen hoe je momenteel aan een iPad kan komen.
Amerikaanse handelaren
Zodra de deuren van de Amerikaanse Apple Stores open gingen en de eerste iPads verkocht werden stond ook Ebay vol met exemplaren voor de doorverkoop. Deze apparaten vonden gretig aftrek, getuige de vele tienduizenden veilingen die al afgerond zijn. Maar hoe slim is het om zelfstandig een iPad te importen vanuit de Verenigde Staten? Gisteren schreven we al dat de douane flink jacht maakt op iPads. Als je besluit de felbegeerde iPad uit de Verenigde Staten op te laten sturen en je wordt pakketje wordt er door de douane opgepikt moet je belasting en invoerrechten betalen. Dit is momenteel 19% omzetbelasting en zo’n 3.5% douanerecht*. Let erop dat deze percentages worden geheven over het aankoopbedrag plus verzendkosten!
Het douanerecht wordt pas toegepast bij bedragen boven de 430 euro. Bij bestelling van 16 GB en 32 GB modellen van de iPad is het douanerecht dus niet van toepassing.

Er is een Amerikaanse handelaar die wat ons betreft extra aandacht verdient. Dit is ‘Evan’ uit Miami. Hij heeft geen advertenties op Ebay maar verkoopt de iPad via zijn e-mailadres. Het opmerkelijke aan deze verkoper is is dat hij de iPads ‘all in’ verkoopt. Je betaalt hem een vast bedrag (750 dollar voor 16 GB en 950 dollar voor 64 GB) en voor dit bedrag laat hij de iPad via Fedex snel naar toe sturen. Over eventuele douanekosten hoef je je niet druk te maken, die neemt Evan voor zijn rekening.
In dit topic zijn veel mensen tevreden over de handelswijze van Evan.

Nederlandse handelaren
In Nederland zijn inmiddels ook verschillende webwinkels en particulieren overgegaan tot het invoeren en verkopen van iPads. Prijzen variëren nogal, maar lijken allemaal boven de € 580,- uit te komen voor het goedkoopste model. Ook Marktplaats staat vol met advertenties met iPads. Ook hier lijken de prijzen nogal te fluctueren, maar er kan gerust gesteld worden dat er grof verdiend wordt aan de verkoop van de iPads.

Geduld?
Als je dit alles  nog iets te riskant vindt kan je beter nog even wachten. Binnen enkele weken wordt de iPad gepresenteerd in onder andere Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Bestellen in deze buurlanden zal wellicht veiliger zijn, mede omdat invoerheffingen dan niet aan de orde zijn.
Voor de garantie hoef je het niet te laten, draagbare apparaten van Apple hebben wereldwijde garantie.

[Update : Zojuist heeft Apple bekend gemaakt dat de lancering van de iPad in Europa met een maand wordt uitgesteld.]

One More Thing heeft geen van deze bestelmogelijkheden zelf uitgeprobeerd en is dus niet verantwoordelijk voor eventuele problemen.

*Douanetelefoon 14 april 2010